Jdi na obsah Jdi na menu
 


U nás v Kocourkově 27

9. 12. 2016

Po několikaměsíční přestávce pokračujeme v komentování aktuálního vnitropolitického dění. Žádný z problémů, na něž jsme kriticky upozorňovali, není dodnes uspokojivě vyřešen. Jak se stalo zvykem v českých zemích, zůstali jsme v půli cesty a někde dokonce na samém začátku.

V kauze Vrbětice se vyšetřovatelé dostali nejdál: bylo obviněno několik osob, avšak skladiště zůstává na svém místě a život jde dál. Podobně je tomu i s vyšetřováním vraždy osmi nevinných občanů v Uh. Brodě: nestalo se vůbec nic, pouze Policejní prezidium se rozhodlo udělat „personální kolečko“ policejních ředitelů (zlínský J. Tkadleček mezi nimi není). Ve svých křeslech dál sedí jak neschopný žvanil B. Sobotka, tak i jeho často kritizovaní ministři. Pouze v Praze, jak se zdá, hrozí odvolání nekomunikativní primátorce A. Krnáčové.

Je to stav, z něhož se rozhodně nemůžeme těšit. Daleko horší je to však s naší zemí z pohledu zahraničně politického. S přicházejícím podzimem a nastupující zimou se k nám plíživě, zato spolehlivě, vkradlo nebezpečí mezinárodního terorismu. Po lednovém útoku islamistických zločinců na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo v Paříži přišel „černý pátek“ 13. 11. 2015, kdy teroristé z tzv. Islámského státu znovu udeřili v hlavním městě Francie a připravovali dokonce útok i v samotném sídle EU a NATO – v Bruselu. Větší drzost si můžeme jen těžko představit.

Nejnovější zprávy začínají ovšem znepokojovat i jinak klidné občany ČR, které Sobotkova vláda již řadu měsíců ujišťuje o tom, že jim nic nehrozí. Tváří v tvář neakceschopnosti naší policie, jak to názorně předvedla při zpackaném zákroku v Uh. Brodě (24. 2. 2015), si málokdo z nás dovede představit, že by někoho ochránila před teroristickými zabijáky, kteří se neštítí ničeho.

Mnozí vzdělaní a rozumní pozorovatelé dnes říkají, že v souvislosti s uprchlickou krizí, při níž se do Evropy nekontrolovatelně valí statisíce migrantů z Afriky a Asie, nás čekají nelehké časy. To ostatně tvrdíme již delší dobu i my – v redakci SN. Čtenáři se o tom mohou přesvědčit, vrátí-li se k dříve zveřejněným článkům. V tomto úsilí chceme i nadále pokračovat, neboť blaho vlasti je nám nade vše.

* * *

Vstoupili jsme do roku 2016. Situace kolem migrační krize není dodnes uspokojivě vyřešena. Představitelé EU sice zasedají, avšak žádné řešení není na stole. Jediné, co je jisté, je to, že proud běženců z Blízkého východu a ze severní Afriky neztenčenou měrou pokračuje a bude zesilovat. Skandinávcům i jinak disciplinovaným Němcům začíná docházet trpělivost s neschopným vedením státu. Lidé se radikalizují, napětí narůstá, hrozí chaos.

Brzy se dočkáme toho, že začnou padat „demokratické“ vlády a možná dojde i na ty obávané kandelábry. Až občané ztratí trpělivost s vládami svých zemí, které je nechaly v „tom“, sáhnou k pouličnímu násilí. Evropa se ocitne na pokraji občanské války. Pokračující teroristické útoky v evropských městech ze strany islamistů situaci ještě zdramatizují. ‒ To není děj nějakého sci-fi thrilleru, nýbrž realistický výhled do možné budoucnosti našeho kontinentu v případě, že se nepodaří zastavit migrační proud směřující do Evropy.

Radikalizuje se ovšem i česká společnost, třebaže nás migranti zatím nijak neohrožují. Co není dnes, může v brzké době přijít a překvapit i nás. Frustrace občanů z pokryteckého konání Sobotkovy vlády v příštích měsících nejspíše povede k tomu, že politika se přesune (podobně jako na konci roku 1989) z parlamentu do ulic a na náměstí našich měst a obcí. Pak začne i našim „demokratickým“ politikům zvonit umíráček. Co bude následovat, to si lze snadno domyslet. Doufejme jen, že vynucená politická změna nebude doprovázena potoky krve a nekončícím násilím. Že to nebude žádná nová „sametová“ či „něžná“ revoluce, tím si můžeme být naprosto jisti.

***

Rok 2016 se „překlopil“ do své druhé poloviny. Migrační vlnu mediálně vytlačil tzv. Brexit, po němž mohou následovat další. EU vstupuje do závěrečné fáze své existence: postupného zmenšování, rozpadu a zániku. Kdo to nevidí nebo nechce vidět, je duševně slepý a beznadějně naivní jedinec. Je třeba připravit se na to, co zaznamenala historie již mnohokrát: státy vznikají a zanikají, mění se jejich hranice, národy zanikají nebo se asimilují. To je budoucnost, která Evropu v příštích desetiletích čeká. Až potom přijde celkový kolaps: svět bez zásob vody a energií. Nepodaří-li se najít náhradní zdroje, hrozí postupné vymírání obyvatelstva, hladomory a zánik. Kdo pak zalidní zeměkouli, je otázka. Možná to budou mimozemšťané, kteří naši situaci jistě pečlivě monitorují a na tento konec čekají. Pak přijde nová kolonizace – z vesmíru. Té se už lidstvo účastnit nebude. Tato futuristická vize se stává čím dál tím reálnější. Měli bychom o ní přemýšlet a na tuto budoucnost se připravit. Jinou šanci totiž ani nemáme…

 

REDAKCE

●●●

● Zaorálek přirovnal schůzku s dalajlamou ke schůzce s Kondradem Henleinem

Spor kvůli setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou se dále vyostřuje. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) v úterý Hermanovu schůzku přirovnal k tomu, jako kdyby se za první republiky člen vlády sešel s Kondradem Henleinem. Zaorálek chce celou věc řešit na zítřejším zasedání vlády. (Novinky.cz, 1. 11. 2016, 16:47, aktualizováno 17:02)

─────

Není nad to, když si novináři po sobě přečtou to, co napsali. Vyhnou se tím zbytečným chybám. Je však i jiná možnost, že si žádné chyby nejsou vědomi. V tom případě jim není pomoci… (V aktualizaci v 18:32 byla chyba ve jméně již opravena.)

●●●

● Lidovecký ministr Jurečka do Číny nepojede, tamní vláda prý schůzku zrušila

Ministr zemědělství Marian Jurečka ve čtvrtek neodjede na plánovanou návštěvu Čínské lidové republiky. Členové tamní vlády, se nimiž měl jednat, podle ministerstva zahraničí schůzku zrušili. Jurečka patří k zastáncům ministra kultury Daniela Hermana, který se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. (iDNES.cz, 1. 11. 2016, 19:09)

─────

„Pasáček vepřů“ pláče na nesprávném hrobě. Měl by poděkovat svému stranickému kolegovi Hermanovi. Když se chce někdo „zviditelňovat“, musí počítat s tím, že to někdy dopadne právě tímto způsobem. Lidovci poněkud přeceňují nedávný úspěch ve volbách. Za pár měsíců může být všechno jinak a ve volbách v r. 2017 se do parlamentu vůbec nemusejí dostat.

●●●

● Zaorálek se omluvil za přirovnání dalajlámy k Henleinovi. Uvědomuji si, že to bylo za hranou, řekl

Za přirovnání schůzky ministra kultury Daniela Hermana s dalajlámou k jednání s Konradem Henleinem se ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v úterý večer omluvil. "Použil jsem příměr, který nebyl vhodný, a uvědomuji si, že je za hranou," uvedl Zaorálek. "Chtěl jsem na extrémním příkladu vysvětlit, jak se Čína může dívat na oficiální přijetí dalajlámy," doplnil. (Aktuálně.cz, 1. 11. 2016, 20:15)

─────

Zaorálek patří k lidem, kteří si nevidí do huby. Hraje si na velkého politika, ale je ve skutečnosti jen jeho atrapou. Stačí ho srovnat s jeho slovenským kolegou Lajčákem, kterému nesahá ani po kotníky. Kdyby hloupě nekecal, nemusel by se omlouvat. Patří k lidem, kteří rychleji mluví, než myslí. Myslí-li vůbec, o čemž pochybuji. Zkrátka: hlupák zůstane hlupákem…

●●●

● Horáček: Chci odstranit mstivost, být spojovatelem a slušnějším prezidentem. Ukážu lékařské zprávy

Textař Michal Horáček oznámil, že se rozhodl kandidovat na prezidenta republiky. „Mé rozhodnutí je nezvratné," sdělil Horáček s tím, že bude kandidovat jako zcela nezávislý kandidát, který si vše bude platit sám a nebude závislý na žádné finanční skupině ani politické straně. Kampaň bude zcela transparentní, oznámil Horáček. „Ukážu i své lékařské zprávy," řekl. Chtěl by být jiný prezident než Zeman. "Budeme-li se všichni respektovat, budeme se mít lépe," řekl. (Aktuálně.cz, 3. 11. 2016, 11:40)

─────

Zajímala by mne skutečná předlistopadová minulost tohoto „disidenta“, kterému komunisté dovolili dělat povolání bookmakera, nikoli pohádky, jež o sobě tento majitel 458 milionů korun šíří. A z lékařských zpráv věc jediná: „papíry na hlavu“. Vzhledem k tomu, že rok 1989 se už opakovat nebude, je Horáčkova šance stát se prezidentem republiky nulová. Může však být prezidentem čehokoliv (sportovního klubu či nějaké firmy): za ty miliony si to bez problému koupí. Jak se říká: za peníze v Praze dům.

●●●

● Majetek, vztah k alkoholu, spolupráce s StB... Detaily o Horáčkovi. Oznámil kandidaturu na Hrad a spustil

Dnes textař a producent Michal Horáček oznámil svou kandidaturu na prezidenta v přímé volbě v roce 2018. Zároveň také poskytl exkluzivní rozhovor pro Seznam Zprávy, kde mimo jiné prozradil hodnotu svého majetku. (ParlamentniListy.cz, 3. 11. 2016, 17:00)

─────

Horáček možná svým vyprávěnkám o tom, jak mohl cestovat do USA za svou provdanou sestrou, i o své „nespolupráci“ s StB věří. Ale ten, kdo žil v té době v totalitní ČSSR, jen nevěřícně kroutí hlavou. Nic takového možné nebylo a jsou to stejné pohádky jako ta o „strýčkovi“ Bradym z Kanady. Někdo takový, jako je Horáček, má vůbec odvahu ucházet se o funkci prezidenta republiky? To je naprosto mimo realitu. Osoba s tak podivnou minulostí nemá žádnou šanci. Horáček by udělal nejlépe, kdyby emigroval a raději tady nezacláněl. Chápu ovšem, že někdo, kdo ho zřejmě financoval a financuje, bude chtít své peníze zpátky: pojištěné touto funkcí. Má ovšem stejnou smůlu jako Horáček. Aspoň to bude zkoušet a doufat, že Češi jsou tak blbí, že mu ty jeho pohádky budou baštit a pak ho zvolí. Bohužel se nedočká. Češi jsou naivní, ale ne blbí, jak by si někdo přál…

●●●

● Kalousek vyzval pravicové strany, aby se spojily proti Babišovi. Nereálné, míní Bělobrádek

Chceme-li porazit Babišovo hnutí ve volbách, musíme se spojit, vyzval šéf TOP 09 Miroslav Kalousek středopravé a pravicové strany. Svoji ideu představil během diskuse na konferenci o budoucnosti pravicové politiky. Předseda ODS Petr Fiala, který seděl vedle, jeho myšlenku podpořil. Proti se naopak vyslovil lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. (Novinky.cz, 3. 11. 2016, 15:51, aktualizováno 16:17)

─────

Strach M. Kalouska z toho, že se po příštích volbách do parlamentu nedostane, musí být veliký. Přesto: jeho návrh je nereálný. Proto, že tu žádná pravice není, ale pouhá pseudopravice, která je navíc tak sebestředná, že nikdo z předsedů nebude ochoten přijít o svou funkci. Z toho důvodu k žádnému spojení nemůže dojít, i když by to cesta byla. Bělobrádek, který už pochytil mnohé manýry svých předchůdců ve vedení KDU-ČSL, mluví pravdu. Babiše může zbavit šance na vítězství jedině nějaký „atentát“ ve stylu toho pověstného sarajevského, kterým se někteří zrádci v ODS pokusili zbavit se Klause. Obávám se však, že není nikdo, kdo by něco takového udělal, protože Babiš je schopen si každého koupit. Proto mu všechno tak hladce prochází, zatímco v jiné zemi by už byl dávno z politiky venku. Tím se jen nepřímo potvrzuje, jak korupční prostředí česká politika představuje: Každého lze koupit, rozdíl je pouze ve výši ceny.

●●●

● Show Jana Krause funguje jako rodinný podnik, rodina se prosazuje i na Nově

O žádné televizní relaci se v posledních dnech nemluvilo tolik jako o „neodvysílané" Show Jana Krause (SJK) s hromadným protestem osobností proti politice Hradu. Byla to pořádná injekce zájmu o pořad, který ještě v roce 2013 sledovalo i 913 tisíc diváků a vyhříval se v lukrativním pátečním programovém okně. Dnes už je vysílán ve středu pozdě večer a jeho sledovanost kolísá kolem 600 tisíc (v létě klesla i na 279 tisíc). (E15.cz, 3. 11. 2016. 17:10)

─────

Zdá se, že už došlo i na Krause. Kdyby se nepletl do politiky, mohly jeho rodinné kšeftíky pokračovat dál. Takhle se ovšem nad nimi stahují černá mračna. Na každého jednou dojde, praví jedna česká moudrost.

●●●

● Před 12 lety ovládl Bakala ostravské doly. Za tu dobu z nich vytáhl 137 miliard

Celkem 137 miliard korun. Tolik vydělali na vlastnictví společnosti OKD a souvisejících firem finančníci Zdeněk Bakala a Peter Kadas. Z těžebního byznysu se již stáhli a další firmy stihli prodat, dvě menší firmy vydělené z OKD však stále ovládají. Před dvanácti lety těžební podnik koupili za pouhých 10 miliard. (Dotyk.cz, 2. 11. 2016)

─────

Bakala patří do vězení. A spolu s ním i Sobotka a jeho kamarádi, kteří mu pomáhali, aby tento „finančník“ a „uhlobaron“ mohl zbohatnout.

●●●

● Zeman představuje cestu do minulosti, odmítl Sobotka sbližování ČSSD s Hradem

Podle premiéra Bohuslava Sobotky by se ČSSD neměla přimykat k prezidentu Miloši Zemanovi, jak po volbách prosazuje například ministr vnitra Milan Chovanec. Zároveň odmítl myšlenku vybírat prezidentského kandidáta za ČSSD pomocí vnitrostranického referenda. Sobotka také řekl, že ve sněmovních volbách bude pro ČSSD klíčové získání levo-středových voličů. Podle něj je politická soutěž v Česku volná, ale kvůli tomu, že Andreji Babišovi patří mediální dům Mafra, rozhlasová stanice Impuls či televize Óčko, není rovná. (Aktuálně.cz, 4. 11. 2016, 12:05)

─────

Zeman možná pro některé lidi představuje cestu do minulosti, kdy sociální demokracie byla stranou neprivilegovaných občanů, lidí práce. Co představuje Sobotka, to si vůbec netroufám charakterizovat. Budoucnost to rozhodně není. Jenom jakési nepovedené elitářství, naroubované na tradiční politickou stranu, která už není schopna formulovat v nových podmínkách svůj program a naplňovat jej. Počkejme si, jak dopadne Sobotkova ČSSD v parlamentních volbách! Pak budeme s jistotou vědět, zda jeho nová orientace zajistí této straně budoucnost a jemu politické „koryto“. Pochybuji však, že se něco takového stane…

 

●●●

● Sobotka se chystá měnit ministry. Někteří kolegové jsou unaveni, napsal

Premiér Bohuslav Sobotka chce do měsíce obměnit svůj tým. Někteří kolegové jsou podle něj unaveni a potřebují vystřídat, napsal v dopise členům strany. Obměna má být reakcí na neúspěch v krajských a senátních volbách. „Takový dopis jsem taky dostal. Je na premiérovi, jaký chce mít tým,“ řekl iDNES.cz ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. (iDNES.cz, 4. 11. 2016, 13:09, aktualizováno 14:00)

─────

Sobotka pochopil, že pro svou záchranu musí něco udělat. To něco jsou personální obměny, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Jinak to ani dopadnout nemůže.  Kdyby to myslel skutečně vážně, musel by odstoupit sám, ale to zjevně udělat nechce. Navíc: není za něho náhrada, protože celou tu dobu nedělal nic jiného, než že si žádné náhradníky nevychoval. Ke změnám dojít musí a Sobotka odejít bude muset také. Vývoj se totiž zastavit nedá a čas pracuje proti ČSSD i proti Sobotkovi.

●●●

● Rozpusťte to celé, vzkázal Fiala Sobotkovi

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by neměl měnit jednotlivé ministry, ale rovnou rozpustit celou vládu. Prohlásil to šéf opoziční ODS Petr Fiala v reakci na Sobotkův dopis spolustraníkům, že plánuje vystřídat některé členy kabinetu a obměnit svůj tým. (Novinky.cz, 4. 11. 2016, 15:35)

─────

S Fialou je třeba souhlasit. Nic jiného se dělat nedá. Rok před volbami se nikomu z vlády nechce. Podle zásady: „Každý den dobrý.“

●●●

● Styďte se! Zeman plísnil ČT za údajnou provokaci na první dámu v divadle při Spalovači mrtvol

Prezident Miloš Zeman v pátek na závěr návštěvy Moravskoslezského kraje odsoudil jednání redaktorů České televize, kteří si v opavském Divadle Petra Bezruče měli rezervovat místa na představení  Spalovač mrtvol, které chtěla navštívit i choť prezidenta. Měli se údajně podílet na připravené provokaci. (Novinky.cz, 4. 11. 2016, 16:20)

─────

Havlisté po celé republice neúnavně vymýšlejí další a další pokračování svého seriálu o boji s prezidentem Zemanem. Kdyby se raději věnovali práci pro společnost. Ale to oni ne! Raději budou zkoušet nové a nové triky – v naději, že jednou to přece vyjít musí. Zatím to nevychází. A zřejmě ani nevyjde. Nebyl by to už konečně důvod k tomu, aby byla ČT zrušena a nahrazena nějakou méně nákladnou televizí státní či vládní? ČT stále neplní svou deklarovanou veřejnoprávní roli a koná de facto protiprávně! 

●●●

● Lidi zajímá více než vyvěšené tibetské vlajky, zda-li zaplatí nájem

Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) se v posledních dnech  vyjadřuje kriticky k aktuálnímu dění ve své straně. V pořadu Interview ČT24 první listopadový čtvrtek předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny  okomentoval i dění před příští volbou prezidenta v roce 2018. (prvnízprávy.cz, 4. 11. 2016, 15:01)

─────

Poslanec J. Tejc je jeden z mála funkcionářů ČSSD, který vnímá problémy obyčejných lidí. Jeho vyjádření je pravdivé a ukazuje, jak jsou politici odtrženi od reality každodenního života občanů této země. Nebylo by na čase už s tím něco udělat, nejen planě schůzovat a stavět vzdušné zámky? Sobotkův dopis členské základně je jedním z takových „vzdušných zámků“. Zítra se na něj zapomene, protože život přinese úplně jiné problémy. Sobotkovi jde jen o vlastní koryto, nikoli o blaho této země.

●●●

● Velice drsný dopis, který Horáčkovi zaslal český spisovatel: Že máte doma 20 tisíc knih, koho tím chcete ohromit? Můžete omračovat jen hlupáky a snoby. Lidi s úrovní ne!

Spisovatel Lubomír Man zaslal otevřený dopis prezidentskému kandidátovi Michalu Horáčkovi a nijak zvlášť v něm textaře nešetřil. Nechápe prý, proč má někdejší sázkař potřebu se vychloubat. Stejně tak nevidí nic přínosného na Horáčkově zahraničněpolitické orientaci. – V dopise se mimo jiné praví: „Slyšel jste snad, že by kdy Masaryk, Beneš, bratři Čapkové, Heyrovský, Seifert, Nezval, Talich, či kdokoli jiný z našich dalších známých lidí kdy uvedli, kolik mají doma  knih? Ne, vy jste byl první a jediný v naší zemi, který s tím vyrukoval. A víte, proč oni to neudělali a vy ano? Protože oni měli vkus, který naopak vám chybí.“ (ParlamentniListy.cz, 5. 11. 2016, 17:05)

─────

Zdá se, že Horáček je ještě větší blb, než jsem si myslel. Ne vzdělanec, jako byl T. G. Masaryk, ale obyčejný snob z pražské kavárny. Tuší vůbec, co funkce prezidenta obnáší? Nejspíš nikoli. „Prezidenta“ může dělat jedině podobným snobům, jako jsou zástupci komediantské šmíry: Bartoška, Dyk či Kraus.

●●●

Podle prezidenta by měl ministr kultury Herman odejít z vlády

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) by měl odejít z vlády, řekl v neděli prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy. Ministr podle něj poškodil zájmy státu. Narážel tak na Hermanovo osobní setkání s dalajlamou. Prezident nevylučuje, že o svém názoru bude mluvit na úterním setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). S předsedou vlády se sejde kvůli možné obměně ministrů sociální demokracie. (Lidovky.cz. 6. 11. 2016, 13:33, aktualizováno 14:22)

─────

Psali jsme o tom v této rubrice před několika dny. K Zemanovu návrhu nelze co dodat. Jedině snad to, že Sobotka se bude bát to udělat, protože lidovci pohrozí odchodem z vlády. Jen ať jdou!

●●●

● Gazdík nepustil na Staroměstské náměstí Bartošku a Dyka s manifestem proti Zemanovi

Místopředseda Sněmovny a šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík zakázal Jiřímu Bartoškovi a Vojtěchu Dykovi přečíst na shromáždění občanů na Staroměstském náměstí 28. října jejich protizemanovský manifest. Jak řekl v pořadu Partie na TV Prima, i když s jejich prohlášením v mnoha obhledech souhlasí, k důstojnému a poklidnému uctění státního svátku taková forma nepatří. (Novinky.cz, 6. 11. 2016, 17:18)

─────

Proč nám to Gazdík sděluje až po více než týdnu? Proto, abychom ho oslavovali, jaký je to hrdina? Není, protože Bartoška s Dykem svou akci stejně spustili – bez ohledu na Gazdíka. Asi ho taky považovali za vesnického prosťáčka – stejně jako my.

●●●

Zemřel právník Zdeněk Altner, s nímž ČSSD prohrála spor o 337 milionů

V pondělí ráno zemřel bývalý advokát Zdeněk Altner, kterému na jaře soud přiznal přes 337 milionů korun ve sporu s ČSSD. Pro iDNES.cz to potvrdil advokát Václav Veselý. Rodina si podle něj nepřeje sdělovat jakékoli další informace. Altnerův nárok přejde na dědice. (Novinky.cz, 7. 11. 2016, 12:49, aktualizováno 13:28)

─────

Altner se sice svých peněz nedočkal, ale jeho dědic jistě ano. Pokud ovšem ČSSD pod současným vedením nezbankrotuje a nezbude po ní vůbec nic. To by byla dvojnásobná smůla. Věřit u nás ve spravedlnost, je naivní. Případ Altner to potvrzuje. Socani si však žádnou shovívavost nezaslouží. Měli by těch 337 milionů zaplatit do posledního haléře. Za léta vyplácení státního příspěvku za volby si nahrabali dost, aby mohli své závazky čestně splnit. To se jim ale nechce. – Jeden čtenář v komentáři k této novinové zprávě napsal: „Smutná zpráva. Ta veselejší je, že ČSSD už také zvoní umíráček.“

●●●

● V Česku přibývá vysokoškoláků, řemeslníků naopak prudce ubývá

Češi jsou čím dál vzdělanější. Lidí, kteří absolvovali vysokou školu, je nyní 1,3 miliónu, o 134 procent víc než před dvaceti lety. Více než polovina vysokoškoláků jsou navíc ženy. Naopak výrazně klesl počet osob se základním vzděláním a s výučním listem. (Lidovky.cz, 8. 11. 2016, 6:19)

─────

To, že máme třikrát víc vysokoškolsky „vzdělaných“ lidí než před dvaceti lety, nic neznamená. Máme třikrát víc polovzdělanců, kteří často nejsou schopni napsat větu, v níž by nebyla nějaká pravopisná chyba. O gramotnosti čtenářské ani nemluvě. Někteří „vysokoškoláci“ za rok nepřečtou ani jednu knihu. Jejich „vzdělanost“ se smrskla na internet. Větší úpadek si lze představit jen stěží. Potkat dnes vzdělance typu T. G. Masaryka či V. Černého již nehrozí….

●●●

● Donald Trump bude 45. prezidentem USA. Clintonová uznala porážku

Pro mnohé je to obrovské překvapení. V amerických prezidentských volbách zvítězil republikánský kandidát Donald Trump. Skandály pronásledovaný miliardář zvrátil očekávaný vývoj v souboji o Bílý dům a vystřídá Baracka Obamu. Kandidátka demokratů Hillary Clintonová uznala porážku a Trumpovi prý telefonicky gratulovala vítězství. (Lidovky.cz, 9. 11. 2016, 4:47, aktualizováno 13:56)

─────

Mocichtivá H. Clintonová si porážku zasloužila. Tak moc si přála být prezidentkou, až zapomněla na to, že poslání ženy je úplně jiné. Dobře jí tak a jejímu „nemravovi“ taky!

●●●

● Sobotka vyzval k pragmatismu: Trump aspoň ví, kde leží ČR

Zvolením Donalda Trumpa americkým prezidentem začíná nová etapa vztahů Evropy a Spojených států, tvrdí česká diplomacie. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ČSSD) přinese Trump do politiky nové pohledy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval k pragmatickému přístupu. Trump podle něj aspoň na rozdíl od některých předchůdců ví, kde leží Česká republika. (Novinky.cz, 9. 11. 2016, 8:02, aktualizováno 10:26)

─────

Tu poznámku na adresu amerických prezidentů si mohl Sobotka odpustit. Je hloupá a neodpovídá skutečnosti. Přinejmenším žádný z poválečných prezidentů USA na tom nebyl tak špatně, že by to nevěděl, protože se všichni pohybovali v mezinárodní politice a tyto elementární vědomosti mít museli. Ne všichni ovšem měli vysoké IQ: hloupostí může např. J. W. Bush soutěžit s mnohými našimi vysokými politiky dnešní doby, Sobotku nevyjímaje. Od pádu Berlínské zdi byli všichni američtí prezidenti v naší republice na návštěvě, takže ani tady ta Sobotkova poznámka nesedí. Nevím, komu se chce zase zavděčit, ale Američané a Trump to zřejmě nebudou…A české politické „korouhvičky“ se už začaly točit v novém větru, který z USA vane. Musejí být opatrné, aby je neodfoukl. Už i ten Shapiro, zdá se, chytil „nový vítr“…

●●●

● Bývalý dozorce Vondruška dostane 70 tisíc jako odškodnění za stíhání

Obvodní soud pro Prahu 2 ve středu přiznal bývalému dozorci a komunistickému poslanci Josefu Vondruškovi odškodnění 70 tisíc korun za neoprávněné stíhání. Vondruška žádal více než pět milionů korun. Bývalý dozorce byl obviněn z toho, že v 80. letech jako bachař bil a týral politického vězně. Soud ho však obžaloby v roce 2013 zprostil. (iDNES.cz, 9. 11. 2016, 19:39)

─────

Má smysl něco takového vůbec komentovat? Tvrdit, že ČR je právní stát, je naprostý nesmysl. Není a ještě dlouho nebude…

●●●

● Sobotka shání nového ministra zdravotnictví. Už dvakrát dostal košem

Premiér Bohuslav Sobotka již shání náhradu za ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (oba ČSSD). Nabídku na ministerské křeslo dostal již senátor a ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík. Jak ovšem sdělil Novinkám, nabídku odmítl. (Novinky.cz, 10. 11. 2016, 11:26)

─────

Opět se prokázalo, že Sobotka nejprve mluví a teprve pak myslí. Celý jeho projekt „rekonstrukce“ vlády je nafouknutá bublina, která brzy splaskne. Nekompetentnost Sobotky je zcela zřejmá a měl by odstoupit nebo být vyměněn, i když do konce mandátu vlády zbývá necelý rok. Čím dříve Sobotka odejde, tím lépe pro všechny – včetně jeho samého.

●●●

● Po lánském puči zachraňovali Sobotku. Teď jej ostře kritizují

Proti šéfovi ČSSD a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi se postavili mladí sociální demokraté, kteří se sdružují ve sdružení Idealisté.cz. Před třemi lety přitom právě oni organizovali manifestaci na Hradčanském náměstí, která výrazně pomohla Sobotkovi v době tzv. lánského puče. Následně Sobotka "puč" ustál a měl volnou cestu k setrvání v čele ČSSD a sestavení nové vlády. Nyní proti Sobotkovi ostře vystoupili, vyčítají mu způsob komunikace i neexistenci další strategie. (Aktuálně.cz, 10. 11. 2016, 14:28)

─────

„Dneska ctí tě za svatého, zítra budeš sviňák.“ To napsal v polovině 19. století český novinář a politik K. Havlíček Borovský. O pravdivosti těchto slov se nyní může přesvědčit „miláček“ sociálně-demokratických mas – B. Sobotka. Tak to totiž na světě a v politice obzvláště chodí…

●●●

● Vláda se opět vykašlala na poslance. Ať raději Sobotka rezignuje, vzkázal premiérovi vytočený Filip
Absence členů vlády i většiny poslanců způsobila ve čtvrtek ráno zrušení tradičních písemných interpelací. Je to ostudné chování, vzkázal kabinetu místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip. Krátce po 9.00 se jednání přerušilo. (Novinky.cz, 10. 11. 2016, 9:56)

─────

Stoupenci H. Clintonové v Sobotkově vládě se zřejmě vzpamatovávají z její volební porážky. Proto nedorazili do sněmovny. Už i takovým „matadorům“, jako je V. Filip, začíná docházet trpělivost. Co s vládou, která odmítá skládat účty Poslanecké sněmovně, jak jí to ukládá ústava? Rozpustit a vytvořit vládu novou ‒ loajální! Nebo taky po „cimrmanovsku“: rozpustit a vypustit!

●●●

Společnost OKD podala žalobu na NWR a Zdeňka Bakalu. Chce 24,5 miliardy

Těžební společnost OKD podala u Krajského soudu v Ostravě společnou žalobu na firmu New World Resources NV (NWR) a podnikatele Zdeňka Bakalu. Žádá po nich více než 24,5 miliardy korun. Ve čtvrtek to řekla mluvčí soudu Lucie Olšarová. (Lidovky.cz, 10. 11. 2016, 17:25, aktualizováno 17:51)

─────

Konečně se někdo odhodlal v této věci konat. Je ovšem otázka, jestli to k něčemu bude. Když už se to nepodařilo „zamést pod koberec“, teď hrozí, že to „vyšumí“. Výsledek bude nejspíš tentýž.

●●●

Bez promlčení, bez amnestie. Žalobce Zeman chce trestat zločiny akce Kulak
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání k Nejvyššímu soudu ve třech případech z 50. let, kdy komunističtí funkcionáři rozhodovali o vysídlení rodin „vesnických boháčů“. Soudy tyto lidi zprostily obžaloby, žalobce se ale domnívá, že neprávem. V jednom případě mu už dal za pravdu Nejvyšší soud. (iDNES.cz, 10. 11. 2016, 17:57)

─────

Pozdní spravedlnost pro tři z několika desítek či spíše stovek obětí komunistického tažení proti tzv. vesnickým boháčům může jen stěží napravit nečinnost naší justice ve věci křivd, kterých se na vlastních občanech dopustila vládnoucí KSČ. S komunistickými zločiny jsme se zkrátka ani za 27 let nového režimu nedokázali vyrovnat. Bez toho se ČR nemůže stát právním státem. Asi to nikomu nevadí…

●●●

Sobotka odvolal Němečka a Dienstbiera. Ministry budou šéf Motola Ludvík a poslanec Chvojka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek odpoledne odvolal dva ministry sociální demokracie. Ve svých funkcích končí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Nahradí je ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík (ČSSD) a poslanec Jan Chvojka (ČSSD). (Lidovky.cz, 11. 11. 2016, 15:41)

─────

A kdo odvolá Sobotku? Už se to dávno mělo stát! Ludvík je další z „šedých myší“ ČSSD, kterou bylo třeba odměnit za věrnost nějakou funkcí. Je to plácnutí do vody, které nepřinese žádný efekt. Do voleb se už nic stihnout nedá, pouze přežívat. O Chvojkovi, jinak spolunavrhovateli zákona „Lex Babiš“, netřeba ztrácet slov. Většího ňoumu tam Sobotka posadit nemohl. Je to stejný „právník na baterky“ jako samotný Sobotka. Dienstbier byl sice neoblíbený a „svůj“, ale teprve ve stavu ohrožení se „prokecl“, že si Sobotka zajistil svou kandidaturu na sjezdu tím, že bude on odvolán. Nic to neřeší, protože i když Sobotka mít protikandidáta nebude a jeho věrní ho opětovně zvolí, ČSSD „projede“ volby a skončí mimo parlament. To je hotová věc. Pak mohou členové poděkovat „Slávkovi“ za to, jak to dobře vymyslel. Jen není jasné, zda k tomu použil hlavu, nebo nějakou jinou část těla. (Kterou, to nechť si laskavý čtenář doplní sám.) ‒ Personálními změnami, které nebyly nutné a jež dokládají Sobotkův politický masochismus, nahrál premiér Babišovi: jeho neoblíbeným a často kritizovaným kolegou ve vládě byl totiž nejen S. Němeček, ale i J. Dienstbier. Co se týká Chvojky, toho si Sobotka zavázal postem ve vládě. Stačí si počkat na to, jak se bude v příštích měsících vyvíjet schvalování zákona „Lex Babiš“. Jsem přesvědčen o tom, že to půjde do „ztracena“. Odchod Dienstbiera samozřejmě přivítá i prezident Zeman.

●●●

● Vrazím tam. Buď to dopadne, nebo ne, tvrdí Ludvík o postu ministra zdravotnictví

Přijmout funkci ministra zdravotnictví považuje Miloslav Ludvík, ředitel pražské Fakultní nemocnice Motol za výzvu. To, že není lékař, nepovažuje po 27 letech strávených ve zdravotnictví a 17 letech v čele fakultní nemocnice za svůj handicap, řekl v rozhovoru pro Novinky. (Novinky.cz, 11. 11. 2016, 19:53)

─────

Tak odhodlaného ministra jsme tu už dlouho neměli – nebo vlastně ještě nikdy! Vzpomínám si na problémy, jaké měl „ekonom“ (byl jím vůbec?) J. Stráský s řízením našeho zdravotnictví v 90. letech. „Nelékař“ Ludvík na tom nebude o moc lépe. Roky strávené v čele FN Motol na tom nemohou nic změnit. Další amatér, který by rád udělal díru do světa. Udělá velký prd…

●●●

Kdybych mohl, odvolám i Ťoka, řekl Sobotka. Babiš svého ministra brání

Premiér Bohuslav Sobotka by uvažoval o výměně ministra dopravy Dana Ťoka, kdyby mohl dělat revizi i u členů vlády z ANO a KDU-ČSL. Řekl to sobotnímu vydání deníku Právo. Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se svého ministra zastal. K jeho odvolání prý nevidí důvod. Sociální demokracie se podle něho Ťoka chce zbavit, aby mohla „dělat kšefty“. (iDNES.cz, 12. 11. 2016, 12:51)

─────

Aby nevypadal jako úplný vůl, udělal Sobotka alespoň toto gesto. Stejně ví, že je nereálné, aby ministra za hnutí ANO 2011 odvolal. Dělá pouze ramena, aby to vypadalo tak, že to chce skutečně udělat. Sobotka je „sralbotka“, a tak zůstane jenom u těch řečí – jako ostatně vždy. Troufá si jen ty „své“, protože ví, že tam mu to projde, když je předsedou strany, který rozhoduje o kandidátkách do příštích voleb. Pak už nebude rozhodovat o ničem a řídit bude akorát tříkolku nebo koloběžku.

●●●

● Sobotka by upřednostnil v prezidentských volbách Zemana před Horáčkem

Premiér Bohuslav Sobotka v neděli v Otázkách Václava Moravce naznačil, že by ČSSD mohla upřednostnit v příštích prezidentských volbách Miloše Zemana před Michalem Horáčkem, který již ohlásil, že se chce o post hlavy státu ucházet. Horáček je podle něj spíše pravicový. To ale platí pouze v případě, že by se oba – Zeman i Horáček – dostali do druhého kola. (Novinky.cz, 13. 11. 2016, 13:02, aktualizováno 13:18)

─────

U Sobotky jeden neví, co právě platí. Ještě před několika dny tvrdil, že ČSSD se nemá vázat na Zemana. Dnes je všechno jinak. Nejenže by vyměnil D. Hermana na postu ministra kultury, ale najednou mu nevadí ani Zeman jako prezidentský kandidát. Má ten Sobotka ale pozoruhodně „pružnou“ páteř! Má vůbec nějakou?

●●●

● Hejtman Zimola varuje: ČSSD stále padá volným pádem!

Jeden z nejúspěšnějších a nejoblíbenějších českých politiků, jihočeský hejtman Jiří Zimola varuje, že ČSSD, jejímž je členem, dál ztrácí voliče a příznivce a doslova se propadá volným pádem. To může mít pro kdysi nejsilnější stranu katastrofální následky. (Bleskově.cz, 13. 11. 2016, 10:50)

─────

Volný pád ČSSD pokračuje a nijak ho nezbrzdily „pokusy“ B. Sobotky o změny, vynucené nepříznivým vývojem. Teď už je pozdě a vývoj zastavit nelze. Pokud strana již není pod 10 procenty preferencí („cinknuté“ průzkumy nelze brát vážně), brzy tam bude a pád bude pokračovat až do parlamentních voleb. Zda se zastaví nad 5 procenty, ukáže čas. Po volbách ČSSD nejspíš v parlamentu již nezasedne. Dovedete si představit to zděšení kmotrů a dalších „zúčastněných“ na profitu této strany, až ČSSD vypadne ze sněmovny? Co budou dělat všichni ti poslanci a senátoři a další straničtí aparátníci, když většinou nic kromě jalového žvanění a vysedávání v parlamentu či jinde neumí?

●●●

Ivana Trumpová se chce stát velvyslankyní v Česku. ‚Navrhnu to exmanželovi,‘ říká

Ivana Trumpová řekla deníku New York Post, že se chce stát americkou velvyslankyní v České republice. Tento návrh se chystá předat budoucímu prezidentovi USA Donaldu Trumpovi, se kterým je rozvedená. (Lidovky.cz, 13. 11. 2016, 16:47, aktualizováno 17:48)

─────

Pokud ČR potřebuje, aby zlepšila svůj obraz ve světě, pak je to právě toto. Věřme, že Trumpova bývalá manželka, která naučila svého nejstaršího syna Donalda jr. velmi dobře česky, bude přínosem a zároveň ohlídá, aby se na její bývalou vlast nezapomnělo. Vzhledem k tomu, že Trump má již druhou manželku, pocházející z tzv. východního bloku, který podléhal vlivu SSSR, dá se předpokládat, že mu tato část Evropy nebude lhostejná.

●●●

● Čtyřicet procent domácností přežívá od měsíce k měsíci

Průměrné hrubé příjmy v Česku rostou, firmy stále hledají nové zaměstnance, a tak by se mohlo zdát, že životní úroveň v celé republice poroste. Jenže všude tomu tak není. Některé regiony jako by byly začarované. Ne a ne se odrazit. (Novinky.cz, 14. 11. 2116, 14:32)

─────

Co k tomu dodat? Za 27 let nového režimu to není zrovna nejlepší vizitka „prosperity“. Kdo si dnes vzpomene na to, jak nám v roce 1989 politici slibovali, že za pět let doženeme Německo? Kdeže loňské sněhy jsou?!

●●●

● Hajzle, zmrde, do prdele, nasrat. Český režisér se svěřil s něčím, co už nakousla Anna Šabatová

Ombudsmanka Anna Šabatová se zastala mladíka s dredy, který se letos na jaře na Florenci odmítl legitimovat smíšené hlídce policie a vojáků a za to skončil v poutech. Podle veřejné ochránkyně práv se o něj policisté neměli vůbec zajímat. Podobný zážitek si z pražského Hlavního nádraží odnesl režisér Břetislav Rychlík.O tom, že spící lidé to nemají na českých nádražích lehké, svědčí i zážitek režiséra Břetislava Rychlíka z pražského Hlavního nádraží. Rychlík na svém facebookovém profilu popsal, že při čekání na vlak do Brna, který mu jel v brzkých ranních hodinách, usnul u stolečku v otevírané kavárně. Obsluha mu začala vulgárně nadávat a zavolala na něho ochranku. „Přiskočili, začali řvát, zkroutili mi ruce, brutálně jako zločince mnou smýkali, vytáhli ven na nádraží, celou cestu mi nadávali do hajzlů, zmrdů a feťáků,“ popsal Rychlík. Nakonec ho pustili, ale neopomněli zdůraznit, že jestli se vrátí, „rozbijí mu hubu“. (ParlamentniListy.cz, 14. 11. 2016, 12:35)

─────

To, co popisuje režisér B. Rychlík, je šokující. Ani se nechce věřit, že něco takového je v té naší „demokracii“ možné. Například arogantní Slováci, kteří se chovají, jako by jim to tady patřilo, nikoli jako na návštěvě u „staršího bratra“ – díky nepochopitelné a ničím nezdůvodněné toleranci těch politiků, kteří tomu „šéfují“. Že je premiér B. Sobotka jen „pátým kolem u vozu“, to snad ani nemusím zdůrazňovat. ‒ Je to jako z nějakého nepovedeného sci-fi thrilleru: agresivní ochranka z řad lidí, kteří díky Bakalům a dalším „uhlobarům“ ztratili práci, a tak si vybíjejí zlost na bezbranných a nevinných lidech. Lhostejno, zda se jedná o bezdomovce, či jen náhodného cestujícího, který čeká na nebližší vlak. Tito „nabušení“ borci představují „lumpenproletariát“ dneška. Po zádech takovýchto „ztracených existencí“ se kdysi dostal k moci A. Hitler. – Neměli bychom zapomínat na toto tragické poučení z dějin, které stálo desítky milionů lidských životů. Navzdory jiným historickým souvislostem by se něco podobného mohlo kdykoli zopakovat. Za předpokladu, že nebudeme dostatečně obezřetní, mohlo by se nám přihodit to, že se jednoho dne probudíme a budeme tady mít režim, kterému jsme svou lhostejností nechtěně otevřeli dveře. Budeme-li nevšímaví k takovým jevům, jak je popisuje B. Rychlík, staneme se spoluviníky vývoje, který jsme si sice nepřáli, ale k jehož nevpuštění na historickou scénu jsme udělali příliš málo, a proto se dostal v moci. ‒ Po krachu neoliberalismu je dnešní svět ohrožen nástupem nejrůznějších totalit (rudé, hnědé, zelené, modré, oranžové atd.) i recidivami režimů, jež už tady v minulosti byly. Platilo a platí, že „lumpenproletariát“, tato spodina společnosti, je podhoubím, z něhož vyrůstá jak fašismus (nacismus), tak i komunismus. Historická zkušenost z uplynulého století to  potvrzuje.

●●●

● Nepůjdeme cestou laciného populismu. Sobotka v rozhlase rozhořčeně odmítl Tejcův nápad s vyhošťováním migrantů

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl dnes premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vyjádřil se nejen ke změnám ve vládě, ale i ve straně. ‒ Sobotka se následně vyjádřil k návrhu Jeronýma Tejce (ČSSD), jenž dnes přišel se změnou v urychlení vyhošťování migrantů. Sobotka s jeho kroky, kdy by mohlo dojít i ke změnám v Listině práv a svobod, ne zcela souhlasí. „Nepůjdeme cestou laciného populismu,“ uvedl. (ParlamentniListy.cz, 14. 11. 2016, 18:11)

─────

Probruselský kolaborant Sobotka to nemá jednoduché. Musí reagovat na své spolustraníky, aby se zachránil, ale dělá jeden „kopanec“ za druhým. Toto jeho prohlášení patří k nim. Aby diskvalifikoval J. Tejce, jako možného protikandidáta na funkci předsedy ČSSD, prohlásil tuto nehoráznost. Ode zdi ke zdi. To je politika B. Sobotky a jeho strany. S tím žádnou díru do světa neudělá a ani se politicky nezachrání. Jen ztrácí čas v naději, že se mu to podaří. Má smůlu: nepodaří. – Své polínko si přiložil také končící ministr Dienstbier, který označil Tejce za národního socialistu (= člena NSDAP). Nevím, jak by se toto zkratkovité a nepravdivé přirovnání líbilo jinému „národnímu socialistovi“ – E. Benešovi. Komunistický synek Dienstbier jen prokázal své bolševické ledví. Jinou výchovu od svého komunistického tatíka ani dostat nemohl! Než starý Dienstbier „zakotvil“ v ČSSD, byl také členem SD-LSNS (= národní socialisté). Zdá se, že u sociálních demokratů se už začíná prát špinavé prádlo – více než rok před volbami. Jenom aby na sebe mezitím nevystříleli všechny patrony…

●●●

KSČM stále více napravo

Filip Šimeček komentuje nedávné kroky KSČM. Popisuje ji jako stranu, která se pohybuje na pravé straně politického spektra, nezaměstnané vnímá jako příživníky a chtěla by trestat za hanobení hlavy státu.Nic levicového není ani na návrzích zákonů, které KSČM jakoby okopírovala od ODS. Jen co nás ústavní soud zbavil Nečasových nucených prací, už je tu návrh Vojtěcha Filipa cejchovat nezaměstnané pejorativním označením „příživník“, což je v podmínkách neoliberální ekonomiky naprostým cynismem. - Vypadá to, že řešení je jediné – KSČM musí skončit na smetišti dějin, a to co nejdříve. Myslím, že nabídka konzervativních a xenofobních stran je pestrá i tak. A až budou pánové Štětina, Mejstřík, Steigerwald nebo Šinágl opět strašit hrozbou „komunismu“, položme jim otázku, proti komu vlastně protestují. (Deník Referendum, 16. 11. 2016, 9:27)

─────

Jsem rád, že ještě někdo v tomto státě přemýšlí. Článek Filipa Šimečka je toho důkazem. Na fakt, že KSČM dnes představuje spíše stranu pravicovou a součást establishmentu, poukazujeme již delší dobu. Co ostatně od některých milionářů v jejím vedení lze očekávat? Levicovou politiku sotva. Pouze sem tam levicovou rétoriku ‒ pro „starokomunistickou“ členskou základnu. Těch komunistů, kteří ještě žijí, aby byli uchlácholeni tvrzením, že nešlo udělat víc. Vždycky jde, ale musí se chtít… KSČM je stejně impotentní jako Sobotkova ČSSD. Lidi neprivilegované, lidi práce, dnes již nehájí žádná strana a ani odbory, protože ty sdružují pouze několik málo procent zaměstnanců.  Autentickou levici ani pravici tady nemáme. Jen jejich neplnohodnotné náhražky, aby existoval dojem, že tu ještě je nějaká „soutěž“ politických stran. Není. Je to jen politické divadlo k oklamání veřejnosti. Politické třídě jde především o peníze a o moc a je jí jedno, v jakém politickém „dresu“ vystupuje!

●●●

Bývalý šéf svazáků Vasil Mohorita: Sametovou revoluci, Havla i privatizaci připravila Moskva
Není první ani zřejmě poslední, kdo to říká. Demonstrace 17. listopadu připravily sovětské struktury, jen se jim vymkly z rukou. A to, že se stal prezidentem Václav Havel (†75), také nebyla žádná náhoda. Přečtěte si poslední díl vyprávění někdejšího šéfa ÚV Socialistického svazu mládeže (SSM) Vasila Mohority (64) pro Blesk. (Blesk.cz, 16. 11. 2016, 11:49)

─────

Mohorita je jedním z těch účastníků „sametové revoluce“ 1989, který se rozhodl, že si své tajemství nevezme do hrobu (jako V. Havel), ale „kápne božskou“, jak to tehdy skutečně bylo. Přemýšliví lidé u nás, mezi nimi především politický analytik M. Dolejší, věděli již v roce 1990, jak se věci měly a mají. To jen některým komunistům a jejich spřežencům to trvalo 27 let – jako teď V. Mohoritovi. Ano, něco tehdy nevyšlo a výsledkem je současný „bordel“, s nímž jsou občané nespokojeni, ale nemohou s tím nic dělat, protože nitky vedou pořád někam za hranice naší vlasti. Nejlepším potvrzením toho, že to tak opravdu bylo, jak říká Mohorita, je fakt, že jsme na tom téměř stejně jako před těmi 27 lety. Žádná prosperita a „dohnání Západu“ za několik let, jak nám tehdy politici slibovali, ale propastný rozdíl v životní úrovni – v porovnání se Západem, rozkradená republika, kde nám už skoro nic nepatří, a nekončící naštvanost obyčejných občanů. Jak z toho ven? Obávám se, že řešením nakonec bude skutečná revoluce, nikoli její karikatura z roku 1989, jež všechny ty příživníky, kteří se po zádech občanů dostali ke korytům, smete. Už to nebude „sametové“, ale úplně jiné…

●●●

● Ve Valašských Kloboukách zrušili koncert metalových kapel. Prý šíří satanismus

Radnice města Valašské Klobouky nechala pořadatele zrušit koncert českých metalových kapel Törr a Root. Důvodem má být údajné šíření satanismu. Město tvrdí, že akce se neuskuteční „po vzájemné dohodě”. (Novinky.cz, 16. 11. 2016, 16:25)

─────

Valašskokloboucko, tento jižní cíp Valašska, patřilo před druhou světovou válkou k ekonomicky velmi zaostalým regionům, navíc silně religiózním. Pak přišel komunismus, který dal mnoha lidem práci. Po r. 1989 se všechno vrátilo o desítky let zpátky – včetně té víry: z komunistů se stali „věřící“. A tak se nelze divit, že v kraji s vysokou nezaměstnaností se objevují „démoni“ minulosti. Možná by místo zakazování a nového „kádrování“, kterého jsme si za komunismu užili víc než dost, udělalo vedení města lépe, kdyby se postaralo o zvýšení zaměstnanosti jeho obyvatel. Lidi by chodili do práce a neměli by čas na vymýšlení historek o „satanistech“.

●●●

● Trest za hanobení prezidenta ztrácí podporu. Dva poslanci stáhli podpis, další to zvažují

Návrh na obnovení trestu za hanobení prezidenta republiky ztrácí podporu u samotných iniciátorů. Svůj podpis ve středu stáhli poslanci Petr Adam (nezařazený) a Stanislav Pfléger (ANO). Adam to vysvětlil tím, že se obává zneužití, Pfléger České televizi pouze krátce sdělil, že udělal chybu. Proti návrhu se ohradilo předsednictvo ANO a o stažení podpisu nyní uvažují i někteří další jeho poslanci. Pod návrhem však zatím zůstává 62 podpisů. (čt24.cz, 16. 11. 2016, 18:40)

─────

Něco takového jsme tady už měli – při podpisu Charty 77 a Anticharty. Odvolávání podpisů je tím nejzbabělejším činem, jaký může politik udělat. Dotyční lidé možná pozdě pochopili, na jakou hloupost kývli, ale stejně je už pozdě: nějaké odvolání podpisu na tom nemůže nic změnit. Zbabělec, který dostane strach, může totiž způsobit větší škody, než se zdá. ‒ Hnutí ANO 2011 opět v praxi ukázalo, že nemá žádný program ani étos. Dělá jen to, co řekne A. Babiš. To je na udržení se ve vysoké politice málo. Nemůže to trvat navěky: bezkoncepčnost a bezzásadovost. Hlavně že jsou u koryt…

●●●

● Stropnický si koupil audi za 14 miliónů a armáda jezdí starými UAZy

Vozový park České armády je v úděsném stavu. Armáda má stále 600 ruských UAZů průměrně starých 28 let a 700 o něco novějších landroverů starých v průměru 12 let. Ministr obrany Stropnický, který oficiálně hlásá modernizace a náhradu staré sovětské techniky, pro to ve skutečnosti nedělá vůbec nic a vrací svému stranickému bossovi Babišovi do pokladny jenom letos 5 neutracených miliard. Modernizací prošla jenom flotila ministrových limuzín: Stropnický se vozí letos nakoupenou novou pancéřovanou audinou A8 v ceně 14 miliónů Kč. (ParlamentniListy.cz, 16. 11. 2016, 15:08)

─────

Už i ten Stropnický se začal chovat jako komunistický papaláš.  Možná se už vidí příštím prezidentem, když si Babiš, jakožto Slovák, musí na něco takového nechat zajít chuť.

●●●

● Zamrdaná zkurvená kupa hoven a sraček na Hradě. Vytlemený prasečí držky, ať už konečně chcípnou. Do nejhlubší prdele s váma vy hovnožrouti, pravil slavný umělec

Český umělec David Černý, jenž upoutal pozornost veřejnosti především kontroverzními plastikami, se znovu vymezil proti Miloši Zemanovi. V minulosti stvořil např. obří plastiku vztyčeného prostředníčku, který směřoval k Hradu. Teď přidal velkou řadu sprostých slov na adresu prezidenta Zemana, čímž se vysmál návrhu novely o trestném činu hanobení prezidenta republiky. „Zamrdaná zkurvená kupa hoven a sraček na hradě, vytlemený prasečí držky, ať už konečně chcípnou v ošklivejch a táhlejch bolestech. Zmrdi smradlavý, zkurvysyni vyjebaný, tupý debilové. I s tou bandou kreténů čuráckejch, co to navrhujou. Do nejhlubší prdele s váma, vy hovnožrouti,“ vyjádřil se velmi zostra David Černý, jehož instalaci v podobě klikajícího autobusu odkoupil v minulosti za cenu 9 milionů Kč miliardář a nynější ministr financí Andrej Babiš. (ParlamentniListy.cz, 17. 11. 2016, 6:41)

─────

Havlistický rádoby „umělec“ D. Černý nám tu předvádí svou lidskou ubohost a pokleslost, o níž je zřejmě přesvědčen, že to je ta správná „demokracie“ a „svoboda“. Veřejně projevovat sprostotu a nevychovanost má taky svůj právní rámec. O ten se dost nešťastně v těchto dnech pokusila skupina poslanců, kteří navrhovali obnovit totalitní paragraf o hanobení hlavy státu. Aby k tomu nedocházelo, je nutno splnit dvě podmínky: hlava státu se musí chovat tak, aby nezavdávala záminky k urážkám; ti, kteří mají pokušení to dělat, se musí ukáznit a začít se chovat nikoli jako divá zvěř, ale jako slušně vychovaní lidé. Pak nebude potřeba žádných paragrafů trestního zákona, které nás vracejí 27 roků zpátky.

●●●

● Andrej Babiš vymyslel nové heslo: Bude ještě líp!

Andrej Babiš je přesvědčen, že se České republice daří a že bude ještě líp. Řekl to ve čtvrtek v souvislosti s oslavami 17. listopadu Andrej Babiš na Národní třídě. Zároveň si prý také přeje, aby se dařilo všem. Svoboda a demokracie podle něj ohroženy nejsou, některé osoby se to lidem snaží jen namluvit a vytváří tím špatnou náladu. ‒ Lidi jsou podle něj nespokojení s některými politiky, nikoliv se systémem. (…) Myslím, že bychom se měli snažit o zlepšení nálady ve společnosti a bojovat proti nenávisti a závisti. Naší zemi se daří, přeju si, aby se dařilo všem. A jsem přesvědčen, že už je a bude ještě líp.“ (Echo24.cz, 17. 11. 2016)

─────

Babišova snaha přiživit se na obnově svobody a demokracie, o které se „přičiňoval“ pod vedením svého řídicího důstojníka StB úplně jinak než obyčejní a slušní občané totalitní ČSSR, je dojemná, ale veskrze falešná. Už by s tou komedií měl přestat. Je to nevýslovně trapné…

●●●

● Albertov zaplnili studenti. Pithart varoval před dělením na pražskou kavárnu a venkovskou hospodu

Studenti si připomínají výročí 17. listopadu na pražském Albertově. Na celý den jsou zde připravené různé akce a koncerty. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima vyzval v úvodním projevu k hledání hodnot, které nás spojují. Vystoupil i Petr Pithart, který varoval před pomyslným dělením na pražskou kavárna a venkovskou hospodu. Rozeštvávání společnosti podle něj zavání rudohnědou demagogií a třídním bojem. (čt24.cz, 17. 11. 2016, 14:34)

─────

U zase „slyší trávu růst“? Co jiného bychom od tohoto bývalého komunisty a pravdoláskaře mohli čekat? Zkrátka: starého psa novým kouskům nenaučíš!

●●●

● Sobotka v rozhovoru pro ČT: Lidé, kterým se nežije dobře, jsou na demokracii naštvaní

V souvislosti se 17. listopadem bychom měli přemýšlet, co dělat, aby demokracie a svoboda měly v Česku podporu obyvatel. Právě nezájem totiž představuje velkou hrozbu, prohlásil v rozhovoru pro ČT24 premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pokud má být demokracie dlouhodobě silná a lidé si mají vážit svobody, tak podle premiéra musí mít každý stát silnou sociální politiku a nesmí nikoho nechávat na okraji. Pokud se totiž neřeší reálné sociální problémy, tak se vytváří živná půda pro populisty a demagogy. (čt24, 18. 11. 2016, 10:25)

─────

Lidi nejsou naštvaní na demokracii, ale na takové neschopné politiky a slibotechny, jako je B. Sobotka, který jenom žvaní, žvaní a žvaní. Výsledek jeho působení v čele „strany a vlády“ se rovná nule.

●●●

● Bývalí komunisté a estébáci promluvili: Listopad ’89 byl podvod na lidi!

Sametová revoluce v roce 1989 nebyl rozhodně žádný náhlý převrat a pád komunistického režimu. Podle tehdejších vlivných komunistů i členů StB šlo v podstatě o ”dobrovolné” předání moci. Alespoň to tvrdí dnes někteří ze zúčastněných soudruhů. (Bleskově.cz, 19. 11. 2016, 1:00)

─────

Článek mě zaujal nejen svým obsahem, ale zejména množstvím pravopisných chyb, z nich uvádím několik příkladů: „Nejenom bývalý šéf svazáků Vasil Mohoryta, který prohlašuje, že Sametovou revoluci, Havla i kupónovou privatizaci připravila Moskva, tehdejší tajemník ÚVKSČ Milouš Jakeš, ale i mnoho dalších říkají, že všechno bylo „jinak“! (…) „Komunistické politbiro v čele s předsedou vlády Ladislavem Adamcem mělo několik podmínek a ty byly splněny. Třeba, že pokud má být moc předána, bude prezidentem Václav Havel, nikoli někdo další. A že první volba prezidenta proběhne ještě za stávajícího osazenstva Federálního shromáždění, tedy parlamentu,“ tvrdí dnes více jak sedmdesátiletý muž. (…) „Neustálé omýlání toho, že dnes je demokracie, dřív byla totalita, špatná doba a vše bylo špatné, je veřejné lhaní.“ (…) „Převrací se tu historie, a to by mělo být trestné. Například Václav Havel rozhodně nebyl první demokratický československý prezident. To je lež! Prvím demokratickým prezidentem Československa byl T. G. Masaryk.“ ‒ Taková koncentrace pravopisných chyb se ani dnes jen tak nevidí. Redakce by s tím měla něco dělat. Je to ostuda! Ke zveřejněným názorům je třeba dodat jediné: Proč tito soudruzi „promluvili pravdu“ až teď – 27 let po „revoluci“, která žádnou revolucí nebyla?

●●●

● Metrem D pouze na konečnou. Praha zvažuje, že osmikilometrovou trasu vybuduje i bez stanic

Na osmikilometrové lince metra D ze začátku nebudou žádné stanice. Jen nástupní na Pankráci a konečná v Písnici. Městu se totiž nedaří vykoupit pozemky, na kterých by se zastávky měly postavit. (Aktuálně.cz, 21. 11. 2016, 13:00)

─────

To vymyslel tandem Krnáčová-Dolínek? Za to by měli dostat Nobelovu cenu. Nemá to chybu. Je to tak „geniální“, že nikdo na celém světě takovou blbost ještě nevymyslel. Aspoň v něčem budeme nejlepší! Že by za tím stáli zase nějací „debilové“, paní primátorko?

●●●

Poslanec Tejc bude kandidovat na místopředsedu ČSSD. Přestože o to nemá zájem

Poslanec Jeroným Tejc bude kandidovat na prvního místopředsedu ČSSD. Rozhodl o tom v pondělí Městský výkonný výbor ČSSD v Brně. Sjezd strany se uskuteční v březnu, rozhodovat bude i o předsedovi. Tejc na předsedu kandidovat nechce. (Lidovky.cz, 21. 11. 2016, 19:01)

─────

J. Tejc si zřejmě nevěří, a proto se rozhodl pro funkci prvního místopředsedy. Strana však potřebuje nového předsedu. Setrvání Sobotky povede ke katastrofě. Nikdo už tuto stranu nebude volit. Opravdu to Tejc nechápe, nebo si opravdu nevěří? I kdyby proti Sobotkovi neuspěl, bylo by to rozumné gesto i pro veřejnost. Pokud to neudělá, „trest“ voličů bude nelítostný. ČSSD bude „vymazána“ z politické mapy ČR.

●●●

Obrana ocenila protikomunistický odboj, Bohdalová převzala vyznamenání za otce
Dalších 45 protikomunistických bojovníků dnes obdrželo osvědčení za účast ve třetím odboji. Vyznamenání za svého otce převzala i herečka Jiřina Bohdalová. (EuroZprávy.cz, 22. 11. 2016, 16:56)

─────

Takových odbojářů, jako byl F. Bohdal, byly u nás tisíce. Jen málokdo však měl tak vlivnou a známou dceru, která by se postarala o to, aby získal ocenění in memoriam. Je to jako s tím „strýčkem“ J. Bradym. Tady totiž nejde o nějakou „historickou“ spravedlnost, ale o to, aby se někdo zviditelnit. V tomto případě 85letá herečka J. Bohdalová, která dělá všechno pro to, aby se na ni nezapomnělo. Vyznamenání pro chartisty O. Černého, H. Chromého a S. Devátého nemá s III. odbojem nic společného. Je to jen divadýlko pro nezasvěcené.

●●●

Fico zaútočil na novináře jako na "špinavé protislovenské prostitutky

Slovenskému premiérovi se nelíbilo, že se ho novináři dotazovali, zda byly během nynějšího slovenského předsednictví Evropské unie na Slovensku porušeny předpisy EU o veřejných zakázkách, informuje deník Guardian. Fico ve středu označil slovenskou novinářku Zuzanu Hlávkovou a další novináře "špinavé, protislovenské prostitutky".  - "Někteří z vás jsou špinavé, protislovenské prostitutky. Neinformujete, bojujete proti své vládě," řekl Fico. Cílem obvinění je podle něho prý záměrně pošpinit slovenské předsednictví EU před jeho ukončením v prosinci. (Britské listy, 23. 11. 2016)

─────

Fica pronásleduje strach z toho, že by jeho vláda mohla padnout, stejně jako padla vláda M. Topolánka v době českého předsednictví EU. Podobnost obou případů je víc než nápadná: také tady se jednalo o předražení zakázky na reprezentaci země před ostatními státy EU. V Čechách se jednalo o firmu Promopro. Věc dodnes není vyřešena a nikdo za ni nebyl potrestán. Na Slovensku v tom „lítá“ ministr zahraničí Lajčák, který asi mnoha lidem vadí, protože se rozhodl kandidovat na funkci generálního tajemníka OSN. Za takovou troufalost musí být přece potrestán, že ano? Fico ztrácí klid a dělá jednu chybu za druhou. Poté, kdy se „zapletl“ s ministrem vnitra Kaliňákem a mafiánem Bašternákem, podal žalobu na poslance Matoviče, který již delší dobu kritizuje Ficovy podivné „aktivity“. Jde zejména o podezření, že Fico a jeho manželka mají tajné konto v daňovém ráji, které jim slouží k praní špinavých peněz. Každý soudný politik by už odstoupil, ale Fico ne a ne to udělat. Koleduje si o to, že jeho vláda nakonec padne. Zkrátka: udělal si spoustu nepřátel. Tady platí ono známé: Mnoho psů zajícova smrt!

●●●

● Robejšek oznámil vznik Realistů, chce se obětovat pro blaho národa

Politolog Petr Robejšek, který obdržel vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana k 28. říjnu, oznámil ve čtvrtek vznik nové strany s názvem Realisté. Strana má ambice uspět ve sněmovních volbách v příštím roce. (Novinky.cz, 24. 11. 2016, 10:05, aktualizováno 10:50)

─────

Takových jedinců, kteří se chtěli obětovat ve prospěch národa, jsme už tady několik měli. Pokaždé to skončilo špatně. Nevěřím, že tentokrát to bude jiné. Nová strana v roli „vysavače“ hlasů nespokojených voličů už fungovat nebude. Lidi jsou zklamaní úplně vším a angažovat se nebudou. Čeká se na zázrak, který nejspíš nepřijde. To ovšem nemá nic společného s osobou zakladatele, P. Robejška, který by voliče přitáhnout mohl. Jde však o celkovou atmosféru ve společnosti, která je nejhorší za celých 27 let od pádu komunistického režimu. Ani název „Realisté“, upomínající na T. G. Masaryka, na tom asi mnoho nezmění…

●●●

● Premiér Sobotka použil sprosté slovo! Šlo o Andreje Babiše

Nad cenzurou v Lidových novinách, které vlastní ministr financí Andrej Babiš (ANO), se pousmál premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na svém facebookovém profilu. Jde o jeho tweet, který Sobotka zveřejnil po jednání koaliční rady, kdy komentoval chaos v přípravě EET. (ParlamentniListy.cz, 24. 11. 2016, 12:47)

─────

Tím sprostým slovem je výraz „předposraní“. Od „sralbotky“ Sobotky to sedí jako p*del na hrnec. Na české politické scéně přituhuje. Možná dojde i na facky. Kdo je bude dávat komu, není jasné. Zatím je v roli fackovacího panáka spíše Sobotka.

●●●

● „Z toho slovenského hajzla mě brzy jebne!“ Lidé na sociálních sítích nadávají Babišovi za nefunkční EET

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si pochvaluje, že EET šlape jak má. Mnoho podnikatelů si ale stěžuje na zmatky, problémy se spuštěním systému a celou řadu dalších nesnází. Nebojí se vyřknout ani slova, která se před desátou hodinou večerní zpravidla neužívají. (ParlamentniListy.cz, 25. 11. 2016, 20:16)

─────

Celý problém s Babišem alias Burešem spočívá v tom, že jeho hnutí ANO 2011voliči poslali do parlamentu, dovolili mu, aby „šlapalo na paty“ ČSSD, a v neposlední řadě mu umožnili, aby s Babišem Sobotka složil vládu. Pozdě bycha honiti, vážení přátelé! Příště musíte být obezřetnější, než vhodíte volební lístek do urny.  Ano, „ten slovenský hajzl“ by si to všechno nemohl dovolit, kdybyste mu to neumožnili! Již delší dobu navrhujeme, ať se tento „dobrodinec“ vrátí tam, odkud přišel. My se tady bez něho docela dobře obejdeme. Máme dost svých problémů i bez takových „vykuků“, jako je Babiš. Sobotka tak moc toužil po tom, aby byl předsedou vlády, že všechna tato rizika podcenil. Teď se diví, že mu Babiš téměř nic nedovolí a že velkou část předvolebních slibů nebude moci nikdy splnit.

●●●

● Babiš není superman, dá se porazit, burcuje Sobotka

Předseda sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v sobotu na konferenci krajské ČSSD v Královéhradeckém kraji označil Andreje Babiše (ANO) a jeho hnutí ANO za hlavního soupeře ČSSD v celostátních volbách. Uvedl, že předseda ANO není superman, dá se porazit a sociální demokraté se ho nesmějí bát. (Novinky.cz, 26. 11. 2016, 10:41)

─────

Zase jedno z typicky „siláckých“ prohlášení B. Sobotka. Škoda jen, že tomu kromě něho už nikdo nevěří. Babiše mohou zastavit pouze voliči tím, že ho příště nezvolí. Jak prosté! Jen to tak skutečně udělat.

●●●

● Ztráty listopadového étosu se nebylo možné vyhnout, říká Rychetský

Xenofobní, rasistické, populistické a nesystémové subjekty začínají být reálným ohrožením demokracie, varuje předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, poslední disident ve vysoké ústavní funkci a bývalý spolupracovník Miloše Zemana. V rozhovoru vzpomíná na listopad 1989, vysvětluje, proč se poslanci tolik bojí o plat i auta, a nakonec i to, proč opakovaně odmítl nabídku kandidovat na prezidenta. (Lidovky.cz, 26. 11. 2016, 12:00)

─────

To, čemu Rychetský eufemisticky říká „étos“, je ve skutečnosti podvod. Takže žádná ztráta, nýbrž fakt, že se lidem začaly postupně otevírat oči a oni si – chtě nechtě – museli přiznat skutečný stav věcí. Budovat „nový režim“ na fakticky prohnilých základech, kde garanty „demokracie“ byli bývalí komunisté a estébáci, nemohlo ani jinak dopadnout. Dnes si tu hrůzu s odstupem 27 let již mnozí lidé uvědomují, ale cesta z toho ven bude velmi obtížná. Vyřeší to přírodní zákony – postupně „viníci“ i ti podvedení umřou. Pak se možná začne skutečně blýskat na lepší časy. Dříve než za dalších dvacet let to asi nebude…

●●●

● ČSSD ve Zlínském kraji jednoznačně podpořila znovuzvolení Sobotky

Sociální demokraté ve Zlínském kraji v neděli podpořili znovuzvolení Bohuslava Sobotky předsedou strany. Podpora byla jednoznačná, řekla ČTK předsedkyně krajské organizace Milena Kovaříková. Na místo prvního místopředsedy strany navrhli sociální demokraté v kraji Milana Chovance, ministr vnitra tuto funkci zastává již nyní. Volební sjezd sociální demokracie se koná příští rok v březnu. (Lidovky.cz, 217, 11. 2016, 15:14)

─────

Sobotkovy návštěvy jednotlivých krajů jsou motivovány ryze prakticky: nejde mu o lidi, ale o to, aby byl na sjezd navržen jako kandidát na příštího předsedu strany. Tak trochu mi to připomíná Nečase těsně předtím, než padla jeho vláda. Osud Sobotky nebude jiný, jen si to ještě neuvědomuje.

●●●

● Politici zblblí Fidelem. Juncker by mohl z fleku nosit tričko s vrahem Che Guevarou

Odchod Fidela Castra obnažil zblbnutí části dnešní západní politiky. Bývalí mladí levičáci zavírají oči před Castrovou brutalitou, pohrdáním lidmi. (Aktuálně.cz, 28. 11. 2016, 12:00)

─────

Rozpačité komentáře politiků k údajné „smrti“ F. Castra dokládají, v jak hluboké morální krizi se západní svět nachází. Nemyslím jen socialisticko-komunistický projekt zvaný Evropská unie, ale vrcholné politiky vůbec. O mladých lidech, kteří nosí trička s Che Guevarou, aniž by věděli něco o něm, netřeba ztrácet slov. Fakt, že Putini či Medveděv na Fidelův pohřeb nepřijedou, potvrzuje, že svět se opravdu pohnul jinam – naštěstí pro nás pro všechny. Castrův „ostrov svobody“, jak on sám totalitní Kubu nazýval, byl spíše jeden velký koncentrák, v němž se zastavil čas na dlouhých 55 let. Sobotkovy bláboly o tom, že Castro byl revolucionář, jsou pro zasmání. Byl to komunistický zločinec a masový vrah, stejně jako Mao Ce-tung či Pol Pot. Vyvést Kubu z mezinárodní izolace a z celkového zaostávání za civilizovaným světem potrvá desítky let.

●●●

●  V Zimbabwe začala platit nová měna, má formu dluhopisů

V Zimbabwe se dnes dostalo do oběhu nové platidlo ve formě dluhopisů. Jejich cena je stanovena v amerických dolarech. Celkem byly vydány bankovky hodnotě deset milionů USD. Nové platidlo má vyřešit problémy s nedostatkem bankovek cizích měn používaných jako oficiální platidlo. Kritici se obávají, že prudce klesnou úspory, což vážně ohrozí ekonomiku, napsala agentura Reuters. (E15.cz, 28. 11. 2016, 13:25)

─────

K jakým koncům dovedl komunistický „experiment“ a sovětský „vývoz revoluce“ jednu z afrických zemí, jejíž „vůdce“ se zhlédl v marxismu, nejlépe dokládá tento článek. Totální ekonomický krach a absolutní bída a celková beznaděj většiny obyvatelstva. Astronomická hyperinflace učinila ze Zimbabwe jednu nejchudších zemí světa. V mnohém se to neliší od Kuby, která nezkrachovala úplně – díky turistickému ruchu.

●●●

Sociální demokraté ve Zlínském kraji v neděli podpořili znovuzvolení Bohuslava Sobotky předsedou strany. Podpora byla jednoznačná, řekla ČTK předsedkyně krajské organizace Milena Kovaříková. Na místo prvního místopředsedy strany navrhli sociální demokraté v kraji Milana Chovance, ministr vnitra tuto funkci zastává již nyní. Volební sjezd sociální demokracie se koná příští rok v březnu. (Lidovky.cz, 217, 11. 2016, 15:14)

─────

Sobotkovy návštěvy jednotlivých krajů jsou motivovány ryze prakticky: nejde mu o lidi, ale o to, aby byl na sjezd navržen jako kandidát na příštího předsedu strany. Tak trochu mi to připomíná Nečase těsně předtím, než padla jeho vláda. Osud Sobotky nebude jiný, jen si to ještě neuvědomuje…

●●●

● Babiš: Sobotka plácá nesmysly, aby ukázal, že má na křeslo šéfa ČSSD
Popichování mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) pokračuje i v úterý. Poté, co předseda vlády označil Babišův návrh ohledně elektronické evidence tržeb (EET) za amatérismus, šéf hnutí ANO Novinkám řekl, že Sobotka plácá nesmysly. - „Premiér neustále jede předvolební kampaň, ve které mimo jiné hraje i o své křeslo předsedy strany. A tak plácá nesmysly, jen aby ukázal, že na to má,“ napsal Novinkám Babiš v SMS zprávě.
(Novinky.cz, 29. 11. 2016, 15:01)

─────

V tomto případě musím dát A. Babišovi za pravdu. Nic jiného než kampaň před stranickým sjezdem to není. Sobotka si nejspíš již není jist svým předsednickým postem. Jeho chvástání bylo předčasné…

●●●

● Charlotčina „róba“ a lid popelnicových polí
V posledních dnech mně bylo dvakrát velmi trapně. V prvním případě, když jsem viděl tři bezdomovce, básník Lubomír Brožek hovoří o lidu popelnicových polí, kterak v kontejnerech hledají cosi k snědku. Nebo možná i něco jiného, co by se mohlo hodit v přicházejících mrazivých dnech. (vaševěc.cz, 29. 11.2016, 12:29)

─────

Autor článku S. Kliment má pravdu v tom, že róba dcery K. Gotta za 80 000 korun při přebírání ceny Český slavík pro tatínka je trochu nepoměr ve srovnání s bídou našich bezdomovců. Ano, sociální rozdíly v naší společnosti bývají někdy propastné. A nejen u nás, ale i jinde ve světě. Dovolím si jednu poznámku na adresu onoho básníka. Nevím, jak je na tom se vzděláním, ale jeho přirovnání bezdomovců k „lidu popelnicových polí“ je mimo mísu. Jedná se o odborné, archeologické pojmenování pro soubor pravěkých kultur, jejichž typickým znakem bylo pohřbívání zemřelých na žárových pohřebištích – nekropolích. S moderními popelnicemi, čili nádobami na domovní odpad, to nemělo nic společného. Tolik malá lekce z našich nejstarších dějin.

●●●

● Schváleno. Babiš od ledna přijde o dotace. Jako ministr nesmí mít média

Třebaže druhému hlasování o novele zákona o střetu zájmů předcházela diskuze, poslanci tzv. lex Babiš odsouhlasili. Pro novelu hlasovali všichni přítomní s výjimkou poslanců z hnutí ANO a některých nezařazených. Poslanci se ve svém hlasování přiklonili k verzi zákona, kterou sněmovně s několika pozměňovacími návrhy vrátil Senát. Nejen firmy vicepremiéra Andreje Babiše, ale všech členů vlády tak od příštího roku nebudou moci žádat o veřejné zakázky, investiční pobídky a nenárokové dotace. Budoucí členové vlády a další veřejní funkcionáři navíc nebudou moci vlastnit média. (Echo24.cz, 29. 11. 2016)

─────

Tento zákon měl být schválen již před třemi lety. Liknavostí Sobotky a jeho lidí ve vládě i v parlamentu se tak nestalo. Nebylo to úmyslně? ČSSD „přitlačila na pilu“ teprve tehdy, když se její „kocábka“ začala potápět. Trochu pozdě na nápravu, není-liž pravda? Ekonomické, politické a morální škody, které tak vznikly, už sotva někdo napraví.

●●●

Brzy nashledanou!

mikes.jpgZdraví vás

Mikeš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

........co Sever, spíše ROP SEVEROZÁPAD?

(VsZ (Vaše starosti Z-FOND) -/ Pašík od Popovic/, 15. 12. 2016 12:54)

Jsem s kozlem Bobešem a malým Nácíčkem u našeho kocoura Mikeše v Antarktidě. Léto tu vrcholí, všude na pobřeží je to zelené, všude císařští…. Tučňáci. Samozřejmě! Mají se dobře. V Antarktidě! Ne v ČR!

Jak se skřivánku máš u nás doma v Hrusicích? Ano, pobočka Hrusice, oblast Čapí hnízdo Votice – Olbramovice, okres Benešov. Benešovští jsou pěkní ptáci, že?

A co Sever, spíše ROP SEVEROZÁPAD? Ale od paní dr. Bradáčové jsme mohli slyšet ráno 15.12.2016 něco o bratrstvu zlodějské pracky eurofondů, kde (exhejtmanka za ČSSD a její kolegové, zejména z ODS si znečistili své vzácné nehty ( či drápy?) ubohými asi 20 či 25 miliardami klausokorun (Kč). Nějaký (EXšéf z ODS) je prý v báni a nebání si tam….. Prý aby neovlivňoval svědky a spoluobviněné. Milarda z evropských fondů „nedostatků“ – či chyb, či „všimné“- to jde. Kolik má za nehty typický Babišovec?

Zlatí císařští. Zlatý Franz Josef. Mikeš už vykonal svou nástupní inspekční královskou cestu na své Zemi Františka Josefa , kdy nyní kraluje. Visí tam kocouří vlajka a myši se tam bojí. A jak pan Trump má rád Rusko a dává si do své politiky vůči Rusku nepodjaté politiky, tak tak už i KGB Karlovy Vary dává svůj souhlas s rabováním ČR cestou ROP a „Ropů“ SEVEROZÁPAD, zlodějského sdružení. Opozičně zesmluvnělého ČSSD/ ODS a spol. Vše při starém v Kocourkově a okolí. Miliarda z evropských fondů jako drobná pozornost pro každého, toť krásná havlárna v provedení Babišovců….že? Tak jsem radši v Antarkitidě v Čechách se nám dělá z tamních poměrů zle. Pošlu Nácíčka do Hrusic, na vánoce 2016. Tak se těšte!