Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krásné město NICE – František Růžička

19. 7. 2016

Nejspíše netřeba ani připomínat, že Nice i celá metropolitní oblast jsou pátým největším městem či aglomerací ve Francii. Je zároveň jedním z hlavních center Azurového pobřeží. Každý rok sem zavítá více než 4 miliony turistů z celého světa. Město má přes 300 tisíc obyvatel a poskytuje blahodárné a přímo kouzelné prožitky.

Bylo založeno Řeky ve čtvrtém století před naším letopočtem. Později bylo obsazeno Římany: lze zde najít vykopávky dávno zašlé doby, např. lázně a Apollonův chrám. Od roku 1388 náleželo Savojsku, od roku 1866 je součástí Francie. V 19. století se stalo významným a vyhlášeným letoviskem v oblasti Středozemního moře; pobývala zde např. i britská královna Viktorie. Jižně od centra města (Place Masséna) se táhne slavná a dlouhá pobřežní Anglická promenáda. Zde je nejznámější budovou Opera de Nice, pocházející z 19. století. Na druhou stranu pokračuje ke Starému Městu a končí u vrchu Chateau. Staré Město je tvořeno sítí úzkých uliček a několika náměstími. Zde také najdeme barokní katedrálu Sainte-Réparate, pocházející z let 1650-1699.

Zajímavým a ohleduplným způsobem je zajišťována hromadná doprava města, tvořená sítí autobusových linek a jednou tramvajovou, druhá je ve fázi výstavby. Dřívější návrh na vybudování metra nebyl přijat. Zvláštností je, že tramvaj jezdí v některých úsecích na bateriový pohon a není tak nutné zadrátování uliček, které by rušilo estetiku města.

Doba se však mění. Bohužel ‒ k horšímu. Dnes můžeme napsat: k tomu nejhoršímu, kdy vládne teror, neštěstí a utrpení. Jak bylo oznámeno všemi světovými sdělovacími prostředky, Francii zasáhl již třetí teroristický útok. Právě v Nice, na Anglické promenádě, došlo po nájezdu rychle jedoucího kamionu do lidí ke ztrátě více než 80 lidských životů. Po zběsilé jízdě byl řidič policií zastřelen. Prezident F. Hollande vzápětí rozhodl o prodloužení výjimečného stavu. Ten ve Francii platí již déle než osm měsíců.

Zapomínám v tuto dobu na krásné zážitky oddechu v parku na vrchu Chateau, na zdejší prvomájové oslavy, žhnoucí slunce, úsměv hrajících se dětí, stovky plavců v mořských vlnách. Do očí se vlévají slzy a z mysli se valí otázky: „Co bude dál? Kam až to bude pokračovat? Skončí to vůbec někdy?“ Pomyslně se zastavuji u památníku „Monument aux Morte“, který vzdává pietní hold obětem dřívějších válek, a v úctě poklekám v kostelíku sv. Rity, kde jsme při návratu z Lurd obětovali mši svatou za šťastný návrat do svých domovů…

Poutník František

p1040319.jpg

Vycházející slunce nad přístavem

p1040339.jpg

Památník obětem válek

p1040348.jpg

Obětovaná bohoslužba

p1040370.jpg

Čelo prvomájového průvodu

p1040371.jpg

Pohled na město

p1040386.jpg

Odpolední piknik

p1040399.jpg

Zábava na promenádě

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kondolence J.V. Kocoura Mikeše z Antarktidy do neméně krásného města než Nice – do Mnichova!

(Velvyslanec Pašík od Mikeše , 24. 7. 2016 14:23)

Je tragické, když z pohádky a pohádkových událostí, snů o lepším světě vykvete realita do podoby připravované zákulisím, jež nám nutí jednou režimní „hééééééérečku“ Dášu Veškrnovou, z role mladistvých erotických model do modly v podobě prý první. Dámy? Tedy podobní, kteří tahají na každodenní „šachovnici dámu“ dávají pak „dámou“ mat, jako v šachách. „Dáma“ paní Merkel vraždila. Mnichované a slušní Němci : „Upřímnou soustrast z Hrusic a okolí a nyní zejména z Antarktidy“. Váš hodně smutný Mikeš, co utekl z havlárny do meditací v bílém království a přemýšlí jak vám všem pomoci. Tragédie v Mnichově z Antarktidy vypadá, jako masakr způsobený primárně tajnými službami skrze proradné a zkorumpované psychiatry, havlovce. Prostě preparace. Pak řádění šílených policistů, co zabíjeli „bojem proti terorismu“ a pak bylo z toho tolik zraněných a zabitých, zejména ,když šílený „Peršan“ německy mluvíc, měl, když jej „sebezastřeleného“ našli, plný batoh nevystřílených nábojů, Kdo asi postřílel ty nešťastníky? Odpočívejte v pokoji!

Krvavé francouzské dejá vu

(petr-kubac.blog.cz/, 22. 7. 2016 13:28)

Úterý 19.7. 2016 v 5:50 | Petr | Svět okolo - Dejá vu je mylný pocit, že událost, kterou prožíváme právě nyní už jsme jednou prožili. Obraz, který vidíme už jsme jednou viděli. Věty, které pronášíme už jsme jednou pronesli. Rád bych tento fenomén pojal v "Neurovědách" jako chybu datového procesingu v mozku, třeba k tomu jednou "v klidné době" dojde. Tedy v mém osobním případě není dejá vu porucha datového procesingu v mozku - myslím, že jsem se zmiňoval o tom, že kamkoliv jsem cestoval - za pár měsíců tam byl průser : Krym před odtržením od Ukrajíny, Řecko těsně před krizí. Maďarsko - spaní pod širákem jižně od Szegedu v Rozske, v místě kde za rok byl tábor ilegálních migrantů. V roce 2013 jsme jeli s novomanželkou - paní Kubáčovou na svatební cestu - velký poznávací zájezd po Provence. Po celonoční dopravě autobusem jsme ráno vystoupili na Anglické promenádě v Nice. Vybatolili jsme se z autobusu a chtěli jsme využít zatím prázdné pláže, tak jsme kolem modrých kovových laviček sestoupili po schodech na kamenitou pláž, kde se paní Kubáčová ihned začalá máchat v móři.Paní Kubáčové se nelíbilo, že kameny dost píchají a žádala "okamžitou" záměnu kamenů za písek. Na to jsem reagoval, že pro písek je třeba dojet kousek jižněji do Cannes, kde je téměř stejná promenáda, jenom ošklivé festivalové kino u starého přístavu je tam navíc.
Po třech letech změnilo se mnohé, ale minulý týden v pátek měl jsem opět dejá vu jako hrom. Ráno rozkliknu "ministerstvo propagandy" a na titulní stránce - povědomá fotka. "Promenade des Anglais" v Nice - s modrými lavičkami a schody na pláž - schválně porovnějte obrázky č. 1 a 3. Osobně jsem při focení snímku č. 1 stál asi tam kde na snímku č. 3 stojí ten telefonující černoch. Kolem binec - mrtvoly pod plachetkou zoufalci sedící na zemi s hlavou v dlaních. Dokonalý obraz zmaru. Jakýsi 31 letý zapráskaný machometán z Tuniska - opakovaně ve Francii trestaný drobný zloděj - si pronajal náklaďák a v době oslav pádu Bastilly jím přejel 84 lidí a spoustu zranil tak těžce, že počty mrtvých budou ještě narůstat. Nepříjemné otázky : drobný zloděj s Tuniským občanstvním - opakovaně ve Francii souzen. Nebyl vyhoštěn po prvním deliktu ? Po druhém deliktu ? Po třetím deliktu ? Vůbec nikdy ? Proč ?
Je ve Francii už občanská válka ? Když stanné právo tam je od listopadu 2015 nepřetržitě ? Je to vůbec stanné právo, když polovina Nice je po setmění venku - včetně snědých hajzlíků s bohatým trestním rejstříkem ?

Krvavé francouzské dejá vu (2)

(petr-kubac.blog.cz, 22. 7. 2016 13:28)

Kde je nějaká činnost francouzských úřadů ? Kde jsou stovky vyhoštěných ? Jako známý rasista bych silně pracoval na zrušení víz a vyhoštění všech muslimů, kteří nemají francouzské občanství ? Proč ? Protože to zákon umožňuje ! Protože muslimové, kteří mají francouzské občanství by tento symbol pochopili daleko zřetelněji než fňukání euro-funkcionářů. Kde jsou plné vazební věznice a soud, který zasedá 24/7 a VEŠKERÉ prohřešky v ghettech odsuzuje k dlouholetým nuceným pracem na Ďábelských ostovech ? Mimochodem - ty "projevy hluboké lítosti" z úst papalášů - ještě před nějakou dobou zněly docela upřímně, ale jak se nám vraždění a další delikty neustále opakují stále více mi "účast s obětmi" nebo "pevné odhodlání hájit demokracii" zní jen jako "ušlechtilý" způsob jak veřejnost poslat sluníčkově do prdele ! Francouzský velvyslanec v česku ihned po vraždění prohlásil "nenecháme se zatrašit a nezměníme svůj životní styl". Pravda bagety a Pastis si klidně nechte, je však otázka jak dlouho se vaše veřejnost nechá zabíjet než vyhodí žvanící "demokraty" ze sedla a vytvoří "Výbor veřejného blaha verze 2.0" ? Tušil jsem, že Francie dospěje do stadia zhrouceného státu - jako Belgie. Německo bude následovat. Bylo to jasné, ale i tak mě překvapilo, jak brzy to přišlo. Taky je jasné, že tito hlavní hráči v EU budou vlastní nezvládnutý chaos exportovat k nám - budou směrnice , budou kvóty - bude obviňování z rasismu a xenofobie ! Nechtěl by třeba nějaký francouzský expert - ekvivalent našeho Dienstbiera - přijet a udílet nám knížecí rady o "multikulturní integraci menšin" ? Třeba by mohl vystoupit v estrádě TV Nova místo Pepy Náhlovského ? Slyšeli jste dobře. Očekávám průser v Něměcku. Těšte se - do roka a do dne bude ještě veseleji než je dnes. A česko ? Morózní důchodci tvrdí jak jsme od Jakeše a Bilaka upadli - protože v lékárně se doplácí za léky ( které jsou bez úplatku k sehnání a opravdu fungují ). Ale realita už je jinde - až vypráskáme sračkovité zbabělce z vlády - nebudeme mít daleko k nejlepšímu státu v Evropě (bohužel) .