Jdi na obsah Jdi na menu
 


Světlo Vánoc – František Růžička

7. 1. 2014

 

Svátky vánoční přicházející bezprostředně po zimním slunovratu, kdy noc se krátí a světla přibývá. Jsou téměř pro celý svět svátkem klidu, odpočinku a pohody, pomineme-li současný ruch ducha komerčního. Pro křesťany jsou pak úzce spojeny právě tím Světlem, které přichází skrze narozené děťátko a je ve své chudobě položené do jeslí. Tak se bezprostředně před čtvrtou nedělí adventní stává v polistopadové éře i v našich krajích, že k nám putuje Světlo z Betléma. I to je v poslední době označováno jako Světlo míru, což je evidentně pojem zpolitizovaný v současném znepřáteleném světě, jak uvedl i českobudějovický biskup, když toto světlo přebíral od mladých chlapců v katedrále sv. Mikuláše v pátečním odpoledni (20. 12.). Tentokráte to nebyli skauti, ale mladí požárníci z nedalekého okolí, kteří z Lince do Českých Budějovic světlo přivezli. Bude k dispozici nejen v katedrálním chrámu a budově Českého rozhlasu, ale i v ostatních kostelech. Slavnostní chvíle byla ozdobena vystoupením dětského pěveckého sboru Canzonetta (ZŠ a ZUŠ Bezdrevská) a umocněna přímým přenosem pro posluchače českobudějovického studia ČRo. Jak dále otec biskup Jiří Paďour uvedl, ať je tato štafeta přenosu světla z Betléma skutečným poselstvím pokoje a připomíná nám, že neslavíme a nepřipomínáme si jen narození malého děťátka, ale Ježíše, který byl skutečnou osobou a byl za nás ukřižován. Pro spásu celého světa. Na jeho kříži (i zde v katedrále) je nápis INRI - Ježíš Nazaretský, král židovský… Nesme si jeho světlo v našich srdcích a duších do našich domovů.

Bezprostředně nato začala v katedrálním chrámu bohoslužba a na nedalekém Piaristickém náměstí vystoupení borovanských betlémářů, kteří zde předvedli v pantomimickém vyprávění Živý Betlém, který se již několik roků těší velkému zájmu malých i velkých diváků. Neukázněností se zde předvedla hlídka Městské policie, která musela být napomínána k vypnutí rušivých světel majáků, aby představení vůbec mohlo začít. Dodejme jen stručně, že vystoupení bylo velice zdařilé… „I stalo se v oněch dnech, že do Judska, města Davidova, které se Betlém nazývá, přišli Josef a Maria… A naplnily se dnové a ona porodila děťátko, které zavinula a položila do jeslí… V půlnoční hodinu anděl se zjevuje, radostnou novinu pastýřům zvěstuje…“

Zatímco na českobudějovickém náměstí denně pokračovaly zábavné pořady s populárními umělci (Petr Spálený, TV Šlágr, Kamil Střihavka, Petr Kotvald), nezbylo více času, než pospíchat do nejstaršího českobudějovického kostela sv. Prokopa a sv. Jana Křtitele na koncert duchovní hudby ženského komorního pěveckého sboru BELLA MUSICA, jehož vystoupení bylo také pro mysl potěšující a duši uklidňující.

Snad jsem ještě v ukvapeném toku doby pozapomněl na dřívější tradice. Můžeme ještě připomenout sv. Barboru (4. 12.), legendární mučednici, patronku horníků, jejímž atributem je především kalich s hostií. V předvečer svátku chodívaly po venkovských domech ženy a děvčata zahalené do bílých prostěradel či šatů. Hodným dětem nadělovaly, na zlé hrozily metlou. Dále i sv. Ambrože (7. 12.), biskupa a církevního učitele, zobrazovaného s inspirující holubicí Ducha svatého. Dalším atributem jsou například důtky, kterými poukazoval na církevní tresty pro hříšníky, zejména císaře Theodosia I., za jeho krutost. Ojedinělým zvykem bývalo jeho honění dětí, koštětem hrozil výpraskem. Občas ale utrousil i nějakou cukrovinku. Za dveřmi pak čekala sv. Lucie (13. 12.), patronka švadlen a kočích. Nejznámější nejspíš bude pořekadlo: „Svatá Lucie, noci upije…“ (dodejme: ale dne nepřidá).

Po radostné třetí adventní neděli je zde čtvrtá a s ní i poslední radovánky a také již tradiční „Vánoce na Starém Městě se staročeskou vánoční uličkou v Panské“ s předváděním a prodejem tradičního lidového umění… Poslední roráty… Moc tajemná nás ve tmě obestírá… Nad Betlémem vyšla hvězda…

Štědrý den je tady… Nám, nám, narodil se… Do Betléma pospíchejme, abychom se klaněli…

Tak si to ve zdraví užijte. ŠŤASTNÉ A VESELÉ!

22. 12. 2013

 

František Růžička, České Budějovice

 

svetlo-vanoc-p1230044.jpg

Dětský sbor Canzonetta

 

 

svetlo-vanoc-p1230052.jpg

Převzetí Betlémského světla

 

 

svetlo-vanoc-p1230069.jpg

Pod sochou P. Marie českobudějovický biskup předává světlo rodinám

 

 

svetlo-vanoc-p1230079.jpg

Anděl se zjevuje

 

 

svetlo-vanoc-p1230086.jpg

Děti u jeslí

 

 

svetlo-vanoc-p1230089.jpg

Děti a zvířátka

 

 

svetlo-vanoc-p1230093.jpg

Z koncertu v kostele sv. Prokopa

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář