Jdi na obsah Jdi na menu
 


Se probudil… – František Růžička

28. 3. 2013

 

ruzickova-koleda.jpgNaprosto správně se ptáte, kdo se to probudil. No přece – jihočeský primátor Juraj Thoma. Na dokumentačním fotu jej vidíme, jak před rathausem právě udílí povolení pro masopustní koledu. Ta se v hojném počtu maškar, za hudebního doprovodu a dělostřelecké kanonády, v rozverném průvodu dostavila před radnici, aby velectěného pana starostu o koledu požádala. Tu také, jak již je dlouholetým a zcela zaběhnutým zvykem (v době postsocialistické), obdržela. Dokonce i s přiměřeným pohoštěním. Nedivme se, radniční reprefond ani peněženka starosty horentními částkami nedisponují. Pár koblih, kousek slaniny a frťánek nemrznoucí směsi do žil. Zajisté, můžeme si teď dlouhosáhle vyprávět o masopustním reji před radnicí. Nebo před katedrálou sv. Mikuláše, kam dorazila růžičková koleda z nedalekých Doudleb, aby i zde zatančila své kolečko pro pány kanovníky a zapěla hymnus „Ten doudlebskej kostelíček…“ To však v této stati není podstatné.

primator-juraj-thoma.jpgOhlédněme se ještě o měsíc zpátky. V polovině ledna přišla tradičně nečekaná zima a s ní i sněhová nadílka. Bohužel, byla tak bohatá, že celá jihočeská metropole zažila další pořádný kolaps. Haldy sněhu na neuklizených silnicích i chodnících, zatarasené přechody pro chodce i zastávky MHD.

Sněhovou nadílku sice meteorologové předpovídali, ale kdo by si v polovině ledna pěkně nepospinkal. Stejně jako o letních opakovaných bouřkách, deštích a zcela pochopitelně – opakovaných záplavách v garážových areálech z Dobrovodského potoka. Tehdy se nám vůbec neprobudil a na vzniklé škody nereagoval. Vlastně zareagoval ve smyslu své letory. Přezíravě, alibisticky až škodolibě a sděloval, že jeho i radnice se to vlastně vůbec netýká.

I tentokrát jaksi zaspinkal. Sněžení bylo i podle meteorologů nezvykle husté, a tak se občané marně sháněli po urgentním zásahu. Někteří radní dokonce panu primátorovi navrhli, aby vyhlásil kalamitní stav. Nic. Zase podle jeho letory, až když bylo pozdě. Nezvykle pohotově se však nechal slyšet, že trvá na potrestání společnosti A.S.A., která má na úklid s městem uzavřenou smlouvu. Dle vyjádření této firmy je nasmlouváno 18 strojů a v dané době jich po přivolání posil bylo v terénu celkem padesát! Zajímavé zpětné počty. Dopředu již asi počítal pan primátor, když navrhl nejen pokutu, ale i ukončení smlouvy. Že by čekal nějaký privilegovaný strýček v záloze? Podle údajů v tisku – i sám náměstek upozorňoval na možnost vyhlášení kalamitního stavu –, ale nejvyšší vedení (!) radnice posily povolalo až následující týden (sic!). A pic kozu do vazu. Nebo samotného primátora???

Paní redaktorka Olga Píšová (Budějovický Samson) se prezentovala článkem „A.S.A. si koleduje o výpověď“. V textu sezobala z ruky panu primátorovi vše, co jí nasypal. Naproti tomu krajská redaktorka Miroslava Kolářová (5+2) se ve své glose jízlivě vedení radnice vysmála. A měla pravdu. Ono sledovat to malebné náměstí Přemysla Otakara II. zapadané sněhem z okna primátorské kanceláře je přece jen o něčem jiném, než tahat kočárek nebo vlastní nohy závějemi nejen sněhu, ale další den i hnusné břečky. Ta lítá od kol autobusů na chodce - a na to také pan primátor s paní ctěnou náměstkyní plodně nereagují. Můžeme doložit videozáznam i radniční vyjádření!

Já přidám dva osobní poznatky. Stál jsem v časných ranních hodinách na zastávce MHD, přijel řidič s křapkou (multikára), vystoupil, z korby sundal lopatu, odházel zastávku, naložil lopatu, nastoupil a jel na další štaci. Při rozhovoru mi řekl: „Nejsou lidi. Radnice nám to nechce zaplatit, a tak jezdím sám, bez závozníka. Copak to můžu celý den vydržet?“ Tak – kde je jádro pudla? Nejspíše mezi pudly na radnici. Což potvrzuje další případ. Znalec jihočeské metropole se nestačí divit. Po úklidu vnitřního města se začala uklízet i satelitní sídliště. Představte si, odtud se nákladní auta plná sněhu vydávala přes spojku „Strakonická“ na vnitřní tepnu městem (Pražská), odtud přes „Husovku“ na „náplavku“, kde se sníh vysypával. Počtu aut, jezdících ve dne i v noci, by se zde bydlící občan ani nedopočítal. Ani těch zbytečných kilometrů a spotřebované nafty. Raději nepočítal, i když mu hluk aut spaní nedovolil.

prechody-se-snehem2.jpgTo je přesně ono. Na radnici z toho jistě nervy neměli (stejně jako při těch záplavách). Ale pan primátor se začal přes média holedbat (na to je vskutku borec první kategorie) s obviněním úklidové služby, že svoji práci nezvládá. Není nezajímavé, že nepřízeň páně dopadla jen na jednu firmu, zatímco o té druhé se nikde nemluvilo. Ta prý svůj úkol ale splnila (před domečkem u sv. Jána?).

Je sice už březen, první jarní den za námi, ale mrzne a padá a padá a padá. Kdypak padne i pán velkomožný???

František Růžička, České Budějovice

 

Popisky k fotografiím:

Růžičková koleda.

Primátor Juraj Thoma.

 

Přechod se sněhem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář