Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaplička pod Kletí

23. 5. 2019

V době „polistopadové“ bylo učiněno mnoho dobrého pro zachování chátrajících drobných sakrálních památek, či pro jejich obnovu, když byly zčásti nebo zcela zničeny. Patří mezi ně nejen kapličky na návsích malých obcí, či boží muka a kříže ve volné přírodě. Pokud bychom se hlouběji zajímali o jejich historii, dozvíme se, že každé z těchto míst má svůj vlastní příběh. V mnoha případech tragický. Nebo naopak – oslavný – jako poděkování za uzdravení, nebo pomoc v nouzi a ohrožení.

Jelikož jsme se prostřednictvím dřívějšího článku „Kleťák“ ocitli v oblasti Blanského lesa, zůstaňme těmito řádkami právě zde. Máte-li zájem objevovat dosud nepoznaná místa, nejspíše vás překvapí, kolik takových míst najdete. Dlouhá řada z nich je již k nalezení i na internetových stránkách.

Mnozí turisté, zejména ti, kdož pochodují na Kleť, nemohou minout obec Holubov. Protíná ji silnice od Křemže i Českých Budějovic, stejně jako železniční trať ve směru na Český Krumlov. Právě zde bývá výchozí místo pro mnoho turistických výprav. Dnes má obec něco málo přes tisícovku obyvatel a spadá pod ni nedaleký Třísov a Krásetín. První zmínka pochází z roku 1374(9), kdy patřil pod Dívčí Kámen, který s celým dalekým okolím byl majetkem pánů z Rožmberka.

Kaplička pod Kletí, jak jsem si ji dovolil nazvat, byla delší dobu snem mnoha lidí z Holubova a možná i okolí. V sobotu 26. září 2011, kdy ji při slavnostní bohoslužbě vysvětil tehdejší českobudějovický biskup Mons. Jiří Paďour, to uvedl sám starosta obce. Základní kámen požehnal při své návštěvě ČR samotný papež Benedikt XVI. S nápadem na postavení obecní kaple přišel právě holubovský pan starosta Jaroslav Franěk, kterého trápilo, že všude v okolí kapličky jsou, ale zde nikoliv.

Realizaci předcházelo vyhlášení veřejné sbírky, neboť stavba představovala náklad kolem dvou milionů korun. Nakonec nemuseli z obecních prostředků dát ani korunu, od jednotlivců se shromáždilo téměř 300 tisíc Kč, zbytek darovali podnikatelé. Formou daru obec získala i pozemek na pahorku směrem ke Krásetínu. Zvon pak ulili zvonařští mistři v Brodku u Přerova. Tento náklad zaplatila firma, která se zabývá těžbou a zpracováním kamene, a proto byl zasvěcen svaté Barboře, patronce horníků. Samotná kaple je zasvěcena Anežce České, neboť v té době bylo 800. výročí jejího narození.

Projekt k výstavbě vytvořil zdarma akademický architekt Vojtěch Štorm, pro něhož bylo hlavním motivem právě přírodní, příhraniční prostředí. Proto také zvolil přírodní materiál, jako místní kámen granulit a dřevo. Vnitřní prostor již s sebou nese materiály moderní: oltář z betonu, světlík ve střeše ze skla atd. Kromě bohoslužeb může být kaple využita pro svatební obřady a nebo pro poslední rozloučení se zemřelými. Církevní činitelé uznale ocenili nadšení místních a ochotu všech, kdož na stavbu přispěli. „Vystavět novou kapli v dnešní době, to je opravdu ojedinělý počin,“ řekl administrátor křemžské farnosti.

Možná že jste při svých cestách toto „nepřehlédnutelné“ místo, stejně jako já, až donedávna, opravdu přehlédli. Proč? To si člověk snad ani nedovede zdůvodnit. Prostě je to tak, dokud vám ten daný obraz přímo „nevlétne“ do očí. Ale omluva je prostá: provoz na silnici je stále živější a cesta nikterak rovná a přehledná. A ještě množství v potu tváře šlapajících kolařů…

V naprostém klidu můžete zastavit u malého odpočivadla při silnici a v duchovním prožitku posedět na lavičce přímo u kapličky. V její bezprostřední blízkosti byla místními žáky a skauty zasazena Památná lípa sv. Anežky. V naší zemi není jedinou. V rámci tehdejšího projektu České rady dětí a mládeže jich bylo vysazeno rovných sto s cílem propagace odkazu naší Anežky. Ovšemže NAŠÍ, nemohu jinak, vždyť jsem v listopadu 1989 mohl být osobně přítomen při její kanonizaci. Údaje o místě a souřadnice výsadby byly zaneseny do vedené evidence ČRDM. Projekt byl podpořen nejen Mons. Dominikem Dukou, profesorem Petrem Piťhou, ale i dalšími osobnostmi včetně vedení Národní galerie Praha i Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR i Ministerstva kultury ČR.

Příjemnou cestu i duchovní prožitky přeje

Poutník František

p14800611.jpg

Kaplička v Krásetíně

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář