Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hnízdo čapí – František Růžička

29. 9. 2017

Vyslovíme-li pojem „Čapí hnízdo“ dozajista se nám vybaví mediální štvanice proti majiteli tohoto zcela netradičního (?) projektu v naší postsocialistické republice, kterou byly zaplaveny sdělovací prostředky, aby lidu země této zvěstovaly, že vlastník (bývalý ministr financí Andrej Babiš) je zloděj, okradl stát, získal neoprávněně milionové dotace z EU a mnoho dalších informací k tomuto tématu.

Netřeba se v tom dále patlat. Konec statě vám ozřejmí, že zde stejně půjde o něco úplně jiného. Rozhodně ale není od věci, za daným tématem se poohlédnout… Bezesporu na výsost fundovaný redaktor Týdeníku Echo Petr Holub si dal dostatečně záležet, aby s tím vyrazil až do Bruselu. Dostal totiž pozvánku, aby vysvětlil, jaké mají investigativní novináři možnosti vysvětlit, aby efektivně kontrolovali čerpání evropských dotací. Jenže ouvej! Již dopředu tušil, jak dopadne, neboť karty byly předem rozdány tak, aby neuspěl. Prostě ostrouhal, protože – údajně A. Babiš snad kontroluje i rozhodování v Bruselu… Ani bych se nedivil, vždyť Andrej disponuje nejen podnikatelským uměním, ale také němčinou, angličtinou a francouzštinou. O českoslovenštině, případně ruštině pomlčme. Konec špatný, všechno špatné. Rekordy se nelámaly. Zpracovaný článek byl ovšem s absolutoriem. „Velké koncerny včetně Agrofertu v čele s Babišem, stejně jako jiní oligarchové ohýbají pravidla a likvidují investigativní práci médií prostě tím, že si je kupují.“

Jistěže bychom se teď mohli zabývat otázkou, kdo zapříčinil rozpad Česko-slovenské postsocialistické federace, kdo nás zbavil rodinného stříbra, zlatého pokladu republiky atd. Vůbec to není zajímavé, protože: „Musíme přemýšlet, jak posilnit věrohodnost sdělovacích prostředků, protože politické síly se je snaží zdiskreditovat. Závěrečná otázka: Že by Babiš kontroloval Evropský parlament?“ Jen k tomu stroze dodejme: „Kdože si to koupil Reflex, Respekt, Týden, Barandov a ve své podstatě všechny sdělovací prostředky?“. Že by tady neplatilo: „Koho chleba jíš, toho píseň zpívej?“ Investigace, neinvestigace. Není to spíš profesionální deformace?

Ale ještě k věci. Pokud dobře vím, pro zvídavého člověka to není nic neznámého. Ostatně, svého času - koncem roku 2013 to popsal dosti podrobně tehdejší šéfredaktor Pavel Šafr (Reflex), když ještě neotročil bulváru. Kdyby tak on disponoval s těmi 140 miliardami, to bychom se možná nestačili divit.

Smyslem tehdejšího článku nebyla ani tak potřeba informovat o činnosti v tomto „hnízdě“ (tu lze snadno nakliknou na internetu), ale ukázat, že rozsah moci, vlivu a konfliktu zájmů je v tomto případě zcela nevídaný a bezprecedentní. Též upozornit na zázrak, díky kterému se stal ze zaměstnance státního podniku majitelem a miliardářem… Na textu se tehdy podílela i reportérka Tereza Stonišová… Po jistém čase se v redakci vedle Babišárny (o prezidentovi to ani neumím vyjádřit) usídlila nejspíš Stonišárna. Takže není už jen pachuť v obci novinářské, ale také čtenářské.

***

V mezidobí pod dalším šéfredaktorem (Radek Bajgar) se v listopadu 2015 snad Reflex snažil v textu „Když vládnou koblihy“ (Šimon Šafránek) vyretušovat tu nastíněnou pachuť. Portrét významného politika a podnikatele Andreje Babiše předložil v dokumentu Matrix AB dokumentarista Vít Klusák.

Dojem? „Reportérka televizní stanice mu snaživě podlézá, diplomaté se rozplývají nad jeho sídlem, ambiciózní politici se perou o místo v jeho blízkosti. Babiš se usmívá… Chybí tu konflikt… Pro muže posedlého mocí a čísly je takovýhle film jednoduše pod jeho rozlišovací schopnost.“ Tolik autor článku. Autor dokumentu: „Já nepátral detektivním způsobem a snažil se odhalit něco ve smyslu, že A. B. předtím, než vstoupil do politiky, dopustil se něčeho nekalého“.

***

Do třetice všeho nekalého. Skvělý komentátor Bohumil Pečinka přichází v březnu 2016 v textu „Puč a kontrapuč“ s otázkou „Padne Babiš?“ Přemýšlivý ten, kdo mu dá za pravdu. „Čapí hnízdo je hra o to, kdo bude příštím premiérem a prezidentem… V době, kdy A. B. nebo lidé kolem něj žádali EU o dotace, se majetkové poměry žadatele neověřovaly. Toto kritérium proto nejde uplatňovat zpětně.

Útok proti Čapímu hnízdu, v němž se spojili Kalousek se Sobotkou a Bělobrádek s Fialou byl bezprecedentní. Bylo to cílem „pučistické koalice“ (Kalousek-Sobotka-Bělobrádek)… Celá hra Čapí hnízdo je ve své nejhlubší podstatě vlastně o tom, kdo bude příštím premiérem a prezidentem - znovu opakováno závěrem!

Ještě pro pořádek: „Podezření“ spočívá v tom, že firma si zažádala o dotace v roce 2008 jako neznámá společnost. Farma patřila do koncernu Agrofert, vydala anonymní akcie a svého skutečného vlastníka za ně skryla. Když nový zákon tyto anonymní akcie zakázal, farmu opět převzal Agrofert.

***

Občas mívám i trochu štěstíčka. A není ani tak „pokakané“. Vydal jsem se před nedávnem na zájezd s jednou nejmenovanou cestovní kanceláří na sever republiky. Zcela logicky jsme při silnici od Tábora k Benešovu míjeli Olbramovice (podle p. Šafra nuzná vesnice, pro železničáře veledůležité místečko).

Stával tu statek (ze 17. století) s lihovarem, kterému hrozila eutanázie jako třeba jiným českým cukrovarům, sklárnám, pekárnám, horským chatám, lázničkám. Kdosi koupil, ukrad, nebo zprivatizoval a přebudoval bratru za půl miliardy. Padesát melounů „zamázla“ dotace z EU. Okolní farma s pastvinami a rybníkem zabírá 92 hektarů. To si ostatně také můžete nakliknout.

Štěstíčko bylo i v tom, jaká s námi jela paní vedoucí. Vysokoškolsky vzdělaná, odborně fundovaná a také angažovaná. Společensky i při výchově mladé generace. Barvitě všem vylíčila, jak absolvovala s dětmi vzdělávací program v tomto Čapím hnízdě. Nemohla si to vynachválit, včetně skutečnosti, že vynaložené prostředky (podnikatelem i dotačně) účelně slouží ku prospěchu. Pravda, o tom, že se zde školili (nebo doučovali) budoucí poslanci za Hnutí ANO, nevěděla, což ale není vůbec podstatné, to už zvěstoval pan výše jmenovaný autor z roku 2013. Takže byla možnost „trochu“ si poopravit názor. Za mnou sedící paní ale soustavně tvrdila, že to Babiš stejně ukrad. Konec občanské diskuse.

***

A jedeme dál. Necháme ležet Čapí hnízdo u Olbramovic bez dalšího lkaní, osočování, spekulování. Nechť se s tím vypořádají příslušné státní orgány či orgány činné v trestním řízení. I ty bruselské. Nejsou-li uplacené. Věnujme se ušlechtilejšímu tématu – životu na vysoké noze. Tedy: životu těch, kteří nejsou podnikateli či politiky, přesto žijí na vysoké noze. A sídlí mezi nebem a zemí. V mělčinách jezer a rybníků, v rákosí či lukách nejen jižních Čech důstojně si vykračují nebo nehybně čekají na svou každodenní potravu.

Pan čáp a jeho družky kromě uvedených prostor vyhledávají společnost lidských obydlí. Zpravidla na vysokých komínech staví svá hnízda. A to nejen u nás, ale i ve východní Evropě, na Balkáně, ve Španělsku, v severní Africe, Turecku i Střední Asii. Živí se žábami, hraboši, krtky, užovkami i hmyzem. Denně uloví údajně čtyřicet a více živočichů. Na podzim od nás odlétají na jih a táhnou do jižní Afriky. Za den urazí až tři sta kilometrů a na jaře se zase vracejí. Snad je jim tu dobře.

O stavbu hnízda se stará především samec, který přilétá dříve než jeho družka. Ona pak naklade až pět vajec, která zahřívá (snaží se ale oba) a po třiceti dnech se líhnou mláďata. Ta se zhruba za dva měsíce učí létat. Nepotká-li je nic nepříjemného. Jakmile jsou schopni letu, osamostatňují se.

Čapím rodinkám byla na území Českobudějovicka věnována velká pozornost 45 hnízdům. Některým dokonce v přímém monitoringu. Zadokumentováno bylo 23 odchovaných čápat.

● V Sedlci jich bylo 5, po úhynu jednoho z rodičů (uhynulý samec nalezen na ulici)byla tři nasazena do inkubátoru hlubocké ZOO.

● V Lišově vylíhnuto také 5.

● V Borovanech tři uhynulé, jedno zůstalo živé.

● Další přírůstky byly na Hluboké, Strýčicích, Nových Hradech, Žabovřeskách, Olešnici, Trhových Svinech…

● Na silnici z Písku do Českých Budějovic jednoho čápa srazilo auto, v nedalekém hnízdě tři vylíhlá.

● Čížová - v záchranné stanici živočichů (Makov) se vylíhlo pět mláďat.

Největší pozornost snad byla věnována čapí rodině v Dubném, kterou potkala skutečná tragédie. Nová družka Natálka snesla Maxovi tři vajíčka, spolu museli dokonce čelit útokům cizích čápů, kterým se jejich příbytek zalíbil. Líhnutí bylo sledováno kamerou v přímém přenosu a byla to první mláďata, která se letos v republice vylíhla. Při studeném jarním počasí však všechna čápata postupně uhynula. Snažila se Natálka, snažili se hasiči. Marně. Příroda se však ukázala jako mocná čarodějka a dovolila, aby samička snesla další dvě vajíčka. Ani tato vylíhlá holátka ale nepřežila pozdější silnou bouřku. Příroda tak ukázala nejen, jak je mocná, ale také, jak dokáže být krutá.

Ostatně – asi jako naše politická scéna. Prosím čtenáře, dejte si to do souladu se svými postoji a myšlenkami.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1260102.jpg

Rodinka v Libíně

p1400727.jpg

Není hnízdo jako hnízdo

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář