Jdi na obsah Jdi na menu
 


Apríl – František Růžička

14. 5. 2015

Vysloví-li se toto (snad trochu magické) slůvko, ozve se vám v podvědomí nejspíše nějaký žertíček. Může být zcela nevinný, ale také nadmíru krutý. Příkladů z vyprávění je dosti. Tradice aprílových žertů konaných na první dubnový den je zcela nejasná. Ani jména světců v kalendáři (sv. Hugo- grenobelský biskup a sv. Valerik- francouzský pastýř, později opat kláštera, který založil) nepomohou. Snad tomu někdy dávno napomohla pranostika vážící se k počasí, kdy přichází ono „aprílové“. Jenže dneska, člověk nikdy neví. Bouře, tornáda, záplavy, tropická vedra…

Také poslední aprílový den se již více kloní k pálení čarodějnic, než ke kanadským či českým žertíkům. Od středověku se věřilo, že existují dny, kdy mají nečisté síly větší moc než jindy. Takovou dobou je právě i noc před svátkem sv. Filipa a Jakuba (apoštol Filip ukamenovaný na kříži, apoštol Jakub shozený z hradeb a ukamenovaný). Dřívější zvyklosti, kterými se mělo zabránit, aby čarodějnice jako nečisté síly nevnikly do vašeho domova, v současné době už neplatí. Nevnutí-li se k vám do stavení pašerák podloudně kšeftující s energiemi, pak se k vám po telefonu vloudí jiná zlodějská firma, nebo agentura nahrávající nejrůznějším šmejdům. Technický i zlodějský pokrok jednadvacátého století.

Ale proč si kazit náladu, právě v tento žertovný večer. Přichází měsíc máj a s ním spojené stavění májek nejen na venkově, ale i větších městech. Dříve chodili mládenci do lesa, aby - uťavše březový stromek zdola až po korunu hladce ho oklestili, věncem a kvítím a pestrými stužkami vystrojili a pak uprostřed návsi postavili. Také každá zachovalá poctivá panna dostane svou májku, kterou jí před domem postaví její milenec… Kdeže loňské sněhy jsou. Za pionýry a svazáky dnes předmájovou dřinu obstarají dobrovolní hasiči, a hasíce ukrutnou žízeň, pak hlídají až do kuropění. No a poctivou pannu hledat…? Ponechme to raději investigativním novinářům.

Také jihočeská metropole připravila tradiční radovánky pro ty nejmenší na prostranství u Kulturního domu Slávie. Nálada byla dobrá, dětičky měly radost, opálení tatíci popíjeli pivko, konzumovali klobásky a kolaři se vydávali kolem Malše, kde si vystáli malou frontu na dobrou zmrzlinu. Nebe se nezlobilo, počasí vydrželo až do tmy, kdy v okolí vzplály ohníčky… především v očích milenců.

František Růžička, České Budějovice

p1290072.jpg

Poutavá zábava pro nejmenší

p1290073.jpg

Kdo je nejkrásnější

p1290258.jpg

Fronta na zmrzlinu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář