Jdi na obsah Jdi na menu
 


A co kontrola „diplomek“ ve vládě P. Fialy?

1. 12. 2022

Právě včera jsem se z jakéhosi průzkumu České televize (ČT) dozvěděl, že prý nejlepší zpravodajství u nás mají: „Seznam Zprávy“, „Česká televize“ a „Deník N“. K tomu na základě vlastní zkušenosti dodávám: Co se týká skandálních a nedostatečně ověřených informací, pak to platí zcela určitě. Realita je však mnohem smutnější: nejprve velký mediální humbuk a poté, kdy bublina splaskne, pověstné ticho po pěšině. Přesně toto umíme a nemáme v tom ve světě konkurenci. Názorným příkladem je právě působení prvně jmenované redakce („Seznam Zprávy“), které šéfuje J. Kubík. Tito „borci“ se mimo jiné „proslavili“ např. informacemi o agentech GRU ve Vrběticích, dále o A. Babišovi mladším či o Babišových nemovitostech na Azurovém pobřeží ve Francii.

Psalo se tam rovněž o jedné učitelce, která údajně před dětmi na jedné základní škole v Praze obhajovala ruskou invazi na Ukrajině. Když odezněla tato mohutná a bezohledná skandalizace dotyčné pedagožky, vyšlo najevo, že předmětnou nahrávku, která ji měla usvědčovat ze sympatií k Putinovi, pořídil jeden žák z této školy. A shodou okolností (jaká náhoda!) to byl syn jednoho z potomků „politologa“ D. Kroupy. Další Kroupův syn, Janek Kroupa, byl v té době pracovníkem redakce deníku „Seznam Zprávy“ (SZ). A pak že se náhody nedějí! Bohužel – pouze někde a někomu. Dnes je „ticho po pěšině“.

Zmíněná redakce má mnoho pracovníků, často s velmi podivnými, nečeskými jmény. Proto mne nijak nepřekvapuje, že právě tito „cizinci“ útočí na všechno české. Zrovna před několika dny mě od jednoho redaktora SZ překvapila kritika Jana Sladkého Koziny, potažmo úlohy Chodů při ochraně českých hranic v minulosti. A samozřejmě tam byla i skrytá kritika spisovatele A. Jiráska, který byl vylíčen div ne jako „falzifikátor“ českých dějin. Musím to poopravit: Byl to především popularizátor českých dějin.  Příběhů z českých dějin, abych použil dnes tak módní slovní spojení. Ano, naše dějiny obsahují desítky, ba stovky zajímavých příběhů. Co by za to daly jiné národy, kdyby něco podobného měly!

─────

Většina z nás má ještě v živé paměti žurnalistickou dvojici: Janek Kroupa a Kristina Ciroková. Ti dva se angažovali kupříkladu v útocích na A. Babiše nebo J. Hamáčka. To, co před více než rokem předváděli, měla být „předehra“ k příštímu volebnímu úspěchu P. Fialy. Tento předseda ODS se mezitím stal premiérem, ale od té doby jde od jednoho neúspěchu k tomu dalšímu. Je nejen nejméně oblíbeným premiérem v rámci EU, ale i nejhorším předsedou vlády od roku 1989 u nás. Kdyby žil před osmdesáti lety, stal by se držitelem „Svatováclavské orlice“. Jen zapomněl, že žijeme v jiné době: šiřitelé různých fake news píší o EU jako o „Čtvrté říši“. Tehdy to byla Hitlerova Třetí říše.

Bezprostředně po jmenování vlády P. Fialy premiérem jsem ho v jednom ze svých článků vyzval, aby se postaral o prověření diplomových a dalších závěrečných prací členů jeho vlády. Aby bylo zřejmé a nezpochybnitelné, že nám vládnou vzdělaní a kompetentní odborníci, jak nám bylo před volbami slibováno. Z mé strany bylo důvodem této žádosti to, že minimálně u dvou členů Fialova vládního (koaličního) „slepence“ se již před volbami objevily v médiích pochybnosti o „kvalitě“ jimi obhájených závěrečných prací na vysoké škole. Jednalo se o předsedkyni PS M. Pekarovou-Adamovou a o ministra zahraničí J. Lipavského.

[O tomto problému jsem tehdy psal na stránkách SN, a to již v létě 2021, několik měsíců před podzimními parlamentními volbami, v článku s názvem Došlo na má slova… (SN č. 6/2021, vloženo 1. 7. 2021, ZDE). S tím souvisí i další článek: Kdy začne kontrola „diplomek“ členů Fialovy vlády? (SN č. 1/2022, vloženo 18. 1. 2022, ZDE). Ve chvíli, kdy píšu tento článek, dočítám se na jednom z nejčtenějších zpravodajských webů, „Novinách.cz“, o tom, že politik „Pirátů“ z Plzně, který se jmenuje Filip Sequens, používal svůj magisterský titul neoprávněně, a proto raději rezignoval na své funkce. (Novinky.cz, 28. 11. 2022, 11:55) Jen si tak říkám: kolik asi podobných „borců“, kteří se nacpali do politiky, aby se nechali živit z peněz daňových poplatníků, u nás žije? Kromě těch „vyžírek“, které se roztahuji ve vládě i v parlamentu.]

Na téma „plagiátorství“ v závěrečných pracích našich politiků a dalších veřejně známých osob v těchto dnech znovu upozornila již zmíněná redaktorka K. Ciroková v článku: Hrozí Česku diplomatická ostuda? Velvyslanec je podezřelý z plagiátorství (Seznam Zprávy, 27. 11. 2022, 15:33). Podle zjištění této novinářky bývalý policejní prezident a nynější velvyslanec na Slovensku, gen. Tomáš Tuhý, získal titul Ph.D. na Fakultě metalurgie a materiálového inženýrství na VŠB v Ostravě zřejmě neoprávněně, protože jeho práce vykazuje známky plagiátorství.

Vzhledem k tomu, že jsem v Ostravě za minulého režimu žil a pracoval, toto sdělení mě nemile překvapilo. Vysoká škola báňská (dnes Technická univerzita) mívala vždy dobré jméno, ale byla známa především jako škola technická, nikoli jako jakási „zprostředkovatelna“ pro získávání vysokoškolských titulů pro prominenty režimu. Někomu zřejmě hodně záleží na tom, aby pokračovala praxe z doby komunistického režimu.

V této souvislosti připomenu jednu známou, ale dnes účelově „zapomínanou“ skutečnost. Těsně před událostmi z konce roku 1989 totiž na této škole „studoval“ příslušník StB Ludvík Zifčák. Tento muž, tehdy již hodně přestárlý „svazák“, pocházel z Bruntálu, což byla za minulého režimu komunistická „bašta“. Dne 17. 11. 1989 se vmísil do řad studentů, kteří se sešli na Albertově a pak pokračovali na Vyšehradský hřbitov a odtud do centra Prahy – k Národnímu divadlu a pak po Národní třídě až k místu, kde je zastavil kordon policistů. Zifčák zde sehrál roli „mrtvého studenta“ Martina Šmída. Zpráva o jeho smrti obletěla celý svět a „odstartovala“ události, jež vstoupily do dějin jako „sametová revoluce“ 1989.

─────

Internetový deník „Seznam Zprávy“ si najal experta na plagiátorství, Ing. Jana Macha z Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze, aby analyzoval dizertační práci gen. T. Tuhého. Tento odborník na základě použití dvou počítačových programů k určování shodných míst ve zveřejněných textech, jež byly umístěny na internetu, dospěl k zajímavému zjištění: v práci gen. Tuhého se prý vyskytly textové shody se dvěma diplomovými pracemi, dalšími dvěma bakalářskými pracemi i několika články z internetu.

Jedná se o doslova šokující konstatování. To se to pak některým politickým prominentům „studuje“! Osobně nevěřím tomu, že by tento „policajt“ byl schopen podobný text dát dohromady: zřejmě někoho požádal o to, aby to napsal za něj. Jen mi není jasné, k čemu tato osoba potřebuje „doktorát“. Protože si dobře pamatuji jeho působení v čele Policie ČR, nechápu ani to, že někdo takový mohl být navržen a posléze jmenován do této diplomatické funkce. Po L. Klausové je to „sešup“, jaký jsme tady ještě neměli.

Jen pro pořádek připomínám, že tento neschopný policejní prezident vykonával svou funkci v době vlády B. Sobotky. Jeho „kolegou“ na vnitru tehdy byl „zelinář“ z Plzně a „bakalář“ ze zdejší právnické fakulty – M. Chovanec. Jeden z těch, kteří mají na svědomí, že ČSSD je tam, kde dneska je.

Co se týká T. Tuhého, nedávno jsem na ČT24 zhlédl jeho vystoupení u příležitosti státního svátku 28. 10. 2022. Slováci tento den neslaví jako státní svátek, přesto se uskutečnilo slavnostní kladení květin k pomníku T. G. Masaryka v Bratislavě. Zatímco slovenský premiér E. Heger na této akci hezky pohovořil o významu vzniku ČSR dne 28. 10. 1918, český velvyslanec T. Tuhý tam pouze cosi blekotal. Nemělo to patu ani hlavu.

Tento „zážitek“ mne znovu utvrdil v tom, že odmítám uvěřit tomu, že by osoba této nízké intelektuální úrovně byla vůbec schopna příslušnou dizertační práci sama napsat. (Obhajobu bych do toho nepletl. I cvičená opice nebo papoušek jsou schopni naučit se určité činnosti, případně odrecitovat nějaký text.) Troufnu si říci, že to Tuhému někdo napsal a on mu za to štědře zaplatil. Tuhý má peněz dost: je to dobře placený „trafikant“, který se nechal mnoho let živit z peněz daňových poplatníků.

Pokud se ptáte, proč se rozepisuji o tak bezvýznamné figurce, jako je T. Tuhý, popravdě se přiznám, že za normálních okolností by mě to ani nenapadlo. O „nulách“ nikdy nepíšu, není-li k tomu pádný důvod. Vzhledem k tomu, že K. Ciroková nastolila téma plagiátorství na vysokých školách, reagovat musím. Hlavně proto, že sám jsem na potřebu kontroly „diplomek“ a dalších závěrečných prací v minulosti poukazoval. Plagiátorství je stále velký problém, a to nejen u nás, ale i v dalších zemích EU.

Odvolávám se proto na svůj článek z ledna letošního roku, v němž jsem vyzval P. Fialu, aby nařídil kontrolu těchto vysokoškolských prací členů své vlády. Odpovědí tehdy bylo: hrobové ticho. Cudné mlčení a našlapování po špičkách trvá dodnes. Proto svou výzvu znovu zopakuji:

Premiére Petře Fialo, kdy dáte pokyn, aby byla provedena kontrola všech závěrečných prací členů Vašeho kabinetu? Nebo se snad bojíte, že někteří ministři (ministryně) nemají šanci při této kontrole obstát? Osobně jsem přesvědčen o tom, že pár „plagiátorů“ ve Strakově akademii, ale i ve Sněmovní ulici bude. Kontrola se samozřejmě vztahuje i na Vás – jako premiéra! Začněte se konečně chovat jako chlap, nikoli jako zbabělá baba! Nebo máte strach, že ani s Vašimi tituly není všechno v pořádku? Vůbec bych se tomu nedivil!

Rád bych uvěřil tomu, že expert z VŠE J. Mach se tohoto delikátního úkolu ujme. Vidím to jako neschůdnější cestu, která povede k demisi vlády P. Fialy, anebo aspoň k její rekonstrukci. Premiér P. Fiala udělá nejlépe, když se sám zbaví všech diletantů a pologramotů, které si před rokem nechal vnutit do své vlády. Dělá si tím ostudu v celém světě. Občané mají přece právo vědět, jací „giganti“ sedí ve vládě za peníze daňových poplatníků! Pokud P. Fiala nemá odvahu tento krok udělat, nezbude mu nic jiného, než aby podal demisi. Již včera bylo pozdě.

28. 11. 2022

‒ RJ ‒

─────

fialovy-nove-saty-s-napisem.jpg

Popisek: Čtenáři na internetu nezahálejí a snaží se aktuálně reagovat na každodenní proměny na naší politické scéně. Lépe by to nevymyslel ani dánský pohádkář H. Ch. Andersen.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář