Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klausova „Trojkoalice“ může získat až 10 % hlasů

5. 3. 2021

Motto: „Občanští demokraté snad brzy pochopí, že s Petrem Fialou, na rozdíl od Martina Kuby, nemají šanci.“ (K. Perknerová)

trikolora--logo.pngNáš systém politických stran prožívá v posledních letech neustále se prohlubující krizi. Pro ni je příznačné, že význam „tradičních“ stran se rok od roku snižuje, v některých případech doslova marginalizuje. Naproti tomu role „nesystémových“, protestních, stran i nadále roste. Babišovo hnutí/strana ANO 2011 sice nemá žádný program a řídí se podle aktuálních výzkumů veřejného mínění, avšak už i tam se projevují limity naší postupně oklešťované demokracie a destruovaného právního státu.

Do této kritické situace pak přicházejí „partyzánské“ akce nejrůznějších nezodpovědných politiků a na ně napojených aktivistických soudců (Š. Výborný, P. Rychetský), kteří této celkové destrukci pomáhají. Nejnovější výrok Ústavního soudu ve věci volebního zákona proto nelze označit jinak než jako „atentát na zastupitelskou demokracii a právní stát“. Předseda Ústavního soudu ČR P. Rychetský by za to měl nejen okamžitě svou funkci opustit, ale jít do vězení za vědomou politickou sabotáž. Patří dnes k největším „zemským škůdcům“ u nás.

V této neradostné situaci se od konce loňského roku začaly připravovat nové předvolební projekty, které mají reagovat na neschopnost některých stran dostat se na podzim 2021 do Poslanecké sněmovny. „Regionální“ strana STAN „vlezla“ na záda Pirátům a „umírající“ KDU-ČSL a TOP 09 zase Fialově ODS. Jisté řešení to sice je, avšak nikdo nezaručí, že to bude stačit. Navíc se tu objevily úvahy o vzniku dalších koalic: ČSSD a Zelených, případně koalice malých, neparlamentních stran, jež by se přidružily k někomu, kdo je známější a kdo již má v politice pár poslanců.

Je to i případ Trikolóry, kterou zástupci tradičních stran buď ostentativně ignorují, nebo jí nedávají žádnou šanci na úspěch. Přitom mnohé z těchto menších parlamentních stran na tom nejsou o nic lépe než tato strana: nacházejí se pod pěti procenty již mnoho měsíců, avšak „spřátelené“ agentury pro výzkum volebních preferencí jejich výsledky záměrně nadhodnocují. V každém případě platí, že nejlepšími výzkumy těchto preferencí jsou až uskutečněné volby, jak ukázal výsledek těch zatím posledních – z října 2020.

Po podpisu koaličních smluv mezi Piráty a STAN, jakož i po uzavření dohody o spolupráci koalice SPOLU (ODS ji nejnovější odsouhlasila na své výkonné radě), se o slovo přihlásili další předsedové malých stran, kteří chtějí uspět v parlamentních volbách letos na podzim. Ve čtvrtek dne 4. 3. 2021 totiž podepsali dohodu o dlouhodobé spolupráci předsedové těchto tří menších stran: Trikolóry, Strany soukromníků ČR a Strany svobodných občanů.

Tato tři uskupení hodlají jít do voleb společně. O formě jejich spolupráce zatím nebylo rozhodnuto: nabízí se buď společná kandidátka, nebo připojení se zbývajících stran ke kandidátce Trikolóry. Jako schůdnější se jeví druhá varianta, protože k překročení zvažované hranice (aditivního kvóra) pro koalici tří stran by nemuselo dojít. Přesto existuje šance, že by Klausova „Trojkoalice“ mohla získat až 10 procent hlasů voličů.

─────

Z toho, co bylo o tomto předvolebním projektu publikováno, mě zaujalo několik myšlenek, které představili předsedové těchto menších pravicových stran. Např. předseda Trikolóry V. Klaus ml. řekl: „Jsem rád, že se spojují tři nesocialistické strany, které vidí řešení ve staré dobré demokracii, v kapitalismu, v národním státu.“ Předseda Svobodných L. Vondráček se domnívá, že vznik této koalice zabrání tomu, aby propadly hlasy pravicových voličů. K tomu jen poznamenávám, že podobné výroky si pamatuji z úst některých politiků již v 90. letech 20. století. Přesto je na tom politická pravice u nás čím dál hůř.

Povzbudivé jsou i názory předsedy Strany soukromníků ČR P. Bajera: „Chceme prosadit antibyrokratickou revoluci, znovu nastartovat českou ekonomiku opřenou právě o houževnatost českých, moravských a slezských podnikatelů a odstranit diskriminaci živnostníků vůči fabrikám a nadnárodním řetězcům.“  Ve společné tiskové zprávě vyjadřují tyto strany svůj zájem hájit českou korunu, svobodu a kapitalismus: „Stát jsou lidé, ekonomika stojí na spontánních aktivitách svobodných lidí.“

Ano, nedostatek osvěty způsobil, že se nám těch pár jasných pojmů jaksi zamlžilo. Málokomu dochází, že nežijeme v klasickém kapitalismu, ale v hybridním režimu, který konzervoval všechno špatné z tzv. reálného socialismu a k tomu přidal to nejhorší z tzv. kapitalismu. Co se týká vztahu svobodných občanů a jejich spontánních aktivit, bylo tomu tak od samotného začátku kapitalismu, od začátku průmyslové revoluce, která patřila vedle neolitické revoluce (= přechod od sběračství, lovu zvířat a rybolovu k zemědělskému způsobu života) k největším „převratům“ v dějinách lidstva.

─────

K výše uvedenému závěru o novém nástupu české politické pravice nás opravňuje tento předpoklad: „hlad“ po skutečně pravicové straně či uskupení těchto menších pravicových stran je obrovský a nefalšovaný. V našem politickém systému prožíváme v posledním desetiletí obdobnou situaci, jaká tady byla bezprostředně po roce 1945, kdy byla politická pravice úředně zlikvidována lživým obviněním komunistů a jejich pomahačů o tom, že představitelé pravicových stran, zejména Agrární strany, kolaborovali za války s nacisty.

Absence politické pravice v dnešním systému politických stran je dána nicméně zcela něčím jiným. Naše „pravicové“ strany se dobrovolně vydaly směrem k politickému „středu“ a rezignovaly na jakoukoliv pravicovou politiku. Proto dnes u nás máme jen samou „levici“ a pár stran, jež o sobě prohlašují, že jsou pravicové, ale se skutečnou pravicí nemají zhola nic společného. Asymetrický model politických stran (bez pravice) je dnes stejně nebezpečný jako v letech 1945-1948. K čemu to nakonec vedlo, dobře víme z učebnic dějepisu.

Chová se tak především někdejší Klausova ODS, která v 90. letech 20. století docela úspěšně prosazovala některé pravicové myšlenky. Díky bezzásadové a bezideové politice M. Topolánka, P. Nečase a P. Fialy se ODS stala jen další levicovou stranou u nás. Proto povídačky „politologa na baterky“ P. Fialy o „pravicové“, případně „středopravicové“ koalici SPOLU jsou jen bohapustá lež a pokus natírat politickou realitu „na růžovo“.

Na to, jak to dopadne s Klausovou „Trojkoalicí“, si budeme muset ještě pár měsíců počkat. Přesto je třeba po pravdě konstatovat, že ve „vyhladovělé“ české společnosti mají tito odvážní „vizionáři“ velkou šanci uspět. Lidi už mají dost obelhávání ze strany politiků, kterým jde o jediné: dostat se ke korytům nebo si uhájit ta dosavadní. To je také politika koalice SPOLU. Každému přece musí být jasné, že tady jde o to, aby se pár politiků, hlavně předsedů těchto stran, dostalo znovu do PS. Jde o to především M. Pekarové-Adamové, ale také M. Jurečkovi. Letošní výsledky KDU-ČSL a TOP 09 budou mnohem „hubenější“ než v r. 2017.

Předpovídat výsledky voleb několik měsíců předem je velice ošidná věc. Na rozdíl od současných propagandistů z ČT a mainstreamových médií se totiž nedomnívám, že koalice Pirátů a STAN bude tak úspěšná, jak jí prorokují někteří naši „politologové“, ani to, že koalice SPOLU obsadí třetí místo.

Třebaže to tak dnes ještě nevypadá, spíše se mi jeví jako nejpravděpodobnější koalice ANO 2011 (s Babišem nebo bez něj) a Trikolóry (s novými koaličními partnery), případně SPD. KSČM a ČSSD již do nového složení PS patřit nebudou. Je docela pravděpodobné, že tam kromě několika „trosečníků“ (jako nezařazených poslanců) nezasednou ani zástupci dnešních parlamentních stran: KDU-ČSL, STAN (poté, kdy se rozpadne halasně ohlašovaná koalice s Piráty) a TOP 09.

Na to, jak to celé dopadne, si budeme muset ještě několik měsíců počkat. Jisté je pouze to, že na tomto výsledku se podepíší také „šachy“, jež tady rozehráli jistí zákulisní hráči, kteří se pokoušejí rozmetat dosud fungující volební systém, jenž tady platil posledních dvacet let.

Kdo seje vítr, sklízí bouři. A musí rovněž počítat s tím, že ne všechno dopadne tak, jak si naplánoval…

5. 3. 2021

‒ RJ ‒

 

P. S.

Pokud se vám zdá být těch deset procent příliš moc, je to jen optický klam. Nová koalice bude „odebírat“ hlasy jednak těm falešně „pravicovým“ uskupením, jednak její vznik bude aktivizovat voliče, kteří v posledních letech přestali k volbám chodit. Kdybych chtěl ty naše domýšlivé předsedy narychlo „uklohněných“ koalic pod vedením Bartoše a Fialy pořádně naštvat, napsal bych, že tato skutečně pravicová koalice získá až 15 procent. Ani to totiž nelze vyloučit…

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář