Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gaudete – Radujte se! – František Růžička

19. 12. 2013

 

Zase jsme o krok dál, Vánoce jsou již přímo ve dveřích. Každý z nás na ně čeká a také je prožívá po svém vlastním způsobu. Je třetí adventní neděle, v křesťanské liturgii označená jako radostná. V textech Písma je připomínána postava Jana Křtitele, který poukazuje na přicházejícího Mesiáše… Advent byl a je pro křesťany i nadále dobou naděje. 

Pro všední den jihočeské metropole je dobou shonu, dopravních nehod, bezohlednosti řidičů i chodců, nervozity v přeplněných obchodech a nekonečného stání u pokladen marketů, i těch super, kde se chudinky prodavačky potí ve vlastní šťávě bez možnosti stávkové pohotovosti. Na druhé straně se řada občanů vydává za duševním osvěžením při mnohých kulturních pořadech a zejména velice početné skupinky mladých lidí za osvěžením svého hrda. Punč, svařák, lomcovák, medovina, včelovina a jiné moky s exotickými názvy tečou proudem bez ustání. K tomu nějaký ten dlabanec na posilnění. Předražený. Ceny jako na LVH (dříve Ruzyně). Takže mnohým důchodcům už v porovnání s předchozími roky dochází dech (finanční). A zejména po ministerské nadílce, při které bylo státním úředníkům rozkrájeno pěkné množství melounků (nejspíše také dřeli jako koně!!) jim ve večerní padající mlze ještě nejen naskočila husí kůže, ale i slzy bezmocnosti. Naše matka říkávala: „Darebák jako darebák. Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet!“ Nečasovci na odchodnou přes dvě stě a ti, co ještě ani neodešli, skoro dvě stě!!! Pořádná láce. Na zvednutí žaludku je i informace o bossovi českých železnic, o kterém se po jeho odchodu profláklo, že bral měsíčně 750 tisíc. To je potom keců o tom, že nejsou peníze, že se musí zdražovat a cestující čekající na nádraží nemají ani kam jít na záchod. Radujte se!!! 

Ale i zde, uprostřed metropole na náměstí Přemysla Otakara II., nacházíme slzičky ušlechtilosti, spojené se snahou pomoci bližnímu svému. Takovým příkladem je třeba i charitativní akce „Šťastná hvězda“. Dle nabídky mladých slečen si můžete zakoupit takovou hvězdu, podepsat si ji a potom nalepit zvenku na karosérii autobusu přistaveného na náměstí. Výtěžek bude věnován pro postižené děti. Akce se uskutečňuje pod záštitou města Milevsko, starosty Bc. Zdeňka Herouta. 

Po šťastném příletu anděla do davu na náměstí  a slavnostní bohoslužbě v katedrále s uctěním památky patrona diecéze svatého Mikuláše, pokračovaly další zábavné akce, ve kterých se představily například pěvecké soubory Rozmarýn, Bárováček, Úsviťáček a další. Tradičně přišlo společné zpívání koled „Česko zpívá koledy“. Až neuvěřitelně sladce chutnal punč, rozlévaný samotnou náměstkyní pana primátora Ivanou Popelovou. Kéž by tak zdárně řídila i jí svěřenou dopravní infrastrukturu města! 

Tak ať se nám všem i ten poslední předvánoční (skoro jarní) týden vydaří ke spokojenosti těla i duše! 

 

František Růžička, České Budějovice

 

gaudete-p1220886.jpg

Konec titulární bohoslužby: Mikuláš odchází

 

 

gaudete-p1220803.jpg

Čert městem obchází

 

 

gaudete-p1220819.jpg

Druhý anděl radost rozdává

 

 

gaudete-p1220850.jpg

Kněží z Tanzánie při ranních rorátech

 

 

gaudete-p1220961.jpg

Paní náměstkyně jako štědrá šenkýřka

 

 

gaudete-p1220963.jpg

Dudlajdá…

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář