Jdi na obsah Jdi na menu
 


Devadesátiny – František Růžička

4. 8. 2016

Přiznejme kriticky, že některá životní jubilea se slaví s velkou pompou, o některých se raději pomlčí, no a na některá se jen tak zcela obyčejně zapomíná. Snad se tak stalo i v případě herečky, která se v měsíci dubnu také dožila tohoto požehnaného věku. Bylo to snad i z toho důvodu, že dlouhý čas trávila v zahraničí, v Rakousku a Německu, kde začala svou novou kariéru a kde se také podruhé vdala. Se svým prvním manželem, velice známým hercem Karlem Högerem, prožila 17 let a byla za něj provdaná. Byla právě o 17 let mladší. I po rozvodu ale zůstali dobrými kamarády. Naposledy spolu hráli ještě několik dní před jeho smrtí (1977).

Do své domoviny se vrátila kvůli mamince. Ta se z Vídně stále chtěla vrátit domů do Čech, kde se dožila svých 95 let. V poslední době ztvárnila postavu stárnoucí Lídy Baarové ve filmu Filipa Renče. Sama se o tolik probírané a diskutované Lídě vyjádřila nepříliš lichotivě. Přiznala, že ji neměla ráda, protože byla strašná kariéristka. Jak ji osobně poznala, tak se šplhala po zádech všech různě důležitých pánů. Představena byla i v televizním dokumentu 13. komnata.

Po svém návratu však dlouho nemohla sehnat angažmá, ale díky podpoře manžela mohla později znovu jezdit i hrát do Vídně. Úspěšná byla ve filmové tvorbě, ale především na divadelních prknech. Jistou dobu měla angažmá v Městských divadlech pražských, ale s tím i řadu vážných konkurentek (Bohdalová, Fialová, Adamová, Kačírková…).

Ve svých vzpomínkách pro sdělovací prostředky uvedla hodně zajímavého nejen ze svého divadelního, ale i osobního života. Otevřeně mluvila také o Karlu Högerovi, který byl zapojen do odboje a finančně podporoval rodiny, jejichž příslušníci byli v koncentračních táborech. Po válce svědčil i v procesu proti Lídě Baarové.

Třeba jste měli možnost potkat tuto herečku nejen na plátnech kin, v divadlech, ale i na jiných kulturně společenských akcích. Pokud jste to dosud nepoznali, je to Zdenka PROCHÁZKOVÁ.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1270691.jpg

Při podpisu fotografií

p1270698.jpg

Na autogramiádě v Praze

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář