Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pologramotných pitomců jsou média plná…

24. 12. 2021

Při každodenním nahlédnutí do produkce našich internetových médií se nestačím divit, o jakých pitomostech jsou naši nevzdělaní a pologramotní novináři, kterých je většina, schopni psát. Novinkou z poslední doby bývá rozpor mezi tím, co se píše v dotyčném článku a co v titulku, který na jeho obsah upozorňuje. A protože naši novináři jsou z velké části samouci bez solidního vzdělání, mají jejich výplody žalostnou úroveň.

Nejnověji se to podařilo zpravodajskému serveru „iROZHLAS.cz“. Tady se těm pisálkům, kteří se podíleli na sepsání článku o výsledcích soudního projednávání restituční kauzy cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodu, podařil jeden pozoruhodný „kiks“, kterého si musí všimnout každý trochu jen vnímavý čtenář. Informační nesoulad mezi titulkem a obsahem článku je přímo do očí bijící.

Titulek zmíněného článku hlásá toto: „Cisterciáckému opatství zve Vyšším Brodě zůstanou lesy a pole. Pozemkový ústav u soudu neuspěl“. Chyby v titulku jsem vyznačil červeně: místo předložky „ve“ (Vyšším Brodě) je tam překlep „zve“. Kromě toho je chybně uveden název příslušné instituce: „Pozemkový ústav“. Správně má být: „Pozemkový úřad“ (= celý název zní: „Státní pozemkový úřad“).

Následuje text prvního odstavce (= perexu), v němž je shrnuta podstata sdělení celého článku: „Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost Státního pozemkového úřadu proti vydání pozemků Cisterciáckého opatství ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku. Opatství získalo 1100 hektarů lesních a zemědělských pozemků v církevních restitucích.“ (iROZHLAS.cz, 22. 12. 2021, 20:31)

─────

hodina-cteni-v-trivialni-skole.png

Česká televize uvede na Nový rok 2022 závěrečný, pátý díl filmové série o císařovně Marii Terezii, velké panovnici a ještě větší „reformátorce“. Vřele doporučuji jeho zhlédnutí zejména pologramotným novinářům z Českého rozhlasu, aby si rozšířili své obzory. Jednou z reforem této panovnice byla i ta o povinné školní docházce. Týkala se dětí ve věku od šesti do dvanácti let. Získané vědomosti a dovednosti jim pak obvykle vystačily po celý jejich život. Ti snaživější a movitější mohli ve svém studiu pokračovat dál – včetně vysoké školy. V Habsburské monarchii došlo dne 6. 12. 1774 ke zřízení tzv. triviálních škol, kde se děti učily číst, psát a počítat. Významnou osobností, jež se na této školské reformě podílela, byl augustinián Johann Ignaz von Felbiger, autor Všeobecného školního řádu (Allgemeine Schulordnung).

23. 12. 2021

‒ RJ ‒

Vyobrazení: Hodina čtení v triviální škole.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

povinná školní výuka? + přání

(Falka, 24. 12. 2021 12:25)

Skutečnost: 6. 12. 1774 podepsala Marie Terezie Všeobecný školní řád pro celé Rakousko. Řád je většinou vnímán jako předpis, který v našich zemích zavedl povinnou šestiletou školní docházku a také ve všech starších historických pracích i v učebnicích dějepisu je povinná školní docházka s rokem 1774 spojována. Všeobecný školní řád ale slovy Marie Terezie jen vyzýval rodiče, aby své děti ve věku 6 - 12 let do školy posílali. Základním úkolem řádu bylo vybudování systému škol, do nichž by děti mohly chodit. To, že Marie Terezie v řádu výslovně nenařídila, že děti do školy musí docházet, mělo racionální důvody. Jestliže dosud v monarchii neexistovala přiměřeně hustá síť škol, nebylo možné ani nařizovat, aby do nich děti chodily. Školská reforma, formulovaná Všeobecným školním řádem, vyjádřila poprvé v historii zájem státu na vzdělání veškerého obyvatelstva. Reagovala v podstatě na ekonomickou nutnost a potřebnost, kterou s sebou přinášel pokrok.

Děkuji Vám za Vaše pro mne většinou podnětné zprávy a přeji hezké Vánoce a šťastný nový rok 2022