Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Mayský rok“ 2012 a Kongres ufologů v Praze – Miroslav Müller

6. 9. 2012

Praha je tajuplné místo i obyčejný domov. Domov mnoha generací, které přicházejí, tvoří a otisknou své nejlepší a pomalu či rychleji odcházejí – do věčnosti.

Z písemných pramenů staršího data je o tomto městě či místě budoucího velkého města známo minimum. Hodně poznatků existuje ze záchranného výzkumu v pražské Bubenči. Zde bych přenechal slovo archeologům a muzejníkům, jejichž hlavní činností je nalézat, nějak popsat, maličko publikovat, neboť nikdy, ani v přítomnosti, ani v minulosti, nebylo na „nesmysly“ dost peněz…

Archeologie je právě tímto kulturním „nesmyslem“, kde se dává přednost bájení „zprávařů“ o nálezech. Nikoli nálezům samým, které mizí za mnoha zámky depozitářů, muzejních skladišť, střežených ostrými hlustvisiháky a nyní už i bývalými estébáky a jejich dědici v provedení „sekuriťáků“ a různých ochranek. Před čím mají chránit podobné ochranky? V tomto i v jiném případě před pravdou. Totiž: mnohé, ba všechno, je jinak!

Praha je mystické město, které sice nepoznalo hrůzy bombardování doby, kdy Göringova Luftwaffe sypala na Londýn a pár anglických měst „trochu“ bomb. Mnoho fakticky neponičila, jen chtěli zlomit britskou morálku. Přesně jako později střely V1 a V2. Drahé, složité, v podstatě minimálně škodící – kromě dopadu na morálku. Vyvolávat strach z nezastavitelnosti… A v odvetu humanisté za Churchillem a Rooseveltem v dojemné souhře se strýčkem Joe aneb J. V. Stalinem či Džugašvilim – jak libo, račte si vybrat – zválcovali bombardováním Německo tak, že zmizela celá města vůbec. Tisíce obcí byly srovnány se zemí…

Od dětství jsem přemýšlel o příčinách a následcích tohoto bombardování, neboť jsem byl zprostředkovaně „přímým“ účastníkem vyprávění o těchto „radostech“ skrze cca 50 let pouštěných svědectví mé totálně nasazené 90leté tetičky. Po převratu 1989 se účastnila práce Svazu totálně nasazených ČSR a přivezla některé fotografie z míst své válečné otročiny. Ze skupiny stovek spolutrpitelů z Benešovska se vrátilo roku 1945 asi z 500 nejbližších spolužáků 5 přeživších…

Nikdy nevyprávěla souvisle. Pokud došlo na válku a nasazení v Říši, skončilo to několika větami, pláčem a mlčením. A připomínkou na osobní oběti zachránců, kteří je lovili z protileteckého krytu, kde bomby způsobily prasknutí vodovodních trubek a několik (možná tisíc) mladých lidí se utopilo. Tetička byla mezi několika posledními vytaženými… Od kamarádů Čechů i uniformovaných v sortimentu uniforem obvyklých v nacistickém Německu, ač zde nyní líčeni komunisty a jejich pokračovateli jako zrůdy, v ohořelých uniformách, zde známých z řady filmových líčení „historie“ jako oblečení vrahů a lumpů, chovali se mnozí běžní „naci“ jako šlechtici. A důkazy?

Naštěstí po převratu 1989 se objevily německé dokumenty o historii Německa. Samozřejmě vše v převládajícím židovském duchu – bez ohledu na obsah vytřískat z toho peníze. Ale také se objevily později filmy, obrázky. Nejprve jen v televizi či něco v kinech, později na CD či DVD. A i seriózní svědectví!

Předal jsem SN jedno velmi poctivé filmové svědectví tehdy 17letého německého kluka, jak byl přidělen na Atlantický val někdy na konci roku 1943. Rok 1943 ve Francii, plný klidu oproti hrůzám východní fronty – Stalingradu a toho všeho po něm. Až do dne, kdy kamarádi uviděli invazní vlny 6. 6. 1944. Nyní (2012) je jasné, že celá invaze („OVERLORD“) 6. 6. 1944 musela být dohodnuta mezi US zpravodajci a protihitlerovským odporem – v nejvyšším velení armády. S cílem umožnit US „Blitzkrieg“, tj. zastrašení rozloženého Wehrmachtu a bleskového vzdání se západním spojencům. Tedy to, co se dělo až v dubnu 1945 a zejména v Čechách v květnu 1945…

Obyčejní vojáci politické hrátky nepochopili, měli rádi svou vlast. Když zmíněnému mládenci (tehdy asi 18 let) padli blízcí kamarádi v pevnostech Atlantického valu, v první vlně útoku ráno 6. 6. 1944, zbylí organizovali obranu. Jeho úkol bylo střílet z kulometu. Redakce mě opraví, dokument má v archivu. Asi 16 hodin střílel a střílel. Střeliva měli dost, problémem bylo chlazení… Pak pro neudržitelnost palebného postu ustoupili a přežili. Tedy: konec války…

Dotyčný mládenec zestárl a začal hledat přeživší z těch jatek, co osobně způsobil. Z vojenských dokumentů zjistil, že postřílel sám za pomoci dodavatelů munice a chladičů i díky spolehlivé mechanice onoho německého kulometu, či více zbraní, které střídal, asi 6-7 tisíc amerických vojáků, dvojnásobek zranil a držel v šachu 16 hodin oněch asi 30 000 vysazených útočníků na Atlantický val a jeho německé obránce. Jediný německý kluk s nějakým důstojníkem a asi (přesně si to nepamatuji) se 7 statečnými kamarády. V dešti bomb, dělostřelecké palby a leteckých útoků na hnízda odporu proti vylodění 6. 6. 1944…

Hodně přemýšlel, čeho byl svědkem, a rozhodl se vyhledat přeživší těchto jatek ze dne 6. 6. 1944. Postřelený Američan, občan USA, se stal po válce duchovním. Vojenským farářem armády USA a činovníkem také v hledání kořenů válečných svinstev a hledání cest usmíření a odpuštění. Sešli se, stali se přáteli. Rozhodně po sobě už nestříleli. A bojovali proti bolševikům společně, spíše posíláním knih a pravdy. Tedy i tento dokument obou přátel…

Tento příběh mně vytanul na mysli, když jsem byl účasten „ufologického“ Kongresu EXOPOLITIKY Praha 2012 (11.–13. 5. 2012), kam se sjelo velké množství kvalitních odborníků na UFO a ufologii. Díky patří Igoru Chaunovi, který pomohl vše zorganizovat, finančně i pořídit dokumentaci, výborně přednášel své zkušenosti ze světa UFO, duchovna a Krista. Křesťanský pohled Igora Chauna jako člověka blízkého kruhu Václava Havla, který přesto hledá pravdu – padni, komu padni. I Havlovi!

Vypadalo to, že mne vznešená společnost ufologů vyhodí z Kongresu. Za poukazování, že UFO a ufoni nejsou jen přeludy z ayahuscy, nějakých přírodních lysergidů či halucinogenů kategorie v běžné farmakologické klasifikaci. A že problém je hlubší.

Že se nedá vyloučit, že ET stojí za politikou, včetně válek a podobných svědectví, jako jsem zvěčnil příběh – spíše hodně naznačený – mé tety či onoho mládence, který měl štěstí, že pochopil, že někdo v zákulisí staví lidi proti sobě, „rozděluje a panuje“ – viz Divide et impera Dr. Ing. B. A. Koblihy či moji odezvu, „ufonskou“ a ufologickou – Divide ET impera zde – v SN č. 4/2012 (viz také v internetové podobě).

A závěr: Prosím velectěné publikum o peníze na vydání filmových dokumentů záznamu – živých vystoupení ze 3 dnů Kongresu 2012, tedy přenést záznamy na CD či DVD ve vynikající technické kvalitě (Igora Chabna). Jedině sbírka pomůže vše zveřejnit. Pravdu totiž nelze trvale utajit, ani kruhem přátel V. Havla. Pravdu o Havlovi vyložil již ve své Analýze 17. 11. 1989 Miroslav Dolejší.

12. 6. 2012

Miroslav Müller

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Paráda

(Ola, 18. 3. 2013 11:38)

Nazdar bazar! Mezi čtenáři se právě šíří ojedinělá metoda, jak vydělat peníze - perfektní na jarní večery. Sama si takto vydělávám už od ledna a jsem tím fascinována. Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak toho využívám na maximum!! Píše o tom na www.CervenaCerna.cz

ČT 2- porady: Chotěboř a mimozemšťané http://www.astrolife.cz/

(Muller a lukaR1, 30. 9. 2012 23:54)

ČT 2: Chotěboř a mimozemšťané Videa Zář 302012
Štáb České televize se vypravil 21. 9. 2012 do areálu chotěbořského Geofondu, kde natočil krátký dokument s účastníky tradičního Festivalu záhad a tajemna na téma mimozemských civilizací. V pořadu vystupují Milan Knob, Honza Freedom, Dagmar Kocůrková a další.
http://www.astrolife.cz/?p=19902#more-19902
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/312292320120089/?video&index=220916#videojinak
Publikoval rz 9.36
Česká televize

http://www.astrolife.cz/?page_id=13380
Zdenka Blechová: Poselství na jména channelingem – Václav
Aktuality z hvězd, Věštectví a poradenství Září 28 2012
http://www.astrolife.cz/?p=19811
Zář 282012 Pátek 28. 9. 2012 Václav – Václav má v sobě poznatky českých králů a proto skýtá v sobě všehochuť. Nedá se tento muž přesně specifikovat, neboť každý typ osobnosti tohoto jména se hodí do jiných mravů dle své minulosti.
Cíl duše: Rozumím životu a osudu, vše má svůj význam, netrápím se pro maličkosti, ale přikládám význam věcem většího formátu.
Pro portál Astrolife.cz zpracovala vydavatelka časopisu Mysteria tajemna Zdenka Blechová
www.zdenkablechova.cz Publikoval rz 10.03

A o střelbě na Klause kvůli zákazu ufonů(?) ani slůvko?

FAKTA - DO ARCHIVU:

(Müller, 30. 9. 2012 23:20)

http://novazeme2010.ning.com/forum/topics/festival-z-had-a-tajemna-2012
Festival záhad a tajemna 2012
* Uloženo uživatelem Gabriela Piwowarská 18.Červenec.2012 v 13:09 do kategorie Na světě je toho tolik zajímavého
Vážení přátelé. Klub Nezávislých Občanů – Badatelů ve spolupráci s časopisem Ve hvězdách vás srdečně zve na další setkání s tajemnem a záhadami, které se uskuteční v rekreačním areálu GEOFOND v Chotěboři ve dnech 21. – 23.9. 2012.
Na setkání vystoupí jako přednášející: Standa Motl: Mágové proti Hitlerovi
Jarda Drábek: Odtajnění záhad branišovského lesa Bor – skutečné případy skupiny EPRV777
Jan Sueneé: UFO a mimozemšťané kolem nás
Karel Rašín: UFO kongres v Praze 2012
Martina Blažena Boháčová: Černá Luna jako karmický bod v našem horoskopu
Zdenka Blechová: Jak se můžeme uzdravovat pomocí čaker
Eva Kňapová a Aleš Rumler: Na slovíčko s legendou
Martin Křížek:
Milan Zacha Kučera: Kryptonym Riese – Nacistická záhada 6km do České republiky
Pavel Roško: Co nám také létá nad hlavami aneb UFO nad Českem
Cena za plnou penzi a náhrady přednášejícím činí 1000,- Kč. Stravování v
místě. V místním zařízení je možné zakoupit pivo, alko i nealko nápoje.
Pokud nebude mít někdo zájem o stravování, je třeba tuto skutečnost nahlásit
včas předem a bude mu odečtena příslušná cena. Dále je nutno předem nahlásit vegetariánskou stravu.
Bližší info: Milan Knob č.tel.: 608533398
Přihlášky:Milan.Knob@seznam.cz Milan Knob,Tyršova 1323 583 01 Chotěboř

Přihlášky a účastnický poplatek zasílejte na výše uvedenou adresu do 10.9. 2012
Na vaší účast se těší pořadatelé. www.aktax.mypage.cz

FAKTA - DO ARCHIVU:Atomic Testing Museum v Las Vegas

(Muller, 30. 9. 2012 23:26)

http://www.astrolife.cz/?p=19373
Atomic Testing Museum v Las Vegas uspořádá 22. září (2012)mimořádnou přednášku věnovanou aktům X. Informace, které na ní budou prezentovány, podléhaly až dosud přísnému utajení. Mnozí proto počítají, že se dozvíme více i o Oblasti 51, kde byly zřejmě zkoumány materiály z Roswellu.
O své zkušenosti s fenoménem UFO se podělí vojenští specialisté, kteří prošli bezpečnostní prověrkou. Jedním z nich je plukovník John Alexander ve výslužbě, který byl v USA členem týmu nejvyšších vládních úředníků a vědců zabývajících se UFO. Účast dále přislíbil bývalý velitel britské základny RAF v Bentwaters Charles Halt, který byl očitým svědkem událostí spojených s UFO v Rendelshamu v prosinci 1980, a je přesvědčen, že šlo o mimozemskou loď.
Přednášet bude také bývalý pilot bombardéru USAF a později producent seriálu televize NBC „Project UFO“ plukovník William Coleman, dále bývalý ředitel letectva projektu „Blue Book“ Robert Friend a také známý britský ufolog Nick Pope. Posledně jmenovaný chce promluvit na téma, proč měly britská a americká vláda podobné studijní programy věnované UFO a proč od nich nyní odstoupily.
A v čem bude tato jednorázová přednáška natolik zásadní? Příslušníci ozbrojených složek se podělí o své osobní zkušenosti týkající se sledování a výzkumu UFO. „Přednáška se liší především tím, že informace budou pocházet z vysoce důvěryhodných zdrojů,“ uvádějí organizátoři akce. „Přednášejících sice není mnoho, ale jde o mimořádně spolehlivé zdroje.“
Zdroj: Huffington Post

FAKTA - DO ARCHIVU:Atomic Testing Museum v Las Vegas

(Muller, 30. 9. 2012 23:31)

http://www.astrolife.cz/?p=19276
Karel Rašín: Případy únosů do UFO – paní Petra z Klatov
Na téma, Neuvěřitelné příběhy Zář 062012

Paní Petře je teď 47 let a bydlí v Klatovech. Musím na úvod předeslat, že nemá žádnou zkušenost s drogami ani nadměrným pitím alkoholu a čistě podle mého soudu a názoru mého kolegy netrpí ani žádnou zjevnou duševní chorobou. Mám totiž za to, že by se kvůli vyprávění takového příběhu mohl leckdo, nejen paní Petra, ocitnout v blázinci.

„Stalo se to v srpnu v roce 1990. Tehdy jsem už měla dvě děti, jedno mělo čtyři roky a druhé rok. Mně tenkrát bylo pětadvacet let. Zúčastnila jsem se večírku u známých, bylo to v malé vesničce nedaleko Klatov. Jenže rodiče našich hostitelů přijeli nečekaně domů a tak bylo večírek neoficiálně ukončen. Pokračoval sice dál, ale v omezené míře. Musela se vypnout hudba a nezačalo se ještě ani popíjet, když jsem náhle pocítila nutkavý stav odejít domů. Sebrala jsem se a odešla. Nikdo mě nedoprovázel. Domů jsem to měla kousek.

Byla noc a já uviděla na obloze „žlutou kouli,“ která se začala přibližovat a zvětšovat. Potom už vůbec nevím, co se dělo dál. Nastal naprostý výpadek paměti. Pouze útržkovitě a mnohem později se mi vracely vzpomínky na to, jak utíkám domů a jak na mě někdo volá jménem, které ozvěna opakovala. Nešlo ale o žádný známý hlas. ....

FAKTA - DO ARCHIVU: KGB o UFO

(Muller, 30. 9. 2012 23:37)

Tajné spisy KGB o UFO Videa Srp 072012 http://www.astrolife.cz/?p=18527
Fakt 1:
Vlády západných štátov zhromažďovali informácie o UFO v režime najvyššieho utajenia dlhšie ako polovicu storočia.
Fakt 2: To isté robili aj ich kolegovia za železnou oponou.
Fakt 3: Teraz, keď sa studená vojna skončila, pravda nakoniec vyšla na povrch. Takto sa začína dokument z produkcie Davida McKenzieho, ktorý obsahuje výpovede vedcov, žurnalistov a bývalých pracovníkov KGB.
Ich rozbory na filmové záznamy, získané počas studenej vojny, ako sú sverdlovský trpaslík a incident v Roswelli.

Snahou je odhaliť, či ide o frašku alebo skutočnosť. http://www.youtube.com/watch?v=8ymx7DA7rlU&feature=related
Astrolife.cz, JakToDoopravdyJe Publikoval rz 9.53

http://www.astrolife.cz/?p=18522
UFO: Vím, co jsem viděl http://www.youtube.com/watch?v=-wQ5HY_-X80&feature=related Astrolife.cz, CZdokumenty
Svědectví, která změní váš pohled na realitu. Na vskutku mimořádném setkání, jehož dějištěm byl Národní tiskový klub ve Washingtonu D. C., se díky Foxově úsilí sešli nejvěrohodnější svědci ze sedmi zemí. Mezi nimi i generálové letectva USA, astronauti, vojenští i komerční piloti, ale i vládní představitelé, aby se podělili o svá svědectví.

Jejich výpovědi přinášejí šokující důkazy o zákulisní vládní operaci, jež byla zahájena před mnoha desetiletími a jejímž cílem je konfiskovat a hromadit hmotné důkazy blízkých setkání s údajně mimozemskými bytostmi a plavidly. Ti, kdo jsou do operace zapojeni na nejvyšší úrovni, prozrazují důvody, proč vláda dosud vše zatajovala a zametala stopy, proč dokonce ani američtí prezidenti nedostali přímou odpověď.
Tento dokument, který vás naprosto pohltí, obsahuje unikátní obrazové záznamy a fotografie doplněné o překvapující výpovědi očitých svědků. Jeho záměrem není jen dále přiživovat celosvětovou fascinaci fenoménem UFO, nýbrž i poodhalit mýty, teorie i zastírací pokusy nejvyšších míst, aby se kdokoli pokusil zjistit, co skutečně je „tam venku“.

FAKTA - DO ARCHIVU: KGB o UFO i ŠIŠKA a další...ZÁŘE

(Müller, 30. 9. 2012 23:45)

http://k.n.o.b.sweb.cz/nabidka%20audio.htm
Seznam přednášek:Morkovice 2005: Černý - Libica: Piktogramy v roce 2004 Šiška - Dědič: Jevy UFO v ČR, projekt Záře
Dr. Kroupa: Megality v ČR
Vl. Král: Chanellingová sdělení od Galaktické rady
Setox: Pokus o přivolání UFO Šafařík: Neverbální komunikace
Kult: Pojednání o metapsychice Šiška: Mimozemský život
Chotěboř podzim 2005: Pavlík: Elektrický vesmír Křížek: Čas jako fyzikální veličina Nedělníková: Setkání s mimozemšťany
J. Hrouda: Průzkum podzemí v Čechách Pavlík: Mayský kalendář a rok 2012
Fukalová: Energie reiki Libica: Kompenzační kyvadlo Libica: Piktogramy v roce 2005 . . . . . . . . . . .A až: Festival "Ve hvězdách" - červen 2011 Ivett Ivankiva: Léčivá energie Shamballa
Ája Bednářová: Vezměte život do svých rukou
Milan Gellnar: Astrologie v běžném životě
Martina Blažena Boháčová: Minulé životy a karma
Alena Horáková: Proroctví pro rok 2012, změny na planetě Zemi
Monika Bohuslavová: Tajemství u Misabelky
Eva Kalivodová - Štichová: Vnitřní léčivé energie
Rudolf Špaček: Jsme obětí systému
Olga Kalinová: Meditace "Aktivace anděla světla"
Geofond Festival esoteriky - září 2011 Jaromír Schmidt: Věčná duše
Zdenka Blechová: Jak nám pomůže automatická kresba Jiří Škvrna a Jiří Libánský: Seznámení s firewalkingem Iva Blažíčková: Technika EFT Ája bednářová: Vezměte život do svých rukou
Monika Bohuslavová: Tajemství u Misabelky III
Martin Vicherek a Ladislava Svobodová: Autorský recitál
Prémie: Film Šamanské bubnování a chůze po žhavém uhlí - DVD

do archivu: cik cak

(Muller, 30. 9. 2012 20:34)

Ohlédnutí za mezinárodním kognresem aneb 2012 a mimozemská přítomnost na Zemi Veřejná událost · Vytvořil(a): Jan Sueneé Marek
26. září 2012 od 18:30 do 21:30 v UTC+02 Hosté: Dana a Karel Rašínovi, Ing. Václav Urban (členové české expolotické skupiny)
Moderuje: Ing. Jan Sueneé Marek Ohlednutí se za průběhem kongresu "2012 a mimozemská přítomnost na Zemi" a zhodnocení, co se od jeho konání událo nového. Připomenutí klíčových faktů, které zazněly: Projekt Alfa a české únosy; Mimozemské kontakty v Česku; SYNERGIE MEZI MIMOZEMSKÝMI CIVLIZACEMI A POZEMSKOU SPIRITUALITOU. ...Připomenutí klíčových témat expolitiky. Tedy co je cílem a jak se to zatím daří. * Nové poznakty na poli objevů okolo mimozemských civilizací
* DISKUSE Přednáška bude doprovázena audio a video prezentacemi. Vstupné: 100 Kč Vstupenky rezervujte na tlf. 777-703-008. Pokud máte telefonickou rezervaci, můžete si vstupenku zakoupit předem a to tak, že zašlete částku 100 Kč (* počet lístků) na účet: 177-810-295/0300. Jako variabilní symbol uveďte své telefonní číslo a do zprávy pro příjemce napište email a vaše jméno.
Až přijde platba na účet, bude vám na email zaslána vstupenka/y v PDF, které si budete moci vytisknout a přijít s nimi rovnou do čajovny.
Doporučené odkazy: www.expolotika.cz www.spontannibubnovani.cz Pozvěte i své přátele! :)
Čajovna Šamanka Hálkova 8, 120 00 Prague, Czech Republic
Zajímalo by mě, zda je někde nějaký záznam z kongresu v květnu - to, že je víme :) ale je, nebo bude někde k dispozici ke shlédnutí? Alespoň něco z těch tří dnů?? Honza Freedom www.exopolitika.czm
http://www.ulozto.cz/xawGq9G/erich-von-daniken-rozhovor-pro-radio-nira-mp3 Erich von Däniken - rozhovor pro radio Nira.mp3 | Ulož.to
www.ulozto.cz rozhovor pro radio Nira.mp3je chráněn heslem.Vyplň prosím heslo.Poslat majiteli souboru žádost o hesloLogin:Heslo: Pamatovat přihlášení čtvrtek v 10:55 Honza Freedom
http://www.ulozto.cz/xVoNk5f/daniken-prednaska-tajemny-egypt-mp3
Däniken - prednaska Tajemny Egypt.mp3 | Ulož.to
www.ulozto.cz mp3Audio01:54:03 | 164.23 MB+-0Do do oblíbených se musíš nejprvepřihlásit. Pokud nemáš jméno a heslo,registruj

zamyšlení nad Archeologií

(Jan Pospíšil, 8. 9. 2012 19:28)

Archeologie je právě tímto kulturním „nesmyslem“...
lámal jsem si hlavu s tím, co se Nám tímto autor článku pan Müller pokouší naznačit - až když jsem si vzpoměl na vlastní bádání relikviáře sv.Maura tak mi došlo jak moc by toto tvrzení mohlo být pravdivé, neboť se tento relikviář zprvu pouze církevního rázu změnil v mích očích na Multikulturní dědictví středověku- a stačilo k tomu aby byl zmíněn arabský nápis a nápis psaný v sanskrtu na kamenech jenž tento relikviář zdobí... podrobnosti je možné si ověřit na stránkách - http://www.svatymaur.cz

Re: zamyšlení nad Archeologií

(Kriminalistický ústav Praha, 9. 9. 2012 13:02)

http://aktualne.centrum.cz/zpravy/krimi/clanek.phtml?id=576055
Relikviář sv. Maura, druhá nejvzácnější památka na území České republiky.

Když 5. listopadu 1985 těsně před půlnocí vykopali kriminalisté z podlahy hradní kaple v Bečově nad Teplou relikviář svatého Maura, historickou cennost, jejíž hodnotu u nás přesahují pouze korunovační klenoty, nebe ozářil silný blesk a nad městečkem zarachotil hrom. Jako by tak sama nebesa symbolicky doprovodila úspěšný konec přísně tajné policejní akce. "To ovšem bylo to jediné, na čem se aktéři tehdejších událostí vzácně shodují. Jinak však to, co se dělo, a podíl toho kterého jednotlivce a té které instituce na objevení relikviáře prezentuje každý jinak," říká režisérka Zora Cejnková, která nedávno ve vysokém stupni těhotenství dokončila svůj polohraný dokumentární film nazvaný Hon na svatého Maura.

"Při natáčení mi až vyrazila dech míra emocí, které ještě po více než dvaceti letech doslova cloumají jednotlivými kriminalisty i dalšími lidmi. Každý z nich jako by měl pocit, že právě on má patent na rozum. A já jsem si to doslova ´vyžrala´za kamerou," podotkla Cejnková.

Dokumentární film o souboji o vzácnou památku natočila režisérka Zora Cejnková

Dokumentární film o souboji o vzácnou památku natočila režisérka Zora CejnkováZdroj: Bleskověvětší obrázek »

zamyšlení nad Archeologií 2)

(Kriminalistický ústav Praha, 9. 9. 2012 13:04)

Jak pochopila, kriminalisty dodnes traumatizují fámy, že hon za svatým Maurem byl konspirační akcí Státní bezpečností. Detektivové podle Cejnkové věří, že její film pomůže tento bolestivý omyl vyvrátit. Podle ní byl nejklidnějším a nejvyrovnanějším účastníkem natáčení překvapivě americký obchodník Danny Douglas, třebaže ho naše kriminálka před dvaceti lety připravila o zisk 250 tisíc dolarů. Co se vlastně tenkrát stalo?

Americký policajt skočil kriminálce na špek

Douglas totiž 17. července 1984 nabídl československému konzulátu ve Vídni obchod věděl o tom, že na území tehdejší ČSSR je ukryt jistý konkrétní umělecký předmět nevyčíslitelné hodnoty. Zmíněnou částku 250 tisíc USD čs. státu nabídl za možnost památku vykopat a odvézt ji do Rakouska původnímu majiteli. Nic víc ale neprozradil.

Douglas netají, že svého času působil u americké vojenské policie. Přesto v letech 1984-1985 nepoznal a netušil, že v Československu jedná s kriminalisty, které považoval za pracovníky Artie, firmy zaměřené na obchodování čs. státu s uměleckými památkami. Z amerického velvyslanectví ve Vídni měl informace, že ho československá policie sleduje. Mylně se však také on domníval, že jde o akci StB. A té se bál... Proto v ČSSR nikdy nezůstával přes noc, neubytovával se v žádném hotelu, večer se pokaždé vracel do Vídně.
Navedl detektivy na stopu

Kriminálka se neprodleně pustila do pátrání. Ustavila tým nazvaný Starožitnost, v jehož čele stanul tehdy major František Maryška, a začala sbírat informace. Začínala doslova od nuly. Po čase se jí podařilo zúžit pravděpodobné místo, kde měl být ukryt historický předmět, o němž stále nic nevěděli, na západní Čechy. Když však Američan Douglas v domnění, že jedná s pracovníky firmy Artia, určil jako místo setkání Karlovy Vary, dostalo pátrání nový směr.

zamyšlení nad Archeologií 3)

(Kriminalistický ústav Praha, 9. 9. 2012 13:07)

-
Kdo tahal za nitky z pozadí?

Filmaři při natáčení dokumentu Hon na sv.Maura

Filmaři při natáčení dokumentu Hon na sv.MauraAutor: Kriminalistický ústav Prahavětší obrázek »

Režisérka Cejnková ve svém filmu naznačuje, že v pozadí akce mohl stát někdo tajemný, kdo měl zájem, aby se relikviář našel a aby mohl být utajeně zpeněžen. Mohl to být kdosi z tehdejších vysokých politických či vládních kruhů. Nasvědčoval by tomu fakt, že dnes nejsou v archivech MV ČR ani nikde jinde k nalezení žádné dokumenty týkající se honu na svatého Maura. Pokud někdo takový zájem skutečně měl, poctivá, více než rok trvající práce detektivů kriminálky ho zmařila - relikviář je dnes k vidění na bečovském zámku.

Podle zjištění expertů Kriminalistického ústavu Praha, jehož ředitel plukovník Jan Hlaváček je spoluautorem námětu televizního dokumentu, obsahoval relikviář překvapivě ostatky tří různých lidí z toho jedné ženy. O koho šlo, to už se nedá určit.

Dívejte se 8. října večer

Hon na svatého Maura, natočený Zorou Cejnkovou v Centru publicistiky a dokumentu Televizního studia Ostrava, odvysílá ČT 2 v neděli 8. října v rámci večera na téma Jak se hledají poklady. Její detektivní příběh má skutečnou zápletku, napětí, trochu tajemna, možná i záhadného muže tahajícího za nitky, málem špionážní pozadí, happy-end a především - napsal jej skutečně sám život. Proto stojí za vidění.

svatymaur.cz

(svaty maur, 9. 9. 2012 12:58)

http://www.svatymaur.cz/cs/uvodem.html
Webové stránky jsou výsledkem:

- doktorandského studia ak. soch. Andreje Šumbery v ateliéru restaurování sochařských děl prof. Siegla na Akademii výtvarných umění, téma: Dokumentace, rekonstrukce a terminologie historických zlatnických technik

- projektu „Praha – jedinečná mozaika umění II.“ občanského sdružení Edu-Art Praha


Prohlédněte si také další naše stránky www.kralovskacesta.cz

Relikviář svatého Maura je dokladem románského zlatnictví mimořádné výtvarné i řemeslné kvality. Vynikající památka byla zhotovena pro benediktinské opatství ve Florennes v první čtvrtině 13. století. Historie vzácné památky je pozoruhodná hned v několika rovinách. Ztvárněním se v mnoha detailech odlišuje od jiných relikviářů této oblasti — kolínsko-mosanského okruhu a nemá proto přímé srovnání. A tak se doposud nepodařilo určit, ve které nepochybně významné zlatnické dílně vznikl. Byl zhotoven především pro ostatky sv. Maura a sv. Jana Křtitele uchovávané v benediktinském opatství ve Florennes v Belgii, ale podle analýz obsahuje i další relikvie.

V důsledku mnoha okolností, které nepostrádají dramatické prvky (jako např. vyplenění a zničení kláštera a záhadná záchrana relikviáře), se ocitnul na přelomu 19. a 20. století v Čechách na Bečově. Zápletka pokračuje zmizením relikviáře na konci II. světové války. Zcela ojedinělou památku na území českého státu se podařilo znovuobjevit až v r. 1985. Úspěšné pátrání českých kriminalistů bylo natolik zajímavé, že se poté stalo námětem detektivky.

Po umělecké stránce především zaujme zpracování sošek a reliéfů, které řadí relikviář k nejvýznamnějším památkám v celoevropském středověkém kontextu. Upoutá zde na románskou dobu nebývalá živost provedení a expresivita — oduševnělé výrazy apoštolů mají portrétní rysy, reliéfy zase vynikají nápaditou kompozicí.

Ojedinělé je také zpracování starozákonních výjevů na emailech. Samostatnou kapitolu tvoří antické gemy (miniaturní díla umělců vzniklá před dvěmi tisíciletími), použité druhotně jako součást výzdoby filigránových prvků relikviáře. Také problematika samotného restaurátorského zásahu je neobvyklá. Relikviář byl nalezen v úkrytu pod podlahou kaple, zasypán hlínou, ve značně zchátralém stavu. Jedná se zde vlastně o archeologický nález, mnohé části byly výrazně poškozeny a rozsah prací na obnově byl mimořádný.

Často bylo nutné oživit středověké zlatnické technologie, z nichž některé byly dávno zapomenuty, na druhé straně musely být využity moderní analýzy a vyvinuty nové postupy restaurování.

Umělecko-historicky významný relikviář oplývající bohatou výzdobou samozřejmě restaurátory přímo vybízel k podrobnému průzkumu a dokumentaci. Mnoho ojedinělých fotografických záběrů mohlo vzniknout pouze díky celkové demontáži památky a jsou již neopakovatelné. Proto vznikla myšlenka podělit se o tuto zajímavou a početnou dokumentaci s veřejností.

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY A ROZPOČTEM HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY