Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lázeňské prameny ‒ František Růžička

19. 8. 2019

V již dříve zmíněných Františkových Lázních je aktivně využíváno 23 pramenů, které zachycují mělké jímky a vrty produkující přibližně 700 až 1000 l/m. Teplota vody se v nich pohybuje v rozmezí 8-13 stupňů Celsia.

Z Karlových Varů je zřejmě nejznámějším ten „třináctý“ nebo „čtrnáctý“– Becherovka. To však není pravda, neboť tyto největší české lázně, známé již od středověku, kdy zde své končetiny léčil císař Karel IV., evidují ještě další prameny. Tím nejznámějším je zcela jistě „Vřídlo“ s vodou 72°C, vystřikující až do výše 12 metrů. Dalšími jsou: Pramen Karla IV., Dolní zámecký, Horní zámecký, Tržní, Mlýnský, Rusalka, Knížete Václava, Libuše, Skalní, Svoboda, Sadový, Dorotka, Štěpánka, Hadí a Železnatý… Tak se osvěžte, neboť lázeňským místům budeme věnovat ještě další statě.

V lokalitě Západočeský lázní nelze zapomenout ani na nedaleké Lázně Kynžvart, o kterých se však při tomto našem putování nebudeme blíže zmiňovat. Zde se nachází čtyři prameny, z nichž nejznámějším je pramen Richard, nazvaný po Richardu Metternichovi, který se o rozvoj těchto lázní velkou měrou zasloužil.

Na území Mariánských Lázní vyvěrá na čtyři desítky minerálních pramenů. Nad těmi nejdůležitějšími stojí pavilony a altány, které vytvářejí právě tu kouzelnou lázeňskou atmosféru a pocit jakéhosi povznesení do stavu lehkého, až nadneseného. Kopule Křížového pramene se dostala i na městský znak. Do tohoto pavilonu jsou svedeny nejvýznamnější léčivé prameny, celoročně přístupné, denně od 6 do 18 hodin. Máte dokonce možnost, pít je teplé nebo studené. Přímo v centru lázní se nachází otevřená Malá kolonáda s pavilonem Rudolfova a Karolinina pramene. Nedaleko od centra pak ještě Ferdinandova kolonáda. Všechny prameny jsou využívané především k léčebným procedurám.

Budete-li mít možnost v těchto lázních pobýt alespoň dva týdny, zcela určitě neodoláte kouzelnému volání okolní divočiny a podle volně dostupné navigace se budete snažit obejít alespoň většinu z nich. Věřte, nebo nevěřte, odmění se vám nejen příjemnou únavou v nohách, ale i daleko příjemnějším pocitem v mysli. Navštivme touto cestou alespoň ty nejvýznamnější. V nejbližším okolí Mariánkých Lázní jich vyvěrá více než sto.

Křížový pramen – Je jedním z nejstarších a nejdéle využívaných při onemocnění zažívacího ústrojí a alergických onemocnění. Je silně mineralizovaný s projímavým účinkem.

Ferdinandův pramen – Vhodný zejména při nemocech zažívacího ústrojí a metabolismu, má výrazně slanou chuť.

Ambrožův pramen – Slabě mineralizovaný, využívaný u některých chorob chudokrevnosti a při onemocnění močových cest.

Karolinin pramen – S vyšším obsahem hořčíku, využívaný při urologických onemocněních a léčbě ledvinových kamenů.

Lesní pramen – Mírně alkalizuje obsah žaludku, vhodný při léčbě trávicího ústrojí, onemocnění horních cest dýchacích a některých urologických chorob.

Rudolfův pramen – Používaný při chorobě ledvin a močových cest. Má protizánětlivé účinky. Jde o přírodní kyselku s vysokým obsahem vápníku a hořčíku, voda vhodná zejména pro seniory.

Balbínův pramen – Využívaný k minerálním koupelím, lze ho použít jako stolní minerální vodu vhodnou pro harmonii těla.

● Dalšími významnými prameny jsou: Alexandřin, Antoníčkův, Edwarda VII, Augustinův, Medvědí, Mariin, Prelátův.

● Těmi trochu vzdálenějšími od centra jsou: Farská kyselka, Srnčí pramen, Myší pramen, Hájenský pramen. Ke svému blahodárnému účinku po konzumaci přidají ještě svěží vůni okolních hlubokých lesů.

● A pokud si někdo z pacientů chce dopřát prožitek „XXL“, pak nemůže odmítnout pohárek z Krakonošovy studánky (nedaleko od Hameliky) a zejména pak doslova ledově vychlazený šampus z Pilátova pramene. Pro cestu k němu budete muset přidat více sil, rozbahněná cesta bývá nejen náročná, ale může být i trochu nebezpečná. Dostanete se k němu od Přírodního parku „Pilát“ přes Pottovo údolí, několikrát budete muset překročit zde protékající Pottův potok.

Na závěr tohoto putování ještě několik dobrých rad.

● Při návštěvě Antoníčkova pramene můžete mít problém s navigací, od Rudolfova pramene se místy ztrácí v domkové zástavbě. Dobrou duši, která dobře poradí, ale vždy najdete. Lze zajít až ke kostelu sv. Antonína v Úšovicích a vrátit se MHD.

● Nedaleko od Medvědího pramene (na opačném západním konci města) se nachází Židovský hřbitov. Také odtud se můžete vrátit MHD.

● Pro návštěvu pramene Farská kyselka (nedaleko Park Harmonie) doporučuji využít MHD. Nedaleká lokalita „Jezero Kladská“ se půvabnou turistickou destinací.

Příjemné prožitky přeje

František Růžička, České Budějovice

p13701271.jpg

Medvědí pramen

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář