Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatořečení není blahořečení!

18. 5. 2021

Až dosud jsem v některých svých článcích pranýřoval pravopisné chyby některých našich nevzdělaných a pologramotných novinářů či těch jedinců, které zaměstnávají šéfredaktoři zpravodajských deníků tištěných nebo internetových. Televizi, obzvláště ČT, z toho raději vynechám, protože to je kapitola sama pro sebe. Být na mně, vyházel bych to všechno a začal budovat novou ČT na „zelené louce“. Je to tak zlé, že horší už to ani nemůže být!

Zdá se, že s tím, jak pokračují nejrůznější politické kauzy, které zaměstnávají mozky našich občanů a brání jim v tom, aby se mohli zabývat také něčím jiným, smysluplným, jak s oblibou říkával exprezident V. Havel (v tom mu dávám za pravdu), přidružily se k pravopisným chybám také další nedostatky. Zmatky a informační balast dostaly „nový level“: už nikoli jen pravopisné chyby, nýbrž omyly věcné, faktografické.

Do této „škatulky“ lze zařadit vcelku banální chybu, jaké se dopustil dne 17. 5. 2021 redaktor serveru „Novinky.cz“ – Jan Handrejch. Ten svůj článek nazval: „FOTO: Praha oslavila 300. výročí svatořečení Jana Nepomuckého.“ (Novinky.cz, 17. 5. 2021, 13:11) A hned v prvním odstavci pod tímto nadpisem se píše následující: „V Praze se v sobotu u příležitosti výročí 300 let od blahořečení sv. Jana Nepomuckého konal 13. ročník slavností Navalis. Navzdory koronavirové epidemii se sobotní oslavy[,] připomínající nejznámějšího českého světce[,] zúčastnily stovky lidí.“

Obě červeně vyznačená slova hovoří snad sama za sebe: Tvrzení titulku je v rozporu s údaji v prvním odstavci tohoto článku: „svatořečení“ totiž není „blahořečení“. Pro čtenáře, kteří neabsolvovali nepovinné hodiny náboženství nebo nechodili do kostela, nabízím tuto doplňující informaci: Svatořečení (= kanonizace) znamená, že papež prohlásí jistou osobu za svatou, za hodnou veřejného uctívání. Procesu svatořečení obvykle předchází prohlášení za blahoslaveného (= beatifikace).

Omlouvám se čtenářům za to, že jako bývalý učitel češtiny nemohu přehlédnout ani další chyby, tentokrát dvě interpunkční čárky, na něž autor zapomněl, jelikož zřejmě neví, že volný přívlastek se v „košaté“ větě jednoduché odděluje od zbytku tohoto sdělení interpunkčními čárkami. Nezlobím se na autora výše uvedeného článku za to, že nezná rozdíl mezi kanonizací a beatifikací. Spíše se pozastavuji nad tím, že si to po sobě nepřečetl, protože pak by na tuto chybu musel přijít. Mě to například uhodilo do očí okamžitě. A nebyl jsem jistě sám, jak potvrzuje reakce čtenáře Jiřího Beránka v diskusi pod tímto článkem.

Tento pohotový čtenář píše: „Blahořečení je totéž jako svatořečení?“ Na to zvídavému čtenáři odpovídám: samozřejmě NENÍ! Jsem rád, že se i mezi čtenáři najdou jedinci, kteří používají svůj mozek k přemýšlení. Je to povzbudivé a svědčí to o jediném: Ještě to s tímto národem není tak zlé. I když občas si nad jeho úrovní zoufám…

18. 5. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář