Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamrzlé záchody

23. 2. 2021

Konečně zima, jak má být. Jenže: poněkud s nostalgickým nádechem. Mrzlo sotva několik dní a už se nám ten polistopadový kapitalismus chystá předkládat problémy svého růstu. Například tím, že ve vlacích zamrzaly záchody, jak se objevilo v denním tisku. Cestující to ale museli vydržet, stejně jako tomu bylo třeba před čtyřmi roky. Nejen kvůli zamrzlým výhybkám, ale i napadanému sněhu, nejezdila do Prahy (ale i jinam) řada železničních spojů, které přepravují značné množství cestujících. Třeba do zaměstnání. Některým to přišlo pramálo vhod, když na kabince s panáčkem nebo panenkou našli nápis o nepoužitelnosti ‒ právě z důvodu zamrznutí. A to se dá klidně napsat, že používáme moderní vozový park jednadvacátého století.

Dovolím si proto odbočku do takového roku 1956 s růstem potíží socialistického hospodářství, kdy po železnici ještě jezdila pára nebo lokálky s kamny, do kterých se trvale muselo přikládat. Dokonce došlo i na „uhelné prázdniny“. Vyučování bylo na směny, nebo také vůbec nebylo, vypínání elektřiny na denním pořádku, učení nad petrolejkou, uhlí nebylo… Na co si tedy vlastně dneska stěžujeme? Že bydlíme v paneláku, kde voda nezamrzá a nemusí se chodit „přes pavlač“ do náležitě promrzlé místnůstky? Mnozí z nás by mohli vyprávět, ale třeba by nám to ti mladí ani nevěřili. Musíme to ale pochopit – „po staru se žít nedá!“ (A. Zápotocký). Ona nám to paní Příroda zase vynahradí jiným způsobem. Třeba daleko horším! Nejspíše už v tom plaveme!

Ostatně lze přidat i jiné vzpomínky, vždyť právě ta nastíněná doba byla v měsíci lednu poznamenána vzpomínkovými slavnostmi – např. dne 21. ledna (1924, úmrtí vůdce revolucí). Naši parlamentáři zcela jistě nelení a snad se zrodí též něco významného, co ovlivní provoz po kolejích. Mají se rušit lokálky, s návrhem již kdosi přispěchal. Proč ne? Do školy se jezdit nemusí, práce se bude dělat jen z domova, sport a kultura je zbytečností…

Bohužel, tehdejší doba byla časem „studené války“ (na rozdíl od dnešní doby?), takže si připomeňme dobu Korejské války s použitím biologických zbraní. A tím zcela navazujeme na dobu současnou. Kardinál Duka byl tvrdě kritizován za vyslovení názoru právě k této otázce (covid jako zbraň). Jednoznačně s ním souhlasím, zastávám shodný názor. Souvislost? Další vzpomínkou na „tehdejší“ zašlou dobu je dodatek, když naši rodičové říkali, že imperialistický nepřítel nám sem snadno něco pošle. Ucítíme „jen“ pomerančovou vůni a bude všemu konec… Nepřipomíná vám to nic a nedává to jistou souvislost? Bez toho, že budeme někoho přímo označovat jako tvůrce. Ostatně pan kardinál pouze tlumočil názory jiných odborných (a jistě dobře informovaných) kruhů.

František Růžička, České Budějovice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář