Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpívání v dešti – František Růžička

17. 12. 2015

Přiznám se, že to bylo čisté podvědomí, které mi vnuklo tento námět, když jsem schoulený pod deštníkem přecházel po prostranství před podiem, postaveným na adventním českobudějovickém náměstí, a věštil, kolik že se tady dneska najde nadšenců ke zpívání. Marně jsem v mysli hledal nějakou souvislost. Teprve cestou k domovu mi do oka padl jeden zapomenutý plakát Jihočeského divadla. Ano, ano, někdy v únoru letošního roku uvedlo premiéru tohoto slavného romanticko-komediálního muzikálu (Singin´ in the Rain) z roku 1952 s nezapomenutelným Genem Kellym v hlavní roli. Historické záznamy tento kus označují jako mistrovský muzikál s hravým komediálním nádechem, kdy taneční čísla jsou součástí příběhu a dotvářejí jeho romantiku a dramatičnost. Na jihočeské scéně byl ztvárněn Sborem opery, Orchestrem opery a Baletem Jč. divadla v hudebním nastudování Martina Peschika, režii Oldřicha Kříže a Josefa Průdka. V hlavní roli Jan Kříž a Jan Révai.

Pro dnešní večer (středa před stříbrnou nedělí) se ale veškerá romantika zcela vytratila, z nebe se snášel nepříjemně studený déšť, foukal vítr, v dlouhých frontách stepovali prokřehlí žíznivci před stánky s punčem, svařákem nebo horkou medovinou. Údajně na dalších šestnácti místech na Českobudějovicku (Týn, Sviny, Hrady, Borovany, Hluboká…), ale i bezpočtu dalších míst (Kestřany, Písek, Protivín, Mirovice…) se scházeli nadšenci, aby se zapojili do již tradiční unikátní akce „Česko zpívá koledy“, když partnerem byla společnost E.ON a ČRo Č. Budějovice s vysíláním do éteru. V regionu se s Deníkem zapojilo více než sto míst, aby lidé společně zazpívali známé koledy: Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Jak jsi krásné neviňátko, Pásli ovce Valaši a Vánoce, Vánoce přicházejí.

Před 18. hodinou, na kterou bylo naplánováno zahájení, se tentokráte (kupodivu) nezastavily ani radniční hodiny. Včas se přihlásila rozhlasová moderátorka, kapela Dudlajda vesele vyhrávala a poté rozezpívala celé náměstí. Později se přidal dětský folklórní soubor Bárováček. V odpoledních hodinách bylo připraveno k zatočení i vánoční kolo štěstí s možností vyhrát pěkné dárky.

Snad by se dalo dodat, kde se vůbec tradice koled zrodila. Podle křesťanské tradice to byl právě František z Assisi, který zemřel v roce 1226, ale původní nápěvy pocházejí z doby daleko starší. František nás pak obohatil o zvířátka u jesliček a následně i o vznik prvních Betlémů. Pro advent bývaly určeny písně adventní (hlavně ranní roráty), pro dobu u jesliček písně vánoční, tedy koledy spojené s narozením Ježíše Krista. Koleda jako taková s koledníky se objevila až v dalším období (na Štěpána,Tří králů, Řehoře…)

O všechny tyto předvánoční, vánoční i povánoční duchovní radovánky se nás předcházející komunistický režim snažil oloupit. Uvědomujeme si vůbec, jak je to ve své podstatě s křesťanskou kulturou celé Evropy? Nesnažíme se, aby nás o ni znovu někdo oloupil?? Kéž nám prší z nebe slzy radosti a štěstí, nikoliv utrpení, bolesti, otroctví žen, hrdlořezectví a bezduchého živoření.

František Růžička, České Budějovice

p1310450.jpg

Kapela Dudlajda

p1310456.jpg

Pohled přes deštníky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář