Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předvolební postřehy III. – PhDr. Rostislav Janošík

22. 10. 2013

 

(Dokončení)

Programy jako přes kopírák

Kdo pozorně sledoval předvolební besedy s kandidáty v jednotlivých krajích ČR, ten nemusel ani studovat programy stran a hnutí, jež se voleb účastní. Najednou jako by všichni prozřeli a začali chápat, kde jsou ta bolavá místa, která je třeba řešit.

Snad v nejkoncentrovanější podobě najdeme všechny body, jimiž se bude muset příští vládní garnitura zabývat, v programu Hnutí ANO. S jistou obměnou se však jednotlivé návrhy objevují i v jiných programech, až to vyvolává dojem, že jeden opisoval od druhého. Kdo od koho? K tomu se asi nikdo nepřizná…

Docela otevřeně o tomto opisování hovořil v jednom ze svých televizních vystoupení P. Cibulka z Pravého bloku. Ten obvinil T. Okamuru z toho, že si přisvojil myšlenky, jež Cibulkova strana hlásá již přes dvacet let, tedy švýcarský model přímé demokracie.

Okamurův Úsvit přímé demokracie přichází kromě všeobecného referenda, které formou zákona ČSSD marně předkládá v Poslanecké sněmovně (PS) rovněž skoro dvacet let (zatím stále marně), dále přímou volbu prezidenta, významných státních úředníků a starostů – spolu s jejich odvolatelností. A co víc: prokazování původu peněz zpětně (navzdory tomu, že žádná zatím přijímaná právní norma retroaktivitu nezná).

A třešnička na dortu, která se nejspíš nebude líbit stoupencům dosavadních pořádků: zavést volby vždy jen v jednom dni, nikoli v pátek a v sobotu, jak  se u nás stalo zvykem, kdežto ve světě je tomu jinak. Důvod je prostý: ochrana před možným zfalšováním volebních výsledků.

A co nového se ještě objevilo? S tím, jak klesají volební preference „starých“ stran, zejména ODS a ČSSD, byla najednou oprášena myšlenka, že by se mohla hranice pro vstup do PS snížit z pěti na tři procenta.

Proč ne? Vždyť něco podobného asi před deseti lety navrhoval tehdejší premiér a předseda ČSSD V. Špidla. Mělo by to dvě nepopiratelné výhody: ty strany, kterým by hrozilo nebezpečí vypadnutí z PS, by tam zůstaly, a naopak ty menší, dosud mimoparlamentní, by se tam dostaly, byť s jedním nebo dvěma poslanci. Ke spokojenosti všech – ani by to nebolelo.

***

Bez V. Moravce to nepůjde…?

Po zkušenostech s působením moderátora V. Moravce v několika posledních volbách se zdálo, že by neškodila změna. Proto letos jako hlavní moderátor nebyl ČT nasazen a nahradili ho J. Železný a D. Písařovicová spolu s volební „matadorkou“, která nás po léta seznamuje s volebními výsledky z tzv. virtuálního studia ČT, M. Augustovou.

Po těchto volbách se vedení ČT téměř jistě vrátí k osvědčenému modelu s V. Moravcem, který je sice novinářská „klasa“, ale řadě politiků i novinářů vadil tím, že se choval jako primadona a že se tvářil, jako by to byl on, kdo rozhoduje o tom, jak volby dopadnou.

Ať tak či onak, faktem po těchto volbách zůstává, že se ani jeden ze dvou hlavních moderátorů své úlohy beze zbytku a s potřebným nadhledem nezhostil tak, jak se očekávalo. Zatímco J. Železný se o to alespoň upřímně snažil a dokázal mnohdy i úspěšně improvizovat, D. Písařovicová jen potvrdila, že je to úkol poněkud nad její síly i schopnosti. To, že někdo umí mluvit a navíc dobře vypadá, mu úspěch ještě nezaručuje. Bohužel.

Hůře to dopadlo s dalšími dvěma moderátory – D. Drtinovou, která uváděla svůj pořad „Interview“, a M. Veselovským z pořadu „Události, komentáře“, s nímž je to podobné jako s V. Moravcem. I v tomto případě platí, že nikdo není nenahraditelný. Nevhodně se Veselovský choval k představitelům menších stran, kteří nemají dost zkušeností s vystupováním v médiích. Tento moderátor se je snažil „utopit“ tam, kde vytušil jejich slabé místo.

Obzvláště trapné bylo jeho vystupování vůči předsedovi DSSS T. Vandasovi, kterého se snažil zmást naprosto účelovými otázkami ohledně synagog a mešit. Veselovský by si měl vzít příklad ze svého staršího kolegy V. Kučery, který úspěšně moderuje nejen pořad „Historie.cs“, ale i „Politické spektrum“.

Kterým chlebodárcům se chtěl M. Veselovský zavděčit? A zavděčil se? Měl by si raději připomenout jedno české přísloví, které praví: „Panská láska po zajících skáče.“

***

Prohraje ČSSD volby kvůli B. Sobotkovi?

O tomto víkendu jsem dostal do své poštovní schránky letáček formátu A6 s hlavním titulkem: „Sobotkova ČSSD – zrada levice.“ Tvrdí se v něm, že si B. Sobotka koupil byt za 7 milionů z peněz pro své voliče a že prodal lidem na Ostravsku střechu nad hlavou miliardáři Bakalovi.

Na druhé stránce tohoto letáčku stojí: „Dienstbier – spojenec korupčníka Ratha.“ Dále se o něm píše: „Dienstbier je spojencem korupčníků a sudeťáků a je mu jedno, co chce levicový volič.“ Závěr: „Nevolte Sobotkovu a Dienstbierovu ČSSD!“

Co k tomu všemu říci? Zkoumat, z jaké dílny tento pamflet pochází, nebude možná ani tak těžké. Ale co s tím? Má vůbec smysl něčím takovým se zabývat? Vždyť daleko důležitější je, že tato tvrzení, byť jsou snad i pravdivá, mohou poškodit celkový obraz ČSSD a její volební výsledek.

Pravda je taková, že vedení ČSSD si ve volební kampani příliš věřilo a spoléhalo se na bezproblémové vítězství. A jak už to bývá, začalo se negativně vymezovat vůči kdekomu, včetně prezidenta republiky, který bude zakrátko rozhodovat o tom, kdo bude příštím předsedou vlády. Zda jím bude díky vítězství ČSSD právě její předseda B. Sobotka, to je čím dál tím méně pravděpodobné. Také proto, že se tato strana v preferencích propadá hlouběji a hlouběji. Začínala na nějakých 30 procentech a necelý týden před volbami se blíží k číslu dvacet. To není zrovna dobrá vyhlídka na premiérský post.

Co dodat? Dost možná se dočkáme toho, že ČSSD v nadcházejících volbách nedosáhne kvůli B. Sobotkovi takového výsledku, aby jako hegemon na levici byla schopna sestavit onu „silnou vládu“ pro „fungující stát“, po nichž ve svých předvolebních vystoupeních volá. Útoky předsedů stran a hnutí na sebe navzájem se ukazují být kontraproduktivní. Po volbách bude muset někdo sestavit koalici a vládnout. Kdo jiný by měl vést tuto koalici – když ne ČSSD?

Že by se zopakoval scénář z roku 2010, kdy ČSSD sice volby vyhrála, ale vládu sestavoval někdo jiný? Doufejme, že se M. Zeman zachová jinak než před třemi lety V. Klaus!

***

Občané, jděte k volbám!

Stalo se u nás tradicí, že skoro o každých parlamentních volbách po roce 1990 se říká, že jsou vlastně jakýmsi referendem o tom, kam směřujeme. A pravidelně nás před každými volbami někdo straší návratem komunismu navzdory tomu, že po celé dvě polistopadové dekády patří KSČM k těm stranám, jež jsou zastoupeny v parlamentu.

Letos jsme varování před touto stranou a její spoluprací s předpokládaným vítězem voleb, ČSSD, slyšeli hlavně od ODS a TOP 09. Je to stejně obehraná písnička jako program obou těchto stran: pouhé pokračování toho, co tady poslední tři roky předváděla Nečasova/Kalouskova vláda.

Budeme-li pozorně naslouchat „hlasu lidu“, určitě nás nepřekvapí, že snad každý, dokonce i notoričtí „nechodiči k volbám“, si uvědomuje, že tak už to dál nejde. Ekonomicky i jinak se neustále propadáme až kamsi mezi méně rozvinuté státy Afriky, zato v oblasti korupce se řadíme mezi ty země, které jsou na tom nejhůř.

Podvědomě cítíme, že se nehneme kupředu, nedojde-li k radikálním změnám, spojeným s personálními obměnami těch, kteří nás mají zastupovat v parlamentu. Chtělo by se mi napsat, že správně by neměl zůstat v Poslanecké sněmovně „kámen na kameni“, ale nevěřím tomu, že se to úplně podaří.

Část poslanců v tom umí tak dobře chodit, že už si tu svou cestičku ke korytu či korýtku najdou, ať už v parlamentu, nebo mimo něj. Vždyť to nejcennější, k čemu se volení zástupci lidu ve své profesi dostávají, jsou jednak důležité informace, které běžný občan nemá, jednak kontakty, k nimž se tentýž občan nedostane.

Bez potřebných změn programových i personálních se nepohneme vpřed ani o milimetr. Proto je třeba, aby všichni zodpovědní občané šli k volbám. Nezáleží na tom, komu dáte svůj hlas. Neseďte doma a jděte k volebním urnám! Také vás hlas může rozhodnout, v jaké zemi v příštích měsících a letech budeme žít.

20. 10. 2013

 

PhDr. Rostislav Janošík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Cvičení skončilo, soudruzi, vraťte se na svá místa

(lukaslhotan.blog.idnes.cz, 22. 10. 2013 16:17)

http://svobodnenoviny.eu/schwarzenberg-islam-mi-nevadi-mesity-necht-si-v-cesku-rostou/
Schwarzenberg: „Islám mi nevadí, mešity nechť si v Česku rostou“

...místopředseda Muslimské obce, Samer Shehadeha kázal, že čeští muslimové neuznávají české zákony apod. (podrobnosti zde a více o kontroverzích názorech českých muslimů píši v knize Islám a islamismus v České republice) je postoj Karla Schwarzenberga víc než varováním před nezodpovědností českých politiků a jejich nezájmu o budoucnost naší společnosti. Ono vlastně knížatům je jedno komu vládnou hlavně když vládnou, že?....
... To, co se v ČR děje teď, jsou akorát reakce nevzdělaných lidí a této hysterii napohámá i pan prezident Zeman, využívá ji a islám nazývá jako problém číslo 1.“
http://www.top09.cz/
Kalousek: Koalice s agentem StB by byla výsměchem 17. listopadu
Co hnutí Ano 2011?

V případě hnutí ANO máme dva důvody, pro které to také není možné. Zaprvé jsme udělali velmi špatnou zkušenost s politickou divizí firmy ABL, a tak nechceme udělat podobnou zkušenost s politickou divizí Agrofertu.

A zadruhé nikdo z nás z TOP 09 nešel do politiky proto, aby uzavřel koaliční spolupráci s bývalým agentem Státní bezpečnosti. Takovým krokem bychom se vysmáli sedmnáctému listopadu. To bychom rovnou mohli říct: Cvičení skončilo, soudruzi, vraťte se na svá místa.

No, teď jste vyjmenoval, s kým ne, takže se vrátím k původní otázce...

S kým ano, o tom rozhodnou voliči.

Re: Cvičení skončilo, soudruzi, vraťte se na svá místa

(Občan, 20. 11. 2013 10:47)

Re: Cvičení skončilo, soudruzi, vraťte se na svá místa
To úsloví sedí. Ti, co napáchali největší škody a stáhli se dočasně mezi ty, kterým škodili, opět vystrkují růžky a snaží se obsadit rozhodující posty. O tom koluje řada varování a spotů, obíhajíci Zemi až k protinožcům, z republiky vystrnaděným a o její osud se stále zajímajícím. Zde je jeden z nich:

Václav Klaus přiznal barvu!

Včerejší televizní rozhovor Jakuba Železného s Václavem Klausem přinesl
konečné rozuzlení problému novoroční amnestie. Kdo ještě nechápal,
pochopil dokonale.

Václav Klaus vše mimoděk vysvětlil. Klíčová je jediná věta. Když se
Jakub Železný ptal na nezvládnutou privatizaci 90. let – podvody bank,
kampeliček a fondů, které připravily o peníze tisíce střadatelů, Klaus odmítl
kriminalizaci těchto dějů a událostí.
„Vše jsme se učili, všichni jsme se tehdy učili – nedělejme z toho
kriminalizaci.“ Podle Klause dnes kriminalizujeme lidi, kteří se pouze
učili zbohatnout, a protože jsme byli všichni začátečníci, chybička se holt
vloudila.

Proto přišel s amnestií. Pouze naplno projevil, co si celou dobu myslí.
Proto omilostnil nejtěžší hospodářskou kriminalitu. Ne kvůli
milosrdenství, jak občas nepřesně a podivně tvrdil. Milosrdenství je přece možné cítit
vůči jednotlivému člověku a ne vůči celé skupině delikventů, kteří páchali
hospodářské trestné činy, za které jim hrozilo až 10 let vězení.

Klíč je v tom, že Klaus tyto skutky za trestné činy nepovažuje. Klaus
nesouhlasí s trestní politikou našeho státu. Jako nezná špinavé peníze,
tak neuznává hospodářskou kriminalitu. Prostě když někteří vychytralí
jedinci oblafnou své „pomalejší a méně bystré“ spoluobčany, tak jim ty výnosy patří.

Podle Klause je to přirozené a normální. Nesouhlasí s tím, aby tito naši obratní spoluobčané končili ve vězení.
Ve světě Václava Klause je umění zbohatnout tím nejvyšším uměním. A pokud se
někdo tomuto umění teprve učí a klopýtne, tak si zaslouží milost či amnestii.

Aby to tedy bylo všem jasné - ve skutečnosti Václavu Klausovi nevadilo,
že trestní stíhání bylo rozvleklé a trvalo příliš dlouho.
On ve skutečnosti nesouhlasí s tím, že se jedná o trestný čin. Proto ve
svém televizním vystoupení řekl o amnestii: „Deset let jsme na tom
pracovali.“Navzdory tomu, že před volbou veřejně slíbil, že amnestii nikdy
neudělí, teď přiznává, že na ní celých deset let pracoval. Pěkná lekce.

Ano. Deset let jeho utajený tým pracoval na tom, jak překazit odsouzení
těch, kteří podle jeho vlastního hodnotového žebříčku nic špatného
nespáchali. Klaus má jiný systém morálních hodnot. A jestli je právo
minimum morálky, tak v případě hospodářských trestných činů se Václav Klaus ani
s tímto minimem neztotožňuje.

Nepochybuji o tom, že přesvědčení Václava Klause je naprosto
skálopevné. Václav Klaus ví s naprostou jistotou, že když si někdo nakrade, je to
jeho chytrost, patří mu to a basta. Nikdo z nás s ním v tomhle nehne.

Správně řekl: „Jsem odolnější než všichni další politikové v této zemi.“

A to byl náš prezident po celých deset let.

..........NABUBŘELÝ, SOBECKÝ, BEZCHARAKTERNÍ, BEZCITNÝ, SEBESTŘEDNÝ
ŽIVOČICH, KTERÝ NEMÁ S ČLOVĚKEM NIC SPOLEČNÉHO, KROMĚ TOHO, ŽE CHODÍ PO
DVOU A VZTYČENĚ.(COŽ DOVEDOU I JINÁ ZVÍŘATA)

Co na sebe prozradí časem Miloš Zeman o svých životních zásadách a škodách, které teď působí?

Lidé umírají na vozovce a umírají i na přechodu pro chodce...10. června srazilo Annu Veverkovou na přechodu pro chodce P4

(Anna Veverková, 29. 10. 2013 16:01)

Jistě. Lidé umírají na vozovce a umírají i na přechodu pro chodce. Jistě. I padesátiletá žena může zemřít na přechodu pro chodce. Jistě. I novináři umírají, i mluvčí vlády umírají. Ale zemře-li na přechodu pro chodce padesátiletá novinářka, později mluvčí vlády a poté aktivistka hnutí ANO 2011, která něco o bezpečnosti určitě ví, když si za manžela vzala vládního bodyguarda, je to zkrátka podezřelé.
Samozřejmě musíme vzít v úvahu, že mohlo skutečně dojít k souběhu několika nešťastných náhod a že celá tragédie má přirozené vysvětlení. Tento postoj zaujala veškerá média, která smrt Veverkové nikterak nekomentovala, pouze o ní krátce referovala. Jako člověk, kterého baví psát o tom, o čem druzí nepíší, si proto dovolím vnést do celého případu pár otazníků.
Veverková byla bývalá novinářka České televize, která se později stala mluvčí vlády Vladimíra Špidly (2002-2004). Byla držitelkou ocenění Mluvčí roku 2002 a v roce 2005 byla dokonce uvedena do Síně slávy českých mluvčích. Kromě toho obdržela i cenu za investigativní žurnalistiku, kterou vydává Mezinárodní konsorcium investigativní žurnalistiky.
Po odchodu z Úřadu vlády pracovala jako ředitelka marketingu VZP a na podzim 2011 se stala i spoluzakladatelkou Babišova hnutí ANO 2011. Pro Andreje Babiše ve svém volném čase pracovala jen do chvíle, kdy se podnikatel své protestní hnutí rozhodl přetvořit v politickou stranu – v tu chvíli se cesty Veverkové a Babiše rozcházejí.

V pondělí 10. června srazilo Annu Veverkovou na přechodu pro chodce v blízkosti jejího bydliště na Praze 4 auto. Upadla do kómatu a ve čtvrtek téhož týdne v motolské nemocnici zemřela.

To, že zemřela v den, kdy byla spuštěna razie na Úřadu vlády, bude spíše náhoda, protože automobil ji porazil už v pondělí a Veverková přes tři dny bojovala o život. Ale není těch náhod přesto poněkud hodně? Žena ve věku Anny Veverkové se jistě uměla po přechodu pro chodce pohybovat obezřetně, tím spíše, pokud měla informace, které obyčejný smrtelník vědět nemůže. Jako novinářka a člověk dobře obeznámený s politickým prostředím musela vědět, že si má na vozovce dávat pozor. Přesto ji porazilo auto. Není to zvláštní?
http://abbartos.wordpress.com/2013/09/03/proc-musela-zemrit-anna-veverkova/

Volby 2013 do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

(Bohuslav Hubálek, 24. 10. 2013 19:52)

Doličné důkazy:
1/ HERMANN Daniel *1963, Mgr. První kandidátní místo pražské KDU-ČSL. Užíval pohostinství 63. sjezdu SL v Norimberku /2012/ - aniž by veřejně vystoupil proti jejich revizionistickým cílům!
2/ LIŠKA Ondřej *1977, Mgr., předseda Strany zelených/ SZ. První kandidátní místo pražské Strany zelených.
Jeho vstřícnost k cílům SL slovně ocenil Horst SEEHOFER, bavorský premiér, na 60. sjezdu SL/2009/. Aniž
by Mgr.Ondřej LIŠKA někdy veřejně vystoupil proti revizionistickým cílům SL. Podle životopisných informací se bez výhrad angažuje pro stanoviska Sudetoněmeckých Landsmanšaftů.
3/ SVOBODA Bohuslav *1944, doc. MUDr. Druhé kandidátní místo pražské ODS. Ještě jako primátor Prahy, a navzdory mojí písemné výzvě z 8. února 2013 netečně toleroval dvě klamavé výstavy » Umění zabíjet «;
jednostranně a protičeskoslovensky zpracované = o násilnostech v květnu 1945. Souběžně tento politik, vysokoškolsky vzdělaný vyškolený, byl také v představenstvu pořádající společnosti ARTWALL!
Budoucnostní hrozba:
Zmínění uchazeči o poslaneckou funkci jsou nadějí pro Sudetoněmecké Landsmanšafty. Těžko však pro občany České republiky. Zejména těch, kteří žijí v našem pohraničí!
Doplňující sdělení:
1/ Sudetoněmecké Landsmanšafty, stejně jako Komunistická strana Čech a Moravy, hřeší na časový odstup, a na vyšumění vzpomínek. Tím spíš, že pamětníci vymírají. Pro zodpovědné lidi by tohle platit nemělo. Pokud se opakovaně nechtějí spálit o stejná "kamna".
2/ Na www.doklad-hubalek.cz umístěno v neděli 13. října 2013, v 17:10 hodin
http://www.doklad-hubalek.cz/2013/10 rijen/13_volby_varovani_landsmansafty.htm

Výzva k revoluci: Politiky budeme soudit jako největší zločince!

( Peter Bulla, 24. 10. 2013 19:30)

BRATISLAVA - Po protestech Gorila se na Slovensku opět začíná zvedat vlna odporu vůči systému a politikům. Dokonce se objevily výzvy k odstoupení všech politiků, kteří jsou zodpovědní za "genocidu" Slovenska. Cílem je změnit systém a začít revoluci. Video vidělo za pár dní několik desítek tisíc lidí.
Došla jim trpělivost. Výzva, která se objevila na portálu Youtube, se šíří i sociální sítí a stále více nespokojenců se k ní přidává a podle reakcí v diskusi ji podporuje stále více lidí. Skupina, která stojí za videem, se nedávno zviditelnila tím, že přišla přímo do parlamentu během pokusu o odvolávání ministra hospodářství kvůli kauze SPP. Druhý den je už ochranka na balkon nechtěla vpustit. Jejich dopis přečetla během nočního jednání i poslankyně Helena Mezenská. Autor videa, které za pár dní vidělo více než 63 tisíc lidí, politiky důrazně varuje před tím, co by jim mohlo v budoucnu hrozit.
„Od dnešního dne všichni ti, kteří se zapojí do této revoluce proti tyranii, začnou nosit na prsou trikoloru. Tato trikolóra nás postupně sjednotí. Na začátku nás bude pár, ale postupně nás budete vídat stále více. Nebudou to jen dospělí, budou to zejména mladí, děti, starší občané, učitelé, lékaři, postupně vojáci i policisté, slovem, všichni ti, kteří vás už mají plné zuby.“
„Budeme trpěliví, a když nás bude dostatek, a to vůbec nemusí trvat dlouho, přejdeme do otevřeného boje. Vyhlásíme generální stávku a vyjdeme do ulic. Když toto nastane a vy nebudete za hranicemi tohoto státu, běda vám! Budeme vás soudit jako největší zločince, jaké kdy tato země měla. Občané Slovenska vám ukážou, že slovenský národ je zde, probouzí se a nedá se vámi zotročit. Vy jste nás dohnali do tohoto stavu. Vy jste se zaprodali vidině bohatství a moci. Jenže my toho už máme dost, už vám nebudeme trpět vaše nepravosti, vaši zaprodanost, vaši nenažranost," říká hlas na videu. Autor tvrdí, že za výzvou revolucí proti tyranii je web slobodnyvysielac.sk, který je považován za kontroverzní. Na svých stránkách uvádí, že autorem textu je důchodce Peter Bulla a vznikl 2. září.“
http://www.exilovenoviny.cz/articles/2013/10/15/vyzva-k-revoluci-politiky-budeme-soudit-jako-nejvetsi-zlocince

Výzva k revoluci: Politiky budeme soudit jako největší zločince!

( Bohuslav HUBÁLEK, 24. 10. 2013 19:46)

Bohuslav HUBÁLEK Českolipská 19, 190 00 PRAHA 9 telefon: 286 884 774 b.hubalek@seznam.cz
Vzhledem k mediální situaci v České republice, kterou soustavně sleduji, uvítal jsem vznik a zaměření nového měsíčníku = Svobodné noviny (SN). Proto jsem oslovil a setkal se s panem Milanem EISENHAMMEREM. Pak jsem začal bezplatně přispívat do těchto novin. Později ale došlo
k roztržce ve vedení SN.
Od té doby jsem své příspěvky předával panu vydavateli a šéfredaktorovi, PhDr. Rostislavu JANOŠÍKOVI. Vadilo mi, že neexistují nějaké společné schůzky kmenových přispěvatelů, něco jako redakční rada. Například, abych přímo řekl Ing. BĚLOHOUBKOVI, že místo obecně zaměřených
a hektických znělek by měl = kriticky a průkazně = popsat své zkušenosti z Federálního shromáždění ČSFR, nebo z Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Byl tam zaměstnán jako úředník, po dobu několika roků.
Ing. Antonín BĚLOHOUBEK, tento moralistní kritik, volající po zodpovědnosti a pořádku, není schopen do dnešního dne uvést pravdivou adresu v telefonním seznamu = kdyby snad někdo z důvěřivců v jeho opravdovost by ho chtěl kontaktovat. Důkazem je doporučený dopis, který se mi vrátil z neplatné adresy. Mediální obhájce politických vězňů i popravených neprojevil zájem, aby nějak reagoval, třeba na moje neutajované telefonní číslo ze Zlatých stránek.
Pan Jiří MESICKI, bývalý politický vězeň režimu KSČ a spolupodepisovatel výzev Ing. Antonína BĚLOHOUBKA ( jehož znělkám je po mnoho let vyhrazena celá druhá stránka SN). I on se průběhem času projevil jako pouhý mluvka, těžící z tabuizace svého věznění. Neboť bez rozpaků jedná v příkrém rozporu s tím co hlásá. Nejen jako předseda pražské pobočky číslo 150, Konfederace politických vězňů ČR / KPV ČR.
Ing. Vladimír VESELÝ začal přispívat do SN mnohem později. Oceňoval jsem to, že do svých článků zařazoval pramen svých sdělení, odsuzujících praktiky režimu KSČ. Vyhledal jsem ho v telefonním seznamu, v adresách Prahy 4. Na jedné z nich jsem mu mohl přímo poděkovat. Jenže od něho
nepřišla odezva, ve smyslu toho, co hlásá. Záhy jsem pochopil, že i jemu vadí žijící a nepasivní odpůrci režimu KSČ, jejichž jménem a místo nich chce právě on mávat praporem vyšších principů mravních.
..
http://www.doklad-hubalek.cz/2002/01-leden/27_SNoviny_praxe_pisatele.htm

ODS a hrozba jejího rozpadu - 30.09.2013

(Michal Semín - Akce D.O.S.T., 24. 10. 2013 19:10)

http://www.akce-dost.cz/20130930.htm
Konzervativec mluví o krizi v ODS a hrozbě jejího rozpadu

Autor: PL/Michal Semín | Zdroj: Parlamentní listy | Datum: 30.09.2013 |
PŮLNOČNÍ ROZHOVOR. Předseda občanského sdružení Akce D.O.S.T. Michal Semín je veřejnosti znám nejen z mnoha akcí, kde se toto konzervativní hnutí prezentovalo, ale rovněž díky občasné podpoře bývalého prezidenta Václava Klause. Nyní se společně se svým hnutím rozhodl do voleb podpořit projekt Hlavu vzhůru! Jany Bobošíkové a v půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětluje, že konzervativcům v letošních volbách chybí strana, kterou by mohly volit z hlubšího přesvědčení, nejen z pragmatických důvodů.
Co obvykle děláte o půlnoci ze soboty na neděli?
Tak to už obvykle spím. Sobota je u nás doma, přinejmenším od té doby, co žijeme na venkově, pracovním dnem. A s přibývajícími roky mi spánkový deficit nedělá dobře.
Jak trávíte sobotní večer? U knihy, s rodinou nebo někde u skleničky?
Většinou s rodinou. Po společné modlitbě jdou malé děti na kutě, se staršími pak klábosíme nebo se společně díváme na nějaký pěkný film. V průběhu týdne u nás televize neběží a tak sobotní večery bývají v tomto smyslu výjimečné.....
....
Co ostatní strany, ODS, TOP 09? Ty o sobě říkají, že jsou pravicové...
TOP 09 nikdy žádnou pravicí nebyla. Strana, která je bezvýhradně oddána sociálnímu inženýrství pod taktovkou EU, se může tisíckrát ohánět pravicovostí (což navíc ani nečiní) či konzervativností (což bohužel činí), je pro člověka se zdravým rozumem stejně důvěryhodná, jako by byla Jana Bobošíkové podporující požadavky sudetoněmeckého landsmanšaftu.
Teď se už podívejme na politiku. Jste předsedou Akce D.O.S.T., což je konzervativní pravicové sdružení, ale nikoli politická strana. Když se rozhlédnete po volební "nabídce", mohou vaši ideoví příznivci někoho volit s klidným svědomím? A pokud ano, můžete říci hlavní argumenty proč?
Řada signatářů Manifestu D.O.S.T. kandiduje za Hlavu vzhůru

Duku vypnuli v rozhlase - V rozhlase platí před volbami zostřený režim

(Lucie Kudláčková, 22. 10. 2013 16:25)

Duku vypnuli v rozhlase. Ovlivňoval volby, tvrdí
Lucie Kudláčková 16:02 22.10.13

Praha - Český rozhlas čelí námitkám na postup moderátorky, která při debatě přerušila kardinála Dominika Duku. Duchovní podle ní naznačoval, koho mají lidé volit.
To pravidla veřejnoprávní instituce zakazují. Duka se však ohradil, že žádné návody nedával. Informaci jako první přinesly Lidové noviny.

K situaci došlo při debatě s premiérem Jiřím Rusnokem o omezení církevních restitucí. "Pokud přijme naše společnost toto opatření, budu vědět, že nežiji v demokratickém státě, protože neplatí ani právní řád, ani žádné zásady a vracíme se pod rudé prapory se srpem a kladivem!" rozohnil se Duka, dál se ale kvůli moderátorce nedostal.

"Je doba těsně před volbami a podle pravidel Českého rozhlasu nesmíme vysílat jakékoli návody, koho volit či nevolit, ani naznačovat," pronesla podle listu.
Duka pak Český rozhlas obvinil, že nedodržuje zásady svobody, a v závěru ironicky poděkoval za "cenzurované vysílání".

V rozhlase platí před volbami zostřený režim