Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krematorium ‒ František Růžička

22. 12. 2019

Jako dříve narozený si pamatuji, že u husitského kostela (CČSH) bývala vývěska s oznámením pro členy „Spolku přátel žehu“. Dnes už je pohřbívání žehem zcela běžnou záležitostí: děje se tak nejspíše ve většině pohřbů. V menších místech byly nebo jsou zřizovány smuteční síně ‒ jako místo pro obřad posledního rozloučení se zemřelým.

Mne však v této souvislosti napadla vzpomínka spíše úsměvná, či ironická. Kdo by neznal známou scénku z filmu „Vesnička má středisková“, kde pan doktor (herec R. Hrušínský) doporučuje svému pacientovi, který si stěžuje na mnohé fyzické neduhy, aby si zajel do Pelhřimova a prohlédl si krematorium. Aby věděl, do čeho půjde… Film je film, protože v Pelhřimově vlastně ani žádné krematorium nestálo.

Tou největší ironii pro mne byla okolnost, že jsem si na tuto scénku vzpomněl přímo na hřbitově v Protivíně. Tam totiž také krematorium nemají. Ale právě v době bezprostředně před dušičkovou vzpomínkou nabídli občanům, že mají možnost podívat se do nově opravené smuteční síně na místním hřbitově. Asi aby věděli, do čeho že půjdou…

Postupná úprava celého objektu hřbitova byla komplexní. Údajně pro následnou renovaci objektu kaple byl zpracován velice líbivý projekt, ale ten nenašel uplatnění z toho důvodu, že se jedná o památkově chráněný objekt. Takže zvenku ani nic nepoznáte a uvnitř muselo zůstat vše při starém. Bohužel, nepříliš působivém. No ‒ smuteční hosté brzy odejdou a zesnulému už na památkové ochraně bude pramálo záležet… Areál celého nového hřbitova vznikl až velice pozdě, v roce 1928, jak je evidováno mezi památkami. Přitom deska, umístěná při vchodu do kaple, uvádí připomínku na rok 1927 se zásluhou tehdejšího starosty města a radních. Objekt je památkově chráněn od roku 2014 ‒ jako dobově ojedinělý stavební druh sakrální památky. Autorem stavby byl budějovický architekt Karel Chochola, který do ní vtiskl znaky progresivní avantgardy.

Nutno dodat, že pro hřbitovní kapli byl ulit nový zvon jihočeským zvonařem Michalem Votrubou z Myslkovic. Náklady na pořízení zvonu o váze 43 kg, laděného v tónu C3, hradilo město. Na svém plášti nese nápis: Mortuos plango (mrtvé oplakávám) a Protivín 2019. V protivínském kostele byl požehnán P. Janem Mičánkem, jeho vznik přiblížil kostelník z Heřmaně Petr Hanus. Pro kapli byl vybaven elektrickým lineárním pohonem pro každodenní zvonění.

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15606091.jpg

Vstupní brána na hřbitov

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář