Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lidové listy – František Růžička

8. 5. 2017

Abychom byli zcela přesní, nutno uvést, že v měsíci březnu vyšlo první číslo titulu „Jihočeské lidové listy“. Již název napovídá, že listy vydává jihočeská krajská organizace KDU-ČSL. Listy jsou volně rozšiřované, neprodejné. Nemusíme nastiňovat, že se již jedná o součást včasně zahájené předvolební kampaně. Netřeba se tomu ani divit, neboť tak činí i jiné politické strany či hnutí a ‒ bohužel činí tak i značně neomaleným způsobem, pokud použijeme ten mírnější výraz.

Autorem úvodníku prvního čísla je místopředseda sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek. Vůbec mu nelze mít za zlé, že se v obsahu věnuje tématu „genderově vyváženému“. Totiž polemice, která koluje (nejen) po internetových stránkách k dětské říkance básníka a spisovatele Jiřího Žáčka. („K čemu jsou holky na světě? Aby z nich byly maminky, aby se pěkně usmály na toho, kdo je malinký…“) Téma přivodilo jakési vzbouření na vsi státu českého.

Někdo nad polemikou jen kroutí hlavou, nasupené děvuchy vysílají protestní nóty, odborníci zahřívají mozky a vraští čela. Ministerstva analyzují, komentují, zdůvodňují. Jako by neměla co důležitějšího na práci. No a nejrůznější média zase píší, píší, píši… pro ty je to ale kus denního chleba. Řekl bych - možná i zvětralého.

Genderová (ne)rovnost. Jedna z novodobých rovnic z nadbytku svobody, kvazi demokracie a zatučnění mozkových závitů s potřebou likvidovat nadbytečné zásoby novinového papíru.

● Temné biologické pudy a hněv progresivistů. Echo 4 - Jiří Peňás. Podle něj prosté verše starého rutinéra Jiřího Žáčka. Říkačky ve slabikářích určitě nevedly k ideálnímu stavu genderové rovnosti. Kritika snad oprávněná, přiznává se ke svému pansexualismu, měl by se omluvit a slabikář být zabaven… Ale – nemá pravdu? Formulace „máma má maso“ také z matky neudělala řeznici. Vždyť monolog dítěte se obrací na provázanost s tělem své matky… Nový „genderočlověk“ se neusmívá, nehladí. Ten bojuje za rovnost…

● Pitomé debaty, nebo pitomé stereotypy? Respekt 7 - Marek Švehla. Česká eurokomisařka (Věra Jourová) neví, že cesta k řešení její agendy může začít i genderovou výchovou. Postřeh expertů i řady laiků (!), že slabikář utužuje genderové stereotypy Valachová (min. školství) i Jourová rázně odmítly… „Když budeme vést pitomé debaty a prosazovat ještě pitomější názor, že je to něco škodlivého, tak budeme škodit maminkám (Jourová)“… Ale západní svět je ve víru trendu vyklízení pozic mužů ve prospěch žen… posunuly ženy do pozice sebevědomějších bytostí… nové rozdělení rolí je součástí cesty k rovnosti pohlaví… bla, bla…

Také Jourová a Valachová by měly pochopit, že debata o stereotypech není v principu, ani pitomá, ani nesmyslná.

Závěr: Tento výtisk časopisu má články 17x mužů a 7x ženy – je to genderově vyvážené? Neměl by pan redaktor odejít konečně na mateřskou???

Podíváme-li se z opačného konce, pak můžeme uvést, že z celkového počtu učitelů je pouze 17 % mužů. Takže chybí „mužské vzory“. V současné době to jistě není z důvodu finančních.

● Volnost, rovnost, sesterství. Reflex 14 - Jana Bendová. Bez dotací už nedá společnost ani ránu. Dotuje se i rovnost pohlaví. Vyčíslený přehled udává částku 1 893 tis. Kč. Podpora veřejně účelových aktivit nestátních neziskových organizací v oblasti rovnosti žen a mužů vstupuje do čtvrtého roku svého života!!! Další přehled žadatelů v objemu 3 208 tis. Kč.

Závěr: Konečně záblesk pohledu okem ministra financí. Stát řídit jako firmu! Proč jsou jména tajná? Aby daňový poplatník nevěděl, kdo je rozděluje. Ještě, že má toto číslo na titulní stránce právě pana ministra Andreje s otázkou: „Chcete vědět, odkud mám prachy?“

Sorry jako! Není to všechno opravdu jen sranda, slovutní novináři??? Dobře placená?

● Jakoby podstatu věci se snažil objasnit v Lidových novinách spolupracovník, ekonom David Dolejší (22. 4.). Odhrabal kořeny genderové nerovnosti z pohledu amerických akademiků. Ti došli k závěru, že za vše může historický postup v zemědělství při obdělávání půdy a původní nástroj – pluh. Ten jako technologická vymoženost zapříčinil, že muži makali na poli a ženy zůstávaly doma u plotny a štrikování… Leč v afrických zemích, kde se musely polní plodiny okopávat motykou, už nastala rovnoměrná dělba práce. Bez rozdílu pohlaví. Další aspekt rovnoprávnosti nastal za druhé světové války, kdy ženy musely zastávat mužskou práci… Proto např. ve Skandinávii genderovou rovnoprávnost dokládá vysoké zastoupení žen v rozhodovacích pozicích.

Na tom Pražským mostě…

***

Vraťme se ale k Jihočeským listům. Dobrá zpráva pro rodiče s dětmi. Schválen daňový balík, který zvyšuje daňové slevy na druhé a třetí dítě. – Hospice se konečně dočkají podpory od státu (ředitel hospice v Prachaticích Robert Huneš). – Stavme malometrážní byty s ekonomickým nájemným (místostarosta Českého Krumlova Josef Hermann). – Mladí lidé chtějí stabilitu (učitel a cestovatel Šimon Heller). Závěrem poslanec Jan Bartošek – Zastáváme princip zodpovědné solidarity. Sociální bydlení nesmí být zaměřeno na ty, kteří pomoc státu pouze zneužívají. Na koncept sociálního bydlení by doplatily statisíce nízko a středně příjmových lidí. Bohatí se o sebe postarají, o chudé se má postarat stát, ale oni tak přijdou zkrátka.

***

Tato slova zaznívají nejen v době předvolební – ale také v době, kdy turecký prezident vyzývá soukmenovce v Nizozemsku a dalších evropských zemích, aby měli hodně dětí a zamořili Evropu!!! Allah s námi!

František Růžička (Hlas svědomí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář