Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velká synagoga – František Růžička

17. 8. 2016

Mezi významné pamětihodnosti západočeské metropole Plzně rozhodně patří historie Velké synagogy, což je úzce spojeno se zdejšími židovskými obyvateli. Ti se zde po dřívějším vypovězení opět mohli po roce 1504 usazovat a jejich počet narůstal. Od roku 1854, kdy jich zde žilo 249, pak v roce 1870 již 1207, jak uvádí dokumentace. Není proto divu, že zde vznikly i krásné stavby synagog.

Nedaleko hotelu Slovan se nachází Stará synagoga. Nová Velká synagoga na Klatovské třídě je třetí největší na světě, druhá největší v Evropě a největší v ČR. Byla postavená v letech 1888-1893 v maursko-románském slohu a je skutečně historickou významnou připomínkou někdejší početné a dobře prosperující židovské komunity. Má vynikající akustiku a konají se v ní koncerty i výstavy.

V roce 1874 za účelem její výstavby zakoupila zdejší židovská obec pozemek se zájezdním hostincem a stájí pro 60 koní na tehdejším plzeňském předměstí. Započetí stavby se však oddalovalo a obec musela žádat o prodloužení lhůty. V den 40. výročí vlády císaře Františka Josefa I. (2. 12. 1888) byl konečně položen základní kámen. Již za pouhé dva měsíce bylo konstatováno, že finanční náklady jsou nad možnosti zdejší židovské obce a v srpnu 1889 bylo od původních plánů upuštěno. Následuje období se zpracováním nových návrhů s podmínkou vytvoření 1200 míst k sezení a celkovými náklady 200 tis. zlatých. Významný plzeňský stavitel a majitel cihelen Emanuel Klotz se vzdal honoráře za vypracování stavebních plánů a za to byl pověřen vlastní výstavbou. Již v listopadu 1890 byly plány schváleny, počátkem března 1891 stavba započata a v srpnu 1893 byla ukončena… No vida, jak se stavělo v době císaře „Procházky“.

Celkové náklady činily 141 tis. zlatých a k tomu ještě pár drobných. Na získání dalších prostředků si obec sjednala úvěr na 100 tis. zlatých se splatností 33 a půl roku se 4% úrokem. To byla hypotéka, co?

Slavností otevření se uskutečnilo ve čtvrtek 7. září 1893, aby byla na židovský nový rok (5654) v neděli večer k užívání.

Židovská komunita se z této překrásné synagogy mohla radovat jen do začátku roku 1942. V lednu 1942 bylo třemi transporty deportováno do Terezína přes 2600 Židů. Od zničení zachránila synagogu nejspíše poloha mezi obytnými domy a také okolnost, že sloužila jako prodejní sklad nábytku deportovaných a později se stala také pracovní dílnou, kde se šily uniformy německých vojáků.

Po válce se synagoga vrátila židovské náboženské obci, která však byla značně zdecimovaná, neboť zpět se vrátilo pouze 204 Židů. Řada z těch, kteří přežili, emigrovala do Izraele a USA. Ve výkladu se uvádí, že jako zázrakem synagoga přežila i v dobách komunistické vlády a nebyla přestavěna na městské lázně nebo tržnici, jak byl záměr. Její stav však chátral a byla ponechána na pospas svému osudu.

V letech 1994-1998 došlo k částečné rekonstrukci a slavnostního znovuotevření za židovský svátek Tu bišvat (11. 2. 1998) se zúčastnili přední představitelé města i státu. V současné době slouží dále svému původnímu účelu a zároveň je využívána jako významný kulturní prostor. Úsilí židovské obce o dokončení oprav nadále pokračuje. Velkým problémem tohoto mohutného vnitřního prostoru je jeho vytápění. Ona ta víra našich předků v nevytopených kostech přece jen bývala odolnější v porovnání s dnešním posezením ve vytopeném „kulturáku“.

Dodejme ještě na závěr, že překrásná synagoga, která stála v jihočeské metropoli (naproti zimnímu stadionu), byla odstřelena a srovnána na úroveň „nula“ v době „zatím“ poslední světové války. Stalo se tak v roce 1942, kdy již v dubnu 1942 odjel první transportní vlak a odvezl 909 židovských obyvatel z města a okolí do Terezína. Mělo by to být i v dnešní neklidné době vážným varováním pro celou další dobu. Byla totiž srovnána z moci ideologie nacistické, která měla ovládnout celý svět při vyhlazení všeho nečistého obyvatelstva, včetně toho českého. Dnes jsme opět svědky, jak další ideologie, tentokrát islámských radikálů, strhává významné historické památky na území Sýrie či Iráku. Zatím? Rovněž s podřezáváním či upalováním těch, kteří se šířené ideologii nehodlají dobrovolně přizpůsobit. Bohužel, je to zase Německo, nikoliv už nacistické (ale jaké vlastně?), které tyto nečisté síly táhne v bezpočetných davech na evropský kontinent. Nepoučila nás dostatečně historie? Má se snad znovu opakovat? Nebo je to jen pouhá a prostoduchá reflexe k položené otázce, jak mohla vyspělá německá společnost propadnout do područí tak bezcitné a vraždící nacistické diktatury?

Zbývá tedy ještě otázka: kdy začneme bourat naše katedrály a baziliky, které pro ně budou dozajista stejně nepřijatelné? Mohou tento vývoj snad uhlídat svým psaním jen samotní historici? Možná že vše půjde mírumilovnou a vstřícnou cestou. Nebudou se bourat, pouze se přestaví na mešity… Už se tak i děje!

14. 7. 2016 – Den židovských památek.

Poutník František (Hlas svědomí)

p1320589.jpg

Pohled z ulice

p1320591.jpg

Klenba vstupní části

p1320592.jpg

Původní návrh stavby

p1320595.jpg

Pohled do interiéru

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Debil debilem vostane: Vítejte na obyvatelné planetě u Proxima Centauri u Budějovic

(kentauřani (schvalují!), 30. 8. 2016 12:29)

Vítejte na obyvatelné planetě u Proxima Centauri - 25. 08. 2016 8:53:13
Podle mého názoru je to minimálně astronomický objev roku. Slunci nejbližší hvězdu obíhá planeta zemského typu, a to v obyvatelné oblasti. Výborně, výborně, výborně. Co je to za hvězdu, ta Poxima Centauri? Je to červený trpaslík spektrální třídy M. Její hmotnost je v porovnání s naším Sluncem zhruba jen dvanáctiprocentní. A povrchová teplota nějakých 3000 Kelvinů s porovnáním 5800 Kelvinů u našeho Slunce. Proxima Centauri je zřejmě gravitačně vázaná k dvojhvězdě Alfa Centauri neboli k Tolimanu, vzdáleného od nás 4,35 světelných let. Obě dvě hlavní složky jsou hvězdy velikostí i povrchovou teplotou podobné našemu Slunci, a jsou od sebe vzdálené zhruba jako plus minus Uran až Neptun od Slunce. Třetí hvězdnou složkou v této soustavě je právě Proxima Centauri. Od obou hlavních hvězd je vzdálená cca 13000 astronomických jednotek, čili je od nich 13tisíckrát dál než Země od Slunce. Pro srovnání, Sedna, nejvzdálenější známé těleso ve sluneční soustavě, se ve svém nejvzdálenějším bodě své oběžné dráhy dostane na necelých tisíc astronomických jednotek. Tak ještě si tuto vzdálenost vynásobte třináctkrát. Zde svoje obě centrální hvězdy obletí cca jednou za půl milionů let. A protože v současné době se na své dráze nalézá směrem k nám, je nám tak ve vzdálenosti 4,2 světelných let nejbližší hvězdou.

Ale jak teď objevili vědci, tak tuto hvězdu obíhá planeta. Toto těleso je zhruba 1,3 - 1,5 krát hmotnější než naše Země, to znamená, že to s největší pravděpodobností to bude planeta zemského typu, čili s pevným povrchem. Svojí hvězdu oběhne zhruba za 11,2 dní. To znamená, že je sice zhruba 10krát blíž ke své hvězdě než Merkur ke Slunci, ale vzhledem k nízké teplotě hvězdy je to právě ta vzdálenost zdejší obyvatelné zóny. Vědci předpokládají, že pokud by hvězda neměla atmosféru, byla by na jejím povrchu teplota kolem minus třiceti stupňů. Jenomže přítomnost atmosféry dokáže teplotní podmínky na planetě přidat. Třeba tady na Zemi to dělá oněch třicet stupňů na víc. A co pak v případě planety, která je ještě o trochu hmotnější a mohla by tak mít i mohutnější atmosféru? Já myslím, že se může jednat o těleso, kde bychom mohli klidně hledat vodu v tekutém stavu, a tedy i možnou přítomnost života.

A nebo, že by dokonce i rovnou přítomnost nějaké mimozemské civilizace? ....

Zdroj: http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=546781

Re: Debil debilem vostane: Vítejte na obyvatelné planetě u Proxima Centauri u Budějovic

(Svatá pravda, 14. 9. 2016 18:04)

U nadpisu mnohých článků lze s jistotou předvídat, kdože bude jejich autorem.
Už by se ani podepisovat nemusel. Ostatně - stejně je to jen bezprizorní anonym... kterým zvostane i na Andromedě nebo jinde mezi odpadajícím prachem...

panu autorovi Růžičkovi nebo "Zifčákovi?!

(Yak, 31. 8. 2016 14:44)

Po objevu vody v souhvězdí Kentaura židovské vodovody a kanalizace zdražují pozemskou vodu, nejen v Plzni a zejména v Budějovicích,. Co na to v synagogách? Mají tam už vodu a další zadarmo, jak hlásal jejich Lenin? Veřejně doma v „revolucí“ požidovoštělém Rusku od 7.11. 1917 v ČSR úředně od 25.2.1948.... a ve Svobodných novinách na hoře (pro koho – pro vychvalovače synagog a jejich „ekonomů?“ a různých agrofertistů ??????????????? Dr. Kubač to správně a rozumně shrnuje, ač není z budějovické synagogy, s patentem na pravdu: „ Tím se nám rozpoutal malý "bludný kruh". Místo řešení problému, kde je - tj. snížení daní a hlavně radikálního proklestění všech "regulací" tu máme snížení úrokových měr až pod nulu. Tím neproduktivní projekty megakorporací bohatě prosperují, což vede k prohloubení úpadku. Kromě toho má tento bludný kruh ještě "vedlejší pod-kruh". Není žádná příležitost k drobné investitici, která by nesla kladný výnos. Tudíž lidi s hotovostí kupují pozemky a nemovitosti jako šílení, tudíž jejich cena roste, tudíž krom problému s "úvěrem" a problému se "státním dozorem" má startující živnostník ještě problém s "výrobními prostorami" nebo dokonce s bydlením za rozumnou cenu.

Co následuje ?

(Kritik, 31. 8. 2016 14:29, 31. 8. 2016 14:42)

Co následuje ? Odstranění příčin stagnace ? Zbláznili jste se ? Když záporné úroky ( zatím ) více stlačit nešly ČNB devalvovala korunu a nyní když kvůli nereálně levným hypotékám a honbě za nemovitostmi hrozí "realitní bublina" místo opětného zvýšení úrokových měr chce byrokratickými opatřeními komplikujícími získání hypotéky "regulovat" ceny nemovitostí ??? - Co bude následovat ? Uchování hodnoty peněz bude stále složitější, takže se lidi vrátí k bankovkám v matraci, poté bude následovat zákaz hotovosti ? Nejlépe "salámovou technikou", kdy Babiš zakáže hotovostní platby nad 100 000. "Stejně sloužily jen mafiánům !" Pak 10 000, 1 000, 100 a pak se řekne, že tak malá suma je k ničemu, tak nač udržovat bankovky a mince. Pokud nebudete chtít "vstoupit do systému" - bude následovat návrat ke korálkům a mušličkám jako k platidlu ? - Tohle stojí za zamyšlení - máme "softwarové" peníze jako je Bitcoin, které žádný politicko - ekonomický úchyl neprzní. Jaké budou budoucí nezprzněné "hardwarové peníze". Mušličky to asi nebudou, protože nebude autorita která by vynutila jejich "hodnotu", takže nakonec nekryté papírové a státy rušené měny půjdou do kytek a "šedá ekonomika", která je nejefektivnější neb ignoruje "regulace" pojede ( zase po 400 letech ) na mince z drahých kovů ? Bude následovat "zákaz vlastnictví zlata", jak předpovídají američtí příznivci konspiračních teorií ?
Jistě jste už pochopili princip řešení problémů, kde jeho příčina není, takže už i vy se můžete snadno stát samozvanými pesimisty prognostiky, jako já. Proto není důvod abych v článku pokračoval, přestože mám materiálu ještě na dva další. Ještě jenou všechny prosím o seznam nově zřízených živností / drobných podniků po roce 2010 zejména s úvěrem u banky, protože opravdu asi žiju v bublině, kde je všechno naopak a dotace s regulacemi nepřinášejí rozvoCo následuje ? Odstranění příčin stagnace ? Zbláznili jste se ? Když záporné úroky ( zatím ) více stlačit nešly ČNB devalvovala korunu a nyní když kvůli nereálně levným hypotékám a honbě za nemovitostmi hrozí "realitní bublina" místo opětného zvýšení úrokových měr chce byrokratickými opatřeními komplikujícími získání hypotéky "regulovat" ceny nemovitostí ??? - Co bude následovat ? Uchování hodnoty peněz bude stále složitější, takže se lidi vrátí k bankovkám v matraci, poté bude následovat zákaz hotovosti ? Nejlépe "salámovou technikou", kdy Babiš zakáže hotovostní platby nad 100 000. "Stejně sloužily jen mafiánům !" Pak 10 000, 1 000, 100 a pak se řekne, že tak malá suma je k ničemu, tak nač udržovat bankovky a mince. Pokud nebudete chtít "vstoupit do systému" - bude následovat návrat ke korálkům a mušličkám jako k platidlu ? - Tohle stojí za zamyšlení - máme "softwarové" peníze jako je Bitcoin, které žádný politicko - ekonomický úchyl neprzní. Jaké budou budoucí nezprzněné "hardwarové peníze". Mušličky to asi nebudou, protože nebude autorita která by vynutila jejich "hodnotu", takže nakonec nekryté papírové a státy rušené měny půjdou do kytek a "šedá ekonomika", která je nejefektivnější neb ignoruje "regulace" pojede ( zase po 400 letech ) na mince z drahých kovů ? Bude následovat "zákaz vlastnictví zlata", jak předpovídají američtí příznivci konspiračních teorií ? - Jistě jste už pochopili princip řešení problémů, kde jeho příčina není, takže už i vy se můžete snadno stát samozvanými pesimisty prognostiky, jako já. Proto není důvod abych v článku pokračoval, přestože mám materiálu ještě na dva další. Ještě jenou všechny prosím o seznam nově zřízených živností / drobných podniků po roce 2010 zejména s úvěrem u banky, protože opravdu asi žiju v bublině, kde je všechno naopak a dotace s regulacemi nepřinášejí rozvoj, ale stagnaci.

panu autorovi Růžičkovi nebo "Zifčákovi?"

(Kritik, 31. 8. 2016 14:29)

Myslím, že dr. Kubač trefil hřebík na hlavičku. (Pro) židovské zdravice (pro) izraelské přikryté jako v Německu židovkou Merkel zdejšího autora pana Růžičky jdou Zifčákovi na ruku, už dlouho. Jak (Yak?) se tehdy se židovskou "věrchuškou" ruských židů dohodnutých skrze Václava Havla dohodli k datu 17.11. 1989 s americkými židy na patu, až se z gojímů kouří.....Dodnes ! Hodně! Zde! Zejména, zde s výsledkem jako zde nahoře i dole je pitomost o synagogách, zejména okolo Budějovic v blízkosti „mlhoviny v Andromédě!“ Že? Jak žertují nečetní nezhnusení „čtenářové“! Kdo pa((pac a pusu!))by si dovolil kritizovat pokračující StB jako nezdolní Ano, a jejich Mossad obzvlášť? Kritizovat ve „svobodných novinách „ je trestné?

... (T)am kde problém není§

(svět Růžičkovi nebo Zifčákovi?, 31. 8. 2016 13:09)

........am kde problém není ...Včera v 5:39 | Petr Kubac Svět okolo
Tento blog čte až 500 lidí denně, které potřebuju k naplnění "experimentální části" dnešního příspěvku. Proto než se začtete : PROSÍM - PROSÍM napiště do komentáře jestli si kdokoliv z vás v celém širokém okolí vzpomene na to, že by drobný řemeslník / živnostník / podnikatel po roce 2010 dostal od banky úvěr a za ten rozběhl své podnikání - já neznám žádný takový případ, ale třeba jsem uzavřen v nějaké "bublině".
Za odměnu vysvětlující anekdota - Pan Kohn hledá večer pod lampou hodinky, jde kolem Roubíček, že mu pomůže, po půl hodině lezení po čtyřech se ptá : "ztratil jste je vůbec tady ? " a Kohn odpoví : "ale vůbec ne - ztratil jsem je támhle v křoví, ale tady pod lampou se lépe hledá". Ergo už jsem psal, o megakorporacích, kde pokud se nedá udělat nic užitečného a řešit problémy kde jsou, stále ještě je možno řešit problémy, kde nejsou - přesněji kde není jejich příčina.
Příklad č. 1 - měli jsme komunistickou soudní soustavu - prokuratura, obhajoba součástí obžaloby, třídně orientovaní soudci ..... Tu jsme potřebovali super rychle transformovat na republikánskou soudní soustavu - nezávislého avšak účinného soudnictví. Nezdařilo se. Tak se rozmnožily patologické jevy "nepostižitelní" pachatelé, recidivisti, pletoucí si věznici se zaopatřovacím ústavem a dlužníci. Dlužníci se rozmnožili zejména v podnikatelské sféře tak, že koncem 90. let platil obchodním partnerům jenom blázen nebo altruista. Proto místo urychleného dokončení ( skutečného zahájení ) reformy soudnictví jsme zaveli systém soukromých exekutorů. Exekutoři se však nevrhli na podnikatelskou sféru, kde každý dlužník byl zároveň mafián s kontakty na ukrajince se sudem s louhem. Naopak vrhli se na hlupáky, co nabrali spotřebitelské úvěry, neukázněnou mládež jezdící načerno atd. Výsledkem je ožebračení třetiny národa, kterým v exekuci prodávají barák kvůli pokutě za 400, která exekutorskými poplatky "narostla".
Proto místo urychleného dokončení ( skutečného zahájení ) reformy soudnictví následovaného předáním agendy exekucí zpět do rukou soudů, které jediné jsou legitimní "ramena státní moci", začal Pelikán řešit počet exekutorů, jejich místní příslušnost, odměny atd. Proč lézt do křoví, kde je tma, vlhko a píchá to tam do kolen žejo ??
Příklad č 2. - byznys se "sociálně vyloučenými ubytovnami" - vede k naprosté absuditě, kdy stát posílá prachy přímo na konto místního mafiána a tento ještě rozbíjjí ve svých "nemovitostech" umyvadla a záchodové mísy, aby stavba splňovala definici "přístřeší" za které se platí více - nikoliv "bytu" - na které jsou dotace nižší ?!?

Příklad č. 3. V 90 letech sice nikdo neplatil nikomu, ale přesto bylo dětsky snadné začít podnikat. Dnes máme "punkové pekařky" - děvy, které nesmí prodávat vlastní cukroví neb nemají "výuční list v oboru" a "provozovnu ze skla a oceli" schválenou všemi "orgány" státní moci. Tento fenomén není vlastní jenom česku - všude v Evropě lze založit "parazitující neziskovku" snáze než užítečný byznys. ERGO nastal "pokles růstu" nebo dokonce přímo "růst poklesu " HDP. Na to centrální banky reagují dle ekonomických pouček - snížením úrokových sazeb, aby úvěry pro podnikání byly dostupnější. Problémeček je, že díky byrokratické "regulaci" dosáhne na úvěr "Farma čapí hnízdo" a další projekty tohoto typu, které díky zlodějské komponentě vedou k poklesu HDP - nikoliv živnostníci, jejichž činnost by vedla k ekonomickému růstu.

....... obhájce Židů,synagog a všeho židovského - zejména židovských zákonů

(ŽIDOFIL, 29. 8. 2016 13:22)

Milý autore pane Růžičko, obhájce Židů,synagog a všeho židovského - zejména židovských zákonů

Po roce 1990 se dostali k moci známí bývalých funkcionářů a podobní lidé. Nikdo z nich neměl správnou kvalifikaci a každý dělal něco jiného nežli studoval. Většina z nich však neměla ani středoškolské vzdělání.

Výsledkem bylo nesmírné množství zákonů, které neměly hlavu ani patu a byly naprosto nesmyslné. Jeden z nich byl i o alkoholu při jízdě na kole. Tento nesmyslný zákon trvá dodnes a po téměř 25. letech se někdo snaží ho změnit. Zatímco v každém civilizovaném státě na západě se smí přiměřeně pít alkohol i při jízdě autem, u nás se nesmí pít alkohol ani při jízdě na kole.

Poslanci v parlamentu i v senátu mají imunitu a pití se jich netýká. Mohou pít kolik chtějí a nikdo je nemůže potrestat. Zatímco lidé v pracovním procesu nesmí vůbec pít alkohol, oni mohou neomezeně a ještě si ho mohou koupit v parlamentní nebo senátní kantýně za mnohem menší cenu nežli je v obchodě. Je to také vidět na jejich shromážděních. Polovina poslanců je vždy totálně ožralá a další třetina spí. Ti zbylí si čtou noviny a nebo telefonují a nebo hrají hry na počítači.

Kdo nevěří ať se podívá na některý přenos z parlamentu, kterých je v televizi bezpočet.

Ještě máme IZRAEL a "Malý Izrael" "českou"ČR!

Re: ....... obhájce Židů,synagog a všeho židovského - zejména židovských zákonů

(autor, 29. 8. 2016 20:15)

Drahý Židofile.

Nevím ale, zda nejde jen o osvíceného1ET3C židofila.
Doporučuji jít žvanit do parlamentu (nebo i Parlamentu ČR) a neotravovat p. Růžičku, který píše o památkách a nikoliv o uváděných zákonech.
Jako islamisté ničí Budhu a jiné významné historické památky, jistě se k nim můžeš přidat ničením židovských, křesťanských atd...
Bůh či Aláh Ti pomáhej!

Chemie pro šílence 67. Svítí až do žaludku (2)

(Vesmířané, 26. 8. 2016 14:59)

Vesmířané – bít tohoto autora do hlavy nedovolíme ani Merkel! (1)
Chemie přo šílence 67. Svítí až do žaludku. 11. srpna 2016 v 5:17 Už jsem tady měl spoustu "počítacích" článků, kdy jsem počítal jestli se svíčka vyrovná baterce, kolik energie si z prachu vezme koule z pušky atd. Dnes mě tedy opět postihla ta choroba, abych si od hnidopišných inženýrů nechal nadávat, že moje výpočty jsou hrubě nesprávné v celku i v detailech. Za starých dobých časů se říkalo, že hektar pole uživí rodinu. Jelikož máme dnes ten "solární boom" máme detailně změřeno kolik energie ze sluníčka dopadně na zem. Pak detailně víme, kolik je energetická spotřeba lidského organismu při různých pracech. A dokonce víme, že řepkové pole mění sluneční energi na "bionaftu" s účinností asi 0,3% nebo že rostliny škroboviny jako jsou brambory a obilniny přemění na "výsledný produkt" asi 0,25 - 0,5% sluneční energie. Co nám tedy brání dát tato čísla do poměru a nechat si v diskusi pořádně vynadat. 1. Energetická potřeba organismu. Bazální metabolismus tedy energetický výdej ležícího nic nedělajícího je asi 8 MJ /den. Úřednící postřebují asi 12 MJ / den. Těžká práce ( dřevorubci ) vyžaduje až 25 MJ / den. Pokud předpokládáme že "hektar živí rodinu" asi ta rodina nepěstuje brambory sepisováním excelových tabulek. Ergo je třeba odhadnout energetický výdej "motykového" zemědělce. Zahradníci mají energetický výdej 15-17 MJ / den * 5 osob - předpokládejme hrubě a zkresleně 80 MJ / den v podobě potravy pro celou rodinu. 2. Sluneční irradiace. - je dokonale známa a na většině našeho území činí 1100 kWh / rok / m2. Což převedeno na Si jednotky je 3.96 GJ / m2 za rok. Zbývají už jenom nějaké počty 80 MJ / den = 29,2 GJ / rok. Pokud by rostliny pracovaly se 100% účinností 29,2 / 3,96 = pouhých 7,3 m2 záhonu by stačilo k uživení rodiny. Pokud vezmeme pesimistickou variantu "účinnosti" rostlin je to 2 949 m2. Hektar má 10 000 m2. Zkušenost našich předků pravděpodobně ( zcela jistě ) byla správná. Musíme totiž vzít v úvahu, že poměr 3000 ku 10 000 m2 je dán jednak pěstováním krmiva pro hospodářská zvířata, která jsou důležitým zdrojem živočišných bílkovin. Druhý faktor pak je malá účinnost "motykového" zemědělství oproti profesionálním pěstitelům "bionafty" / řepky a jiných plodin - průmyslovým způsobem.

Chemie pro šílence 67. Svítí až do žaludku (2)

(Vesmířané – bít tohoto autora do hlavy nedovolíme ani Merkel!, 26. 8. 2016 14:56)

Vesmířané – bít tohoto autora do hlavy nedovolíme ani Merkel!

Pokud máte zahrádku jako dlaň - pravděpodobně jste právě posmutněli. Nicméně ani majitelé "méně než hektaru" nemusí podléhat zoufalství. "Až to praskne" a nějakou šťastnou náhodou vám úrodu nesežerou ( a vás při tom brutálně nezbijí ) dnešní "hendikepovaní a sociálně slabí občané". Stále tady jsou ještě možnosti jak se v účinnosti pěstování rostlin přiblížit vysněné plodině - cukrové třtině, která na "biomasu" přemění 7-8% slunečního světla. Tedy :
1. Zapomeňte na maso - kupte si kozu a živočišné bílkoviny hraďte kozím mlíkem, zbytek vaší stravy nechť je vegetariánský až veganský jídelníček.
2. Zapoměňte na obiloviny - vaše spása je chladný sklep s bramobrami a spousta škopků s kyselým zelím - kdo nevěří ať znovu mrkne na tabulky výnosů plodin, které už tu byly.
3. Pokud máte zahrádku jako dlaň - patrně vaše zemědělství může ( a musí ) být daleko intenzivnější než pokud obhospodařujete celý hektar. Tedy sázejte husteji, okopávejte více, zalévejte více, hnojte přímo k rostlině, plevejte důsledněji atd.
4. Technické Gadgety - jako pěstování v truhlících, skleníky, vertikální zahrady, hydroponie, akvaponie, pěstování více plodin společně ? Stavím se k tomu poněkud skepticky hlavně proto kolik technických drobnosti takové "zemědělství" potřebuje - přestože třeba naše vlastní balkónová "rajčatová farma" ze dvou květináčů á 50 x 50 cm už měkolik sezón zdatně konkuruje svými výnosy "záhonu za domem" u tchánů.
Možná jsem ale příliš optimistický - možná není třeba hektar volné krajiny svádějící k "polnímu pychu". možná právě ze všech stran betonem obehnaný dvorek s nějakou exotickou pěstitelskou technologií - bude nakonec to pravé.

Zbývá už jen rada robotům ke zničení lidstva - už tu jednou byla - trpělivě čekejte a posledního chudáka, co přežije "civilizační spor" potom majzněte do hlavy. – doporučeje autor autorovi: pijte raději pivo uberte vzpomínky na synagoy podle Daenikena !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Marťanská kronika z Plzně?

Synagoga na Marsu či až na měsícíh u Jupiteru? (Plejáďané schvalují!)

(Aryané (bílá rasa)- Planeta Arian, 26. 8. 2016 14:41)

Základní druhy mimozemských civilizací – RYCHLÝ PŘEHLED
11:30, 11.Srp 2016
Základní druhy mimozemských oivařů - plzeň: Androméďané Nejsou hmotní, existují jen v duchovní podobě, jako velmi stará, úžasná andělská rasa, žijící v galaxii Andromedy. Jsou duchovní silou pod vedením ...
Aryané (bílá rasa) - Bílí humanoidé nordického typu, kteří spolupracují s Šedými (Greys). Říká se, že byli stvořeni Reptiliány a mají implantáty. Říkají, že mají tendenci ke změně náklonnosti k Reptiliánům a přikloní se k lidem. (Planeta Arian).
Plejáďané schvalují:
Plejáďané
Plejáďané jsou kolektivem mimozemšťanů z hvězdného systému Plejády. Pocházejí z různých dob minulosti, až před 500 miliony let. Plejádská kultura je velmi stará a byla „zaseta“ z jiného vesmíru dávno předtím, než vznikla Země. Vytvořili obrovskou společnost, která pracuje s láskou, myšlenkami a ideály, kterých si dosud nejsme vědomi.
Plejáďané zahájili projekt zaměřený k navázání spojení a inspirování lidstva, aby získalo zpět svou energii a vytvořilo si pro sebe lepší realitu.
Jsou jako poslové z jiného vesmíru, kteří pomáhají Zemi k přechodu ze třetí dimenze do čtvrté a pomáhají každému z nás na naší osobní cestě za probuzením, vzpomínkami a znalostmi. Jak projekt postupuje, další mimozemšťané se připojují ke skupině, někteří i z dalších systémů. Skupina později změnila svůj název z Plejáďanů na Plejáďané Plus.

Plejáďané
Plejáďané tvrdí, že jejich důvodem pro to, aby nás kontaktovali, je to, že v budoucnosti hrozí tyranie a oni se vrátili k nám, aby nás co nejdříve inspirovali, a tak jsme začali vytvářet svou vlastní realitu a změnili budoucnost. Učí nás osobní a sociální metafyzice, lásce a čistotě mysli. Plejáďané říkají, že jsou vždy jako celek, nemají žádnou individuální identifikaci. Neobjevují se ve fyzické podobě (nikoli – objevují se i fyzicky – pozn. redakce), i když říkají, že mohou. Říkají, že je bezpečnější procházet kanálem, to že nevyžaduje velkou pozornost.

autorovi na památku:

(mama MERKEL - Pilsen, 26. 8. 2016 14:33)

Du lässt die Menschen zurückkehren zum Staub
und sprichst: „Kommt wieder, ihr Menschen!“
Denn tausend Jahre sind für dich wie der Tag,
der gestern vergangen ist,
wie eine Wache m der Nacht. - (R)

Von Jahr zu Jahr säst du die Menschen aus;
sie gleichen dem sprossenden Gras.
Am Morgen grünt es und blüht,
am Abend wird es geschnitten und welkt. - (R)

Unsere Tage zu zählen, lehre uns!
Dann gewinnen wir ein weises Herz.
Herr, wende dich uns doch endlich zu!
Hab Mitleid mit deinen Knechten! - (R)

Sättige uns am Morgen mit deiner Huld!
Dann wollen wir jubeln und uns freuen all unsre Tage.
Es komme über uns die Güte des Herrn, unsres Gottes!
Lass das Werk unsrer Hände gedeihen,
ja, lass gedeihen das Werk unsrer Hände! - R

židovská šárijá?

(Plzeňský muezín, 17. 8. 2016 21:20)





Není to tak dlouho, co ses pane autore rozčiloval, že se našli kritici Tvého nadšení pro podporu uprchlíků, bojovníků džihádu, přidaných do zástupu žen a dětí z válečných oblastí. Svými vojenskými veliteli práva šárija. A nyní brečíš u zdi plzeňských nářků. Ano jako starý žid u plzeňské zdi nářků. Tedy plzenňských práv a o díky i za toto blábolení o nacismu. Kydby si autore, místo psaní podobných velebících slátanin si raději přečetl Analýzu 17.11. 1989 a začal se stydět.....

Re: židovská šárijá?

(autor, 21. 8. 2016 16:42)

Zatím co muezzin svolává muslimy k modlitbě --
tak ten "plzeňský" jen planě žvaní (píše) do větru.
Kdyby tak věděl, co všechno neví a raději se sám styděl
za své bláboly... škoda námahy...