Jdi na obsah Jdi na menu
 


Holašovice zvou – František Růžička

4. 8. 2016

V malebné jihočeské vesničce Holašovice, která je zapsána do seznamu kulturního dědictví UNESCO, se v červenci uskutečnily již 19. Selské slavnosti. Téměř po celé tři dny ve více než 200 stáncích nabízeli prodejci a řemeslníci výplody svého umění a práce. Probíhaly desítky folklorních vystoupení, atrakce pro děti, nechyběla soutěž o nejlepší buchtu nebo nejrychleji snědený koláč.

Mezi starými řemesly bylo možné sledovat práci košíkáře, dřevořezbáře či kováře. Již tradičně se vytvářela socha pro zkrášlení této obce. V minulých letech to byla postava hodící se do betlémského výjevu, letos socha krále Václava II., který daroval ves Holašovice vyšebrodskému klášteru. Listina o této události je první písemnou zmínkou o této obci (1292).

Letošní slavnosti začaly již v pátek ráno, postupně se představily soubory: Babouci, Jižani a Stříbrňanka. V sobotu pak Spirituál kvintet a Schovanky, cimbálová muzika. V neděli Lohonka Žalman a skupina Taxmeni. Celé slavnosti obohatil Staročeský lidový jarmark, dřevěný kolotoč pro děti, projížďky na koních… Bylo toho dost pro spokojenost a dobrou zábavu.

Netřeba pochybovat o tom, jak voněly jihočeské buchty a koláče, vesele se zpívalo a dobré pivo teklo. Pokud jste to právě o tomto víkendu nestihli, nebo měli obavu z nepředvídatelného počasí, pak to zcela klidně můžete napravit už příště. V Holašovicích je stále co k vidění a navíc… stále prostřeno.

Na jednom konci obce dokonce unikátní „Jihočeské Stonehenge“ – menhiry u Holašovic. Další zajímavosti spolu s pozitivní energií až na místě…

Poutník František

p1330919.jpg

Selské baroko

p1330921.jpg

Strážce vodního hospodářství

p1330922.jpg

Co dokáže příroda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář