Jdi na obsah Jdi na menu
 


Semtamfor – František Růžička

17. 8. 2016

Zcela určitě by se to nechalo napsat srozumitelněji. Totiž: sem tam fór. Nebo fórek. Nejspíše by to ani nikoho nezarazilo, vždyť národ český je proslulý svým humorem. Někdy dokonce víc než černým. No a člověk český zase vkusnou i nevkusnou švejkovinou.

Jenže: dneska to byla jen taková švejkovská zástěrka. Profinovi (profesionální novináři) tomu říkají „klišé“. Ve své pravé podstatě se jedná o věc vážnou, možná až velevážnou. Zejména pro jistý druh člověčenstva, kterýžto rád točí volantem a obsluhuje své koně „zakapotované“. Totiž o řidiče. Jistě by mnohý z nich dodal, že jde o věc až tragickou. Nikoliv už komickou. Realita je prostě realita. Ale k věci!

Jde totiž o semafory v ulicích jihočeské metropole. Přesněji na křižovatkách, a to jak velkých, tak i středně malých, či možná úplně malých. Záleží totiž na úhlu pohledu. Ty sem tam fóry ‒semafory totiž rostou víc než houby ve vyprahlých lesích jihočeských a rozmnožují se rychleji než vaše česká eura v peněženkách. Možná že v brzké budoucnosti, ještě dříve, než začneme z Budějic létat i do Prahy, budou před každým důležitějším barákem. Z důvodu, aby nám nepřejeli nějakého „šišouna“. No, ale máte pravdu, ti bydlí na Hluboké nebo na Pohůrce. Neberte to však na lehkou váhu. Co nevidět budeme mít po celé metropoli zázračně tichý asfalt, po kterém se to nechá ve dne, v noci, mastit 70-80, aniž by to někoho z těch šišounů vzrušovalo. Tím mám ale na mušce především ty ‒ z předcházející „radnice“. Kdejaká ves má na svém vjezdu, možná i výjezdu kontrolní radar, ale v naší krajské vesničce o něj nezavadíte. Prostě to nejde! Rakousko je Rakousko. A my jsme MY. Ono to v bleděmodrém nešlo ani u Nažidel, za blahého času hejtmana Zahradníka, abychom do té jižní ciziny mohli jezdit daleko bezpečněji. A zpátky také.

No a jsme konečně nejen u té metropolitní bezpečnosti, ale především rychlosti. Jak nám zvěstoval (27. 7. 2016) Českobudějovický deník, tak tou naší vesničkou projedeme rychleji. A zdaleka to nebude trvat tak dlouho. Jen se musíme nejen modlit, ale také dobře volit, aby se nám na radnici znovu nedostali zahradníci. Jak vyplynulo i z dřívějšího vysílání dalšího pohotového velerétora „JčTV“, tak se mají do šesti let (!!!) zkrátit kolony v českobudějovických ulicích… Auto zde má dneska každý druhý občan, počítaje i nemluvňátka v inkubátorech. A to je víc než moc. Pomoci má série opatření, hlavně modernizace systému řízení. V prvním kroku je to rekonstrukce na čtyřech nejfrekventovanějších křižovatkách… Pokud si dobře vzpomínám, tak nám tady dopravu celá léta organizoval někdo z Brna, včetně toho synchronu. Dokonce i dráty se pokládaly do asfaltu. Jak vidno, moc nám to nepomohlo, když už nechci psát, že to bylo dokonce skoro k ničemu. Alespoň že to tehdy táhlo jako předvolební velebení.

Bodnout by dnes měla čtvrtmiliardová dotace z e-fondů. A dokonce v kombinaci s dálničním obchvatem. Bratři řidiči, i vozová hradbo Jana z Trocnova, máme se na co těšit! Řízení dopravy má dostat nový mozek. Věřme, že ten současný na radnici bude dostatečně odolný a výkonný, aby to vše uhlídal. Nerad chválím den před večerem, ale zdá se, že se blýsklo na lepší časy. Jen aby z toho ale nebyla jen nepříjemná bouřka a aby nám to do té doby nezaplavilo znovu naše vozidla v garážích kolem Dobrého potoka! A to ale není vůbec žádnej FÓR!!! Prodejní řetězce jsme si zabezpečili, potraviny nebudou promočené, no a na nějakém tisíci poškozených občanů už tak moc nezáleží. To by vám mohl potvrdit i výkonný číšník, svého času metropolitní náměstek Jelen, který sliboval, až měl z toho oči úplně zelený. Ale tahal za modrej provaz, tak si i ledacos mohl přitáhnout. Za krále Václava by ho měl nejspíše kolem nažehleného límečku.

Jistě by se nechalo ještě mnohé dodat, ale to podstatné již bylo napsáno. Snad jen, že i jízda vozů metropolitní MHD (pročpak se jí asi neříká „socka“ jako v Praze?) se zrychlí. Ta totiž dostane novou radiovou síť, která umožní datovou komunikaci mezi vozy a řadiči křižovatek. Takže řidič si sám bude moci upravit ten semtamfor. Jde o to, zda jich nebude až tak moc, aby se jim to nepletlo. Jako se to stále plete na té komunikační síti, která hlásí příjezdy jako info pro cestující. Fuj tajbl… Ale to by byla už jiná kapitolka. Jen kdybyste věděli, kolik námahy (a prašulí) to stálo!

Takže: co na závěr? Snad naději, že to neztroskotá třeba na výběrovém řízení a z potenciálních dodavatelů se nestanou nevraživí džihádisté. Tak tedy, pane primátore, náměstci a konec konců i řadoví radní, ať se pětiletka vydaří! A ten „oplocenej plácek“ u Jírovcovky ať nám také někdy vbrzku poslouží!!!

František Růžička (Hlas svědomí)

p1350451.jpg

Také fórek - dokončeno nebo nedokončeno???

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář