Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za peníze v Praze dům – František Růžička

26. 4. 2016

Počasí nic moc, každý den je jinak. Ale co, vždyť je duben, měsíc aprílový. Mohli bychom si připomínat mnohá jména, která v tomto měsíci slavíme, ale než se nadějeme, už tu budou zase „čarodějnice“. Tak jen stručně: třeba sv. Vojtěch, pocházející ze slavníkovského rodu, který se i při své smrti modlil za své vrahy. Pohani mu prý potom usekli hlavu a nabodli ji na kůl († 23. dubna 997). Vnímavý jistě ihned pochopí, proč právě tato zmínka.

O den později si připomínáme sv. Jiří, jehož otec byl jako křesťan umučen. On sám jako voják se před samotným císařem Diokleciánem vyznal ze své víry. Byl uvězněn, mučen a roku 303 sťat katovým mečem. A zase si můžeme dovodit souvislosti (rok 313 - edikt milánský). Je zobrazován coby neohrožený bojovník na koni, jak svým kopím zabíjí saň, která představuje zlého ducha pohanství.

A v další den (25. dubna) je připomínán evangelista sv. Marek, který údajně zemřel roku 68, usmýkán na provaze uvázaném kolem krku Židy v Alexandrii. Takže na úvod již těch nečistých sil máme věru dosti. Uvědomíme si konečně, odkud nám hrozí ony nečisté síly, proti nimž naši svatí předkové tak urputně bojovali a pokládali své drahé životy?

V tomto měsíci se už na plné obrátky roztáčí reklamní aktivita s nabídkami pro dovolenou a rekreaci. Můžeme se zahledět do zrcadla a otázat se: kdepak je to nejkrásnější? Podle statistických ukazatelů bylo vyvoleno dvacet „nejkrásnějších měst“. Na dvacátém skončil New York, na prvním Kapské Město.

A co naše Matka měst? Právem nazývaná jako město stověžaté, zachovávající si svoji tvář a nádhernou architekturu. Nemusíme být zklamání, skončila na 13. místě. Pro porovnání: Vídeň (14), Petrohrad (10), Řím (5), Paříž (4), Istanbul (2), Rio de Janeiro (2).

Pokud hledáme, kde se žije nejlevněji, měla by to být indická Bombaj. Nás by to ale přišlo stejně na dost těžký peníz. A zážitky, jak uvádějí mnozí, dosti rozpačité. Skvělé, ale také až otřesné. Na druhé straně mince, tou nejdražší destinací je Singapur, dále Paříž, Oslo, Curych, Sydney. Při posuzování se hodnotí na 400 různých položek služeb a produktů (jídlo, pití, oblečení, nájmy, doprava, školy…).

V jednom z přehledů jsem našel Prahu na 69. místě.

V největším deníku ČR (METRO) jsem na stránce „Domov“ nalezl informace vskutku potěšující zejména českého důchodce. Prezident Asociace hotelů a restaurací v rozhovoru představil pražský ubytovací luxus. A hned jsou jmenováni nejslavnější hosté: Madona, Sean Connery, Robbie Williams, Jean-Paul Gaultier, Bruce Wilis… Pro Madonu se na přání do věže umisťoval také klavír… Prezidentské apartmá lze pronajmout za cca 60 tis. na jednu noc… Zajištění bodyguardů, kuchařů, ochutnávačů, no problém. Jak by také ne. Jsme přece světoví.

V další pražské „IA noclehárně“ za pouhých 20 tis./noc byli již ubytováni také známí hosté, jako Clinton nebo Kasparov, ale i takoví, o nichž možná ani nevíme, že vůbec jsou. Prezidentské prostředí hotelu Hilton můžeme brát jako super luxus samozřejmost. Spali zde např. Obama, Bush, Connery, monacký kníže, čínský prezident. I tady jsou k dispozici služby jako z pohádek tisíce nocí.

Prostě – kdo má prachy (a dost), může si v Praze koupit třeba dům (nebo tři). Anebo taky Slávii. Co by tomu asi řekl František Plánička? Když k tomu všemu přidáte ještě trochu fantazie nebo reportáž o nabídce „přemalovaných teletníků v Jihlavě“, získáte tak ucelený a pestrobarevný obrázek o našem pohostinném srdéčku. Hlavně, ať se z toho sami nedostanete do nějakého krajského či okresního lazaretu, kde nebývají poskytovány služby hodné pro V. I. P.

František Růžička (Hlas svědomí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář