Jdi na obsah Jdi na menu
 


Exit – František Růžička

19. 7. 2016

Také se vám občas stává, že vás přepadne bezradnost a zjistíte, že nevíte, kam máte vlastně jít? To víte, stáří nezastavíte a ten, co si hraje s vaším vědomím, nevědomím a zapomněním, je prostě nevyzpytatelný. Občas se to může stát i takovým gigantům, jako je sama Velká Británie – vysněný a hrdý Albion. A tak se nám zrodil BREXIT. Aspoň bylo po ataku migrantů přes kanál zase o čem diskutovat, polemizovat a hlavně – psát. Vůbec ale nemám v úmyslu v tom dlouze pokračovat.

Teď se rozhodovalo „jen“ o Británii, ale výsledek referenda byl nejspíše šokující. A to nejen pro samotné voliče, ale i pro mnohé politiky. Asi jsme od tohoto dění hodně daleko, a tak mnohému vůbec nemusíme rozumět. Bývalá koloniální velmoc je dnes pouhou 1/28 z členských států EU. I to může mít svůj důvod. Poučíme-li se z dostupných pramenů, dozvíme se, že Británie je sice bohatou zemí, ale s velkým rozsahem sociální nerovnosti. Nejbohatší desetina domácností vlastní 45 % celkového bohatství. Segregace společnosti je nebetyčná. Údajně 3,5 milionu dětí zde žije v chudobě. Přitom Británie odvádí desátky do EU, živí přistěhovalce sociálními dávkami – právě na úkor svých vlastních chudých…

Další úvahy nechme koňovi nebo odborníkům. Jen si připomeňme, že před nedávnem (září 2014) hlasovalo o své nezávislosti také Skotsko (5,3 mil. obyvatel), které je součástí Spojeného království. Při volební účasti 85 % se 55,3 % voličů vyjádřilo pro setrvání v dosavadním společenství. Již dříve předcházelo jednání mezi vládou Skotska a Spojeného království, byla uzavřena Edinburská dohoda.

Premiér David Cameron se zavázal splnit dané sliby, aby rebelující voličské davy uspokojil. Teď však spadl z větve, kterou si sám podřezal. Kdo ví, jak tedy může dopadnout hlasování, které může následovat…

Hlavní město Skotska, Edinburg, označované jako univerzitní město, má kolem půl milionu obyvatel a bezpočet historicky chráněných budov včetně dalších pozoruhodných památek. Najdete zde mnoho barů, restaurací, obchůdků, muzeí a zcela jistě vás zaujme i komplex budov skotského parlamentu. Číselné údaje o stavbě nového sídla zcela určitě připomenou cenové údaje o stavbě našich dálnic nebo pražské Blanky. Sídlo skotských panovníků je určitě nejnavštěvovanějším místem ve městě. K vidění jsou i korunovační klenoty, královský palác, nebo kaple sv. Margarety. Z hradeb je také krásný výhled na celé město. Tam nelze opomenout nějakou dílnu, kde se vyrábějí pověstné skotské sukně ‒ kilty. A podaří-li se vám i dobrá ochutnávka v některé výrobně whisky, budete zcela určitě spokojeni. Město je samostatnou správní jednotkou. Každoročně se zde koná Mezinárodní filmový festival a navštíví jej 13 milionů turistů za rok.

Jen tak lehce na závěr. Mnohé památky připomínají antické Řecko, před palácem anglické královny lze spatřit královskou gardu a v paláci Holyrood přebývá královna obvykle ke konci měsíce června. V té době je ale veřejnosti nepřístupný. Tak příjemnou procházku, když libra trochu pohasla.

Poutník František

p1240874.jpg

Amfiteátr v nádvoří hradu

p1240879.jpg

Domácí návštěvníci

p1240951.jpg

Sídlo parlamentu

p1240956.jpg

Letní sídlo královny

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář