Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bilancování V… – Ing. Vladimír Veselý

16. 4. 2012

Mám dvě zprávy – obě jsou ale špatné. Ta první je, že zase už mám o čem psát a co kritizovat. Ta druhá pak je tedy o tom dění kolem nás. To divadélko, kde se prohání Brouk Pytlík, přesvědčující všechny, že to dělat jinak, než to dělá on, nejde a že on pod nátlakem (a projevenou vůlí lidu) vládnout nebude. Kde červotoči vyhrožují, že položí vládu, a přitom se v ní zuby nehty drží, kde s předčasnými volbami koketují i ti, kteří by je zaručeně nepřežili. Konejší tak jen občany, že se konečně něco děje, aby proto ještě chvíli počkali a nechali je škodit dál. Osvědčená metoda hry na mrtvého brouka, zametání pod koberec či planých slibů, spojená se stejně osvědčeným posypáváním našich hlav „popelem“ z letadel, stále ještě dokáže držet na uzdě málo výbojné občany. To sprejování provádí nejspíš NATO, kterým prý „objímač stromů“ povolil nekontrolované průlety nad naším územím – vždyť to ale musí stát miliony! V kapitalismu se všechno dělá pro zisk. Jaký zisk je tedy očekáván z této vládou podporované nebo alespoň tolerované činnosti?

Pokud se někdo ozve, jako Holešovská výzva, pak spolu se stejně „státotvorně“ zainteresovanými masmédii (vesměs v cizích rukou) přidají naši šéfové k už zmíněným ignorantským reakcím pár dehonestací účastníků a klidně terorizují občany dál. Na té manifestaci jsem byl. Byla, pravda, ne zcela organizačně zvládnutá, jak se ostatně od neprofesionálů, nezběhlých v politických tricích, dá očekávat, ale s jimi vyslovenými požadavky velká část národa jistě souhlasí. Kdyby je někdo za ně prosadil, byli by rádi. Jsou-li ale i takovéto projevy nespokojenosti národa ignorovány, lidé ztrácejí naději na nápravu. A s tím naši mocipáni kalkulují. Zahrají další pimprlovou taškařici, aby se lid zabavil, a jedou dál.

Zajímavé bude, jaká přijde reakce na manifestaci před budovou vlády před příjezdem kancléřky Merkelové, která se u nás zdržela jen pět hodin. Ta manifestace byla už poněkud důraznější a informace o tom jsem našel jen na czechfreepress.cz. Jinde bylo 4. 4. 2012 ráno hluboké mlčení. Organizátoři akce byli zadrženi a podle jejich výpovědi i „zklidněni“ elektrickým obuškem, ale museli být propuštěni. Na portálu byla řada videí, jejichž stažení se setkávalo nějak často s „nenadálou“ poruchou. Není divu, protože zachycená fakta dost nápadně připomínala policejní zásahy dodělávajícího komunismu v listopadu 1989, včetně zásahové policie České republiky, jejíž člen s pořadovým číslem nad tři sta tisíc se dosti zdráhal legitimovat. Nakonec vytáhl průkaz bez jména, takže to mohl být i podvodník, jak se u dnešní policie občas stává. V každém případě to je ale druh imunity před osobní zodpovědností policistů.

Pořadové číslo policisty svádí současně také k tomu, abychom vynásobili ten počet tří set tisíců zásahových policistů jejich platem, zajisté ne menším než třicet tisíc, a jsme na téměř sto milionech jen za jejich platy každý měsíc. Další náklady na udržování takové jednotky budou ročně jistě několik miliard. Je to tak nezbytné pro udržení u moci neschopné vlády? Vlády, která nechce respektovat občany? Kolik z toho zaplatí lidé v benzinu, zdražených potravinách nebo v lécích? Není to finanční terorismus? Není to trochu vysoká daň za to, že někteří lidé chtějí vládnout, i když to neumí? Není už proto načase, aby tak zodpovědné funkce mohli vykonávat k tomu účelu vystudovaní, důsledně kontrolovaní a schopní profesionálové, a ne kdokoli, kdo se dokáže „zamontovat“ do nějaké vlivné strany? I rodoví monarchové byli specielně vychováváni pro tuto funkci. Tak proč ne demokratičtí vládci? Neměli by vysocí státní úředníci skládat „přísahu odpovědnosti“ jako lékaři a po jejím porušení se osobně zodpovídat. Nejen opustit úřad nebo udělat „škatulata, hejbejte se“?

Jenomže tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Možná že se na to i čeká, aby se občanům mohlo ledacos zatrhnout. Jenomže ono to už „kvasí“ prakticky v celém světě. Zpochybňují se i všechna náboženství, jakožto fungující politický prostředek, vymyšlený pro ovládání lidstva. Můžeme k tomu směle přidat i současnou ufologii, jako prostředek strachu před nepoznaným, i když archeologické nálezy přítomnost nějaké vyspělejší civilizace v minulosti dokládají. Je mezi nimi sice řada padělků (dnes už se zpochybňuje i Bible), i když pyramidy se padělají dost těžko. Nějaká civilizace tu tedy byla, mohla to být i Atlantida. To prý byla tak vyspělá civilizace, že mohla zničit samu sebe. Měla být ale zničena vnějším zásahem. Je také známo, že Mayové opouštěli svá města pro nedostatek vody, tedy pro zdevastování svých životních podmínek. Nejdeme náhodou podobnou cestou?

Vraťme se však na zem. Situace v současné lidské společnosti není dobrá. Čas dozrál na změnu. Svět potřebuje celosvětovou vládu, ale osvícenou, ne chamtivou, jaká se v současné době instaluje. Musí to být vláda, která dokáže optimalizovat život na Zemi pro všechny její obyvatele podle jejich možností, a ne podle jejich choutek. Multikulturní společnost se neosvědčila, dosavadní společenské řády také ne. Člověk je svou podstatou prospěchář a „nádoba hříchu“. Pokud se má špatně, brblá. Pokud se má velmi dobře, zpychne a odmítá pracovat. Obojí není dobré. Je třeba nalézt „zlatou střední cestu“ mezi právy a povinnostmi tak, aby k tomu nedocházelo. Ale to ještě nikdo nedokázal. Chybí k tomu nejen cesta, ale zejména vůle po ní jít.

Právě teď by se nový způsob vládnutí hodil. Současná garnitura krachuje, jinou však není z čeho postavit. Chybí záloha lidí, vyškolených pro tak zodpovědnou práci. I na moped musí mít člověk řidičák, stát však může spravovat téměř každý, kdo je starší 40 let a má právo volit. Zcela jsou ignorovány aspekty nejen jako schopnost a znalost vést tak náročný úřad, ale také stejně důležité otázky paritního náboženského a etnického zastoupení složení občanů státu i z těchto hledisek. Je známo, že právě příslušníci menšin touží po nadvládě nad většinami, což působí nemalé rozbroje ve společnosti. Současná politická garnitura nás v tom jenom utvrzuje. Víme také, jak dopadly snahy o asimilaci Romů a prorůstání jiných etnik i národností do většinové společnosti, i co dokáže „pozitivní diskriminace“ a benevolence k jejich snahám. Proto by bylo vhodné u politiků uvádět vedle stranické příslušnosti také příslušnost náboženskou a etnickou. Nebo to alespoň pravdivě zveřejnit v jejich životopisech, které se u volených politiků obvykle uvádějí, zejména před volbami, v nichž kandidují. Odporuje to asi poněkud zákonu o zacházení s osobními daty, ale u politiků převažuje vliv na celou společnost a nebezpečí vytváření mafií jejich osobní zájem. To už nakousl nedávno i Mirek Topolánek.

Dovedu si představit, jakou bouři v naší, tímto nešvarem prorostlé společnosti takový požadavek vyvolá. Přesto by mohl být dobrým prvkem kontroly politiků v údobí přestavby způsobu vlády na skutečně demokratický. Pokud by se ho ovšem podařilo prosadit, protože ostřílení politici ze všech režimů se budou bránit zuby nehty, jako při jednání o snížení jejich platů nebo zrušení imunity. Přesto, nebude-li konec mayského kalendáře také koncem jejich Eldoráda v našich domovech, pak to bude konec této lidské společnosti a vystřídají nás lépe organizované včely nebo mravenci. Ti nereptají a pracují. Vezměme si z nich příklad.

6. 4. 2012

Ing. Vladimír Veselý

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář