Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hospic sv. Veroniky ‒ František Růžička

30. 6. 2020

Věřím, že právě uplynulá doba, kdy jsme byli plošně ohroženi pandemií koronavirové nákazy, byli uzavřeni do svých domovů nebo sociálních zařízení, omezeni ve volném pohybu, nákupu, kulturního a společenského vyžití, mnohé poučilo o chybách v našich životních návycích. Snad to i mnohé probudilo. A také mnohé povzbudilo ve snaze být nápomocen někomu druhému, blízkému či trochu vzdálenějšímu.

A teď si v souvislosti s tímto probuzením představme situaci nemocného, který je vytržen z domácího prostředí a musí být přepraven do nemocnice. Nemusí být ani doba, kdy není volný přístup do nemocničních či sociálních zařízení. Přichází osamělost, chybí klid domova, vkrádá se nejistota, jak to s ním všechno dopadne. Sanitka, nosítka… raději si to ani nepředstavovat. Ale takový je život.

Pro ty, kdož by chtěli o svého těžce nemocného pečovat v domácím prostředí, je v jihočeské metropoli k dispozici Domácí hospic sv. Veroniky. Zřizovatelem je Hospic sv. J. Neumanna, o. p. s. Prachatice. K jeho propagaci a seznámení s veřejností byla uspořádána výstava v Křížové chodbě klášterního kostela Obětování P. Marie. Následně pak benefiční koncert v kostele sv. Vojtěcha, při kterém vystoupil dětský pěvecký sbor Carmina, který si ze zahraničí přivezl významná ocenění: zlato z Moskvy, 2x Grand Prix ‒ Itálie, Švédsko, Finsko, Estonsko.

Domácí hospic pomáhá nevyléčitelně nemocným, kteří chtějí žít a dožít doma, nabízí specializovaný typ zdravotní a sociální péče, pokud byla doporučena léčba paliativní, pokud blízcí chtějí pečovat v závěru životě o nemocného doma. Součástí hospicového týmu jsou zdravotní sestry, odborní lékaři, sociální pracovník, psycholog, dobrovolníci i duchovní. Skrze tuto komplexní péči přístupnou 24 hodin denně pomáhají zvládnout náročnou péči v domácím prostředí. Vedle zdravotní a ošetřovatelské péče nabízí zapůjčení potřebných kompenzačních pomůcek, respekt k přání pacienta, pomoc v posledních záležitostech včetně psychosociální pomoci pozůstalým, internetovou poradnu, terénní odlehčovací služby.

Mezi kompenzační pomůcky patří např. polohovací lůžka, antidekubitní matrace, koncentrátory kyslíku, tísňová signalizační zařízení, toaletní křesla, chodítka, sedačky do vany a další. Do informací pro pozůstalé patří seznámení s postupem při úmrtí v domácnosti, základní informace o zařízení pohřbu, vyřizování úředních záležitostí, pracovně právních náležitostí, postup k majetkovému vypořádání, důchodu po zemřelém apod. Četnost návštěv se odvíjí od aktuálního zdravotního stavu pacienta a jeho potřeb. Rodina má k dispozici telefonní číslo, kam lze volat o radu nebo pomoc i v noci, o víkendech a svátcích.

Další podrobné informace lze najít na www stránkách.

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15106391.jpg

Prezentace hospicu v křížové chodbě klášterního kostela

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář