Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bouře na Vltavě – František Růžička

5. 2. 2015

Zase si můžeme zavýsknout, jak ten čas rychle letí a žití naše nám tak značně „ulehčuje“. Čtvrtstoletí od pádu Berlínské zdi, vzápětí zamávání sametem, likvidace železné opony a konec vysněného socialismu v Zemích koruny české. Rakušáci k nám vyrazili za levným salámem, sýry a cukrářskými výrobky, Němci se slzami v očích na místa svého zrození a národ český za krásami a elektronikou Západu.

Regiony na hranici Rakouska, Spolkové republiky Německo a ČR začaly prohlubovat vzájemné poznávání a budování příhraniční spolupráce se snahou a vizí upevnit své pozice v srdci Evropy. Postupně se utvářely příhraniční sítě, vzrůstal zájem o přitažlivost na druhé straně, vznikala platforma pro efektivnější spolupráci, zlepšování sousedských vztahů i podmínek pro společný život a zvýšení atraktivity v oblastech dlouho rozdělených. Tak nějak vznikl Evropský region Dunaj – Vltava s datem založení 30. června 2012.

Dnes je možné stručně napsat, že hospodářský, sociální a společenský rozvoj v Bavorsku, Rakousku a Čechách již není definován státní hranicí. Během uplynulé doby se regiony navzájem přiblížily a pracují na společných projektech (hospodářství, turistiky, kultury, vzdělání, sociální sféry). Celé území tohoto evropského regionu se vyznačuje polohou mezi metropolitními regiony Vídeň-Bratislava, Praha, Mnichov a Norimberk. Dále řekami Dunaj a Vltava, pestrým kulturním prostředím s rozsáhlými chráněnými územími, historickými městy i společnou historií.

Začátkem září se uskutečnilo III. Setkání jihočeských dětských domovů a pěstounských rodin při velké multimediální show „BOUŘE“. V odpoledních hodinách byl zábavný program pro děti s vystoupením klauna Rybičky, dále následoval koncert skupin Metal Mode, Oceán a Pub Animals. Ve večerních hodinách vystoupila Jihočeská komorní filharmonie, řízená dirigentem Petrem Chromčákem spolu s dětským pěveckým sborem Carmína.

Po setmění pak další diváci zcela zaplnili náplavku u Vltavy a zhlédli Audiovizuální festival na vodě „Vltava žije“. Příběh „Bouře“ byl zpracován do ojedinělé podívané. Pro pestrobarevnou projekci vytvořili příslušníci hasičských sborů velkoplošnou vodní stěnu, následovala prostorová laser show spolu se vzdušnou akrobacií a doprovodem scénické hudby. Zhruba 40 minut okázalé podívané se závěrečným ohňostrojem. I tentokráte byl vstup zdarma.

Závěrem lze doplnit, že předcházející „Vltava žije 2“ (show „Živly“) získala prestižní mezinárodní ocenění ILDA AWARDS 2014 v konkurenci 160 show z celého světa v kategorii Multimediální show.

František Růžička, České Budějovice

p1260323.jpg

Hasiči čekají na tmu

p1260333.jpg

Přiletěla i zvědavá BISka

p1260349.jpg

Jihočeská filharmonie

p1260384.jpg

Světelná show

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář