Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatý rok milosrdenství – Poutník František

11. 4. 2016

Na svátek Neposkvrněného početí Panny Marie (8. 12.) zahájil papež František na Svatopetrském náměstí v Římě Svatý rok milosrdenství a otevřel Svatou bránu v bazilice sv. Petra. Zároveň také připomněl 50. výročí od konce Druhého vatikánského koncilu s jeho zavazujícím odkazem.

V homilii papež rozváděl slova evangelia sv. Lukáše „Zdráva buď, milosti plná“. Bůh je nejen ten, kdo odpouští, ale v Marii dokonce odvrátil dědičný hřích, s kterým přišel na tento svět každý člověk. Počátky hříchu začínají v zahradě Eden, jak uvádí kniha Genesis. Tuto historii hříchu nelze chápat bez kontextu Boží lásky a odpuštění. Proto také Svatý rok milosrdenství je darem milosti… Význam Druhého vatikánského koncilu byl v jeho znovuoživení církevního poslání. Setkání ve znamení Ducha, který přiměl církev, aby vyšla z nesnází a znovu se vydala na misionářskou pouť…

V závěru bohoslužby se přistoupilo k samotnému otevření Svaté brány, což nese hlubokou symboliku. „Otevřete mi brány spravedlnosti, vejdu jimi, abych vzdal díky Hospodinu…“ Papež otevřel bránu, vstoupil a setrval v tiché modlitbě. Následoval jej emeritní papež Benedikt XVI., další kněží, řeholníci, věřící. Tradice Svatého roku byla založena koncem 13. století. Řádné Svaté roky se vyhlašují pravidelně vždy po 25 letech, mimořádné vyhlašuje sám papež. Minulý mimořádný vyhlásil papež Jan Pavel II. roku 1983 jako připomínku výročí Kristovy smrti před 1950 roky.

Mottem současného Svatého roku je „Milosrdní jako Otec“. V neděli 13. 12. 2015 byla otevřena Brána milosrdenství v syrském Aleppu v kostele sv. Františka, který byl zasažen granáty a poničen. Jedno z nejlidnatějších měst Sýrie (4 mil. obyvatel) je od roku 2012 pod palbou a přezdívá se mu „Sarajevo 21. století“. Dnes tam žije pouze 1,9 mil. osob, počet křesťanů klesl z 200 tisíc na méně než polovinu. Chrám je v provozu jako jediný v celé rozsáhlé oblasti… Svaté brány jsou původně vstupy do čtyř papežských bazilik v Římě a otevírají se pouze u příležitosti Svatých roků. Tentokráte bude mít nově Svatou bránu také každá diecéze na světě.

Tyto partikulární Svaté brány místních církví byly otevřeny v rámci eucharistické slavnosti při třetí neděli adventní, v duchovním spojení s Římem, kde papež František otevíral Svatou bránu v bazilice sv. Jana na Lateránu. V českobudějovické diecézi se tak stalo v katedrále sv. Mikuláše 12. 12., v Táboře- Klokotech 13. 12. dopoledne a na Dobré Vodě u Nových Hradů týž den odpoledne.

Uveďme na závěr, že Národní pouť ve Svatém roce milosrdenství, spojená s Poutí médií, se uskuteční v sobotu 28. května v Krakově. Součástí programu bude vedle bohoslužby v bazilice Božího milosrdenství také prohlídka celého areálu, zpěvy, čtení textů, úvahy, koncert, přednáška, adorace a další akce. Své služby k zajištění účasti nabízejí různé cestovní kanceláře. Poutníci nad 15 let dostanou od CK poutnický balíček, obsahující brožurku, certifikát a poutnický medikament. Zaplacením balíčku za 200 Kč se přispěje na úhradu nákladů spojených s realizací pouti. Aktuální informace lze průběžně poslouchat ve vysílání stanice Proglas.

Poutník František (Hlas svědomí)

p1320588.jpg

Svatá brána katedrály sv. Bartoloměje, Plzeň

p1310657.jpg

Svatá brána katedrály sv. Mikuláše, Č. Budějovice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář