Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boj o koryta v zanikající, „papalášské“ ČSSD

15. 3. 2021

Kdybych napsal, že jsem se po přečtení slov vysloužilého socanského „papaláše“ J. Mládka ještě tak nezasmál, nebylo by to upřímné ani originální. Tuto frázi jsem totiž již několikrát použil v jiné souvislosti. Mládek si zaslouží opravdu něco neotřelého. Něco ve stylu: „Na hrubý pytel hrubá záplata.“

Je doopravdy úsměvné sledovat onen „souboj“ idejí funkcionářů někdejší dělnické strany. Kdyby to viděli zakladatelé a zasloužilí funkcionáři této strany, která si za necelý měsíc připomene 143 let od svého založení, nejspíš by nechápali, co se to v jejich straně děje. Až pak by vzali hole a opasky a zmalovali by ty šašky z dnešního vedení ČSSD tak, že by je doma manželky (milenky) ani děti nepoznaly. Jejich kůže by ještě další měsíc hrála všemi barvami a oni by po celou tu dobu neměli odvahu vystrčit ven ani nos. Tak velká ostuda by to byla.

A cože mě tak rozesmálo? No přece titulek článku v našem nejčtenějším deníku, který již od r. 2013 „patří“ A. Babišovi. Tento titulek zní: Vypadnout z vedení ČSSD musí Hamáček i Petříček, míní exministr Mládek (iDNES.cz, 8. 3. 2021, 15:07). Bývalý socanský ministr průmyslu a obchodu v Sobotkově vládě v Rádiu Impuls uvedl, že sociální demokracie potřebuje kompletně vyměnit vedení. Strana prý propásla možnost odejít z vlády, na což doplatí v podzimních volbách. A pokud neprovede „razantní krok“ (= odchod z Babišovy vlády), nedostane se do Sněmovny. ČSSD podle J. Mládka několikrát propásla možnost odejít z vlády.

Co k tomuto pozdnímu „prozření“ někdejšího, neúspěšného politika ČSSD říci? Mládek jistě neobjevil žádnou Ameriku. O všem, co dnes říká, píšu ve svých článcích v SN již od r. 2017, kdy v čele této strany byl ještě B. Sobotka. Uvedené chyby totiž pramení právě v časech, kdy „Bohuš“ z Telnice stál v čele ČSSD i vlády.

Na samém začátku oné šikmé plochy, po níž se tato strana sune směrem do propadliště dějin, stojí „státnické“ rozhodnutí dvou předsedů politických stran, ČSSD a KDU-ČSL, kteří se tak moc těšili na to, až budou vládnout (dnes se stejně chovají obě nové „koalice“: Fialova a Bartošova), že souhlasili s tím, aby A. Babiš mohl i s pozitivním lustračním osvědčením zasednout ve vládě. Tam to všechno začalo a to ostatní je jen pokračováním této fatální politické chyby. Dnes se k tomu ani jeden z těchto předsedů stran, B. Sobotka a P. Bělobrádek, nehlásí. Oba již v čele svých stran nestojí: Sobotka je dokonce úplně mimo politiku, kdežto P. Bělobrádek zůstává řadovým poslancem PS.

Politické tápání, které vystřídalo tyto „husarské“ kousky B. Sobotky, dovedlo ČSSD až do jejího dnešního zoufalého stavu – stavu předsmrtného. Zbývá už jenom symbolický stranický funus. Ani k němu však současné vedené nemá odvahu. Je zbabělé, ale zároveň „nenažrané“ ve stylu: „Každý den ve vládě dobrý, každá korunka se počítá.“ To je zásada, kterou se hamáčkovci řídí. Kdepak nějaké politické ideály, jimiž se tato někdejší dělnická strana mohla pyšnit po celou, více než 140letou historii!

Ano, to všechno je minulost. Nemá cenu spekulovat o tom, zda to, co uvádí J. Mládek, je pravda, nebo zda tato strana měla odejít z Babišovy vlády předevčírem, včera nebo dnes. Celá pravda je taková, že tam nikdy neměla vstupovat. Již Sobotkova vláda byla totiž primárně vládou Babišovou: on byl tou silnější figurou, kdežto Sobotka jen formálním premiérem. Proto byl nakonec A. Babiš z této vlády „vytěsněn“, aby se ho Bohuš nemusel bát. Nakonec to celé skončilo volebním fiaskem, jaké ČSSD od r. 1992 nezažila.

Závěry, k nimž dospěl J. Mládek, ještě doplním: ČSSD se samozřejmě do PS již nikdy nedostane. Nemůže se jí to podařit, ani kdyby se všichni ti Hamáčkové a Petříčkové postavili na hlavu a rozhodli se jít ve šlépějích M. Zemana. Ani nová okružní cesta napříč republikou v pozměněné verzi „Zemáku“ by kýženou změnu nepřinesla: vývoj se zkrátka zastavit nedá. Co mohlo stačit včera, to již dnes nestačí. Všichni jsme někde jinde a mnohem dál, než jsme se nacházeli před dvaceti lety.

ČSSD potřebuje mnohem víc než jen obyčejnou výměnu stranického vedení. Podobné dilema kdysi řešili komunisté před rokem 1989. Dříve, než se rozhoupali, vývoj je předběhl a museli z kola ven. Totéž dnes hrozí ČSSD. Nikdo s touto stranou již nepočítá. Pouze oni sami ještě spřádají plány o jakémsi dalším vládnutí. Netuší, že žádné nebude, protože o tyto politiky nikdo nestojí. Jsou to muži a ženy minulosti. Budoucnost bude patřit někomu úplně jinému. Tak dlouho socani odkládali potřebné změny ve své politice, až to přestalo být aktuální.

A protože vývoj se zastavit nedá, dnes tu máme novou „levici“. Nikoli tu „papalášskou“, jejímž symbolem se stala nedávná narozeninová oslava v Teplicích či účast „vyvolenců“ na fotbalovém zápase na stadionu Slavie ve Vršovicích, ale novou, mladou, nezatíženou minulostí. Touto „novou levicí“ jsou „Piráti“, kteří se nebojí hájit autentická levicová témata v naší politice. Komunisté a socani na tu jejich aktivitu jen koukají s „otevřenou hubou“. Vývoj je předběhl, jako kdysi Sašu Dubčeka v roce 1968. V takové situaci politikům nezbývá nic jiného – než jít „od válu“. To teď čeká ČSSD.

Někteří politici mají zkrátka smůlu: Domnívají se mylně, že jejich minulé činy jsou dávno zapomenuty a že si mohou dovolit předstupovat před veřejnost jako „nepopsaný list“. Ani v případě „politické vykopávky“ J. Mládka to neplatí. On totiž žádným „nepopsaným listem“ není, protože toho má na triku víc než dost. Pominu-li fakt, že kdysi pracoval v Prognostickém ústavu ČSAV (podobně jako V. Klaus či J. Dolejš), pak ani jeho působení v politice pod hlavičkou ČSSD nebyla žádná sláva. Ostatně – ze své ministerské funkce byl odvolán po několika skandálních výrocích, které pobouřily veřejnost.

A protože J. Mládek zřejmě trpí ztrátou paměti, čtenáři, kteří si přečetli onen článek v MF Dnes, na to zareagovali a připomněli mu některé jeho „přešlapy“. Jeden čtenář si např. vzpomněl na jeho kontroverzní výrok o živnostnících: J. Mládek je označil za parazity. Já bych na rozdíl od něj označil za parazity naše politiky, kteří žijí z peněz daňových poplatníků, avšak pro občany toho příliš nedělají. Někteří jen škodí.

Já sám bych tomuto bývalému funkcionáři „mrtvé“ ČSSD doporučil, aby místo ukřivděných výlevů zhrzeného politika udělal pro tuto zemi něco užitečného. Například to, že zaleze někam do kouta a přestane naše občany obtěžovat svým mudrováním o politice.

Zparchantělé ČSSD nepomůže už vůbec nic. Sama si zavinila dnešní trapný konec. Kdyby socani netoužili po korytech v Babišově vládě, ale provedli místo toho důkladnou analýzu svých chyb, mohla se tato strana po několikaletém nabírání sil v opozici znovu ucházet o přízeň voličům v podzimních volbách. Teď už z toho nebude nic, protože se mezitím stala stranou nevolitelnou. Takové bývají konce těch, kteří si nevidí na špičku vlastního nosu. K těmto nepoučitelným „borcům“ patří i J. Mládek, tento „moloděc“ a velký přítel sovětských/ruských lidí.

Připojím ještě pár reakcí čtenářů pod článkem o J. Mládkovi i o J. Hamáčkovi: „To je ten, pro kterého jsou živnostníci parazity?“ – „Gestapáček Hamáček to má u voličů jistě spočítané, na odchod by neuškodil jeden Mackův flákanec.“ – „U Hamáčka bych uvítal odchod k nástupu trestu. U ČSSD odchod ze Sněmovny.“ ‒ „Mládek by nejradši zopakoval slučovací sjezd s KSČ. Pak by konečně s těma parazitama živnostníkama zamával…“ – „Poslal nás pro data do Polska.“ – „Sám Mládek v posledních letech prohrál všechny volby, kam kandidoval.“ – „Klauni, nezapomeňte – poslední zhasne!“

─────

Hamáčkovo vedení ČSSD se rozhodlo řešit své politické dilema půl roku před podzimními volbami originálním způsobem: uspořádáním stranického sjezdu. Je třeba ocenit odvahu, že se k tomu funkcionáři z generace „Husákových dětí“, kteří přivedli ČSSD do jejího současného stavu, vůbec odhodlali. Přesto se obávám, že to této straně již nepomůže. Pouze to může ulehčit svědomí těch, kteří to všechno způsobili.

Na rozdíl od ČSSD ostatní strany odvahu uspořádat stranický sjezd a jít do voleb s novým či staronovým vedením nenašly. Aspoň v něčem se socani zapíší do dějin, když už jim ten „slučovací sjezd č. 2“ (= s ANO 2011) nevyšel. Inu, Hamáček není Fierlinger! Přesto: před touto stranou je jeden velký úkol: Poté, kdy neuspějí v podzimních volbách, čeká tuto stranu slavný funus. Doporučuji Olšanské hřbitovy, kam je to z Lidového domu nejblíž. A pak: předat klíče od „Liďáku“ dědicům Z. Altnera. Poslední zhasne!

11. 3. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář