Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínky na vyhnání – František Růžička

11. 3. 2016

Zhruba sto stránková knižní publikace formátu A3 s názvem „Vzpomínky na vyhnání německy mluvících obyvatel z Novobystřicka a Jindřichohradecka 1945-1946“ přináší autentické výpovědi o tom, jak byli původní obyvatelé z této příhraniční oblasti vystěhováni. Je třeba uvést, že v mnoha případech se tak událo naprosto nelidsky. Číst vzpomínky těch, kteří sice přečkali válku, ale následné peklo poválečných dnů sami prožili, nahání děs a hrůzu ještě dnes. Není však účelem tohoto článku tehdejší události posuzovat, soudit, odsuzovat.

Jde o podání informace o této knize, jejímž vydavatelem je Rada Domovského okresu Nová Bystřice, Geislingen/Steige, Německo a Franz Schöberl, předseda Domovského okresu. Sazbu, redakci, obálku a jmenný rejstřík připravila Marianne Gessmannová, kulturní zmocněnec Domovského okresu Nová Bystřice. Překlad Monika Horáková. Ta je také autorkou Předmluvy k českému vydání, předseda F. Schöberl autorem Předmluvy k německému vydání.

Obsah vyprávění je setříděn podle jednotlivých obcí v abecedním pořadí od Albeře až po Velký Ratmírov s doplněním původních německých názvů a dobovou mapou (Kreis Neubistritz). Závěr knihy uvádí přehled o vyhnání z jednotlivých obcí podle data ve dnech 28., 29., 30. 5. 1945. Dále pak výpověď neznámého autora o tom, co musel zažít ten, kdo musel projít sběrným táborem v Melku.

Barevná fotografie zobrazuje Pomník obětem vyhnání z Nové Bystřice a okolí z Reingersu v Dolním Rakousku. Se jmenným doplněním o vraždy a sebevraždy v okrese, obsahující téměř stovku jmen.

Pokud se chcete dozvědět více o životě německy mluvících obyvatel Novobystřicka a Jindřichohradecka, můžete navštívit nově zrekonstruované muzeum v obci Reingers, nedaleko hraničního přechodu Nová Bystřice-Grametten. Expozice je dvojjazyčná, v češtině a němčině. Otevřeno je celoročně. Je možné navštívit také Stezku 20. století, Textilní stezku nebo Stezku vyznání. Podrobnosti lze najít na webových stránkách.

Připravil: František Růžička (Hlas svědomí)

p1320409.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář