Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rétor spasitel – František Růžička

25. 6. 2013

 

Jistě by se hodilo psát o našem spasiteli s velkým „S“, ale tady se jedná jen a jen o úroveň metropolitní, nikoli Božskou. I když – při pohledu z druhé strany – si právě on nejen myslí, ale je přímo velebně přesvědčen, že mu tento titul právem náleží. Následné řádky však dokáží, že nikoliv. Opak je smutnou a bolestnou pravdou. Ovšem – pro jiné – nikoliv pro něj samého.

Celý průběh nedávných povodní (nebo záměrných záplav?) mne vrátil zpět do roku 2002. Pan metropolitní primátor Igor také tehdy hlásal, že Praze nehrozí žádné nebezpečí. Vše bylo náležitě zabezpečeno. Jak to dopadlo, to si ještě mnozí pamatují. Nehodlám to dále rozvádět, neboť bych rád zůstal na komunální úrovni – v metropoli jihočeské. Jen se krátce zmíním o postižených pod Lipnem nebo Husincem. Starosta Protivína Hlaváč také vždy pro sdělovací prostředky káže o tom, že bylo nebo je vše v naprostém pořádku. Až na ty opakovaně postižené. Hlavně že má zase barevné sáčko. Možná ulovené mezi fotbalovými kapříky, které Blanice připlavuje.

V sobotu 1. června se věřící křesťané radovali ze znovuotevření katedrály sv. Mikuláše v Českých Budějovicích – po dvouletém provedení rozsáhlé rekonstrukce. Byl jsem mezi nimi a v průběhu dne opakovaně slyšel, jak meteorologové varují před dešťovými kapkami. Nestydím se za to, že jsem prosil o ochranu. Mám totiž své vlastní zkušenosti. Nechvalně opakované. Také teď bylo údajně vše O. K., jak se několikrát pan primátor jihočeské metropole Mgr. Juraj Thoma snažil posluchačům dokázat. Vždy vystupoval jako nepřekonatelný a neohrožený „Jura“.

V odpoledních hodinách se májový deštíček postupně měnil ve vydatnější déšť, hlásající příchod nesvatého Medarda, zato však silného a mocného vládce! A o tom to právě je. Zatímco náš pan mnohými obdivovaný primátor „míní“, jeho bublající potůček (Dobrovodský potok) „mění“. Mění tváře tisíců nevinných garážníků k zoufalství. Nutno připomenout, že v loňském roce měli vodu u svých garáží 20/6, 1/7, 5/7, 10/7, 28/7, 4/8. Zapřemýšlejte prosím – a nezaměňujte x-letou povodeň (měně ovlivnitelnou) s rozvodněným potůčkem v důsledku dlouholetého neblahého hospodaření a hraní si na radničního pštrosa s hlavou v písku. Trauma opakovaně postižených narůstá a neblahé následky na jejich zdravotním stavu také. „Majetek vem čert, stejně jako pána velkomožného.“

Kolem 20. hodiny to moje napjaté nervy už nevydržely. Obhlídka radničního potoka (s pořízením fotodokumentace) velela – otevřít vrata, odjet s autem nejraději na radniční nádvoří). Tam však zavřeno. Státní policii nepotkat, městští strážníčci neviditelní. Naprosto obvyklé – přesně jako vloni. Do mlčících tlampačů bubnovaly pouze dešťové kapky. Výstražný systém zbudovaný za více než milion korun na horním toku (vyhozená investice?) k ničemu. Kdyby tak u viaduktu nad potůčkem na Nádražní ulici stál majáček s červenou lucerničkou, bylo by to lacinější – a hlavně účelnější.

V neděli ráno 2. června již nepršelo. Instinkt znovu zavelel. Nemýlil se. Přišel jsem – a viděl. Více než tisíc garáží zaplavených – z potůčku, nad kterým drží desetiletí ochrannou ruku Jura Thoma se svými melody girls & boys. Znovu upozorňuji – nezaměňujte pojmy: (ne)ovlivnitelné a (ne)zaviněné (sic!!!). Jednoduše spočteno: více než tři tisíce postižených občanů. Voda až na Pražské. Mostek zde vodu zadržuje (dobře spočítáno, blbě vyprojektováno, ještě neschopněji zkolaudováno). Ale nezoufejte, občané metropole. Stále se ještě nic nedělo (podle pana primátora). Voda v ul. J. Plachty pomalu až k vlečce. Okolní garáže také pod vodou. Vždyť jsou to přece „jen“ garáže. Město na ně dalo pozemek, následně (když začalo téct odpovědným do polobotek) zde vyhlásili záplavové pásmo. O tom, co sami způsobili přehnanou výstavbou v okolí horního toku raději mlčí nebo jen kalně mlží. Už náměstek číšník Jelen sliboval a sliboval. Raději však budoval své Jelenovo. Pak přišla varianta s přeložením potoka v návaznosti na Zanádražní komunikaci. Nyní už jsme byli zase informováni, že se prorazí Pražská o další rourku! (???).

Bylo přesně 11.45, když jsme sedali k obědu. Ozval se gong a několikasekundové škrchlání v některém místním amplionu u Pražské. A zase ticho. Policie nikde, strážníčci rovněž. Teprve v odpoledních hodinách (hejtman Zimola svolával štáb na 16. hodinu) zaznělo rozhodnutí pro stavbu ochranné zdi pro město České Budějovice. Na Jiráskově nábřeží od Dlouhého mostu stále naprostý klídek. Koryto mohlo pojmout ještě cca 2 metry vody na výšku. Jedu tedy zpět čistit kanály ke garážím. První policejní vozidlo Městské policie jsem u garážového areálu potkal až v pondělí před polednem. Projeli se, pokoukali. Třeba to napsali do hlášení. Loni prý dokonce zavolali hasičům (ti nic neudělali). Co mne nejvíce zarazilo? Stavba ochranné hráze bude trvat 50 hodin. Kýho výra! Vždyť to už bude pomalu na svatého Mikuláše. Podle týdeníku 5+2 to byla jeden a půl metru dlouhá zábrana! Hlavně že si režisér Troška dokázal poradit při svém natáčení druhého dílu komedie Babovřesky. Na operetu s hororovým nábojem u garáží se však všichni (jako vloni) vykašlali. Domnívá se snad pan primátor, že každý občan musí být napojen na síť „sociálně slabých Facebook“? Komediálně si pak v týdnu na rynku pobesedoval s rozvášněnými hokejovými fanoušky, ale s garážníky nikdy!

V dalších dnech začalo téct i na jiných místech. Dobře placení odborníci se předháněli v mlžení a přesvědčování, že ani prázdné přehrady by nepomohly. Nesmysl. Jenže rekreační (Lipno) a energetická lobby (celá kaskáda) vše převálcuje a omyl nepřipustí. Přitom všichni Husinečtí vás ujistí, že jeden hrázný dokázal uhlídat hladinu po celá desetiletí. Teď to nejmodernější technika nedokáže, neboť je pod velením bezmezného blbství. Nikdo nepochopí, že je to jako s močovým měchýřem.  Co se tam nevejde, vyteče! Přitom letos spadla pouhá třetina srážek. Přesto na přehradách nastaly manévry, sám nejvyšší velitel branné moci státu uvolnil z parádemarše 60 cvičených vojáků, kteří se již celý den připravovali do boje s mokrým živlem. Vláda rozvázala pytlíček s prvními 300 miliony. Ono totiž pořád ještě „o nic“ nešlo. Připomeňme ale dlouhodobé varování geologa a klimatologa Václava Cílka: „Čekání na pohromu“. Zhutnění půdy, rychlé stékání vody, rozsáhlé lány, špatná orba, mrtvá půda, pěstování kukuřice, neúměrné množství chemie, eroze. Následují zanesené řeky. Jednoduše řečeno: špatné vodní hospodářství. Co však není špatně! Na povodňové dani se vybralo ca 4 mld. korun. Proinvestovala se miliarda. Kde je zbytek? Zálezlice po 11 letech nadále nezabezpečené. Místo peněz tam zase teče voda. Politici ale tvrdí, že jsme připraveni. Bohužel – ten namočený na to doplatí nejvíc. Ten na budějické nebo protivínské radnici vůbec. Šlendrián. Nezodpovědnost. Politická arogance.

A jsme zpět u Dobrovodského potůčku pana primátora, nad nímž drží dlouhodobě ochrannou ruku. Týdeník Českobudějovicko otiskl, že radnice má připravené úpravy na letošní rok. Pozdě. Od loňského roku (6x zaplaveno) žádné opatření na prostředním toku (Nádražní/Strakonická). Pan primátor opakuje jen plané řeči! Ta dokumentace mohla být hotová již za vaření pana Jelena. Nic. Stejně tak to dopadá s obchvatem města. Svého času (23. 9.) se na ministerstvu dopravy v dané věci jednalo. Pan primátor místo toho, aby přijel v pokoře a doložil, co město připraví, tak arogantně napadl samotného pana ministra. Pak se divme, jak si na tom jihočeská metropole stoji.

Nejinak je to zachyceno na stránkách Českobudějovického deníku v pátek 7. června. Vše, co jsem panu redaktorovi uvedl, mohu kdykoliv dokázat. S mnoha dalšími. Na jejich a mou adresu se pan primátor vyjádřil, „že je-li někdo natolik nezodpovědný nebo pohodlný, že mu nestojí za přihlášení se do systému SMS zpráv, tak je to zcela jistě jeho svobodné rozhodnutí, za které si musí nést důsledky“. Blahoslavený a božský pane primátore (podle Vás) - sám sebe jste označil, jak jste nejlépe mohl. Nezodpovědný a pohodlný. Mohu doložit všechny dopisy, které jsem Vám za sebe i za SBD zaslal. Odkázal jste nás na Povodí Vltavy. Písmo pana ředitele Ing. Zídka bylo výsměchem a také doložením arogance moci. Závěrem uvádí, že podle příslušného paragrafu Vodního zákona náklady na ochranu svého majetku před povodněmi nesou jeho vlastníci. Takže opakuji: pozemek předalo město, nikdy zde záplavy nebyly, dokud se nezničilo a nezastavělo okolí horního toku! Jak může garážový soukromník dělat opatření (navýšení břehu) na cizím pozemku (Povodí). Jak může i vybagrovanou zeminou, odepsal jste mi – obraťte se na stavební firmu, která zde pracuje na výstavbě železničního koridoru. Víc Vás to nezajímalo. Veškerou písemnou i fotografickou dokumentaci rád předložím. Jste vskutku dlouhodobě zralý na další trestní oznámení. Na výzvu k odstoupení také nereagujete. Kdypak jste občany informoval, že ten dosud utajený systém varování vůbec existuje? Mám své zkušenosti ze Skalice a také Blanice, odkud varování došlo. Avšak také pozdě, jak jsem dokazoval ve vysílání ČRo.

Jenže: následně se ke kritickému stavu vyjádří starosta nebo primátor – a ze stěžovatele udělají blbečka. Přitom lžou a mlží. Tak se totiž chovají polofunkční politici, polovelitelé sborů náležitě nevelí a jim pomáhají poloredaktoři a polonovináři, krátící články a původní pravdivá vyjádření.

Panu „Polobožskému“ jsem zase poslal bezpočet e-dopisů. Nereaguje. Nic nového pod sluncem. V sobotu se zjevil při Pivních slavnostech na Výstavišti. Těch nadávek a vulgarismů, co zde schytal. Nejspíše už byl postižen i hluchotou. O tom, že by byla provedena včasná asanace městských a státních pozemků na mokrém území ani slechu! Netřeba se divit, že o historii nemá ani páru. „Jakmile bývaly na Rudolfově, Dubičném a Dobré Vodě průtrže, zaplavovalo to Lanovku. Proto byl potok (Dobrovodský s přitékajícím Hlineckým) před rokem 1900 odkloněn mimo město a zaústěn u Suchomelu do Vltavy.“ Takže, pane primátore a zahradní architektko, podívejte se na sklopanely u nádraží – už máte sto (100) let zpoždění!!!

S plnou odpovědností a schopností vše dokumentovat.

František Růžička,

České Budějovice

 

 

 

 

p1190509.jpg

Potok sobota večer

 

 

p1190551.jpg

Neděle ráno

 

 

p1190537.jpg

SIKO koupel - přejmenujeme na TOMA koupel

 

 

p1190544.jpg

Inkriminované místo, které magistrát chrání jako památku na neschopnost projektu

 

 

p1190554.jpg

Tahání zaplavených aut

 

 

 

 

p1190560.jpg

Potok neděle ráno

 

p1190721.jpg

Zkáza místní komunikace

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář