Jdi na obsah Jdi na menu
 


Byl nacismus pravicový? - Vladimír Přibský

27. 1. 2011

V polovině ledna t. r. vysílal Český rozhlas 6 diskusi o vztazích levice a pravice. Jeden z diskutérů (jméno mi uniklo a internet neprovozuji) prohlásil, že fašismus a nacismus nelze klasifikovat jako pravicový extremismus, jelikož tato hnutí neměla nikdy s pravicovou politikou nic společného. Byla to naopak hnutí „proletářů“, která slibovala dělníkům hory doly. Zmíněný diskutér správně upozornil na to, že už sám název Hitlerova hnutí nám dává dostatečnou odpověď.

Na tento politologický lapsus jsem upozornil před osmi lety ve Svobodných novinách č. 4/2003 v článku „Budoucnost dle pokrokových myslitelů“, v němž jsem polemizoval s názorem Jiřího Dienstbiera, který chválil knihu indoamerického politologa Fareeda Zakarii „Jaká budoucnost čeká svobodu?“.

V tomto článku jsem uvedl:

„Hitlera volili především dělníci, pro něž Hitler založil nacionalisticko-socialistickou německou dělnickou stranu (NSDAP), kterou politologové z okruhu J. Dienstbiera dodnes mylně označují za stranu pravicovou, buržoazní, kapitalistickou. Předstírají, že si myslí, že tahle partaj se nazývala National Sozialistische Deutsche Kapitalistenpartei. Vyvrátit jim tento dědičný ideologický omyl nelze.“

Ani nebylo kde, dodávám dnes, po osmi letech.

Je dobře, když se i favorizovaná část polistopadových novodobých historiků a veřejnoprávních hlasatelů správných názorů postupně zbavuje svých ideologických klišé, která jim vtlouklo do hlav dlouhodobé studium marxismu-leninismu. Když je po roce 1970 z KSČ vyhodili, nikdy si nenechali vysvětlit, že komunismus a nacismus jsou dvě strany téže mince, jíž se platí za každou ztrátu svobody.

Že to nikdy nepochopil Jiří Dienstbier, tomu lze věřit. Jako dopisovatel Čs. rozhlasu v 50. a 60. letech 20. století v USA, neboli jako agent prověřený přímo v centrále NKVD, musel vykazovat nepředstíranou nenávist vůči Spojeným státům, což tento „dopisovatel“ vskutku deset let spolehlivě činil. To, že ho jeho KSČ po r. 1968 uvrhla do vězení, je sice signifikantní, ale takový G. Husák tam byl třikrát tak dlouho. Znamená to snad, že názory komunistických mystifikátorů nám mají být do nekonečna v médiích vnucovány jako věčné pravdy?

 Vladimír Přibský 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Upřesnění.

(Burianec Jar., 27. 6. 2013 10:14)

Oba politické směry,nacismus i fašismus vznikaly na zuákladě bolševické rozpínavosti.(Bela Khun.Roza Luxemburková a další).Adolf Hitler i Benito Musolini byli oba přesvědčením sociální demokraté. Oba svojepolitické hnutí založili jako hráz proti bolševické rozpín avosti.Viz "Masarykův naučný slovnílk" pod heslem "Fašismus". Moje zkušenost : Po okupaci v 40 létech jsem vyslechl u méístního holiče tento rozhovor 3 aktérů. Holiče,jeho pomocníka adělníka z hradecképˇ/Skodovky:"Hitler tady měl být už dávno,aby tady udělal pořádek.Oba s nim okázuale souhlasili.Po válce tento někdejší soukmenovec se stal předsedou MNV a KSČ.Rozhodov al o osudech n evinných lidí.Určoval,kdo bude vbystěhován,kdo může studovat a kdo ne.Byl postrachem obce.

oprava

(AKCIA, 8. 2. 2011 19:02)

oprava:

http://www.cestyksobe.cz/novinky/novinky/595.html

pravicový? FAŠISMUS - NE!

(AKCIA, 8. 2. 2011 18:24)

pravicový? Ne!!! Ale obyčejný "ufonský" viz TV film:

http://www.cestyksobe.cz/novinky/novinky/595.html?quality=high

Karel Rašín - MÁ PRAVDU! V tomto TV rozhovoru mluví o osídlení planety Země! (nacismus přímo nejmenuje - jen v 47. minutě hovoří o"bankéřích"

Akce přátel p r a v d y