Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční háv

5. 5. 2020

Každoroční jarní obraz: rozkvetlé petrklíče a mnohé jiné květinky, lískové ratolesti, kočičky připravené k posvěcení o Květné neděli, odlet zvonů do Říma, obchůzka s řehtačkami, tradiční liturgické úkony popsané již v dřívějším článku „Velikonoce 2020“, malovaná vajíčka, zajíčci, pomlázka a mnoho dalších církevních i lidových zvyků. Zejména na venkově.

To vše jako by zastřel letošní velikonoční háv, způsobený zcela nečekanou, mimořádnou událostí, která byla způsobena celosvětovou virovou epidemii. Podle jejího rozsahu již pandemií. Takže můžeme s klidným vědomím napsat: Velikonoce v hávu koronavirovém. Nebudeme se dohadovat, kdo na tom byl hůře. Odpočívající poslanci, přepracovaná vláda, od myšlení udřená opozice, bezmocní v nemocnicích, senioři uzavření v domovech a ústavech, studenti připoutaní k internetu, strádající umělci a sportovci, existenčně ohrožení pendleři či další výdělečné osoby a společnosti (???).

Protože Velikonoce jsou nejvýznamnějšími svátky v církvi, mělo to negativní dopad i na praktikující věřící. Kostely byly uzavřené, stejně jako školy, školky, úřady, nejrůznější centra služeb a obchodů.

Naštěstí pro všechny věřící, kteří mají přístup k internetovému připojení, kdosi neznámý vypracoval a rozeslal interaktivní přehled o konání bohoslužeb ‒ přímo on-line z jednolitých kostelů skrze moderní spojovací a přenosovou techniku. Díky za to. Prostřednictvím TV obrazovek (NOE, ČT2) pak vybrané bohoslužby z domova i přímo z Vatikánu za účasti papeže Františka. Jak bylo možno se dodatečně dozvědět, bohoslužby se konaly i v uzavřených komunitách, například i v katedrále sv. Mikuláše v Českých Budějovicích.

A právě na to si dovoluji navázat. Jednak se vzpomínkou na roky předcházející, kdy v centru města chodila početná skupina „hrkačů“ a kdy zruční tesaři připravovali kříže, jež představují Křížovou cestu Krista na Golgotu. V letošním roce tomu muselo být úplně jinak. Jeden kříž byl vytesán a postaven pouze u katedrály a obchůzku „hrkačů“ obstarala pouze jediná osob ‒  divadelník Vít Marčík. První „sólo“ jízda se uskutečnila na Zelený čtvrtek v 18 hodin, další pokračovaly na Velký pátek v 8, 12, 15 a 18 hodin. Kříž u katedrály stál až do úterý, kdy byl odvezen. Škoda. Mohl zde stát až do první neděle velikonoční – do neděle Božího Milosrdenství. Byl u něj nápis: KŘÍŽ JE SYMBOL ŽIVOTA, NE SMRTI!

Kéž všechny, kdož na sebe museli toto období přijmout jako kříž, následné uvolnění či znormalizování, znovu přivede k plodnému, ale i radostnému každodennímu životu… Aleluja…

Snad by bylo účelné přečíst si dopis, který prostřednictvím internetové pošty zaslal ten dnes tolik obávaný, mocný, ale stále neviditelný - KORONAVIRUS. Možná i zneužívaný.

Poutník František

p15800161.jpg

Korona hrkání v jihočeské metropoli

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář