Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fronta na kačky ‒ František Růžička

5. 5. 2019

Rozhodně nejde jen tak o nějaké obyčejné kačky. Třeba již bezduché a mražené z Vodňan, nebo ty ještě živé a žluťoučké, které nabízí „Sazka-Sportka“ ve své přebohaté inzerci k sázení.

Vzhledem k významnosti uplynulého roku bylo v dostatečném předstihu oznámeno, že Česká národní banka vydává u příležitosti 100. výročí vzniku republiky nové mince s portréty Tomáše G. Masaryka, Dr. Edvarda Beneše a generála Milana Rastislava Štefánika. Tyto mince nejsou pamětní, ale oběžné. Jenže od počátku bylo jasné, že se s nimi u pokladen prodejních řetězců ani nesetkáte. Stály se na ně koncem měsíce října fronty, neboť se staly vhodným dárečkem pod vánoční stromeček nebo jiným příležitostem. Do oběhu se jich dostalo celkem 600 tisíc. Nejspíše je také máte doma nebo u obdarovaných dětiček. Rovněž byla vydána pamětní zlatá mince v hodnotě 10 tisíc Kč. Tu už doma asi každý běžný občan mít nebude. Ani ve „šrajtofli“, když půjde na pivko nebo pro dva rohlíky.

Ale zato můžete mít některou z dalších Jubilejních pamětních medailí, která byla ZDARMA v rámci emise „Bezplatná pamětní medaile pro každého“ nabízena v distribuci dle projektu Národní pokladnice. Cena nulová, pouze 89 Kč za poštovné a balné. Pod heslem „nasepisen“ byla ražena medaile k 185. výročí české hymny v mědiniklu o průměru 33 mm. Na požádání bylo možné provést úpravu zušlechtěním ryzím zlatem… Jenže – věřte plošné inzerci, která obsahuje garanci práva na vrácení pamětní medaile ve lhůtě 14 dnů od doručení. Nabídka platila pouze 10 dní!. Nebyla nakonec jen z čokolády a zabalená ve staniolu? (Pro úplnost – Metro v pátek 15. února)

Jaká náhodička? Nebo sranda reklamička? Týdeník Českobudějovicko 5+2, pátek 15. března. Stejně „důležité sdělení“ s naprosto shodnou nabídkou. Jen heslo se mění na „nejkrasnejsipisen“. Obsah nabídky shodný – „Jubilejní pamětní medaile ZDARMA“. Speciální nabídka je také tentokráte platná pouze 10 dní! Světe, nediv se! Internetový rezervační systém je přece úžasná věc, dokonce odpovídající obchodní morálce počátku XXI. století… Aby toho bylo dosti, tak do třetice čtenářské zlosti. K původnímu heslu nabídky se „nasepisen“ ve stejný den (15. března) znovu vrací deník Metro.

Již je naprosto logické, že nabídka je platná také pouze 10 dní!

Třeba ale nejsou všichni tak operativní podnikavci. Mincovna v Jablonci nad Nisou u příležitosti oslav 100. výročí československé měny vyrazila stříbrnou pamětní medaili s vyobrazením prvního československého ministra financí Aloise Rašína, který je označován jako „otec čs. koruny“. Autorem je akademický malíř Vladimír Pavlica. Na druhé straně medaile je kolek, kterým se tehdy kolkovaly rakousko-uherské bankovky. Je vyrobena z ryzího stříbra. Komu čest, tomu čest! I když po zásluhách na vzniku čs. měny měl pan ministr nemalé problémy, končící atentátem a jeho smrtí.

ČNB dále vyzvala ke společné oslavě „100 let česko-slovenské koruny“ při výstavě v Císařské konírně Pražského hradu. (Trvá do konce dubna.) Dle pozvánky je připraven soubor akcí a aktivit. Na této výstavě pak možnost zhlédnout zlaté slitky, mince, medaile, originální návrhy československých bankovek od našich významných autorů (Mucha, Švabinský, Svolinský) i papírové peníze. Největší raritou je největší zlatá mince v Evropě o nominální hodnotě 100 mil. Kč… Můžeme jen blouznit o tom, kdo ji asi uloví. Jen aby nedopadla, jako zlato ze státní pokladnice.

Netrvalo dlouho a koncem ledna se po dva dny stály další fronty. Žádné banány, žádné kubánské pomeranče, ale další „kačky“. Zase v nominální hodnotě 20,- Kč a se stejným způsobem ražby. Tentokráte s portréty JUDr. Aloise Rašína, prof. JUDr. Karla Engliše a JUDr. Viléma Pospíšila. Zájemci si mohli ještě navíc zakoupit bankovku v nominální hodnotě 100 Kč s pamětním přetiskem.

Již delší dobu před jihočeskou budovou ČNB stojí frontu s připravenými brašničkami Humanoidi, snad jako průkopníci spořivých finančníků ODS nebo různobarevného místního konšelstva. Říjnová fronta venkovanů byla předlouhá. S povděkem lze ale konstatovat, že jste si vyzvedli pořadové číslo a pak příslušnou dobu ještě mohli brouzdat po okolí, nebo zajít do „Pramenky“ na kávičku s dortíkem. Při lednových frontách to již bylo složitější. Jednak bylo podstatně horší počasí s mrazivým větříkem, ale hlavně se pořadová čísla dávala uvnitř budovy až po vystání potřebně dlouhé fronty. Tedy žádná odpočinková kávička. A kdo měl „štěstí“, tak se mu ještě dostalo označkování od městských holoubků posedávajících na fasádním zdobení.

***

V souvislosti s ražbou mincí a pamětních medailí na závěr připomeňme, že „Čechy“ (těžko uvést ČSR, Československo nebo ČR) byly považovány za světovou velmoc v těžbě stříbra. Na zdejším území těžili již Keltové, nejstarší důl vznikl ve Stříbře. Mezi známá místa patřila Kutná Hora, Příbram-Březové Hory, Rudolfov, Jáchymov, Jihlava. Mnohá z nich nejsou poznamenána jen leskem stříbrných mincí, ale i zmařenými životy horníků. Z nejstarších stříbrných mincí připomeňme denáry, brakteáty, pražské groše, tolary, krejcary a grešle.

František Růžička, České Budějovice

p15204401.jpg

Takové to byly fronty

p15208881.jpg

Humanoidi čekající na kačky již deset let

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář