Jdi na obsah Jdi na menu
 


Člověk se diví… – František Růžička

5. 3. 2016

Kdybych to měl dopovědět, tak bych musel dodat: … a blbec se směje! Nemám snad pravdu? Ale nevím. Začínám totiž pochybovat o tom, zda žiju, chodím, koukám, poslouchám a vůbec nacházím se na této modré planetě mezi normálními lidmi. Prostě – rozum mi to nějak nebere.

Právě jsem zaslechl, že britský premiér Cameron se ze summitu EU vrací domů spokojený. Asi dobře víme, že měl jednat o sporech ohledně dohody k podmínkám setrvání Velké Británie v Evropské unii.

Bez dlouhého studování podrobností to lze shrnout tak, že některá zamýšlená opatření v migrační krizi budou realizována od roku 2020. No, není to úspěch přímo fantastický? Migranti přijedou, budeme je živit, šatit, starat se o ně, udělají trochu nepořádku a vzruchu a pak je zase budeme vracet, aby mohli přijet další. Hlavně, že nebude válka. Možná už ani EU. Kdo ví, co se do té doby ještě přihodí podivuhodného.

Proč ale koukat k sousedům, poohlédněme se i doma. Jak se můžeme snad denně dozvědět z našich sdělovacích prostředků, tak šnečí myšlení už dlouho, předlouho, sídlí i v našich krajích. Od počátku roku jsme mohli na některých silnicích jezdit rychleji. Ale nebudeme. Proč? Protože máme šnečí myšlení i konání. Naštěstí v Jihočesku se bude rychleji jezdit z Písku na Novou Hospodu a z metropole do Lišova. Jinde to vázne na okolnosti – jak si kraje rychle vyřídí potřebná razítka! Ono to totiž musí posvětit ctihodné Ředitelství silnic a dálnic. A kromě tisíců čekajících řidičů to u nás nikdo odpovědný, ale nezodpovědný asi dříve nevěděl.

Podobné šnečí myšlení si můžeme dovodit na kolejích Českých drah. Ten, kdo nikam nejezdí, ani neví, o co přichází. Těch radostných prožitků, špíny na oknech, rezu na kolejích, tradičního zpoždění…  A také dočíst se ledacos můžeme. Před několika dny prosákla zpráva, že mezi ČD a Škodou Transportation snad dojde ke smíru. Jedná se o letitý spor, kdy se dodávka lokomotiv, za bratru dva a půl miliardy zpozdila o čtyři roky. ČD prohrály arbitráž, Škoda žádala 1,4 mld., ČD necelou 1 mld. Teď z Plzně nabídli slevu 100 (sto!) milionů. Pakatel. Kdo by to nebral. Chudák cestující, zase bude jezdit v nějakém „přemalovaném vysloužilci“.

Nikoliv náhodně jsem použil výraz o „přemalovaném vysloužilci“. Budu-li hodně mírumilovný a křesťansky smýšlející, stejně se nemohu smířit s vyjádřením, které padlo před televizní kamerou z úst pana učitele nebo ředitele, který do ČR přivedl svoji rodinu a nebyl spokojený s ubytovacími podmínkami, které zde dostali (Jihlava). V záznamu zaznělo, že nebude bydlet v nějaké „přemalované stáji“, že měl doma takový plat, za který by u nás uživil pět rodin a pokud mu nebudou dány lepší podmínky, že se raději vrátí!

Nebudu dále rozebírat mediální hitparádu, která se kolem toho strhla, ani případnou zaujatost překladatele. Stručně bych dodal, že jim snad ještě připlatím na zpáteční cestu. Pro dobrotu – na žebrotu. Toto přísloví tam u nich nejspíše ani neznají.

No a na tu dobrotu asi doplatila i Nadace Terezy Maxové. Podle zpráv z tisku její původní „Nadace táta a máma“ přišla vložením do toho nesprávného „tunelu“ skoro o 10 melounů. Jistě můžeme litovat dopadu na zcela nevinná dítka. Celkově se přes brokerskou společnost Key Investments mělo vytratit 874 milionů Kč. Konečně ale ani takovou částku nemůžeme v našich krajinách považovat za něco závratného. Připomeňme např. HB systém, aktivitu p. Koženého a dalších přetransformátorů. Je velice smutné, že mezi klienty patřil i dříve zesnulý premiér Stanislav Gross, polostátní gigant ČEZ či některé radnice. Společnost zkrachovala v roce 2011. Jak bylo možné se dočíst, všech pět soudních stání připomínalo spíše úřednickou seanci. Takže můžeme litovat především našich volebních kroků, díky nimž se všehoschopní národohospodáři dostali k veslům, aby toto umožnili.

Krmí nás, krmí. Krmí nás novináři zprávami, kachnami i kachničkami. Třeba jsou i lahůdkově nezávadné. Třeba. Krmí nás ale i potravinové řetězce, které odebírají masové výrobky poněkud podivuhodného složení. Např. v Metru se dočtete, že salám je jako plutonium, protože průmyslově zpracované maso může způsobit rakovinu. Stejně tak i další výrobky jako párky, slanina, šunka a další patří na seznam prokázaných karcinogenů. Stejně jako azbest či tabák. Riziko vzniku rakoviny tlustého střeva tak závratně stoupá… Na gothajský salám (dříve tak dobrou lahůdku) se zaměřil test rozsáhle publikovaný v Blesku. Porovnán byl gothaj socialistický (1977) a gothaj česko-kapitalistický (2016). Uveďme jen stručně. Dříve 73 % masa, jedno E; dnes 44 % masa, sedm E. K záporům patří i velký obsah soli, zapracované vepřové kůže s obsahem kolagenu.  Jeden z testovaných salámů měl éček dokonce 11. Podle dřívější ČSN by ze třinácti testovaných výrobků vyhověl pouze jeden!!! Tak dobrou chuť… Vzpomínáte si na „brněnský v ceně 28,- Kč za kilo“, jak se pěkně slupka protahovala mezi zuby, protože se loupání před krájením ještě neprovádělo??? Ale byl z masa! 

Tak ať se vám z toho neudělá špatně. Pokud bystě zcela náhodou z důvodu nepřizpůsobivosti dostali do střev průvan, můžete si opatřit zcela nový výrobek z NDR. Pardon – ze SRN. Protože tam migranti z dálného východu (dtto Afriky) neumí používat naše klasické WC, jejich vědci si namáhali hlavy a vymysleli „multi-kulti-WC“! Jedná se o kombinaci evropské splachovací mísy a tureckých šlapek. Bravo. Trávníky a přilehlá křoviska jsou zachráněna od přehnojení.

Vaše starosti bych tak chtěl mít… Vy nevíte, co je doma nejaktuálnější? No přece – INKLUZE! Mnozí učitelé se sice děsí, ale nezoufejte. Čím víc blbečků ve školách, tím víc na univerzitách a po čase i v parlamentních lavicích. Směle k lepším zítřkům…

František Růžička, Hlas svědomí

p1320381-web.jpg

Jediná lavička na nádraží a ani na té se nedá sedět…

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lavička Václava Havla viz fotro ČB- a dále:(viz foto nahoře)-

(reportéři Svobodných novin uvádí:, 17. 3. 2016 23:32)

S myšlenkou pamětních míst věnovaných bývalému prezidentovi přišel český velvyslanec ve Spojených státech amerických Petr Gandalovič, který oslovil architekta a designéra Bořka Šípka s žádostí, aby vytvořil veřejné umělecké dílo inspirované osobou a demokratickými ideály zesnulého prezidenta Václava Havla. Šípek v roli hlavního architekta správy Pražského hradu pracoval v letech 1992–2002 na obnově hradních interiérů a věnoval nespočet uměleckých děl svému blízkému příteli, prezidentu Havlovi, který v dokumentu Občan Havel autorů Pavla Kouteckého a Miroslava Janka vyslovil přání, aby si ho lidé s designem a uměleckými artefakty Bořka Šípka podvědomě spojovali. Pan Šípek přišel s velmi jednoduchým a přitom kreativním designem symbolizujícím demokratickou otevřenost k dialogu: dvěma kovovými zahradními křesly, spojenými s kulatým stolem, jehož středem prorůstá lípa, národní strom České republiky. Jeho cílem bylo vytvořit na veřejném prostranství místo k setkávání a podpoře vzájemných dialogů. Místo ke „svobodnému projevování názorů, kde se bude diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů prezidenta Havla“.Autor sám instalaci nazval „Hovoří demokracie“ a pracovně instalaci označuje za lavičku. Prof. Tomáš Halík, blízký přítel Václava Havla, v rozhovoru pro Český rozhlas vysílaném 5. října 2013 k instalaci uvedl: „Ta lavička s těmi dvěma židlemi symbolizuje vlastně ochotu sednout si za jeden stůl a hovořit spolu. A to si myslím, že je také důležitý odkaz Václava Havla: I když jsme lidé různých názorů, různého politického přesvědčení, různého náboženského přesvědčení, přeci jenom je strašně důležité, abychom si sedli za jeden stůl a hovořili spolu a společně hledali pravdu.“ - Umístění - První Havlovo místo bylo vytvořeno na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu D.C. a slavnostně odhaleno 3. října 2013, díky podpoře Georgetownské univerzity, českého velvyslanectví ve Washingtonu, Knihovny Václava Havla a společnosti American Friends of the Czech Republic. Slavnostního ceremoniálu se jako patronky místa zúčastnily Dagmar Havlová a Madeleine Albrightová. První Havlovo místo v Evropě bylo slavnostně odhaleno v Irsku, v parku Sv. Patrika v Dublinu, ve Světový den lidských práv (10. prosince) roku 2013. Instalaci slavnostně odhalili dublinský starosta Lord Mayor Oisin Quinn a bývalý kancléř prezidenta Havla a bývalý ministr zahraničních věcí České republiky, Karel Schwarzenberg. Dalším místem instalace pamětního Havlova místa byla Barcelona, kde místo, v katalánštině nazvané "Espai Havel", 15. února 2014 v parku Parc de la Ciutadella vedle budovy katalánského parlamentu odhalili starosta města Xavier Trias a Karel Schwarzenberg. V České republice byla první (a celkově čtvrtá) lavička odhalena 1. května na Maltézském náměstí v Praze, Havlově rodném městě. Pátá Havlova lavička byla odhalena 11. června v areálu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

pozvánka:prof.ČVUT Praha Petr Kulhánek a jeho „ET/mimozemští přátelé zvou na setkání na ČVUT

(Aldebaran ČVUT Praha/ vesmír mimozemské civilizace „vesmířané“, 17. 3. 2016 23:22)

- pozvánka: Pan profesor ČVUT Praha Petr Kulhánek a jeho „ET/mimozemští přátelé zvou na setkání na ČVUT k přednášce RNDr. Vladimír Kopecký Jr., Ph. D. (MFF UK, odd. fyziky biomolekul)

7. 4. 2016 - 458. přednáška. Vzkazy v láhvi aneb pošta mimozemským civilizacím - RNDr. Vladimír Kopecký Jr., Ph. D. (MFF UK, odd. fyziky biomolekul)
Vzkazy v láhvi aneb pošta mimozemským civilizacím Anotace - Volný cyklus přednášek a seminářů- který pořádá katedra fyziky elektrotechnické fakulty ČVUT pro studenty, jejich učitele a odborné pracovníky i širší veřejnost. Přednášky se konají v posluchárně 209 v budově ČVUT FEL v Praze 6, Technická 2 a začínají v 16:15 hodin.