Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dobrá lakota? – Euring. Dr. Bohumil Kobliha

2. 6. 2014

 

Loňského roku proběhl v kinech americký film Greed is good (Lakota je dobrá, greed = rovněž chtivost, chamtivost, nesrstnost, chrapounství) se super hvězdou Michaelem Douglasem. Při letošním velkopátečním kázání hovořil papež Francis proti lakotě a touze po penězích. Samozřejmě lakota atd. nejenže nemůže být dobrá, naopak je kořenem zla v našem lidském údělu, totiž zkoušce duše v obtížných podmínkách hmoty. Doslova ji přetěžujeme.

Prastaré lidské nectnosti nepřinášejí jen potíže, obtíže, nepříjemnosti, ale nakonec bídu všem. Vždyť co plyne z odírání, šizení, kradení a z čeho pramení války? Nejsou to krystalické výsledky lakoty a touhy mít víc na úkor druhých, co nás všechny sužuje a ničí, včetně vlastníků peněz? Zpřevracel snad Ježíš v Jeruzalémském chrámě stoly penězoměnců z nepřejícnosti či nějaké touhy po výtržnictví?

Připomeňme si pád wallstreetské burzy v roce 1929. Bankéři ztráceli vše a spekulanti skákali z oken mrakodrapů. Stojí opravdu ty peníze za to ukrátit si něco tak kouzelného a neopakovatelného, jako je život? Nelze žít šťastně bez žoků peněz a nespočitatelných „zisků“ v trezorech?

Ve zvýšeném chrapounství a chamtivosti můžeme vidět jen předehru všeho dalšího, včetně drasticky odžité II. světové války.

Techniky balamucení občanů za posledních sedmdesát let značně pokročily tak, že ne všichni a ne vždy si uvědomujeme, kdy a jak jsme šizeni a okrádáni.

Bolševismus a nacismus byly – v porovnání ke skrytým technikám podvádění dneška – poctiví. Dělaly všechno jen v zájmu veřejně prohlášené vznešené ideologie. Co mohl kdo mít proti národně socialistické straně dělníků (jako NSDAP)? I angličtí lordi se o nové cesty zajímali. Neomamovala hesla komunismu, blahobytu pro všechny nejširší masy?

Nacističtí ani komunističtí ideologové ještě tehdy nepřišli na to, jak si přitáhnout a svázat v „dobře“ míněných výhodách pro občany kdekoho. Samozřejmě, že zárodky nových technik byly známé už mezi válkami, jako nevinné půjčky a kupování na splátky. U nás, v Československu, to bylo kupování na „Standard“.

Dneska se na inzerátech, lákavě pobízejících k zakoupení nového modelu auta, až fantasticky vybaveného a výkonného, už jen zřídka objevují ceny vozidla. Jen kolik budeš za něj měsíčně splácet! Není to pokrok? A to nemluvím o půjčkách na karty.

Žij dnes, splácej zítra! Jako bys zítra nežil, nemusel utáhnout opasek a pozítří začít škudlit jako Harpagon. Jen abys mohl splatit dluh, částku, ve které je v podstatě zahrnuta tvoje libost, neuváženost, ješitnost a konec konců hloupost.

Takhle ale doplácejí na „mazané“, co půjčují, celé národy. A v mnoha případech až neúnosně (viz Řecko dnes).

Tedy: Francisovo varování by mělo pomoci nejen k naší rozvaze, ale k odhadu situace a dívání se dopředu… Život je dlouhý!

Londýn, 25. dubna 2014

 

Euring. Dr. Bohumil Kobliha

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář