Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čiň čertu dobře…

11. 5. 2020

Televizním divákům, kteří sledovali pořad „Události, komentáře“ (4. 5. 2020), se naskytla neobyčejná podívaná z tzv. venkovního studia ČT. To je teď v „naší-vaší“ ČT nová móda: redaktoři stojí buď na Malostranském náměstí, nebo na terase před budovou ČT a tam „zpovídají“ své hosty. Podezírám soudruhy z vedení ČT z toho, že si tímto laciným způsobem snaží vylepšit svůj „kádrový profil“ po všech těch přešlapech, které stačili za poslední měsíce napáchat.

Není těžké uhodnout, kde se „myslitelé“ z ČT inspirovali. Bylo to u našich umělců, kteří se v těžkých časech komunistického tažení proti třídním nepřátelům v 50. letech 20. století pokoušeli podobným způsobem přiblížit pracujícímu lidu. Naši herci kromě toho, že v divadle hráli výhradně v inscenacích sovětských autorů, podnikali také výjezdy po celé republice a po vzoru kočovných divadelních společností pořádali pro naše dělníky a družstevní rolníky nejrůznější estrády. (Jednu dobu se tak živil i známý komik V. Burian, který byl po skončení války obviňován ze spolupráce s nacisty.)

Dnes se k podobným postupům uchylují redaktoři ČT, které zřejmě tíží jejich špatné svědomí, protože již drahnou dobu dělají výhradně propagandistické kampaně („Válková-Urválek“, „boj proti koronaviru“, překrucování informací ohledně účasti Rudé armády v osvobození Československa) ‒ namísto objektivního informování veřejnosti. A naši dobře placení redaktoři jen manipulují a manipulují… Co by tomuto jejich počínání řekl exprezident V. Havel, či novináři K. Čapek nebo F. Peroutka? Asi by se jim to moc nelíbilo.

Nedávno se ve „venkovním studiu ČT“ na Malostranském náměstí odehrála zajímavá podívaná. Jeden nespokojený demonstrant hodil koblihu po snaživém a vždy pečlivě nažehleném moderátorovi T. Drahoňovském. Výsledkem tohoto incidentu pak byla výměna názorů na sociálních sítích. V jednom z těchto veledůležitých sdělení stačil redaktor „Hospodářských novin“ P. Honzejk udělat hned několik pravopisných chyb. A protože dotyčný tweet byl okamžitě publikován na internetu, mohl se díky tomu každý dozvědět, jaké lidi tyto noviny zaměstnávají. V tomto případě pologramotného novináře, navíc držitele „Ceny F. Peroutky“. Taková ostuda!

Moderátorem zmíněného televizního pořadu ze dne 4. 5. 2020 byl M. Kubal. A protože ČT by se měla spíše nazývat ČT 09, zve stále do svých pořadů hlavně zástupce tzv. opozice: nejčastěji TOP 09, občas také KDU-ČSL a ODS a velmi zřídka někoho ze STAN či od Pirátů. V tomto případě se v onom „venkovním studiu“ odehrávala „přesilovka“. Proti ministru zdravotnictví A. Vojtěchovi, který zatím statečně odolává všem výzvám k odstoupení z funkce, se postavily dvě „těžké váhy“: poslanci B. Svoboda (ODS) a M. Výborný (KDU-ČSL). Oba pánové se nejen pustili do přítomného ministra, ale nenechali nikoho na pochybách o tom, kdo tomu tady „šéfuje“.

Tento dojem musel nabýt každý, kdo to viděl a kdo o těchto politicích nic neví. O Doc. MUDr. B. Svobodovi psát nebudu, protože jsem ho vždy považoval za solidního a uvážlivého politika. Navíc bývalého pražského primátora, jenž musel v minulosti čelit nejrůznějším úkladům ze strany pražských „kmotrů“ z klausovské a topolánkovské ODS. Jak si pamatuji, Svobodovy argumenty bývaly vždy velmi rozumné. Inu, zkušenost stáří se nezapře. Bylo tomu tak i tentokrát. Na konci ledna 2020 to byl právě on, kdo upozorňoval na půdě Poslanecké sněmovny na nedostatek ochranných pomůcek v boji proti koronaviru. Vývoj mu dal stoprocentně za pravdu.

Jiné to ovšem bylo a je s chováním druhého opozičního „diskutéra“ – lidoveckého expředsedy M. Výborného, kterého jsem v jednom ze svých článků označil za „politického komedianta“. Plným právem: Z čela KDU-ČSL totiž v lednu 2020 odcházel proto, že se chtěl údajně starat o své tři děti. Nakonec z tohoto předsevzetí sešlo: zůstal na plný úvazek poslancem, protože prý musí živit rodinu. „Táta je víc než předseda“, znělo jeho heslo na lednovém sjezdu KDU-ČSL. Dnes se stará o své děti „na dálku“: on je v Praze a děti v Heřmanově Městci. Není nad jednotu slov a činů! Ta se cení u politiků nejvíce.

Své věty, adresované ministru zdravotnictví, „pálil“ M. Výborný jako z kulometu. A třebaže všichni tři pozvaní hosté stáli pod deštníkem, jelikož docela dost pršelo, neváhal se lidovecký poslanec ve svých replikách obracet celým tělem přímo na vedle stojícího A. Vojtěcha. Ten se chudák pod tímto náporem „argumentů“ jen ustrašeně schovával pod svým deštníkem – jako pod ochranným štítem. Kdoví, jak by to všechno dopadlo, kdyby nepršelo. Možná by došlo i na facky. To zatím v naší politice nemáme, ale brzy se i to může stát „normou“.

„Nadrženost“ M. Výborného, kterého ČT již dlouho nepozvala do svého vysílání (kdopak se postaral o tu náhlou změnu?), byla zřejmá již z pohybů jeho těla a z gest, jimiž svůj slovní projev doprovázel. Vyvrcholením jeho rétorického cvičení bylo pak něco úplně jiného. Řečník se rozvášnil do té míry, že na několik minut zcela odstavil na vedlejší kolej zkušeného televizního moderátora a začal debatu moderovat sám. Když to konečně M. Kubalovi došlo, po jistém váhání toto „sólo“ vystoupení M. Výborného „utnul“ a moderování se zase ujal on. Vystudovaný teolog M. Výborný zřejmě zapomněl, že není v kostele. Tam jsou „ovečky“ zvyklé mlčet a poslouchat pana faráře.

Budu upřímný: Něco takového jsem v televizi již párkrát zažil, ale pouze u mladých a nezkušených redaktorek, kterým říkám: „televizní husičky“. V ČT jich mají docela slušné stádečko: jedna hloupější než druhá. Zkrátka: byl to trapas, který si tento zkušený redaktor a moderátor nezasloužil. Asi se z toho delší dobu vzpamatovával.

Nu, což! Aspoň se mu jednou za život dostalo nečekaného poučení: Lidovce a zejména M. Výborného příště do televize raději nezvat! Časem by se totiž mohlo stát, že až ti současní poslanci KDU-ČSL v politice skončí a nikdo je nebude chtít zaměstnat, mohli by usilovat o získání místa moderátorů nebo redaktorů ČT. Takže: pozor na to, vážení přátelé a kamarádi P. Dvořáka a Z. Šámala! Někdo vám jde tvrdě po krku!

P. S.

Na M. Kubalovi jsem vždy oceňoval jeho profesionalitu, zkušenosti reportéra a válečného zpravodaje, jakož i solidní a skromné vystupování. Na rozdíl od afektovaného manekýna T. Drahoňovského nebo domýšlivého „světáka“ M. Řezníčka. O uštěkané a příliš hlučné S. Witowské ani nemluvě. Kubalovi vytýkám pouze jedinou věc: Až dodnes se mu nepodařilo vysvětlit své slovenské manželce, že nemůže v České televizi moderovat český pořad slovensky.

Zdá se, že se M. Kubal své manželky bojí, a proto se s tím smiřuje, i když to oběma velmi ubližuje. Víc, než vůbec tuší. Bohužel – v „neonormalizační“ ČT je v nepořádku více věcí, například tzv. rodinkaření, kterému se tam neobyčejně daří. Ani to nikomu z televizních šéfů (dokonce i Radě ČT) nevadí. Vysvětlovat, že takové věci se nedělají nebo že nejsou normální, je v ČT zcela zbytečné. Nikdo to nevidí ani neslyší. A to jsme si díky Babišovi a „koronaviru“ zvykli téměř na všechno. Co přijde příště?

Možná to všechno časem vyřeší nový televizní soudruh J. Zelenka, který to po P. Dvořákovi brzy převezme. Už aby se tak stalo! ČT si totiž již delší dobu „koleduje“ o pořádnou čistku – tu „zelenkovskou“. Obávám se, že bez ní se ČT skutečnou, veřejnoprávní, televizí nestane.

11. 5. 2020

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář