Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlad a kuchař – František Růžička

24. 1. 2013

 

Přiznám se, že nevím, zda existuje nějaká pohádka Boženy Němcové či jiného spisovatele k danému tématu. Jistě však vím, že nám již naše babička říkávala, že „hlad je nejlepší kuchař“. A to vždy, když jsme ohrnovali svůj nos a otráveně se v jídle rýpali. Lidová moudrost nezanikla. Také pisatelka Lenka Papřoková na IT stránkách Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava za Sekci Studentský život sděluje, že „hlad je studentův nejlepší kuchař“. Nahlíží do světa vůní a chutí se zjištěním, že jídlo studentů je velmi vynalézavé, neboť mají často prázdný žaludek i peněženku.

S hladem jako protestním aktem přišli třeboňští studenti ke svému třetímu protestu proti složení krajské rady po podzimních krajských volbách. I tentokráte to bylo na Piaristickém náměstí jihočeské metropole a jistě překvapila účast několika stovek přítomných občanů, neboť z nebe padal vydatný déšť. Tedy žádná předvánoční nálada. Duch demonstrace studenti opřeli o den výročí úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla a zde ukončili čtyřiadvacetihodinovou hladovku. Jak sami uvedli, měla být pouze symbolická a nechtěli se srovnávat s Mahátmou Gándhím. Připojili se k nim i studenti z jiných škol; podpora přicházela z celé republiky. Kručící žaludek odbývali skleničkou vody a nějakou usilovnější činností. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) již dříve pro ČTK uvedl, že na současné koalici trvá, neboť vzešla ze svobodných voleb. Zorganizovanou hladovku označil za krajní nástroj a studenty obvinil z účelového vyhrocování situace. U mikrofonu se opět vystřídala řada osobností, například výtvarník J. Máška, který také protestoval přímo před domem krajské radní V. Baborové. Ta na něj pak zavolala policii. Uvedl, že je nutné demokraticky zabránit komunistickým zločincům v návratu k moci. Jeden z vůdčích aktérů Šimon Keller v rozsáhlém rozhovoru pro Deník uvedl, že ho děsí plíživý nástup totality.

Podporu tomuto protestu na dálku vyjádřila řada známých osobností. Dokážu dobře pochopit slova např. kardinála M. Vlka, který popsal svou životní anabázi končící odnětím státního souhlasu. Rovněž tak i slova Martina Ehrlicha, který dokumentoval pronásledování českobudějovického biskupa Dr. Josefa Hloucha, končící jeho smrtí po nátlaku krajských soudruhů. Poněkud s odstupem jsem již přijímal slova světícího biskupa V. Malého, vždyť byl také disidentem a dokonce blízkou osobou V. Havla. Tato hamletovská otázka „být či nebýt“ (pro komunisty) se měla uzavřít v první části let devadesátých. O to více mi bylo proti klidné mysli poselství umělecké. Populární herec a režisér J. Menzel, neméně známý principál a senátor T. Töpfer, rovněž vyznavači teorie bratrské spolupráce a příznivci Hradu. Nejsilnějším zážitkem až vzbuzujícím odpor bylo plamenné žvanění senátora Šetiny. Nebyl svého času dokonce nositelem rudého průkazu nadlidí? Opravdu příliš silná káva… Tak vám nevím, sympatičtí studenti, nevzal a nepohřbil vám už dávno někdo tuto revoluční snahu? Vskutku je dobré nezapomínat! Proto připomínám články Martina Fendrycha (časopis Týden) z doby po předchozích krajských volbách: „Rudí napochodovali do krajských rad a vlád… Česko komunistovatí…“ Tady v Jihočesku tehdy vznikla velká koalice ČSSD a ODS. Tak tehdy také vznikla i „Národní fronta moravskoslezská“, když se ve vedení proletářského kraje potkali komunisté současní i bývalí!!!

totalitasrp-1-.pngNadešly Vánoce a s nimi dny pokoje a klidu. Nikoliv však na českobudějovickém rynku, kde v rámci Adventních trhů probíhalo nejen mnoho kulturních akcí, ale i denní obžerství. Brzy po Novém roce byla zveřejněna zpráva z Třeboně o tom, že porušení školského zákona nebylo zjištěno. Takový byl totiž závěr státní kontroly, kterou na gymnáziu koncem roku uskutečnili pracovníci České školní inspekce. Podnět ke kontrole na škole, kde se koncem roku odstartovaly protesty proti obsazení místa krajské radní pro školství a kulturu členkou KSČM, podal zdejší učitel S. K. Kromě vedení školy obeslal i krajský úřad a ministerstvo školství. Vyzval, aby byla učiněna přítrž destruktivního chování s tím, že nezletilé děti jsou brány jako rukojmí za účelem zjevného popírání základních demokratických principů a zásad. Ředitelka školy byla s výsledkem spokojena, neboť takové rozhodnutí očekávala a byla si jistá, že ve škole nedělají nic špatného.

Ve čtvrtek 17. 1. 2013 se na hlavním náměstí jihočeské metropole znovu sešla při protestním happeningu proti zastoupení komunistů v krajské radě asi stovka účastníků, aby i se studenty pokračovali ve svých protestech a zároveň si připomněli i 16. leden roku 1969, kdy se upálil student Jan Palach. „Jane Palachu, ty to vidíš“ bylo napsáno na jednom z transparentů. Na jiném: „Nechceme tu rudé bratry, známe dobře jejich karty.“ U Samsonovy kašny vyrostla provizorní rudá klec, znázorňující komunistické žaláře s nápisem: „Je tu zima, ale tou v žalářích trpěli i političtí vězni!“ Opravdu byla zima a vězeň F. N. (35) popíjel meltu z termosky. Na sloupu pak černé tabule uváděly jména mnohých obětí komunistické zvůle. Protestní songy přidal zlínský písničkář Zitty Horváth. Jak bylo oznámeno sdělovacími prostředky, v rámci Palachova týdne probíhaly happeningy v Ústí nad Labem, v Karlových Varech i v Praze.

Dlužno dodat, že zima byla opravdu vlezlá a v přívalu sněhové nadílky „klekla na kolena“ celá doprava v metropoli, včetně MHD, která má na řadě míst již své vyhrazené jízdní pruhy. Přejet z jednoho konce města na druhý bylo téměř nemožné. Další kritická připomínka je ke sdělovacím prostředkům. Bez nich totiž aktéři protestních akcí mnoho zúčastněných mít nikdy nebudou. Jihočeskou pravdu zase až tak mnoho občanů nekupuje, jihočeské vysílání nesleduje, na internetu je prázdno, a tak zbývá tichá pošta od ucha k uchu. Další protest je svolán na sobotu 26. ledna. Stále pokračuje řetězová hladovka. Po čtyřiadvaceti hodinách hladovění nastupuje další v řadě. V jednom dni to bude i Zdena Mašínová, sestra bratří Mašínových, kteří v roce 1953 utekli na Západ.

František Růžička,

 

České Budějovice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

A co Západ či "český západ"?

(Müller, 27. 1. 2013 9:29)

Vážený pane Růžičko, nyní žijící na chudém Jihu, protipólu bohatého Severu, moc hezky jste se dotkl problematiky solných sloupů. Myslím tím biblicky "solných sloupů". Tedy jak my nekomunisté a dříve obyčejní slušní lidé, kteří se komunistům vyhýbali, zíráme na komunistickou Sodomu a Gomoru "sametu" a nynějších už 24 let "demokracie" a kameníme viděním té nebetyčné drzosti komunistů tvrdit světu a Západu, se kterým dávno předáci soudruhů" podepsali prapodivné a veletajné dohody o beztrestnosti zločinů komunismu i komunistů..., že kameníme hrůzou, měníce se často na solné sloupy!
Naštěstí jsou tu pamětníci a omladina! Tak Reportéři ČT natočili jak to se sloupem socialismu a komunismu a vlivu světového bolševismu, samotným Sloupem, strážcem dohod se Západem je právě na přelomu času 2012 / 2013 - hle FAKTA:
Reportéři ČT: 21. 1. 2013 — iVysílání — Česká televize
www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/ - Archiv - Podobné
Před 5 dny ... Protesty proti komunistovi radnímu v Karlovarském kraji — Protonové centrum na
léčbu rakoviny bez pacientů — Životní příběh jazzového ...
link: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/

Je výborné, že študáci a omladina na Karlovarsku i pamětníci, jako PSák - svědek doby řádění oněch vykonavatelů dohod JALTA až MALTA - připomíná denní praxi přímo na železné oponě, a jak pan soudruh Sloup, plukovník KSČ a KSČM, tedy lampasák za svět SSSR až do ztráty svého vzácného plukovnického, kontrášského vzácného života bojuje za Vojtu a vizi dohod učiněným se světem Václava Havla.
Díky že na Jihu, v Českých Budějovicách je to podobné. Lidi už nebaví nechat se od komunistů střílet, mlátit, zabíjet, terorisovat, okrádat a nyní také vykládat, že to v čem zde žijeme, je demokracie. Je tu demokracie - soudruhů (nyní soudruhů/trhovců a trhoveckého hospodářství gangu "neviditelné ruky trhu" a generalisima"léčby Klausem" - presidentury opozičních smluv samotných GENů) a jejich tajných dohod. Jako byla a je OPOsmlouva! Proč se opakovat? Myslím, že pohled do archivu reportérů chyttému napoví, komouši zůstanou ještě pevnější a semknutější....Howgh před kostelem 27.1.2013

Re: A co Západ či "český západ"? - oprava chyb

(Müller, 27. 1. 2013 10:16)

omlouvám se překlepy - mám určité starší a dokonce zase nové zdravotní potíže - prostě následky po opakovaných zraněních:
Například ráno 24.1. 2012 na mne v blízkosti budovy radnice Prahy 4 nacouval se zařazenou zpátečkou a vytočeným motorem hodně vytočený řidič FORD MONDEO 6A1 0273, s cílem mne zabít... Nebo jen zranit či "jen vyděsit"? Myslím tím, že najel na mne jako na chodce!
Vše jsem nahlásil - řádně nahlásil - POLICII ČR skrze nového ředitele Městské policie Praha - abychom viděli řeči nového pana ředitele, že cílem policistů, je úroveň I. republiky a dal ihned, jak to bylo možné na vědomí redakci SN - jen pro ilustraci, v čem veřejně se vyjadřující občan ČR je nucen žít, když sice rád diskutuje s Vojtou (s razítkem podatelny!) a jeho týmem na téma: "S komunisty se mluví, zejména o 50.tých letech".......
narozdíl od Šináglovo - Komínkovy akce " S KOMUNISTY SE NEMLUVÍ!"

To tak aby o těch letech jejich vražd a násilí a zlodějen bylo TICHO!
více fakt o pokusu mne zabít na stejném místě "policistou" spisek R1212/2012 OKAT/Vel č.j. SZ P4/084577/12 ve věci mého zmlácení dne 15.5.2012, kdy onen výtečník se v klasické dvojici polisistů, se OBA prokázali slovním prohlášem + průkazem POLICIE ČR. Prokázalipřesně podle zákona o POLICII ČR - prohlášením se za policisty + průkazem ...
Věc je "intenzivně" řešena... mlčením, odkládáním a nyní už i pokusem zmrazačení či zabitím mne jako oznamovatele práce VIPů živočišného druhu nadlidí typu JANOUŠEK" ?
Dále jsem byl strčen pod tramvaj u reakce SN dne 1.4.11. Věc pečlivě řešila Městská policie, která výsledek mé stížnosti na způsob jednání této policie, předala mé, nyní zesnulé matce, poloslepé či vlastně slepé k podpisu dne 2.5. když jsem byl tehdy 3 měsíce v Krčsské nemocni až do 1. letního dne 2011... 3 měsíce v nemocnici, s řadou zlomenin...Navíc jsem byl u budovy městské policie Praha v Korunní okraden o tašku s notebookem, reportážním magnetofoenm vyšší částskou peněz .-vše ŘEŠILA POLICIE ČR - Prha 10...
S výsledkem - viz "NOVÁ LISTINA": VÝSLEDEK ŠETŘENÍ: - pán "zakopl" o tramvaj" vše OK - obří podpis Mgr. Vladimír Kotrouš, čj. v Praze 28.4.2011 MPPH 51939/2011 spis,zn MPPH-S- 47542/11
PŘEDÁNO OSOBNĚ: 24.1.2013 panem ing. Zychou, který MNE 24.1.,13 nezapoměl, zdůraznit své VŠ vzdělání, při předání mého podání o pokusu mne zaabít, jako nežádoucího v ČR!

Re: Re: A co Západ či "český západ"? - oprava chyb číslo2). - přímý přenos?

(Müller, 27. 1. 2013 12:52)

Například ráno 24.1. 2012
má být samozřejmě správně -
Například ráno 24.1. 2013

tak takhle vypadají následky postraumatické stresové poruchy v praxi, kdy jseště SVÉ chyby po chvíli odpočinku a klidu dohledám........