Jdi na obsah Jdi na menu
 


U nás v Kocourkově 21

18. 7. 2016

Po několikaměsíční přestávce pokračujeme v komentování aktuálního vnitropolitického dění. Žádný z problémů, na něž jsme kriticky upozorňovali, není dodnes uspokojivě vyřešen. Jak se stalo zvykem v českých zemích, zůstali jsme v půli cesty a někde dokonce na samém začátku.

V kauze Vrbětice se vyšetřovatelé dostali nejdál: bylo obviněno několik osob, avšak skladiště zůstává na svém místě a život jde dál. Podobně je tomu i s vyšetřováním vraždy osmi nevinných občanů v Uh. Brodě: nestalo se vůbec nic, pouze Policejní prezidium se rozhodlo udělat „personální kolečko“ policejních ředitelů (zlínský J. Tkadleček mezi nimi není). Ve svých křeslech dál sedí jak neschopný žvanil B. Sobotka, tak i jeho často kritizovaní ministři. Pouze v Praze, jak se zdá, hrozí odvolání nekomunikativní primátorce A. Krnáčové.

Je to stav, z něhož se rozhodně nemůžeme těšit. Daleko horší je to však s naší zemí z pohledu zahraničně politického. S přicházejícím podzimem a nastupující zimou se k nám plíživě, zato spolehlivě, vkradlo nebezpečí mezinárodního terorismu. Po lednovém útoku islamistických zločinců na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo v Paříži přišel „černý pátek“ 13. 11. 2015, kdy teroristé z tzv. Islámského státu znovu udeřili v hlavním městě Francie a připravovali dokonce útok i v samotném sídle EU a NATO – v Bruselu. Větší drzost si můžeme jen těžko představit.

Nejnovější zprávy začínají ovšem znepokojovat i jinak klidné občany ČR, které Sobotkova vláda již řadu měsíců ujišťuje o tom, že jim nic nehrozí. Tváří v tvář neakceschopnosti naší policie, jak to názorně předvedla při zpackaném zákroku v Uh. Brodě (24. 2. 2015), si málokdo z nás dovede představit, že by někoho ochránila před teroristickými zabijáky, kteří se neštítí ničeho.

Mnozí vzdělaní a rozumní pozorovatelé dnes říkají, že v souvislosti s uprchlickou krizí, při níž se do Evropy nekontrolovatelně valí statisíce migrantů z Afriky a Asie, nás čekají nelehké časy. To ostatně tvrdíme již delší dobu i my – v redakci SN. Čtenáři se o tom mohou přesvědčit, vrátí-li se k dříve zveřejněným článkům. V tomto úsilí chceme i nadále pokračovat, neboť blaho vlasti je nám nade vše.

* * *

Vstoupili jsme do roku 2016. Situace kolem migrační krize není dodnes uspokojivě vyřešena. Představitelé EU sice zasedají, avšak žádné řešení není na stole. Jediné, co je jisté, je to, že proud běženců z Blízkého východu a ze severní Afriky neztenčenou měrou pokračuje a bude zesilovat. Skandinávcům i jinak disciplinovaným Němcům začíná docházet trpělivost s neschopným vedením státu. Lidé se radikalizují, napětí narůstá, hrozí chaos.

Brzy se dočkáme toho, že začnou padat „demokratické“ vlády a možná dojde i na ty obávané kandelábry. Až občané ztratí trpělivost s vládami svých zemí, které je nechaly v „tom“, sáhnou k pouličnímu násilí. Evropa se ocitne na pokraji občanské války. Pokračující teroristické útoky v evropských městech ze strany islamistů situaci ještě zdramatizují. ‒ To není děj nějakého sci-fi thrilleru, nýbrž realistický výhled do možné budoucnosti našeho kontinentu v případě, že se nepodaří zastavit migrační proud směřující do Evropy.

Radikalizuje se ovšem i česká společnost, třebaže nás migranti zatím nijak neohrožují. Co není dnes, může v brzké době přijít a překvapit i nás. Frustrace občanů z pokryteckého konání Sobotkovy vlády v příštích měsících nejspíše povede k tomu, že politika se přesune (podobně jako na konci roku 1989) z parlamentu do ulic a na náměstí našich měst a obcí. Pak začne i našim „demokratickým“ politikům zvonit umíráček. Co bude následovat, to si lze snadno domyslet. Doufejme jen, že vynucená politická změna nebude doprovázena potoky krve a nekončícím násilím. Že to nebude žádná nová „sametová“ či „něžná“ revoluce, tím si můžeme být naprosto jisti.

 

REDAKCE

●●●

● Premiér má vládu řídit, a ne moderovat, říká Babiš. Kritizuje Sobotku po hlasování o kouření

Jen pár hodin poté, co se vládě nepodařilo ve sněmovně prosadit protikuřácký zákon, vystoupil předseda hnutí ANO Andrej Babiš s kritikou práce premiéra Bohuslava Sobotky. – „Já bych chtěl být ve vládě, kterou bude premiér řídit, a ne moderovat,“ řekl Babiš na Sobotkovu adresu. - V pátek se kvůli neshodám uskuteční koaliční rada, na které ale bude chybět Babiš i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. (Hospodářské noviny, 26. 5. 2016, 15:34, aktualizováno 16:54)

─────

Kdyby byl Sobotka respektovaným premiérem, pak by jistě vládu řídil. Protože jím není, je situace taková, jak ji popisuje A. Babiš. K tomu není co dodat.

●●●

● Opozice zuří, Babiš není ve Sněmovně, tak to poslanci zabalili

Páteční jednání Sněmovny skončilo již zhruba po hodině. Nebyl totiž přítomen ministr financí Andrej Babiš (ANO), který měl na pořadu schůze uvést hned několik předloh. Poslanci se usnesli, že jednání přeruší do úterý. Ministr se hájil tím, že má dlouho dopředu naplánovaný program a na pořadu schůze měly být jiné body. - „Je to v podstatě vrchol chaosu, který tady máme od úterý, který se ukázal i ve čtvrtek při interpelacích. To, co se odehrává dnes, když se místopředseda vlády, který je odpovědný za ekonomiku, nedostaví, když se projednávají věci související s rozpočtem, je skandální,“ prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip. - Babiš ale tvrdí, že body z jeho programu měly být na programu ve středu. „Další klasický politický hnus. Z dnešního jednání Sněmovny jsem řádně omluven. Moje body ve třetím čtení měly být na programu ve středu. Přijel jsem do Uherského Hradište řešit problémy zchátralé budovy věznice. To, co tady od roku 1994 politici slibují a každý se na to vykašlal,” napsal Novinkám Babiš. (Novinky.cz, 27. 5. 2016, 10:16, aktualizováno 11:38)

─────

V tomto případě má každý svůj díl pravdy. Chápu komunisty v čele s V. Filipem, že se jim nelíbí, když exkomunista Babiš jede navštívit věznici v Uh. Hradišti, kde týral politické vězně otec bývalého předsedy KSČM M. Grebeníčka. No představte si tu drzost!. A navíc od agenta StB, v jejíchž řadách Grebeníček senior pracoval jako vyšetřovatel. To je skandál! Babiš prý dnes zástupcům města Uh. Hradiště přislíbil peníze na opravu této věznice. Jde o to, aby svůj slib splnil. Jinak to dopadne jako vždy: Sliby se slibují, blázni se radují…

●●●

● Němeček: Většina poslanců ANO jsou podrazáci!

Zákeřný útok proti ochraně zdraví, tak nazval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) jednání poslanců hnutí ANO, kvůli kterým neprošel vádní návrh protikuřáckého zákona. Je přesvědčený, že Babišově straně o zájem země rozhodně nejde! (Bleskově.cz, 27. 5. 2016, 13:00)

─────

Co s tím chcete, soudruzi, dělat? S tím chcete vládnout až do konce volebního období? To se vám sotva podaří. Je třeba ukončit koaliční smlouvu a najít si lepší politické partnery.

●●●

● Babiš slíbil zajistit peníze na opravu komunistické věznice v Hradišti

Přetrvávající autentičnost bývalé věznice v Uherském Hradišti, kde komunističtí dozorci mučili vězně, šokovala ministra financí Andreje Babiše. Prohlásil to po prohlídce a slíbil, že zajistí peníze na rekonstrukci chátrajícího objektu, jeho část má být památníkem obětí komunismu. - „Je hrůza, co se tady dělo za zvěrstva. Je neuvěřitelné, že to prováděli naši předci. Je velká škoda, že věznice tak dlouho chátrá a je potřeba, aby taková památka na hrůzný režim byla zachovaná pro další generace, protože lidé zapomínají, což není dobře,“ prohlásil po prohlídce Babiš. (iDNES.cz, 27. 5. 2016, 16:27)

─────

Babišova slova stojí za to, aby byla zaznamenána pro budoucnost. Zatím je to první kompetentní vyjádření někoho ze Sobotkovy vlády k této problematice. Naše sdělovací prostředky v duchu „politické korektnosti“ raději mlčí o tom, že s touto věznicí má něco společného také bývalý předseda KSČM M. Grebeníček. Jeho otec A. Grebeníček totiž patřil k oněm Babišem zmíněným vykonavatelům komunistické „spravedlnosti“ vůči politickým odpůrcům režimu po roce 1948. Velitel uherskohradišťské věznice plk. L. Hlavačka, pod jehož ochrannými křídly prováděl A. Grebeníček své „experimenty“ s elektrickým proudem na vězních komunistického režimu, se zapsal do našich novodobých dějin ještě jedním „vynálezem“. Navrhl obehnat státní hranice ostnatým drátem a do něj pustit elektrický proud o vysokém napětí. ‒ Je hanba, že za celých 26 let od listopadu 1989 se nenašly peníze na záchranu této památky a na vybudování památníku obětí komunismu. Ta hanba padá na hlavu celé naší politické reprezentace, včetně prvního polistopadového prezidenta V. Havla. – SN píší o zločinech komunismu od samého začátku. Potvrzením toho jsou dva připojené materiály z let 1996-1997. První nese název Zákony o vyrovnání s komunismem – zrcadlo dneška (SN č. 12/1996, str. 5 – viz rubriku „SN v PDF ke stažení“ ZDE). Druhý se nazývá Svědectví o zločinech komunismu a popisuje zrůdné vyšetřovací metody, které praktikovali vyšetřovatelé StB ve věznici v Uh. Hradišti. Jedním z nich byl i otec někdejšího předsedy KSČM – A. Grebeníček (SN č. 1/1997, str. 5 – viz rubriku „SN v PDF ke stažení“ ZDE).

●●●

● Premiér má vládu řídit, a ne moderovat, říká Babiš. Kritizuje Sobotku po hlasování o kouření

Jen pár hodin poté, co se vládě nepodařilo ve sněmovně prosadit protikuřácký zákon, vystoupil předseda hnutí ANO Andrej Babiš s kritikou práce premiéra Bohuslava Sobotky. – „Já bych chtěl být ve vládě, kterou bude premiér řídit, a ne moderovat,“ řekl Babiš na Sobotkovu adresu. - V pátek se kvůli neshodám uskuteční koaliční rada, na které ale bude chybět Babiš i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. (Hospodářské noviny, 26. 5. 2016, 15:34, aktualizováno 16:54)

─────

Kdyby byl Sobotka respektovaným premiérem, pak by jistě vládu řídil. Protože jím však není, je situace taková, jak ji popisuje A. Babiš. K tomu není co dodat.

●●●

● ODS jde do voleb s heslem Zjednodušme to

ODS jde do krajských a senátních voleb s heslem Zjednodušme to. Představila jej spolu s kandidáty při oficiálním startu volební kampaně. Neslibuje reformy, ale to, že se zasadí o jednodušší život v regionech. Strana se chce v kampani vymezit proti rostoucí byrokracii a omezování svobody opatřeními současné vlády. (Echo24.cz, 30. 5. 2016)

─────

Navrhoval bych jiné heslo pro tuto stranu: Rozpusťme to!

●●●

Babiš si stěžuje: Vzniká tu dvojkoalice KDU-ČSL a ČSSD, která mě přehlasovala
Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš si dnes postěžoval, že byl dnes v klíčových hospodářských otázkách přehlasován „dvoukoalicí" ČSSD a KDU-ČSL. Se svými koaličními partnery proto chce řešit rozpočtové nároky ministrů. (EuroZprávy.cz, 30. 5. 2016, 19:18)

─────

Sobotka s Bělobrádkem přišli na to, jak si to vyřídit s Babišem. Stačí ho přehlasovat na vládě. To je všechno. V parlamentu to už tak fungovat nebude, protože potřebnou nadpoloviční většinu nedají dohromady. Jde jen o hru o čas, jak přežít bez úhony do konce volebního období. Babiš nejspíš ztratí trpělivost a vypoví koaliční smlouvu, která již beztak nefunguje. Konec Sobotkovy vlády se přiblížil…

●●●

● Pád senátorky za ČSSD: skončila v čele ústavu, možná i ve vládní radě

Předseda Akademie věd Jiří Drahoš odvolal vědkyni a senátorku Evu Sykovou z čela Ústavu experimentální medicíny AV ČR. Podle něj poškodila dobré jméno instituce. Ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR Václav Hořejší si myslí, že by vědkyně měla skončit také ve funkci první místopředsedkyně vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Hořejší nyní plánuje, že pošle podnět k jejímu odvolání předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a vicepremiérovi pro vědu a výzkum Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL). (Echo24.cz, 31. 5. 2016)

─────

Je to vážné, soudruzi, velmi vážné. Co s tím ČSSD udělá? Asi jako obvykle: nic.

●●●

● Podle Úsvitu není možné, aby Sobotka nenesl odpovědnost za OKD

Místopředseda opozičního Úsvitu Marek Černoch si nedovede představit, že by premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nenesl politickou odpovědnost za privatizaci černouhelné společnosti OKD. Řekl to dnes novinářům. Sněmovna bude dnes na návrh Úsvitu jednat o privatizaci OKD. O prodeji podílu státu v OKD rozhodla v září 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD), ve které byl Sobotka ministrem financí. „Společnost OKD byla pro účely privatizace oceněna na částku 4,5 miliardy korun. Za tuto částku byly prodány nejen samotné Ostravsko-karvinské doly, ale také 44 000 hornických bytů v Havířově, Ostravě a Karviné, 12 000 hornických bytů na Kladně a mnoho dalších společností a nemovitostí,“ řekl Černoch. Následný znalecký posudek podle něj ale určil čistou hodnotu majetku OKD na 52 miliard korun. „Rozdíl mezi prodejní a odhadní cenou tak činí 47,5 miliardy korun,“ uvedl. (ParlamentniListy.cz, 2. 6. 2016, 12:10)

─────

O odpovědnosti B. Sobotky za privatizaci OKD v r. 2004 píšeme již od r. 2013. Zatím se orgány činné v trestním řízení tváří, že je všechno v pořádku. Horníci na Ostravsku si to jistě nemyslí. Divil bych se, kdyby jediný z nich volil někdy v budoucnu stranu tunelářů a podvodníků v čele s B. Sobotkou…

●●●

● Horáček: Proč chci na Hrad? Chci Povstání úcty a lásky

Michal Horáček, který zvažuje kandidaturu na českého prezidenta, zveřejnil na svém facebookovém profilu vysvětlení, proč o Hradě uvažuje. Přinášíme jej v plném znění.„Chci Povstání, které není proti někomu a něčemu, ale pro něco.Chci povstání toho nejlepšího v nás.“ (Echo24.cz, 2. 6. 2016)

─────

Aby to příliš nebilo do očí, nazývá Horáček tu svou iniciativu (kolikátou už v pořadí?) jako „povstání úcty a lásky“. Proč ne zrovna „pravdy a lásky“, aby bylo jasné, že Horáček je havlovec. Kdysi T. G. Masaryk hovořil o „revoluci hlav a srdcí“, což bylo originálnější. K povstání či převratu dříve nebo později dojde – i bez Horáčka. Až lidem dojde, jakou hru to s nimi mocní tohoto státu hrají. Pak nejspíš poteče i krev, třebaže Češi jsou národ, který revoluce nemiluje a raději vyčkává, jak to dopadne. Tentokrát to však bez aktivní účasti lidí nepůjde. Jinak se tam bude polistopadová „elita“ držet jako „h*vno košile“. ‒ Další intelektuálský blábol, na který se už zítra zapomene. Pohrobci V. Havla stále žijí a nedají se jen tak odradit…

●●●

● Předseda KSČ v Prognostickém ústavu obrátil kabát a napáchal na naší ekonomice to nejhorší. A i jiné věci padly v debatě Veleby se čtenáři

Senátor Jan Veleba odpověděl na další sérii dotazů čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Zostra se pustil do občana, jenž mu vytkl příklon k Rusku. Nešetřil ani současného prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého. „Pokládám je za lidi s absencí charakteru a ještě bych přidal jeden příklad. Kandidovat na prezidenta republiky se chystá mimo jiných muž, který byl předsedou KSČ v Prognostickém ústavu. Ihned po ‚revoluci‘ převlékl kabát, stal se ministrem hospodářství, schválil privatizaci (rozumějte zničení) Poldi Kladno a dalších světově známých našich průmyslových podniků, zastavil naše obchody na východ atd. Ten muž nyní dělá prezidenta Hospodářské komory a jmenuje se Vladimír Dlouhý,“ napsal senátor. (ParlamentniListy.cz, 4. 6. 2016, 16:05)

─────

Kdopak tomuto soudruhovi dovolil před listopadem 1989, aby mohl studovat na katolické universitě v belgickém městě Louvain? Byla to StB, nebo KGB? Tím je vysvětleno, proč ho někdo „prostrkal“ na funkci prezidenta Hospodářské komory. Z pozice jednoho prezidenta se už snadno kandiduje na prezidenta jiného, že ano?

●●●

● O Hrad se opět hlásí Švejnar. Ale není o něj zájem

Výčet možných kandidátů na prezidenta rozšířilo jméno ekonoma Jana Švejnara, který se o post na Pražském hradě neúspěšně ucházel už v roce 2008 proti Václavu Klausovi. Před čtyřmi lety koketoval s kandidaturou za podpory soc. dem., ale nakonec se stáhl. (Novinky.cz, 4. 6. 2016, 1:30)

─────

Opakovaně ohlašované kandidatury J. Švejnara na funkci prezidenta republiky už patří k našemu polistopadovému politickému folklóru. Nestojí ani za komentář.

●●●

Ďáblický hřbitov vydal děsivé tajemství: Až 14 tisíc obětí komunismu?
Až 14 tisíc politických vězňů je pravděpodobně pohřbeno v hromadných hrobech na ďáblickém hřbitově v Praze. Vyplývá to z nových údajů, které v archivech vypátrala vězeňská služba. Původně se přitom předpokládalo, že je tam pohřbeno mnohem méně lidí. Na stejném místě mají náhrobky i dětské oběti komunistického režimu.
(EuroZprávy.cz, 4. 6. 2016, 21:28)

─────

Další střípek do mozaiky zločinů komunismu v bývalém Československu. Díky za toto zjištění, které mnozí stejně již dávno tušili.

●●●

● "Nejlepší prezident? Zdena Mašínová nebo Jaromír Štětina"

„Nejlepším adeptem na prezidentku České republiky by byla Zdena Mašínová,“ říká aktivista a písníčkář Ziggy Horváth ze Zlínska. Sám otevřeně protestoval proti prezidentu Miloši Zemanovi a ani dnes na něm nenechává nit suchou. V rozhovoru pro ParlamentniListy.cz zkritizoval i to, že Zeman údajně nezná textaře Michala Horáčka: „Říct, že nezná tohle jméno? Opět ho to usvědčuje ze snahy někoho zostudit, urazit, dehonestovat. Každé lejno, které chce ale po někom hodit, se mu ale vrací přímo do obličeje.“ Horváth vyjádřil naopak pochopení pro válečného veterána, který na protest proti průjezdu amerického konvoje před vojáky hned několikrát stáhl kalhoty: „Holý zadek si dnes může ukazovat, kdo chce, na koho chce, a to je naše velké štěstí, za které vděčíme především Americe.“. (ParlamentniListy.cz, 6. 6. 2016, 10:50)

─────

O vhodnosti Z. Mašínové na funkci prezidenta nemůže být žádných pochyb. Má nezpochybnitelný kredit, který jí může závidět kdokoli v této zemi. Zda se někoho takového, jako je ona, tedy odpůrkyně komunistického režimu, jež tvrdě pranýřuje dnešní nedostatky (včetně prezidentů Havla. Klause i Zemana – bez výjimky), podaří prosadit v přímé volbě, tomu prostě nevěřím. Mé obavy vyplývají z prostého faktu, že velká část národa je svázána s komunistickou minulostí – svou vlastní či rodinných příslušníků. V takovém prostředí hodnoty, jako čest, právo a spravedlnost, dostávají dnes a denně na frak. Proto bude znovu zvolen M. Zeman, protože představuje „koktejl“ všeho zlého, co si naše společnost odnáší z éry komunismu. Režimu, s nímž jsme se nedokázali za celých 26 let vyrovnat.

●●●

● Vandalové v Praze zničili památník obětem komunismu. Utrhli sochu

Neznámí vandalové dnes v noci poničili památník obětem komunismu na pražském Újezdě. Policie zveřejnila i videozáznam celého činu. Na svědomí ho mají dva mladíci, kteří sochu zcela zřejmě chtěli úmyslně poškodit. (EuroZprávy, 6. 6. 2016, 16:53)

─────

Takovým prevítům by měli useknout ruce u samého ramene a nechat se napospas osudu. Nic jiného si tito barbaři ani nezaslouží. Náš polistopadový režim jen nečinně přihlíží k tomu, že si tady dělá, kdo chce, co chce. Na tuto „cochcárnu“ jednou dojedeme…

●●●

● Novináři, nepište nesmysli, kandidovat nebudu, ale Zeman je problém, varuje Švejnar

Ekonom, profesor a exporadce prezidenta Václava Havla Jan Švejnar varuje před označováním jeho osoby jako kandidáta do prezidentských voleb. Tvrdí, že žádnou kandidaturu nevyhlásil a problém, který by se měl řešit, je podle něj jinde. (EuroZprávy.cz, 7. 6. 2016, 12:48)

─────

Novináři ze serveru EuroZprávy.cz slibují, že už nebudou psát nesmysly a že si zopakují pravopis, zejména psaní slov, kde se vyskytuje „i/y“.

●●●

● Ministryni školství vezla sanitka do nemocnice, v práci zkolabovala

Ministryně školství Kateřina Valachová přiznala na Facebooku, že před dvěma týdny v práci zkolabovala. Po kolapsu ji musela sanitka převézt do nemocnice. Kvůli kolapsu ministryně její podřízení dokonce porušili předpisy. (EuroZprávy.cz, 8. 6. 2016, 7:56)

─────

Z lidského hlediska je mi K. Valachové líto. Ministerská funkce nestojí za to, aby kvůli ní člověk přišel o zdraví. Z hlediska čistě profesionálního je zřejmé, že za svou funkci nestačí. Proto ta úporná snaha být neustále vidět a slyšet. Měla by si najít klidnější zaměstnání (např. ve stranickém sekretariátu ČSSD), kde by mohla být užitečnější. Práci ministra školství by měl vykonávat skutečný učitel, který tomu rozumí, nikoli vystudovaný právnička. S tou její kvalifikací a připraveností pro výkon profese to bude asi podobné jako u B. Sobotky. Ten také sice něco vystudoval, ale jako právník by se neuživil.

●●●

● Genocidu Arménů by měl odsoudit i český parlament, prohlásil Zeman v Jerevanu

Prezident Miloš Zeman ve středu uctil v arménské metropoli Jerevanu oběti masakru Arménů z roku 1915. Následně při jednání s arménským protějškem Seržem Sargsjanem řekl, že by český parlament měl přijmout usnesení o genocidě Arménů. (Novinky.cz, 8. 6. 2016, 11:24, aktualizováno 12:21)

─────

To, k čemu M. Zeman našel odvahu, je gesto hodné státníka evropského formátu. Zeman tím „zabodoval“ nejen u levice, ale i u pravice. Zase byl první z českých vrcholných politiků, který takovou odvahu našel – na rozdíl od Sobotků a jim podobných nýmandů.

●●●

Válka o policii? Pelikán a Šlachta hrozí odchodem, Chovanec mluví o politizaci

Vládní hnutí ANO požádalo kvůli návrhu na reorganizaci policie o dohadovací jednání s koaličními partnery, kterého by se měli zúčastnit i státní zástupci. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán s plánem na reorganizaci nesouhlasí a uvažuje o rezignaci. Odchod ze služby nevyloučil ani šéf ÚOOZ Robert Šlachta. (Lidovky.cz, 8. 6. 2016, 14:27, aktualizováno 16:12)

─────

Zdá se, že začíná jít do tuhého. Viďte, pane generále Tuhý? Ti, kdož by se rádi zbavili plk. Šlachty, se možná dočkají… Kdo skončí dřív: Šlachta s Bradáčovou a Ištvánem, nebo Sobotka s Chovancem a spol.? Na to bychom si mohli vsadit v Horáčkově havlistické Fortuně.

●●●

● Válka o policii začíná natvrdo: Stane se z kauzy OKD Sobotkovo Waterloo? Chytrý tah Úsvitu. "Megazlodějna" jako peněženka pražské kavárny. Kam zmizelo 50 miliard? Vznik vyšetřovací komise může premiérovi zlomit vaz

Sobotka by mohl do konce roku skončit. Nechci, aby to znělo jako "poplašná zpráva" - pro někoho příjemná, pro Pátou kolonu Bruselu u nás děsící. Případný pád premiéra ale zřejmě nevyvolají rozpory v koalici, jak jsme toho byli svědky u "pošťuchování" kolem protikuřáckého zákona či při přehlasování Andreje Babiše na vládě o zvýšení platu zdravotníků či učitelů. To, co v posledních hodinách nezasvěcená veřejnost s úžasem pozoruje - rozpoutání skutečné války policajtů - by však příčinou zemětřesení být mohlo. - Pro Bohuslava Sobotku to má navíc osobní rozměr: Hlavní bruselské opoře u nás by totiž mohla zlomit vaz deset [let] stará "megazlodějna", kterou nasměroval desítky miliard do kapes finančníka Bakaly a pražské kavárny. Celých deset let se politici napříč politickým spektrem úspěšně bránili prošetření tohoto obrovského tunelu. Strany ovládané havlisty napravo i nalevo, dokázaly dosud úspěšně celý privatizační zločin zametat pod koberec. Dojde-li však nyní k tomu, co policejní prezident chystá, mohlo by se vše změnit. (Protiproud, 8. 6. 2016)

─────

Sobotka jistě tuší, že bude muset brzy skončit. Jde o to, aby kromě ztráty postu premiéra neutrpěl ještě víc: mohl by skončit v „teplácích“. Popravdě: nic jiného si ani nezaslouží. Jeho drzost je do nebe volající, a proto potřebuje pořádnou „lekci“.

●●●

ČT ovládají zednáři a ilumináti, zaznělo na protestu na Kavčích horách

Zhruba třicet lidí z menších stran a spolků se ve středu sešlo na demonstraci před sídlem České televize. Ta se podle nich dopouští vlastizrady a šíří propagandu a lži. Akci pod hlavičkou Aliance národních sil zakončili výzvou ministru vnitra Milanu Chovancovi, aby se jeho tým pro monitorování zahraniční propagandy na veřejnoprávní televizi zaměřil. (iDNES.cz, 8. 6. 2016, 18:24)

─────

Osazenstvo ČT z řad havlistů nedělá nic zvláštního: pouze pokračuje v tom, co tady před lety začali T. G. Masaryk, E. Beneš či V. Havel. Nezapomeňme na skupinu Bilderberg, k níž patří např. A. Merkelová. Vždyť vrcholné struktury EU jsou plné svobodných zednářů a dalších „elitářů“!

●●●

● Šlachta a jeho kolegové žádají kvůli reorganizaci o odchod do civilu

Ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta a několik jeho kolegů podali ve čtvrtek odpoledne žádost o odchod do civilu. Informoval o tom mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Nesouhlasí s reorganizací, podle níž by útvar měl od 1. července spadat pod Národní centrálu proti organizovanému zločinu a mít jednotné vedení. (Novinky.cz, 9. 6. 2016, 17:36, aktualizováno 18:08)

─────

A zase se všechno zamete pod koberec. Jsme přece v Čechách! Tady to ani jinak dopadnout nemohlo. Těch ohrožených lidí bylo tolik, že šéf protimafiánského útvaru musel být „odstřelen“ (= raději odchází sám).

●●●

● Stihne ještě Šlachta zatknout Sobotku a Chovance?

Zatím to vypadalo, že tématem podzimních voleb bude směs migrace, zpackané inkluze ve školách a nespokojených doktorů, podbarvená krachem OKD. Andrej Babiš a mocenské skupiny, které mají zájem na protikorupční hysterii model 2.0, ale rozhodli, že se tím tématem stane politizace policie. Přesně řečeno: nová vlna hysterie ve stylu ‚zase jsou tady snahy o zastavení vyšetřování mocných‘.  Volebním maskotem se stal šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta. Babiš by rovnou mohl nechat začít tisknout bilboardy s jeho útrpně stylizovanou podobiznou a sloganem ‚Neohrožený lovec korupčníků, my ho zachráníme‘. (Echo24.cz, 10. 6. 2016)

─────

Měl to udělat včas. Teď už to nestihne, protože mezitím rezignoval. K radosti mnohých, kteří měli máslo na hlavě.

●●●

● Šlachta skončil v čele ÚOOZ

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta rezignoval. Podle informací České televize to oznámil po jednání na policejním prezídiu. Šlachta odchází kvůli reorganizaci plánované vedením policie. (Novinky.cz, 10. 6. 2016, 9:12, aktualizováno 10:09)

─────

Zdá se, že „lámání chleba“ v české politice začíná. Že to může skončit pádem vlády jako v roce 2013, je zřejmé. Kdyby byl Sobotka skutečný politik, a nikoli loutka v rukou kohosi, už by sám odstoupil. Jenom ztrácí čas, který pracuje proti němu. Stejně nerozumně se choval před třemi lety Nečas. Nakonec ho to stejně semlelo…

●●●

● V srpnu '68 jsem vítal Sověty za úsvitu na Ruzyni, vyznal se místopředseda KSČM v životopisu pro StB

Nový místopředseda KSČM Josef Skála, protikandidát Vojtěcha Filipa z posledního stranického sjezdu, si před čtyřiceti lety sepsal pozoruhodný životopis. „Snažil jsem se pomáhat sovětským vojákům i ve zdánlivě bezvýznamných věcech jejich každodenního života u nás," popsal například sovětskou okupaci z 21. srpna 1968. Podle zápisů komunistické tajné policie Skála ochotně souhlasil, že bude zaměstnán v rozvědce. To on sám nyní popírá. Životopis je veřejně dostupný ve svazku, který na Skálu vedla Státní bezpečnost v první polovině 70. let. (Aktuálně.cz, 9. 6. 2016, 22:00)

─────

Koho si KSČM vybrala do svého vedení, toho tam má. Zřejmě si není z koho vybrat, když zástupcem předsedy, jinak agenta StB s krycím jménem Falmer, je jiný spolupracovník téže zločinecké organizace. S takovými lidmi tato strana žádnou díru do světa neudělá, i kdyby se o to sebevíc snažila! Neostalinista Skála si jako krycí jméno zvolil „Josif“- podle velkého Stalina. Co k tomu dodat? Bez komentáře. To lze jen stěží omlouvat tím, že mu bylo 16 let.

●●●

● Babiš naznačil Sobotkovi konec vlády: Za tohle nechceme nést odpovědnost

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš v dopise premiérovi Bohuslavu Sobotkovi naznačil, že ANO může odejít z vlády kvůli reorganizaci policie, za kterou odpovídá ministr vnitra a tudíž strany, které vytvořily vládu. „Tuto politickou odpovědnost odmítáme nést,“ napsal Babiš předsedovi vlády. (iDNES.cz 10. 6. 2016, 12:46, aktualizováno 14:31)

─────

Dny Sobotkovy vlády jsou, zdá se, sečteny. Je to otázka několika příštích dní, kdy celá tato loutková vláda, která hájí zájmy někoho úplně jiného, než je český národ, padne. Pak bude záležet na tom, koho prezident Zeman pověří sestavením vlády nové. I kdyby to bylo na „půdorysu“ voleb z roku 2013, bude to vláda kvalitativně jiná, poučená zkušenostmi z nefungující koalice ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL.

●●●

● Policii nevěříme, říkají žalobci. Převážejí z ÚOOZ spisy, policistům nedovolí mluvit s nadřízenými

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci vedení tuzemské policie nevěří. Důvodem jsou informace, které získali žalobci během vyšetřování dvou případů. Nyní je prověří, aby zjistili, zda se naplnil plán na odstranění ředitele ÚOOZ Roberta Šlachty. Žalobci se rozhodli, že dva spisy nechají převézt do Olomouce. Chtějí také policisty zavázat, aby komunikovali pouze se státními zástupci a informace nesdělovali svým nadřízeným. "Za této situace nám nezbývá než k tomu takto přistupovat," řekl v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz náměstek olomouckého vrchního žalobce Pavel Komár (Aktuálně.cz, 10. 6. 2016, 13:30)

─────

Jestli něco charakterizuje, jak jsme na tom s „právním státem“, na který se tak rád odvolává premiér Sobotka, pak je to právě toto prohlášení státních zástupců. Celé to souvisí s konstrukcí našeho právního systému. Kdybychom totiž měli institut vyšetřujícího soudce, pak by tato věc odpadla. Na to „architekti“ našeho právního státu po listopadu 1989 jaksi zapomněli. Zřejmě nikoli omylem…

●●●

● Bělobrádek: Vláda může pokračovat i bez ANO

Spor mezi ČSSD a hnutím ANO kvůli reorganizaci policie a odchodu Roberta Šlachty se každým dnem vyostřuje. Výhrůžku šéfa ANO Andreje Babiše, že jeho hnutí kvůli tomu odejde z vlády, berou koaliční politici vážně. K pádu samotné vlády by však dojít nemuselo. (Novinky.cz, 11. 6. 2016, 19:14)

─────

Ano, může. V této rubrice jsme o této možnosti psali již před několika měsíci. Zdá se, že se někdo probudil. Tentokrát jsou to lidovci, kteří asi najdou podporu u jiných stran, jež si nepřejí pád vlády a nové volby. Když ANO 2011 odejde z vlády, nic tak dramatického se nestane. Jen se pročistí vzduch…

●●●

Mě si za vaše miliardy nekoupíte. Ani by mě to nenapadlo. Chovanec a Babiš se do sebe pustili, lidé se bavili

Drsnou přestřelkou mezi koaličními kolegy pokračuje vyhrocený spor o připravovanou reorganizaci policejního sboru a sloučení dvou elitních kriminalistických útvarů. Na Twitteru se do sebe pustili ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). (EuroZprávy.cz, 12. 6. 2016, 11:25)

─────

Obliba Twitteru k vyřizování odlišných názorů mezi koaličními partnery není zrovna tou nejvhodnější formou. Ale budiž! Horší je, že chybí ochota sednout si za jeden stůl a sporné věci projednat. Zdá se, že všem vyhovuje, aby vláda skončila. Pouze se to snaží zamaskovat různými prohlášeními, že nikoli…

●●●

Z vlády odcházet nechceme, policejní prezident by měl rezignovat, řekl Babiš

Hnutí ANO nechce opustit koalici, uvedl v neděli před konferencí k elektronické evidenci tržeb v tržnici SAPA vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj chce jen, aby koaliční partneři uznali argumenty hnutí, že změny v policii nejsou připravené, a že byl měl policejní prezident rezignovat. (Lidovky.cz, 12. 6. 2016, 10:45, aktualizováno 11:58)

─────

Nejen Tuhý, ale i ministr Chovanec. Jsou to spojité nádoby: jeden neudělá bez druhého ani krok. Za všemi průšvihy v oblasti bezpečnosti nesou tito dva pánové (soudruzi) plnou spoluzodpovědnost. Když padne jeden, musí odejít i druhý…

●●●

Langer: Plánovaný státní převrat, stojí za tím Babiš...

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer tvrdí, že chystaná reorganizace policie nebudí příliš profesionální dojem, vystupování olomouckých žalobců v čele s Ivo Ištvanem je ale skandální a nepřijatelné. Považuje ji za státní převrat. - "Je to druhý poločas státního převratu, který před třemi lety (start kauzy Nagygate pod taktovkou Roberta Šlachty a olomouckých žalobců, kvůli níž skončila vláda Petra Nečase) proběhl v režii úplně stejných osob, jako vystupují ve druhém poločase. V té době ještě ten, kdo z toho měl prospěch, byl mimo politiku, zatímco do tohoto poločasu zasahuje. Je to Andrej Babiš a jeho politická divize Agrofertu," prozradil Českému rozhlasu. (EuroZprávy.cz, 13. 6. 2016, 8:35)

─────

S názorem I. Langera lze souhlasit. Všechno nasvědčuje tomu, že to tak skutečně je. Snaha o vytvoření „prokurátorské republiky“ je natolik nebezpečná, že by měla být posuzována jako velezrada, a tudíž co nejpřísněji potrestána.

●●●

● Filozof Bělohradský bude kandidovat do Senátu za ČSSD a zelené

Filozof Václav Bělohradský bude kandidovat v podzimních volbách do Senátu v Praze 6. O místo v horní komoře parlamentu se bude ucházet jako společný kandidát ČSSD a Strany zelených. Druhou společnou kandidátkou v Praze bude senátorka Ivana Cabrnochová. (iDNES.cz, 14. 6. 2016, 15:30)

─────

Sotva se „otřepal“ z ostudy, kterou předvedl svým vystoupením na loňském sněmu hnutí  ANO 2011, kandiduje filozof Bělohradský za osvědčené strany – ČSSD a Stranu zelených. Ty snesou všechno a každého kandidáta. Bělohradský si zřejmě neuvědomuje, jak je trapný. Má toho vůbec vzhledem ke svému věku zapotřebí? Ať se vrátí ke své vědě a politiku přenechá těm, kteří v ní umí lépe „chodit“ než on!

●●●

● Zítra mohu být premiérem já, vmetl prý Babiš Sobotkovi

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po podpisu reorganizace policie popsal, jak probíhalo úterní večerní jednání Bezpečnostní rady státu. Babiš prý Sobotkovi naznačil, že jeho premiérskou autoritu příliš neuznává. - Na jednání se prý aktéři překřikovali a zvyšovali na sebe hlas. - Následně Chovanec popsal, jak na Sobotkova slova: „Pane ministře, tu bezpečnostní radu řídím já, jsem premiér”, měl Babiš suše odvětit: „Zítra jím mohu být já”. (Novinky.cz, 15. 6. 2016, 17:15)

─────

Každý, kdo jen trochu vnímá, co se u nás děje, vidí, že Sobotka je slabý premiér. Babišovi se nedivím, že Sobotku bez patřičných profesních zkušeností a potřebných lidských kvalit neuznává. Není sám. Být někdo jiný na Sobotkově místě, dávno už by odstoupil. On se ovšem moci drží jako h*vno košile. Během návštěvy v Číně se mu totiž může stát, že dojde k novému politickému atentátu – tentokrát „pekingskému“. Klaus v 90. letech zažil atentát „sarajevský“. Pokud by Zeman jmenoval Babiše novým premiérem, rovnalo by se to jeho politické sebevraždě. Zeman je inteligentní muž a něco takového jistě neudělá…

●●●

● Chovanec podepsal reformu. Policie nesmí být divizí Agrofertu, řekl

Ministr vnitra Milan Chovanec podepsal diskutovanou reformu policie. „Policie se nestane nikdy divizí Agrofertu,“ řekl na mimořádném tiskovém brífinku. Reorganizace policie podle policejního prezidenta Tomáš Tuhého neohrozí probíhající kauzy. Kritici reformy v čele s vládním hnutím ANO tvrdí, že je ukvapená a nepřipravená. (iDNES.cz, 15. 6. 2016, 15:28, aktualizováno16:26)

─────

Na Chovancovi je nutno ocenit, že je konzistentní a nemění názory každý den jako ponožky. Na rozdíl od Babiše, který pokaždé říká něco jiného. Se Šlachtou je to podobné: také on říká pokaždé něco jiného. Takový člověk nemůže v politice uspět. Konzistentní, i když je to pro někoho nepřijatelné, je i M. Zeman. Proto mu lidi věří.

●●●

● Babiš: Je to celé podvod. Tuhý je tajtrlík a Chovancova loutka

Policejní prezident Tomáš Tuhý nemá důvěru hnutí ANO, které proto trvá na jeho rezignaci. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš to řekl v rozhovoru pro DVTV a Tuhého označil za tajtrlíka a loutku ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), která lže. Reorganizace policie, která spory v koalici vyostřila, je podle Babiše podvodem ministra Chovance. - „Je to celé podvod. (...) Podvod spáchal Chovanec, dělá z nás blbce, nikdy se nemluvilo o reorganizaci a sloučení útvarů,“ řekl Babiš v DVTV. Vztahy v koalici jsou podle Babiše špatné. - Přiznal také, že nevěří premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Na dotaz moderátora na to, zda Babiš důvěřuje premiérovi, odpověděl: „Ne, proč bych měl?“ Dodal, že on a premiér jsou z jiného světa. „Pro pana Sobotku je to vrchol kariéry a pro mě je to dno kariéry, že jsem ministr financí v takové koaliční vládě,“ uvedl. (Echo24.cz, 16. 6. 2016)

─────

Babiš sice není politik, ale jeho postřehy mají něco do sebe. Na rozdíl od parlamentních dinosaurů (Kalousek, Sobotka, Benda aj.) vidí věci vcelku realisticky –jako v byznysu. Chovanec a Tuhý jsou od průšvihu ve Vrběticích a od zpackaného policejního zásahu v Uh. Brodě jako siamská dvojčata české politiky. Neudělají jeden bez druhého ani krok a ve všem názorově souznějí. Ani se jim nedivím. Nic jiného jim nezbývá. Těch pochybení je už tolik a jsou téměř na denním pořádku, že nějaká reorganizace Policie ČR to nespraví. Chce to Policii rozpustit a vybudovat od základu novou. Navrhujeme to na stránkách SN již déle než rok, ale odezva není žádná. Loutkou je spíše Sobotka, který neví, kudy kam. Je zřejmé, že na svou funkci nestačí a měl už dávno rezignovat. Jeho odchod by přivítala většina slušných občanů této země. Je jasné, že našim politickým „podnikatelům“ se to nehodí do krámu, protože si ještě potřebují nahrabat, aby měl z čeho splácet své mnohamilionové hypotéky a další pohledávky. Vždyť stát je ta nejlepší „dojná kráva“, jakou u nás máme! Až se těchto příživníků, kteří žijí z našich daní, zbavíme, bude nám všem dobře!

●●●

Trapas jak hrom: Ve Varech byla přepadena pošta, policie vtrhla na špatnou pobočku
V Karlových Varech v pátek ráno neznámý lupič přepadl poštu. Policejní zásah ale provázely velké zmatky, policisté totiž omylem dorazili na úplně jinou poštu. Podle nich selhala bezpečnostní agentura, která poštu střeží. Uvedla mylnou adresu. To ale Česká pošta, jejíž dceřinná společnost pobočku hlídá, odmítá. (EuroZprávy.cz, 17. 6. 2016, 16:40)

─────

Po zpackaném zákroku policie proti masovému vrahovi v Uh. Brodě (24. 2. 2015) je to další příklad nekompetentnosti policejního prezidenta T. Tuhého. Není už načase, aby se tento pan/soudruh zvedl ze své židle a odešel? S sebou by měl vzít i ministra vnitra Chovance, který má nad tím vším politický patronát. Reforma nefungující policie je jen kusem popsaného papíru, který nic nevyřeší. Policii je třeba rozpustit a vybudovat úplně od základu znovu – s novými lidmi, kteří budou opravdu schopni občanům pomáhat a chránit je.

●●●

● Největší hrozba demokracii

Co je největším nebezpečím pro demokracii v Česku? Změnil jsem názor na to, co nejvíce ohrožuje demokracii u nás. (…) Největší hrozbou demokracii v Česku je takzvaná mlčící většina. Protože se o nic nezajímá. Protože se nezajímá o politiku, o věci, které se dějí a které určují její život. Protože odmítá demokracii tím, že ji nenaplňuje. Protože se odmítá rozhodnout, a tím převzít odpovědnost. (…) Pokud se přestanete rozhodovat sami za sebe, stanete se loutkami v rukou populistů a nepřátelské propagandy. Stanete se stádem ovcí, protože ti, kterým se líbí, že se nechcete rozhodovat, vám nabídnou taková řešení, abyste se rozhodovat nemuseli. Nabídnou vám svět, ve kterém vás této povinnosti zbaví a povedou vás tam za ručičku... Ale povedou vás na porážku. Oni to nedělají pro vaše dobro, ale chtějí vás, váš majetek, vaši práci, vaše děti a vaše životy. (…) Stačilo by věnovat se té politice jen trochu. Něco si přečíst, něco si poslechnout a pak se nad tím zamyslet a prodiskutovat například s rodinou u rodinného oběda nebo s přáteli či kolegy v hospodě. A nemusíte to dělat denně. Češi nechodí do kostela, ale jiné národy, které tam chodí, věnuji nedělní odpoledne své duši. Je to povinnost, kterou my neznáme. Tak co kdybychom se jednou týdně věnovali své zemi? (tomaspeszynski.blog.idnes.cz, 18. 6. 2016)

─────

Tomáš Peszyński publikoval úvahu, která vyjadřuje to, nač myslí řada z nás. Budeme-li rezignovat na své právo mít nějaké politické názory a prosazovat je účastí ve veřejném životě, pak nemáme právo si na nic stěžovat. Můžeme si za to sami.

●●●

● Erdogan je podezřelý ze zfalšování vysokoškolského diplomu

Oficiální životopis tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana má nesrovnalosti, které poukazují na skutečnost, že turecký vůdce nemusí mít vysokoškolské vzdělání, napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). (prvnízprávy.cz, 18. 6. 2016, 10:15)

─────

Ti, co se nepodařilo německým politikům při vyjednávání s tureckým prezidentem, zkoušejí napravit těmito „podpásovými“ metodami. Turecký prezident vystupuje tak, jak to podvodníci obvykle dělají. Ti se totiž řídí českým heslem: Drzé čelo lepší než poplužní dvůr. Několik takových máme i u nás. Lze pochybovat, že to bude mít na turecké politické poměry nějaký vliv. Spíš je to jen taktika, jak problémy ve vztazích mezi EU a Tureckem posunout někam jinam. Jde o čas a ten momentálně pracuje proti Turecku. Už nežijeme v časech Osmanské říše – naštěstí.

●●●

Číňanky daly Sobotkovi Dračí studnu. Sbíral čaj na plantáži i miliony pro Česko
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokračuje v návštěvě Číny, kde zavítal i na čajovou plantáž a do muzea čaje. Okusil v něm Dračí studnu. Tedy jeden z místních čajů, jehož přípravu provází rituál, který zaujal i hejtmana Michala Haška či ministryni Michaelu Marksovou (oba ČSSD). Vedle „sbírání“ čaje se však Sobotka pochlubil i sbíráním milionů pro Česko - mj. investicí Číňanů ve výši 100 milionů dolarů do českého leteckého průmyslu. (Blesk.cz, 19. 6. 2016, 10:15)

─────

Škoda, že si tam Sobotku nenechali – jako sběrače čaje. To mu jde zřejmě lépe než politika. Teď už jen zbývá, aby našel odvahu a vydal se za soudruhem Kim Čong-unem. Ale i na to časem dojde…

●●●

Nebudu v opozici a sedět ve žvanírně, radši odejdu pryč, říká Babiš
Pokud se příští rok po volbách do Sněmovny ANO nedostane do vlády, ministr financí Andrej Babiš by se zcela stáhl z politiky. „Já nebudu v opozici. To je vyloučeno. Naprosto vyloučeno. Nebudu sedět ve žvanírně, kde si lidé jako Kalousek hrají na demokracii,“ řekl v rozhovoru pro úterní Hospodářské noviny v narážce na Sněmovnu a šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska. (iDNES.cz, 21. 6. 2016, 10:44)

─────

Přesně to radíme v této rubrice A. Babišovi po celou dobu, kdy je ve vrcholné politice. V Čechách šanci nemá. Zdá se, že už to pochopil, ale trvalo to. Jen nechápu, proč do té politiky vůbec lezl…

●●●

● Martin Komárek: Do politiky tu chodí hlavně blbci a vyžírkové. Země přemnožených prasat
Novinář a poslanec za hnutí ANO Martin Komárek se na svém facebooku kriticky vyjádřil k fungování české politiky jako takové. Nelíbí se mu, jak pracují reformní strany, a naznačuje, že politici v České republice po roce 1989 jsou prasata a je jich tu příliš. (ParlamentniListy.cz, 21. 6. 2016, 14:11)

─────

Babišův „papoušek“ M. Komárek zapomněl upřesnit, zda se počítá mezi blbce, či mezi vyžírky. Mohl by být v obou skupinách – schopnosti na to má. Jen ten jeho táta se asi musí obracet v hrobě…

●●●

● Co byla normalizace? Děti se ve škole neučí o moderních dějinách. Není čas, shodují se učitelé

Moderní dějiny se ve škole příliš nevyučují. Podle kantorů na to není čas, navíc je za zásadní považuje jen čtvrtina z nich. Dějepisáři přiznávají, že na rozsáhlejší diskuse, exkurze či besedy s pamětníky mnoho času nezbývá. Výuka pravěku a starověku by se tedy měla zestručnit a více se věnovat moderním dějinám. U mnoha učitelů ale dál panuje strach mluvit o nedávných československých dějinách a pokusit se je zhodnotit. (Aktuálně.cz, 21. 6. 2016, 11:45)

─────

Důsledkem toho je, že nám vládnou takové politické nuly, jako je B. Sobotka, který patří ke generaci Husákových dětí, narozených v době normalizace. V normální, demokratické zemi by se něco takového nemohlo stát!

●●●

● Šlachtovi nedali poslanci šanci, aby promluvil. Je to zklamání, řekl

Robert Šlachta, dosavadní šéf protimafiánské jednotky, odcházel ve čtvrtek večer ze Sněmovny zklamán. Šlachta, který opouští policii na protest proti její reorganizaci, nemohl vystoupit před poslanci bezpečnostního výboru. Neshodli se totiž na programu jednání výboru, jen se dvě hodiny dohadovali. ‒ Vicepremiér, šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš označil na Twitteru průběh jednání za „frašku“, při níž se spojily ČSSD, ODS, TOP 09 a komunistická poslankyně. (iDNES.cz, 23. 6. 2016, 13:17, aktualizováno 18:55)

─────

Co s parlamentem, jehož poslanci se bojí pravdy? Rozpustit a vyhlásit nové volby!

●●●

● Brexit podle Sobotky Británii oslabí. EU se ale musí změnit, aby jí občané důvěřovali

Předseda české vlády a sociální demokracie Bohuslav Sobotka soudí, že rozhodnutí Britů opustit EU ostrovní království oslabí. Samotná unie ale nutně potřebuje reformy, protože jí v očích občanů škodí přebujelá byrokracie a nízká akceschopnost. (Český rozhlas, 24. 6.2016, 9:00)

─────

Británii hrozí nejen ekonomické ztráty, ale i rozpad – oddělení Skotska a sjednocení Irska. Pro EU znamená brexit počátek postupného rozpadu a zániku. Na nějaké změny EU už není čas a hlavně: nejsou pro to vhodní lidé. S Junckerem ani s Merkelovou k žádným změnám dojít nemůže. Zbývá jen zánik.

●●●

● Policie obvinila dva mladíky, kteří poškodili památník Obětem komunismu na Petříně

Kvůli poškození památníku Obětem komunismu na pražském Petříně obvinila policie dva mladíky. Devatenáctiletému a dvacetiletému muži hrozí za výtržnictví a poškození cizí věci až dva roky vězení. Oba muži se podle policie k činu přiznali a jsou připraveni škodu zaplatit. "Nejednalo se o jakkoliv cílený útok. Prostě je při cestě z restaurace napadl tento druh zábavy," uvedl mluvčí Tomáš Hulan. Na sousoší Olbrama Zoubka podle policie způsobili škodu za několik desítek tisíc korun. Incident se odehrál v noci na 6. června. Vandalové s jednou ze soch lomcovali tak dlouho, až ji vylomili z úchytů, kterými byla připevněna k betonovému podkladu. Torzo sochy nechali ležet na místě a utekli. (Aktuálně.cz, 28. 6. 2016, 18:30)

─────

Co udělat s takovými pachateli? Jako ve středověku nebo v některých zemích Afriky: useknout ruce/paže, nejlépe u samého ramene, aby je přešla chuť na podobné výstřelky.

●●●

Globalizace skončila, nastupuje lokalizace, varuje Robejšek

Brexit se netýká pouze vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Ukazuje také, že tendence posilování nadnárodních struktur je u konce. V pořadu Události, komentáře to řekl politolog a expert na mezinárodní vztahy Petr Robejšek. (Globe24.cz, 29. 6. 2016, 11:23)

─────

Jeden z mála stále ještě přemýšlejících českých intelektuálů se nebojí (podobně jako M. Zelený, který s tímto pojmem pracuje již nějakou dobu) pojmenovat věci pravými jmény. V dějinách to tak chodí: když něco končí, začíná zcela nová, neznámá etapa vývoje. Právě to máme teď před sebou…

●●●

Brzy nashledanou!

mikes.jpgZdraví vás

Mikeš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Martin Komárek: Do politiky tu chodí hlavně blbci a vyžírkové. Země přemnožených prasat

(Pašík z Clevelandu a Mikešovy postřehy - jako vždy pravdivé!, 20. 7. 2016 11:13)

/ - Novinář a poslanec za hnutí ANO Martin Komárek se na svém facebooku kriticky vyjádřil k fungování české politiky jako takové. Nelíbí se mu, jak pracují reformní strany, a naznačuje, že politici v České republice po roce 1989 jsou prasata a je jich tu příliš. (ParlamentniListy.cz, 21. 6. 2016, 14:11) - Mikeš: Babišův „papoušek“ M. Komárek zapomněl upřesnit, zda se počítá mezi blbce, či mezi vyžírky. Mohl by být v obou skupinách – schopnosti na to má. Jen ten jeho táta se asi musí obracet v hrobě…

Pašík: Hillary rozpoutala kampaň za havlizaci USA a potažmo celého světa. Je to jen další díl "globalizace" kdy "anonymní vládcové ekonomiky planety Země dobře popsaní v Analýze 17.11. 1989 panem Miroslavem Dolejším si ji plaltí i pana Komárka, je to stejný ksindl… Co nového v USA? Pan Trump není žádný velký filosof, natož absurdní dramatik, také se nedal obsluhovat asistentkou jako starý "Hillar" alias Clinton, co mu v rozkroku dělala dobře jeho asistentka věd havlových. Obeně známá historie havliSmu- clintonismu v USA. Jenže pan Trump je hondě tvrdý obchodník, který vydělal tolik, že si mohl dovolit být dost nezávislý a studovat dílnu havlárny / "clinotinismus", kdy zejména rozhodují asistentky (jako nějaká bývalá filmová a divadelní kurva Dáš. Kdysi herečka Veškrnová) "pískající na píšťalku" a pan Clinton a podobní pak tancují tak jak se píská. Pan Babiš rád poroučí a pak se z Čapího hnízda se ozývá i Komárek, ale trapně nebo za prachy. Kdy bude zabíjačka, abych se nevracel?