Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prasata na Pražské – František Růžička

15. 2. 2013

 

ceske-budejovice.jpgKoncem měsíce října přinesl Českobudějovický deník informaci o dopravních nehodách na Pražské třídě v jihočeské metropoli s otázkou, zda řidiči ignorují přechody. K více závažným nehodám došlo v krizovém místě před OC IGY, které patří ve městě k nejnebezpečnějším.

Jihočeský policejní mluvčí se vyjádřil sdělením, že vždy byla vina na straně řidičů. Jeho opatřením je rétorika: chodci by neměli riskovat a vstupovat do silnice, když vidí rychle (sic!) se přibližující auto!

Člen dopravní komise rady města by posílil (!!) hlídkovou službu policie městské i republikové. Uvádí příklad, že na křižovatce s Nerudovou ulicí se tak děje, ale nemohou tam příslušníci stát celý den. Také však varuje, že chodci musí počítat (sic!) s tím, že řidiči jim nedají přednost. Bezpečnost by se možná (!) dala vylepšit i technickými opatřeními.

Náměstkyně Ivana Popelová uvedla, že příliš mnoho řešení není a zaměřuje se na zdůvodnění technického rázu. Dopravní nehody, které jsem zde viděl na vlastní oči, se však staly za bílého dne. Přesto se odbornice přes dopravu, zahradní architektka, zdržuje zdůvodněním, že svítivost na Pražské je na velmi dobré úrovni, takže křižovatky vysloveně nevyniknou. Snad to byl jen výstřižek ze školního slohového cvičení. Závěr pak činí ve sdělení k případnému snížení rychlosti: „Ale ti, co už teď jezdí jako dobytek, ho respektovat nebudou.“ Tolik z internetového znění. Z tiskového znění jsem postřehl vyjádření i pana primátora o tom, že řidiči jezdí jako prasata. Dodejme, že k dalšímu velice nebezpečnému zasvícení inkriminovaného úseku došlo v důsledku instalace nové velkoplošné obrazovky na fasádě OC IGY, která na řidiče přijíždějící do města bliká přímo oslňujícím způsobem a značně ovlivňuje jejich pozornost. V dřívější době již došlo k instalaci velkoplošného billboardu dokonce bezprostředně v prostoru křižovatky do Pekárenské ulice.

Vážení a milí! Z toho všeho plyne naprosto jasný závěr, který se pokusím objasnit. V inkriminovaném místě bydlím již od roku 1972. Dost dlouho, že? Nikdo mne tedy nebude poučovat o tom, jak se zde místní doprava vyvíjela. Z pokoje obývacího pokoje denně sleduji, co se děje právě na přechodu s ulicí Puklicova. Když přecházím, nejraději bych měl v ruce ostrou munici! Ale pozor! Pro mne by to nemusela být munice vojenská, stačil by fotografický či filmový záznam. V tom je totiž jediná cesta, jak řidiče naučit poslušnosti. Nikoliv jim dát po dlouhá léta možnost výmluvy, že vozidlo řídil někdo jiný – a pak jsou nepostižitelní. K tomu se však naše příslušné útvary zákonodárné, policejní, ale ani samosprávné dlouho neměly. Až do současnosti jim chyběla odvaha a i snaha to vůbec řešit.

Prvním zásadním nedostatkem v místě je přirozený provoz z OC IGY, o který se zasloužil nejen p. Thoma, ale i pí Popelová, když takový prodejní kolos pustili do zdejší občanské zástavby. Následně neslyší ani na četné připomínky zdejších občanů. Druhým nedostatkem je kumulace linek MHD s přesunutím zastávky do současného místa, tedy téměř do kontaktu s přechodem. Frekvence je tedy ve vztahu k silničnímu provozu naprosto neúnosná. Třetím nedostatkem je počínání samotných strážců zákona. To, že zde postojí policejní auto (ještě s blikajícím majáčkem), není vůbec žádná prevence. Pouze pětiminutová výstraha pro řidiče, aby si právě teď dali pozor. Pokud jde o všechny aktéry viny, pak uveďme, že úsek je označen dopravní značkou zákazu zastavení. Běžně (i před zraky často projíždějících policejních hlídek) se zde nejen zastavuje, ale i parkuje – pro vykládání zboží, nákup cigaret v trafice, peníze do banky… A lze pokračovat. Nainstalovaná kamera na budově IGY nejspíše slouží jen pro parádu nebo následné vyhodnocení, když se něco stane. Doložím písemné podněty, které pan primátor Mgr. Juraj Thoma shazuje se stolu. Prostor za rohem OC IGY (do Puklicovy) je hnízdem vandalů, feťáků, hulákající školní mládeže, náhradou za veřejné WC: to vše se na denní krizi v daném místě podílí. Jen neznalec bude tvrdit opak a MěP, že zde něco kontroluje. Opět lze dokumentovat neúčinnou činnost, tedy nečinnost, příslušných magistrátních a policejních složek. Kladu tedy závěrečnou otázku: „Nenachází se ta zmíněná prasata, či ten dobytek také někde jinde? Třeba u dobře placených korýtek??“

Jedna věc, kterou jsem ještě nezmínil, je stejně ožehavá, a to stav daných přechodů. Pan primátor na písemný podnět sdělil, že to není tak dlouho, co byl ten z Puklicovky opravován. Tedy opět shodil se stolu. Nebo jen tak náhodou přehrál na nějakou magistrátní podržtašku. Takže otázka zní: jak dlouho to vydrželo? Kdo přebíral práci a následně kontroloval? Posílám na magistrát i sdělovací prostředky sekvenci videozáznamu, jak chodci musí trpět. Kdyby se zde postavil v době deště (nemusí moc pršet) s paní náměstkyní, aby jí trochu bahýnka a špinavé vodičky cáklo pod sukýnku, třeba by je to povzbudilo k cílevědomějšímu konání. Když zde v brzkých ranních hodinách přejíždějí nákladní vozidla, působí průlet po terénních nerovnostech (mohutných hrbolech) hluk, který ve vás vzbuzuje obavu, že zase přijely tanky osvoboditelů. Úspěšný rétor (primátor) si však v klidu vegetuje u sv. Jána.

Ach ano, to nejpodstatnější ještě chybí. Řada řidičů tu skutečně jezdí téměř neomezenou rychlostí. Můžete tipovat: 70-80-90, ve večerních hodinách možná i více. Mnoho vesnic má dnes na průjezdu nainstalované radary, jihočeská metropole (zejména průjezdové trasy) nikoliv. Ať se tedy nikdo nediví. Nedostatek není v technickém řešení, ale především v organizaci a řídící práci!!! Zabývat se celkovou dopravní situací v krajském městě je na tomto místě bezvýznamné. Konstatujme tedy krátce, že každá nová komunikace je jen další komunikací vnitřní a neřeší stěžejní otázku, což je hladký průtah městem s nutným obchvatem. Vázne průjezd MHD? Upravíme jízdní pruhy. A teď to vázne znova? Tak upravíme intervaly semaforů. Nikdy nic pořádně a koncepčně. U toho všeho už ale pan primátor a paní náměstkyně sedí pohodlně mnoho dlouhých let. Z takové spojnice, jako je Okružní-Jírovcova se stala jen křižovatka smrti. Kdo tu jezdí z garáží (jejich permanentní zatápění Dobrovodskou stokou pan primátor také dlouhodobě ignoruje), dobře ví, o čem to píšu. Vyjet z Jírovcovy vlevo do Nádražní je přímo životu nebezpečné. Přes protijedoucí vozidla nevidíte, kdo se proti vám vyřítí. Vjezd do křižovatky je totiž do vrcholu stoupání!! A můžeme se znovu vrátit na křižovatku Pražská-Nerudova. Při rekonstrukci Pražské byla Nerudova u Trojice zaslepena z prostého důvodu: aby neomezovala provoz na Pražské (tehdy tř. Míru). Nyní to už neplatí. Osazené dopravní značky „přikázaný směr“, přikazující tedy zákaz odbočení vlevo, pro mnohé řidiče neplatí. A dohled policejních složek??? Nulový. Stačil by jen ten již zmíněný fotozáznam a následný nekompromisní postih. Točení přes dvě plné, žádný problém. Běsnění policejních hlídek v ulici Kostelní (nedodržení průjezdní vzdálenosti v protisměru) lze pak směšně nazvat „bezúčelná onanie“. Pokuta 100 Kč (při opakování 200) je pouze nutnou administrativou, protože takových míst je ve městě bezpočet. Zajeďte si například do Slunečné v Rožnově. Mezitím se ale projíždí jednosměrkou z Jírovcovy do Puklicovy a jiných místech, třeba z náměstí kolem Černé věže do Hradební k bance. Pochopitelně vidíte luxusní auta a prominentní SPZ. Vedle toho se stačí podívat ještě na vodorovné značení v Nerudově ulici: ve své podstatě tu nejde vůbec bezpečně projet. O parkujících vozidlech téměř ve všech křižovatkách, travnatých plochách, chodnících ani nemluvě. Vjíždění do křižovatek na červenou je zcela běžné (i u řidičů MHD). Slepotu strážníků dokumentuje i Plachého ulička, posetá šrouby, hřebíky a jiným spojovacím materiálem. Přímé ohrožení životů!

Vrátíme-li se k těm korýtkům, pak se není co divit, vždyť příklady shora táhnou. LN (5/1) otiskly unikátní poznatky. Osmidenní generálka Karolina dokázala při svém pracovním nasazení vyhláškou (479/2012) objasnit, co je to „vojenský stejnokroj“. Ministr zemědělství (Bendl) pak včelařům vysvětlil, co se rozumí „svažitým pozemkem“. Ministr školství (Dobeš) se stal vyhláškovým králem, když objasnil, co je to „oběd“. Jak úžasná produktivita práce a doslova diplomová odbornost. (Na Silvestra jsem slyšel, že „Bc.“ znamená blbec a „Mgr.“ magor.) Ale neodbíhejme od těch prasátek. Nové vládní nařízení (448/2012) ministra zemědělství pro zemědělce objasňuje, co je potřebné zajistit prasatům, aby byla zajištěna jejich etologická aktivita. Přeloženo do jazyka soudobé češtiny a významu: co je třeba, aby byla zajištěna jejich spokojenost u koryt ve chlívcích odpovídajících rozměrů. Pak se tedy nedivme, že i komunální politika má plný nárok na své chlívce a jejich hájené osazenstvo. Již takový prezidentský kandidát (Fischer) přijal kodifikaci: „Prasetem se rozumí zvíře druhu prase.“ Proč by tedy nejvyšší mág českobudějovické radnice nemohl napsat, že ten přechod už byl nedávno upravovaný!!!

Co k tomu dodat? Pokud tento příspěvek nebude možné redakčně zařadit, je to přímý důkaz o tom, že nám ta zvířátka sedí i tam. Stejně jako v dobách reálného socialismu. Loajalita k jakémukoliv režimu i mocným je přece dědičná.

František Růžička, České Budějovice

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mohlo by se líbit

(Lucie, 28. 3. 2013 12:14)

Ahoj, máte se? Právě koluje mezi lidma nová forma přivýdělku, ideální na jaro, když je večer hodinka času :) Já si takto přivydělávám již od ledna a jsem tím fascinována. Do práce chodit sice nepřestanu, nicméně když to jde, tak beru takové peníze bez práce.. Kdyžtak mrkněte na www.Cervena-Cerna.cz

Dobrý a dobře napsaný postřeh z ČB a něco aktuálního od VSZ Praha a z Parníku ODS

(Müller, 20. 2. 2013 17:49)

Vážený pane Růžičko, je třeba říkat, psát pravdu a stát si za ní, nejen proto, že v Bibli máme slova Jan 8.32 - např. z nepřeberného bohatství internetu vi např: Poznáte pravdu a pravda vás vysvobodí (Jan 8,32) - www.cb.cz/praha3/files/redaktori/dokumenty/.../2011-07-06.pdf - kde CB může znamenat, že to možná platí také v ČB či naopak tam už nic podobného - n e p l a t í? Kdo ví?
Já jsem si dovolil hodně - požadovat na městské policii Praha jen kontrolu zákazu vjezdu - VJEZD jen na povolenky pro tam bydlící.... To jsem chtěl hodně, že? Navíc v soukromém radničním parkovišti v parčíku, ve veřejné zeleni, pod zákazem vjezdu....u radnice Prahy 4! Vše pro občana.
Tam jsem byl zmlácen VIPem, který 15.5.2O12 si to zaparkoval se svým obřím přibližovadlem hezky do travičky a když bouchal, snad opilý - jak jinak než hladinka - tak promile sem tam – do sousedních aut, včetně sousedovy stařičké ŠKODY 1O5/12O a já si šel psát číslo a dělat humbuk, vyáhli placku POLICIE ČR a v klasické dvojici se prohlásili - kromě řádného průkazu POLICIE ČR správně prohlášením... a byl jsem opravdu kvalitně zmlácen. Po nahlášení POLICII ČR a justici ČR také GIBS, jsem se dozvěděl, že prý nejsou pocisté... Kam se chodí u vás v ČB do obchoďáku či k Vietnamcům (?) kupovat policejní vybavení, průkazy, čepice, pistole a tak? A když jsem se nedal a trvám DODNES na odpovědi z GIBS a našeho milého MV ČR pana dříve policisty, pak detektiva nyní už ministra Kubiceho - už 24.1.13 na mne najel radniční VIP z přátel radnice Prahy 4 - z okolí parníku - tedy sídla ODS v Praze 4 na Pankráci - či v jejich duchu!
A hle: zázrak - s hořícím keřem - kde hořela koudel: už 6.2. 2o13 přistál v keři pámelníku elegantně letec s autem, že má ihned let letadlem z letiště Václava Havla, dříve jen Ruzyně - oba!
Aby Havel neshnil za živa na Ruzyni a ani na Borech či ve věznicích ČSSR se postaralo mnoho lidí, Zde vyniká aktivita rodiny Čeřovských, pana plk. Zbyňka Čeřovského, Havlova "někdejšího" spoluvězně... Jak pan Havel - později jako president ČSSR, ČSFR, ČR a pak president ODCHÁZENÍ jen tak, obyčejně poděkoval za lidskou pomoc těm, kteří poznali úskalí toho stát si za svou pravdou?
Já děkuji těm, kteří mne už 6.2. 2o13 osvobodili po šetření POLICIÍ ČR od cca 1o hod do 16 hod se zjišťovalo, kdo střílel na radniční VIPy a chtěl asi kulometem vyvraždit vše živé.... Nikdo nestřílel, jen padaly podobné nesmysly. Protokol mám.... jen ten autem odřený keř pámelníku nikdo nezdokumentoval.... nebo tajně, jak je zvykem tajné POLICIE co má web:
http://www.bis.cz/ ? Prostě něco dělali a tak vymysleli dnes či včera:
http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/bradacova-odtajnila-platy-statnich-zastupcu-podivejte-se-kolik-berou.html
a
zprávy dnešní zprávy z 2o.2.2o13 říkají, že když podobné jednání radničních VIPů a námořníků z parníku ODS jsem předal k posouzení dr. Bradáčové na VSZ - bude také obviněna týmem pana Kubiceho - či jen přejeta autem - jako já? Ovšem místo hádání se o ničení veřejné zeleně u radnice Prahy 4 za zveřejnění platů, těch co žijí ze státních peněz.... ČR!