Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maj.. maj.. majales – František Růžička

21. 8. 2017

Studentský majáles již dlouho patří mezi tradiční studentské slavnosti. Řada z nás má jistě nejen krásné vzpomínky na dobu svého překrásného mládí, ale také třeba i pikantnější zážitky. Jedním takovým byl i maturitní rozlučkový průvod mezi píseckými školami, kdy končící studenti Obchodní akademie (tehdy VHŠ, 1960) nesli za doprovodu smuteční hudby na márách umrlce. Soudruzi byli ale ostražití. Naštěstí stačila domluva, máry jsme sbalili a průvod mohl pokračovat. Krásná to vzpomínka také na první, právě založený Šrámkův Písek i tehdejší Celostátní spartakiádu.

Neméně krásná vzpomínka se váže k roku 1968, kdy českobudějovičtí studenti nesli v průvodu od Výstaviště do centra města volební alegorii. Vyhazovali velkou krychli, na jejíž všech (kolika?) stranách byla místo čísel napsána zkratka KSČ. Ať se hodilo, jak se hodilo, vždy vítězila jen ta jedna správná partaj.

Ano, dávno tomu. Bývávalo. Letošní Budějovický Majáles byl pojat jako celotýdenní multižánrový (jak vidíte, není nad moderní multi kulti) festival coby jedna z největších akcí ve městě i v kraji. Připravený program byl velmi rozmanitý, zahrnoval divadelní představení, hudební produkce, pouliční představení, workshopy, besedy, přednášky, performance (starci, co to je?) a mnohé další akce. Program probíhal na různých místech, v kavárnách, klubech, galeriích, divadlech i v ulicích. Záměrem dramaturgie byla propagace kvalitní alternativní kultury spolu s poskytnutím prostoru pro začínající umělce, především z řad studentů.

Majáles se současně začlenil do Česko-německého kulturního jara 2017 skrze spolupráci a kontakt „Das Kulturfestival z Bamberku“. Obě města i jejich kulturní scéna jsou si navzájem podobné a předpokládal se přínos pro kulturní prostředí obou partnerů.

Netřeba ani zdůrazňovat, že program gradoval ke konci týdne, kdy se uskutečnilo na Piaristickém náměstí vystoupení kandidátů s hlasováním o tři finalisty na titul „Krále majálesu“. V pátek pak následoval průvod městem (z Háječku přes město), kdy každá škola měla zadané unikátní téma kostýmů a masek. Průvod, čítající asi dva tisíce lidiček (nebo dětiček), doputoval za zvuků hudby na Sokolský ostrov, kde proběhla volba letošního „kinga“ a následné bujaré veselí s přehlídkou mladých hudebních objevů.

Mezi dílčí akce patřily: Koncerty na střeše (KD Metopol); Divadlo z hangáru (letiště); Autokino (náplavka u Vltavy); Rodinné odpoledne; Open Air (neboli Velký pátek na Sokoláku) s vystoupením švédského rappera. Nepřehlédnutelnými akcemi bylo „Studentské krvebraní“ a „Dobrobraní s Diecézní charitou“. Tyto akce pokračují i mimo termín Majálesu.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1400761.jpg

Volte krále

p1400773.jpg

Zábava na náměstí

p1400775.jpg

Love vole pod věží

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář