Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jihočeské kostelíky X ‒ František Růžička

3. 6. 2018

Při dnešním, nedělním putování po kostelech Českobudějovické diecéze, kdy nám počasí přislíbilo, že bude přívětivé, zůstaneme jen nedaleko od jihočeské katedrály sv. Mikuláše. Přesto bylo rozhodování trochu rozpačité nad otázkou, kudy je to k prvnímu cíli blíže. Rozhodnuto – přes Ledenice.

Libín

Nevelká, ale čistá obec, zhruba 20 kilometrů od Budějovic, do Třeboně necelých 10. První písemná zmínka pochází z roku 1366, byť se předpokládá, že je ještě starší. V současné době má obec kolem 330 obyvatel, v místě není škola, pošta ani zdravotnické zařízení. Přesto, jak už bylo naznačeno, útulná a s čilou občanskou aktivitou pro děti i dospělé. Nasvícení vánočního stromu, stavění májky, dětské zábavy, rej čertů i nadílka Mikuláše. Aktivní je Sbor dobrovolných hasičů.

Ke kostelíku Božského Srdce Páně, pocházejícího z roku 1923, jsme dorazili už na konec bohoslužby, přesto bylo ještě možné zavzpomínat s tehdejším duchovním P. Josefem Xaverem Kobzou CFSsS na jeho dřívější působení. Dnes je jako důchodce na trvalém odpočinku v Písku. Zde působí P. František Halaš, čestný kanovník katedrální kapituly. V současném katalogu je kostel uveden pod názvem „Nejsvětějšího Srdce Ježíšova“. Nutno ale doplnit, že není majetkem církve, ale obecního úřadu. Přesto je nutné vyzvednout péči, se kterou je udržován. Rovněž tak ostatní drobné sakrální stavby, jako je kaple ve Spolí, kaple ve Slavošovicích, nebo Boží muka Spolí-mlýn, památník obětem světové války uprostřed obce.

Štěpánovice

Původní osada Štěpánov byla založena kolem 13. století. Zdejší kostel Nanebevzetí Panny Marie existoval již před rokem 1356, kdy příslušel k děkanátu Chýnovskému. Obec byla v držení různých pánů, po čas přifařena k Ledenicím, r. 1424 k Třeboni, patřila též Rožmberkům. Za vlády Marie Terezie zde vznikla farní škola, která musela být podle nařízení u každého kostela.

Dnes má obec nejen Základní a mateřskou školu, ale i poštu, působí zde Sbor dobrovolných hasičů i sportovní spolky. V obci žije cca 650 obyvatel, pod správu patří dalších sedm okolních obcí. K dispozici je Sokolovna, koupaliště, aktivní je také Myslivecké sdružení.

Vznik plebanie je datován rokem 1357, později jako filiální patřila k Ledenicím, roku 1738 obnovena. Matriky vedeny od roku 1697. Kostel byl původně gotický, vypálený v 15. století, po požáru provedeno několik úprav. K památkám patří kamenná křtitelnice z roku 1515 a dřevěná socha Panny Marie. Místní hřbitov zůstal přímo u kostela, takže i zde bylo možné pohovořit s několika místními pamětníky, jakže tomu bývalo v dobách dávno zapomenutých. Ale jelikož byla neděle právě po svátku Nanebevzetí, potvrdilo se, že tradice místní pouti je nadále čile udržována. Obnovený památník obětem válek i zde dokumentuje, že historie se nezapomíná.

František Růžička

p12601001.jpg

Kostelík Libín

p12601041.jpg

Kostel Štěpánovice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář