Jdi na obsah Jdi na menu
 


Honzo Grolichu, tentokrát to „nedáš“…!

29. 9. 2020

„Zasmrádlých“ politiků neubývá…

Čtenářům mých článků to jistě vysvětlovat nemusím. Píšu zásadně jen o věcech, nikoli o podružných banalitách, abych na ně upozornil ty, kteří to mají v „popisu práce“, ale také o lidech, kteří si zaslouží buď pochvalu a uznání, nebo naopak pokárání a odpovídající trest. A protože i publikační prostor stojí čas a peníze, ne na každého se dostane.

Z tohoto hlediska není jistě náhodou, že jako první stranu – krátce před podzimními volbami – jsem si vzal na paškál naši druhou nejstarší politickou stranu – KDU-ČSL. O ní již delší dobu tvrdím, že představuje tu nejsmradlavější žumpu, jakou v naší politice máme. Bohužel – špatné jméno této straně dělá zejména její současné vedení, složené z Bělobrádkovy „partičky“ kariéristů a politických „vyžírek“, která si po r. 2010 tuto partaj postupně „zprivatizovala“ a proměnila ji k obrazu svému: v další nepotřebnou stranu, jež měla posloužit jako „výtah k moci“ pro pár „kámošů“.

Z nadějné středopravicové strany, jež chytila druhý dech po neúspěšném „šafářování“ morálně problematického J. Čunka a po volebním debaklu jeho nástupce v předsednické funkci, C. Svobody, se za posledních deset let stalo nepotřebné politické haraburdí. „Partička“ z generace Husákových dětí v čele se „Slovákem“ M. Jurečkou řeší dnes největší dilema svého života: co se stane se „zasmrádlými“ politiky z tohoto stranického vedení, až tuto partaj nikdo volit nebude?

To, co se již delší dobu projevuje právě u nedávno zvoleného vedení KDU-ČSL, začíná se šířit jako rakovina i v nižších „patrech“ lidovecké politiky. Názorným příkladem je právě osoba lídra krajské kandidátky KDU-ČSL v Jihomoravském kraji – starosty obce Velatice na Brněnsku Mgr. Jana GROLICHA.

Jméno tohoto komunálního politika není pro mne žádnou novinkou. Psal jsem o něm již před rokem v úplně jiné souvislosti. Ani ve snu by mě tenkrát nenapadlo, že právě tento mladý muž se odhodlá kandidovat na post příštího jihomoravského hejtmana. Jsou u nás někteří mladí, ambiciózní lidé, kteří by „z fleku“ mohli dělat „ředitele zeměkoule“ a k tomu i správce přilehlých galaxií.

Rozhodně nechci tvrdit, že KDU-ČSL je jediná strana u nás, kde došlo k nahromadění jinak nepotřebných politických figurek, které by se prací vlastních rukou neuživily (o hlavě ani nemluvě!). Např. Babišovo hnutí/strana „ANO 2011“ má pár takových exemplářů taky: bývalého primátora Brna P. Vokřála či „dočasnou“ ministryni spravedlnosti, „králíkářku“ T. Malou, nebo neúspěšného kandidáta na pražského primátora – P. Stuchlíka. Kdo si dnes na tyto politické kašpary vzpomene?

O personální „bídě“ dnešních politických stran se už hovoří a píše naprosto otevřeně. Zkrátka: nejsou lidi, hlavně ti kvalitní, kteří mají mozek v hlavě a používají ho k přemýšlení. Vidíme a slyšíme to všude okolo sebe. Např. právě dnes jsem se na internetu dočetl o tom, že předseda KDU-ČSL by rád do této strany přilákal mladé lidi a ženy. Bohužel – pozdě. To se mělo stát před několika lety. Volat po něčem takovém čtvrt hodiny po dvanácté je zpozdilé a svědčí to o jediném: o výši IQ dotyčného politika.

Co dělala Bělobrádkova „partička“ celých deset let, kdy byla ve vedení této strany? Mladou generaci a ženy dokáží lépe a úspěšněji oslovit jiné strany, např. Piráti, nikoli zatuchlá, „černoprdelnická“, kolaborantská partaj, které zvoní umíráček? Je pozdě, pozdě, pozdě, vážení přátelé z KDU-ČSL! Poděkujte P. Bělobrádkovi, M. Výbornému a M. Jurečkovi za to, že se nepokusili tuto záležitost vyřešit včas!

Proto je pro mne tak trochu záhadou, proč právě prostřednictvím KDU-ČSL hodlal vystudovaný právník z Velatic u Brna, J. Grolich, udělat politickou kariéru. Kdyby neprovedl „lumpárnu“, o níž jsem již před rokem psal a kterou jsem vcelku detailně popsal v článku „Pětkrát z téhož soudku“, zejména v kapitole s názvem Lidoveckých „excesů“ přibývá, sebereflexe žádná. Konec se blíží (SN č. 8/2019, vloženo 19. 8. 2019, ZDE), nejspíš bych ho považoval za nadějného politika, jakých je nám potřeba jako soli. Bohužel, jak se později ukázalo, je právě „Honza Grolich“ typem mladého politického kariéristy, jehož nějaké svědomí netrápí a který půjde s každou stranou, jež o něho projeví zájem. Tak jednoduché to je!

Potvrdil to ostatně on sám během debaty s kandidáty do krajských voleb v Jihomoravském kraji. Mezi ostřílenými „borci“, kteří se v politice na jihu Moravy pohybují již nějaký ten pátek, vypadal do té doby nápady překypující starosta J. Grolich tak trochu jako politický začátečník. Např. J. Vitula (dříve KDU-ČSL, dnes TOP 09) toho jistě pamatuje mnohem víc: úspěchů i malérů, které brněnští lidovci mají „na triku“. (Řeč byla o nevýhodném pronájmu brněnského letiště, jež má na svědomí dnešní poslanec S. Juránek, bývalý jihomoravský hejtman.)

Zmíněná debata, kterou na ČT24 moderovala dne 23. 9. 2020 D. Písařovicová (úspěšně jí do toho „kecali“: zástupce ČSSD, J. Vitula a F. Lukl, kteří by to moderování mohli vzít za ni, až vypadnou z politiky), odhalila ještě jeden problém: předseda Svazu měst a obcí F. Lukl, který kandiduje za STAN (dříve byl v týmu SPO jako „zemanovec“ a za hlavního soupeře, kterého chtěl porazit, považoval M. Kalouska), se osobně zná s J. Grolichem a tyká si s ním. Čili: Česko ‒ jedna vesnice.

Tím je vysvětlen i benevolentní postoj F. Lukla k protiprávnímu jednání starosty obce Strání A. Popelky, na něž jsem tohoto předsedu písemně, dokonce dvakrát, upozornil. Výsledek? Prý nemůže nic dělat. No, když si se starosty jednotlivých obcí tyká, pak je to pochopitelné. Jak by po nich pak mohl chtít, aby neporušovali platné zákony a nedopouštěli se dalších nepravostí? Vždy totiž platilo, že ryba smrdí od hlavy.

●●●

Kdo je lidovecký politik Jan Grolich?

Kandidát KDU-ČSL na funkci příštího hejtmana Jihomoravského kraje, jak hlásá jeho heslo ve Wikipedii, je 36letý „český politik a advokát“ Mgr. Jan Grolich. Po absolvování církevní střední školy vystudoval práva na Masarykově univerzitě v Brně (2004-2009), avšak ihned po dokončení studia se tomuto oboru přestal věnovat. Věru podivný přístup některých dnešních mladých lidí! Grolich sice vykonal advokátské zkoušky, ale jako právník nikdy nezačal pracovat.

Vyznat se v dnešní „právní džungli“ není jednoduché ani pro zkušené právníky, natož pro čerstvého absolventa tohoto studia. Navíc: poptávka po právnických profesích byla během posledních třiceti let zcela pokryta. Mnozí lidé proto studují práva jenom proto, aby si mohli před své jméno napsat akademický titul. A tak i J. Grolich se raději vrhl do politiky, zřejmě v domnění, že tam mu budou pečení holubi létat rovnou do úst.

Co se týká politických aktivit tohoto mladého muže, za pozornost stojí, že starostou obce Velatice nedaleko Šlapanic u Brna (okr. Brno-venkov) se stal v r. 2010, a to v 26 letech, což je i na poměry malých obcí docela úspěch. Starostou se tehdy stal jako „nezávislý“ na kandidátce KDU-ČSL. O čtyři roky později už tuto funkci obhajoval v „dresu“ KDU-ČSL. Za tuto stranu kandidoval v r. 2017 do Poslanecké sněmovny – dokonce z posledního místa lidovecké kandidátky. Tady se mu toto „frajeření“ nevyplatilo, protože zvolen nebyl: KDU-ČSL tehdy stěží přesáhla pětiprocentní hranici a z Brněnska se do PS probojovali pouze dva kandidáti – J. Mihola a S. Juránek.

Lze tedy oprávněně předpokládat, že J. Grolich bude chtít svou kandidaturu zopakovat, avšak ani tentokrát šanci nemá, protože KDU-ČSL se v r. 2021 již do PS nedostane. Jak ukázala zmíněná televizní debata, je krajská úroveň politiky pro J. Grolicha maximum dosažitelného. Na úspěch v celostátní politice nemá dostatek znalostí ani životních a politických zkušeností. Samotné dosažení postu řadového krajského zastupitele bude pro něho maximální metou.

Dovolím si k výše uvedeným skutečnostem připojit pár poznámek. Stát se starostou tak malé obce, jakou jsou Velatice (podle sčítání lidu z r. 2011 má tato obec 648 obyvatel; aktuálně se na internetu uvádí 760 osob), může v podstatě kdokoliv. Pro mne osobně je naopak nepochopitelné, že někdo vystuduje práva, což není zrovna nejlehčí obor studia, dokonce složí profesní zkoušku – a pak se tomuto oboru vůbec nevěnuje.

Co by dal mnohý jiný mladý člověk za to, kdyby tuto školu mohl vystudovat – za peníze daňových poplatníků?! Kdyby si toto studium tito lehkovážní studenti museli platit ze svého, bylo by jedno, zda se tomuto oboru následně věnují, či nikoliv. Měli bychom už konečně začít sankcionovat jak „věčné“ studenty, kteří studiem stráví půlku svého života, tak i takové absolventy, jako je J. Grolich: ať zaplatí náklady za své „zbytečné“ studium!

●●●

Proč není J. Grolich vhodným kandidátem na příštího hejtmana?

A teď k tomu, proč nepovažuji J. Grolicha za vhodného kandidáta na hejtmana Jihomoravského kraje. V čele tohoto kraje, který patří k nejlidnatějším v naší republice, by měla stát starší, vyzrálá osobnost, nikoli nějaký ztřeštěný mladík, jenž neví, co chce, a pro upoutání pozornosti je schopen natáčet nejrůznější bláznivá videa nebo „streamovat“ svůj pracovní a soukromý život. Jak informovala některá média, součástí Grolichova internetového přenosu byl i jeho pobyt na WC. To už je hodně „přes čáru“ a daleko za hranicí běžného vkusu. O křesťanských „konzervativcích“, za něž se J. Grolich schovává, si troufnu tvrdit, že by něco podobného stěží pochopili a schvalovali.

[Příště, bude-li k tomu mít příležitost, dojde možná i na soulož v přímém přenosu. Kdoví? Domnívám se, že by aspoň manželka měla tohoto politika krotit v jeho politických ambicích. Jeden Pavel Novotný z Řeporyjí nám snad stačí! Nepotřebujeme mít politiku plnou nezvladatelných „puberťáků“, které jejich straničtí šéfové nejsou schopni „umravnit“.]

V této souvislosti se mi vybavila jedna vzpomínka na komunální volby 2018 v Brně. Tam v předvolebním šotu kandidát do brněnského zastupitelstva, O. Pospíšil (ČSSD), dokonce neváhal vylézat z popelnice. Někteří politici jsou schopni za ten balík peněz, který pak dostanou za své vegetování v politice, udělat doopravdy cokoliv. Kam se na ně hrabou obyčejné prostitutky?!

Jsem přesvědčen o tom, že právě příhoda s internetovou „předvolební kampaní“ hodně zmenšila šanci na úspěch tohoto příliš liberálního „konzervativce“ J. Grolicha u tradičních, katolicky založených voličů na jižní Moravě. Takové věci se nedělají, dokonce ani ve stádiu značné opilosti. (Pouze R. Vondráček si může dovolit tancovat na předsednickém stole v PS, aniž je za to svým stranickým šéfem potrestán. Ve straně skutečně konzervativní by byl takový politik bez milosti „dekapitován“.)

V případě lidoveckého kandidáta na příštího jihomoravského hejtmana za to J. Grolicha potrestají sami voliči. Zdá se, že mu to už došlo, protože na rozdíl od nadšených výkřiků z počátku volební kampaně působil v předvolební televizní debatě z 23. 9. 2020 poněkud sklesle. Asi konečně pochopil, že jeho vyhlídky na případné zvolení nejsou valné.

●●●

Vyznamenávat podvodníky a podvodnice se nesluší!

Hlavní důvod toho, že ještě před volbami do krajských zastupitelstev se z J. Grolicha stal „mrtvý“ kandidát, souvisí s událostí, o níž jsem na internetu psal již před rokem, kdy vyplaval na povrch obrovský skandál s údajnou vězeňkyní sovětského Gulagu V. Sosnarovou z Velatic. Byl to totiž právě starosta této obce, J. Grolich, kdo navrhl tehdejšímu hejtmanovi B. Šimkovi, aby tuto ženu vyznamenal udělením krajské medaile. A hejtman B. Šimek skutečně 88letou „odbojářku“ V. Sosnarovou vyznamenal. Až později vyšlo najevo, že z její strany to byl podvod.

Tato žena se totiž dlouhá léta vydávala za bývalou vězeňkyni sovětského Gulagu a tvrdila doslova neuvěřitelné věci o poměrech v těchto bolševických pracovních lágrech. Tyto své historky pak vyprávěla ve školách dětem a studentům, aniž kdokoli její údaje uvedl na pravou míru. S velkým časovým odstupem se proti „řádění“ této „pohádkářky“ ohradili pracovníci Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), kteří prokázali, že si všechno vymyslela.

Bohužel – i to je součástí nezdravé praxe, kdy naši novináři v posledních letech zcela rezignovali na starou dobrou žurnalistickou zásadu: ověřování údajů alespoň ze dvou na sobě nezávislých zdrojů. Dnes to nedělají ani veřejnoprávní média, jak nás denně o tom přesvědčuje ČT.

S chorobnou lhavostí se lze setkat v každé době, za každého režimu. Jako historik a pamětník jsem v minulosti vyslechl nejedno podobné, dramatické vypravování „přímého účastníka“ historických událostí, z něhož se později „vyklubal“ docela obyčejný podvodník a lhář. Někdy tyto historky „kryla“ tehdy vládnoucí KSČ nebo je tolerovala i StB; v řadě případů je k nám „importovala“ přímo KGB.

Zkušený historik si s něčím takovým musí poradit sám. Není na to žádný metodický návod. Chce to jen dostatek zkušeností a zdravého rozumu. Především však nesmíme rezignovat na svou profesionalitu a daná fakta ověřovat, třeba i opakovaně. Dnes to bohužel nedělá většina novinářů a podle toho úroveň našich médií vypadá: ze sdělovacích prostředků se na nás valí jedna dezinformace za druhou.

Já osobně považuji výše popsané selhání J. Grolicha, který se nechal napálit podvodnicí a dokonce ji navrhl na vyznamenání, za fatální a neomluvitelné. Jsem přesvědčen o tom, že tohoto mladého muže to doživotně diskvalifikuje pro výkon jakékoli politické funkce. Správně by neměl zůstat ani starostou Velatic, protože tím hrubě poškodil pověst své obce. To je ovšem záležitost zdejších občanů. Pokud jim to nevadí, ať si v tom „hnojišti“ dál lebedí.

Na celé záležitosti s vyznamenanou podvodnicí V. Sosnarovou je nejsmutnější to, že oním mužem, který tuto ženu vyznamenával, byl brněnský hejtman B. Šimek, kterého jsem vždy považoval za slušného člověka v neslušné straně. Právě uplynulé měsíce boje proti „koronaviru“ prokázaly jak jeho solidnost a pracovitost, tak i to, že je za každé situace mužem na svém místě. Nebýt skandálu okolo „Stoky“, byl by ve své funkci nejpozději v těchto volbách nahrazen politickými kariéristy, např. zkompromitovanou „králíkářkou“ T. Malou či neúspěšným brněnským primátorem P. Vokřálem. Paradoxem odvysílané televizní debaty z 23. 9. 2020 byla skutečnost, že se mezi hosty sešli jak J. Grolich, tak i B. Šimek.

Jestlipak se tento domýšlivý „cápek“ z Velatic hejtmanu B. Šimkovi, který by podle věku mohl být jeho otcem, aspoň soukromě za tu ostudu omluvil. (Na místě by byla omluva veřejná – v televizi.) Osobně o tom pochybuji. Je to stejné jako v obci Strání na Uherskobrodsku: ani tam se starosta a zastupitelé neomluvili svým spoluobčanům za to, že je vodili za nos s podvodně zorganizovanými oslavami údajného 700. výročí této obce. Stále totiž u nás platí ono známé: Lepší drzé čelo nežli poplužní dvůr.

To, o čem píšu v souvislosti s J. Grolichem, má ovšem mnohem širší souvislosti. Především je to svědectví o dlouhotrvajícím úpadku KDU-ČSL, který má na svědomí tlupa kariéristů v čele s expředsedou P. Bělobrádkem (J. Bartošek, O. Benešík, M. Jurečka, M. Výborný), která již mnoho let určuje směřování této strany. Tito nezodpovědní jedinci vedou stranu se stoletou tradicí rovnou do propadliště dějin. Bezbranní a fascinovaní funkcionáři na nižší úrovni stranické hierarchie, jakož i pasivní členové KDU-ČSL, nemají dost sil, aby dokázali tento zhoubný proces zbrzdit ani zastavit. Proto je tragický konec KDU-ČSL nevyhnutelný. Již tyto volby to jasně prokáží.

 ●●●

Je možno beztrestně útočit na prezidentku SR?

Na jasnou otázku stejně jasná odpověď: v KDU-ČSL to lze a nikdo se kvůli tomu ani nepohoršuje, ani netrápí. Také o této záležitosti píšu v článku „Pětkrát z téhož soudku“. Přesto raději zopakuji, oč jde. Již před rokem jsem v tomto článku kritizoval fakt, že funkcionář krajského výboru KDU-ČSL z jižní Moravy, M. Venuta, se dopustil naprosto skandálního výroku vůči hlavě sousedního státu – Z. Čaputové. V kterékoli demokratické zemi by za to skončil ve vězení. (A s ním i M. Jurečka, který jeho čin schvaloval a stranicky nepotrestal.)

Dotyčný funkcionář KDU-ČSL tehdy prohlásil: „Hoďte Čaputovou s mlýnským kamenem na krku do vody.“ Reagoval tak prý na vyjádření slovenské prezidentky, jež se týkalo práva žen na interrupci. Že by právě to byl onen proslulý lidovecký „konzervatismus“?

Ze sdělovacích prostředků vím, že Policie ČR vloni kohosi kvůli podobnému slovnímu útoku na Z. Čaputovou obvinila. Přesto se obávám, že jmenovaný lidovecký funkcionář M. Venuta to nebyl. Proto je třeba, aby Policie ČR začala i tento případ vyšetřovat a aby se k němu čelem postavil také dosud „neviditelný“ nejvyšší státní zástupce P. Zeman. Je to plně v jeho kompetenci. A vědět by o tom měl i slovenský velvyslanec P. Weiss. Jistě ho to nepotěší.

Za schvalování tohoto výroku by měl být volán k zodpovědnosti také předseda KDU-ČSL M. Jurečka. Lidovci už by proto měli začít hledat jeho nástupce. Stejně to budou muset v dohledné době udělat, protože po volbách přijde čas na nové přepřahání známého lidoveckého „žebřiňáku“. Bude to již potřetí v krátkém čase tří let. Smutná záležitost. Jednoduše: postupné „umírání“ v přímém přenosu.

●●●

Čtenáři na internetu mají jasno!

Kandidatuře J. Grolicha v krajských volbách 2020 věnovali svou pozornost rovněž novináři z „Parlamentních listů“, kde lidovci dlouhodobě svoji stranu a její politiky prezentují veřejnosti. (Zdá se, že jim za to dobře platí.)

Tento dezinformační deník informoval např. o tom, že starosta Velatic J. Grolich v rámci předvolební kampaně peče doma chleba a ten pak rozdává občanům-voličům. Přesto ne každý čtenář příslušného článku v PL má pro tyto aktivity lidoveckého kandidáta pochopení. Kritizovali hlavně natočení 24hodinového videa, v němž nechyběla ani scénka s pobytem J. Grolicha na WC.

Někteří čtenáři si proto nebrali servítky a napsali to tak, jak se na politické výstřelky tohoto kandidáta KDU-ČSL dívají. Posuďte sami: „Ještě měl natočit, jak šou*tá starou (= manželku), tedy pokud nějakou má.“ – Mnoho politických pitomců si myslí, že zaujmou lidi, když uskuteční nějaké překvapení. A zahušťování blbečků u nás pokračuje rychlým tempem.“ – „Jen další Brňák mdlého rozumu.“ – A Grolich spadne na držku! Doufám i celá flanďácká sebranka.“ – Grolichu, ty jsi katolík jako Zikmund, liška rezavá, byl Čech!“ – „Grolichu, ty jsi ubožák s černou řití.“

Inu, hlas lidu, hlas Boží. Kandidát KDU-ČSL J. Grolich by se nad tím měl pořádně zamyslet. Já sám bych mu doporučil, aby svou kandidaturu stáhl a zůstal ve Velaticích. Za předpokladu, že ho tam i nadále budou jeho spoluobčané chtít za starostu. Být na jeho místě, vrátil bych se k advokacii. Je to jistější kariéra než ta politická.

26. 9. 2020

‒ RJ ‒

─────

Jan Grolich a jeho „kámoš“ F. Lukl

grolich-jan--cool-starosta-velatic-a-lukl.jpg

Vlevo starosta obce Velatice u Brna ‒ Jan Grolich; vpravo starosta města Kyjova a předseda Svazu měst a obcí ‒ František Lukl, tehdy ještě ve službách M. Zemana. Proti komu bude tento „statečný bojovník“ útočit tentokrát, když STAN patří k tzv. opozici, podobně jako TOP 09? Piráti by si měli dát dobrý pozor na to, s kým chtějí vytvořit společnou kandidátku před příštími parlamentními volbami! (Úkol číslo jedna pro V. Rakušana zní: zbavit se P. Gazdíka a F. Lukla!) Mohlo by to dopadnout podobně jako s TOP 09, na jejíchž zádech se tato „regionální“ strana dostala do Poslanecké sněmovny. Opakovat stejný trik by bylo trapné! Pozor na to, pane předsedo V. Rakušane! Voliči nejsou ani slepí, ani hluší, ani blbí! Ostražitý by měl být především I. Bartoš, protože uzavřením předvolební koalice se STAN by mohl svou stranu stáhnout na úplné politické dno. Stranou ponechávám šachovou „partii“, kterou se rozhodl rozehrát M. Minář z Milionu chvilek pro demokracii. Další fragmentace tzv. opozice je to poslední, co může vést stoupence demokracie a právního státu k porážce „spasitele“ ze Slovenska – A. Babiše. Po příštích parlamentních volbách nám hrozí, že nebude mít kdo sestavit smysluplnou vládnoucí koalici a že v zemi zavládne chaos. To by byla „pozvánka“ pro možného agresora.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář