Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tancmajstři – František Růžička

5. 3. 2016

V únorovém článku „Židle pana primátora“ jsme si přiblížili soudní projednávání případu dřívějšího primátora Mgr. Jaraje Thomy, když ze své pozice údajně podepsal něco, co podepsat neměl, protože to bylo bez vědomí rady. Takže příkladné zneužití pravomoci veřejného činitele. Dodejme zároveň, že soudní pře dosud není u konce. Jak dopadne, je zatím ve hvězdách, i když vrabci u Samsona si již čimčarají všelicos. Nezastírejme, že za působení J.T. na radnici mu přifařený umělecký titul rozhodně a právem přináleží.

Mezitím se u okresního soudu rozběhl další zajímavý spor, ve kterém vystupuje exprimátor Thoma jako svědek proti současnému tajemníku ing. Z. Řežábkovi. Ten žaluje město jako svého zaměstnavatele za nevyplácení osobních příplatků. Odměny ve výši 24 tisíc mu v roce 2009 přiznal tehdejší primátor doc. Tetter, který jej stále ještě považuje za vynikajícího odborníka ve veřejné správě. (Kýho výra, co zatím asi vězí???) O rok později mu toto osobní ohodnocení odebral nový primátor Thoma. Údajně tak poškozený přišel o více než 600 tisíc Kč. Z minulosti je známo, že Z. Ř. byl skutečným uměleckým tancmajstrem. Ještě dříve, než se dal do politických tanečků s modrou stužkou na klopě.

Žalobce u soudu vypovídal, že odebrání příplatků s ním nikdo neprojednával, tudíž na ně měl právo. Soudit se nechtěl, ale nezbyla mu jiná možnost. Svědek Thoma však měl jiný názor, neboť s prací tajemníka nebyl spokojený, proto se jej rozhodl odvolat. Nutno dodat, že tajemník, který byl odvolán, začal marodit (známá oblíbená taktika) a po návratu dostal nový platový výměr již bez osobního ohodnocení.

K projednávanému sporu lze doplnit, že žádný konkrétní předpis k uznání osobního ohodnocení neexistoval, s doc. Tetterem bylo projednáváno jen ústně. Podle Thomy výhrady k práci tajemníka byly konzultovány s krajským úřadem. Podle žalobce se ho ale primátor jen snažil zahltit zadávanými úkoly a čekal, až udělá chybu.

Takže, babo, raď. Ale věřme, že předsedkyně senátu si dokáže poradit i bez této rady. Otázkou ale je, jak bude pan tajemník sekat latinu a jak dlouho si ještě svoji kancelář udrží. Zvědové totiž mají informaci, že právě kvůli němu je lepší hledat si jiné zaměstnání, než spadat pod jeho působení.

Třeba se nám ty radniční tancovačky vypracují na melodramatické operetky. Jen ne žádná dramata, těch už bylo na této radnici v době polistopadové až dost.

František Růžička, Hlas svědomí

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář