Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poutní místo Mariánská – František Růžička

5. 6. 2014

 

Přestože na našem státním území máme mnohá známá poutní místa, jsou i taková, o kterých vůbec nic nevíme, ani to, že vůbec existovala. Dokonce i pod policejním názvem NPT, což znamená: nápravný pracovní tábor. Tím byla i „Mariánská“ s krycím značením „B“.

Historie uvádí, že osada byla založena v souvislosti s těžbou rud na Jáchymovsku. Podle pověsti zde žil poustevník Jan Niavius, který prorokoval velkou slávu horního města, jeho pád i nový rozkvět. Nejdříve tam stála dřevěná kaple a místu se říkalo MARIA SORG. Kaple byla roku 1699 nahrazena kamenným kostelem se zasvěcením Nanebevzetí Panny Marie.

V roce 1754 byl poutní kostel svěřen řádu kapucínů, kteří zde v letech 1754-56 vystavěli druhý kostel a později klášter (1760). Na prostranství před kostelem stávaly krásné stoleté lípy. Z Jáchymova sem vedla poutní cesta, po které se chodilo ještě v roce 1945. Téhož roku však museli odejít kapucíni německé národnosti; zůstali zde pouze dva. Ti byli v roce 1949 obviněni z údajného přechovávání zbraní a zatčeni. Klášter byl již zrušen.

Místo se stalo součástí rozsáhlé oblasti jáchymovských uranových dolů, zakázaným územím s řadou vězeňských táborů. Budovy kláštera se staly sídlem orgánů MV, útvaru Jestřáb. Objekt byl přeměněn na vyšetřovnu ve správě MV. Při původní osadě vybudovaly Jáchymovské doly (JD) po roce 1948 pro své zaměstnance osadu z dřevěných dvojdomků, která byla po likvidaci dolů v roce 1962 přeměněna na rekreační střediska několika podniků. Trestanecký pracovní tábor byl zřízen v červnu 1949, kdy sem bylo posláno 209 vězňů z Vykmanova. Pracovali na šachtách Eva a Adam. Byl to již druhý tábor v této oblasti. Vězni byli odsouzeni většinou z politických důvodů a byli ubytováni v dřevěných ubikacích.

V srpnu 1949 zde bylo již 483 vězňů. V budově II. praporu útvaru Jestřáb byly zřízeny dvě cely, ve kterých byli vězňové vyslýcháni. Roku 1950 byly zřízeny cely v klášteře. O tamních nelidských výsleších byla vydána řada svědectví. Vyšetřovací skupiny byly zrušeny pravděpodobně roku 1951 a dále v pravomoci útvaru Jestřáb nebyly. Dne 5. září 1950 uprchlo z pracoviště Mariánská sedm vězňů, kteří přepadli dva příslušníky SNB, z nichž jednoho těžce zranili. Jeden vězeň byl při pronásledování zastřelen a další dva odsouzeni k trestu smrti.

Z ponuré historie NPT víme, že od května 1951 zde počet vězňů neklesl pod 700, byl řízený Vězeňským ústavem Ostrov a byl pod správou SNB. Po domluvě s ředitelem JD k projednání požadavků na pracovní síly v roce 1960 došlo ke zrušení posledních táborů Mariánská a Rovnost. Pracovní nasazení vězňů na dolech skončilo koncem března 1960. Většina z nich byla přesunuta na Příbramsko, část byla ponechána k zajištění likvidačních prací. V dubnu pak jednotky PS skončily střežení. Dle záznamů z roku 1960 zde bylo šest baráků ubytovacích, jeden administrativní, kulturní, kuchyně, dva baráky ošetřovny, kotelna, jedna korekce a strážnice o jedné místnosti. Likvidace probíhala do konce roku.

Postupně chátrající areál kláštera se stal skladištěm strojů podniku Škoda a poslední den května roku 1965 byl odstřelem zcela zlikvidován. Z celého kapucínského kláštera zbyla pouze louka a kus zahradní zdi. Z vnitřního zařízení však byla zachráněna již v roce 1949 řezaná soška Panny Marie s Ježíškem a klečícími horníky. Je to spolu s jeslemi jediná upomínka na toto významné krušnohorské poutní místo. Dne 7. 11. 1987 udělil pražský arcibiskup František kardinál Tomášek poutní statut kláštera na Mariánské jáchymovskému chrámu sv. Jáchyma. Zde má dnes soška trvalý domov.

 

František Růžička, České Budějovice

 

p1240443.jpg

 

Kostel sv. Jáchyma v Jáchymově

 

p1240466.jpg

 

Zachráněná soška Panny Marie, dnes v kostele

 

p1240475.jpg

 

Kardinál Duka s autorem článku

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář