Jdi na obsah Jdi na menu
 


Basketománie – František Růžička

11. 6. 2013

 

Psal se rok 2002, když republiku zasáhly ve dvou vlnách ničivé záplavy. „Do roka a do dne,“ řekli si dřívější aktivní sportovci v Blatné a totálně poničený stadion pro letní sporty znovu uvedli do náležitého pořádku. Množství vynaložené práce a financí jen těžko spočítat. Dnes je stadion obehnaný nejen účelnou, ale i pohlednou ochrannou kamennou bariérou a je svědkem mnoha sportovních klání. Při otevírání rekonstruovaného stadionu byl tehdy domluven sraz bývalých jihočeských basketbalistů, kteří soutěžili nejen v soutěžích krajských, ale i ligových.

Od roku 2004 se tedy traduje jejich každoroční setkávání. Letos to byl o prvním červnovém pátku (pevně stanovený termín) již IX. ročník. Bohužel, jak čas neúprosně ukrajuje své hodiny, tak i řady s přibývajícími roky řídnou. Přesto letošní účast zaznamenala 32 aktérů, které přišel pozdravit i starosta MěÚ Bohuslav Navrátil. Krátce před polednem všechny přivítal nestárnoucí organizační ředitel Jan Pouzar, poděkoval tichému sponzorovi J. Kalousovi z Tesly a zavzpomínal na nezapomenutelné spoluhráče, kteří již radovánky tohoto světa opustili - bří Pokorných, Hejl, Vodička (Blatná), Šiktanc (ČK), Říha, Strnad, Řebřina (Mirovice), Bláha, Vaněk (Písek) i rozhodčí a organizační pracovníky (Vlach, Ferebauer).

Tím nejstarším účastníkem byl Zvára (Blatná, 1926), nesmazatelně se zapsal nestor Vondřička (1933), který přes své jubileum zul polobotky a bos zdolal 400m ovál stadionu za 2,21 minut! Nezapomeňme uvést, že v nedávných dnech byl uveden do hvězdné Unie profesionálních trenérů. Kompletní družstva mohla (papírově) sestavit: Blatná (Pouzar, Kalous, Aichinger, Janovský, Karban, Chvátal, Jebáček); Strakonice (Hošek, Pauch, Maršal, Bogusch, Frček, Koch, Vondráčka); Mirovice

(Toman, Hájek, Pojsl, Kačena, Růžička). Z ostatních pak J. Hradečáci s Hudlerem a Písečáči s Janovským. Zcela zvláštní zmínka patří J. Mácovi (Písek), který i letos odpískal 16 zápasů ve své 54. sezóně a má na svém kontě 3838 odpískaných zápasů. Nezapadli ani další sudí, jako Opava (ST), Fučík (Ta), Koch (ST).

Ach, ta ostuda. Vždyť jsme zapomněli na druholigové basketbalistky Sokola Blatná: Chvátalová, Mrázková, Scheinherrová, Plavcová, Dvořáková, Vodrážková (jména současná).

Na programu nebylo jen vzpomínání a fotografování, ale i dobré občerstvení. Především však přání: „Za rok – ve zdraví – zase ve stejném čase – na stejném místě.“ S upozorněním: půjde se v rámci kulatého jubilea na plac! Tak nezapomeňte trénovat!

František Růžička,

České Budějovice (Sokol Mirovice)

Popisek k fotografii: l. řada dole – uprostřed žen „ředitel“ Pouzar (BT), první zleva: zasloužilý trenér Vondřička (ST), první zprava: „tajemník“ Růžička.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář