Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tiskové prohlášení Jana Kopala

22. 9. 2013

 

Musím se důrazně ohradit proti nehoráznému tvrzení Karla Schwarzenberga, který mne nazývá „neonacistou“. Je to pozoruhodné od člověka, který sám stojí na pozicích sudetoněmeckého landsmašaftu a československého prezidenta Dr. Edvarda Beneše by spolu s tehdejší vládou za odsun Němců pohnal před mezinárodní soud v Haagu jako válečného zločince.Osobně naopak stojím na pozicích obrany dekretů prezidenta republiky (známějších jako tzv. Benešovy dekrety). Nutnost obrany dekretů byla jedním z důvodů, proč jsem se ve svých 15 letech začal politicky angažovat, a shodou okolností první organizací byl Klub českého pohraničí (občanské sdružení vzniklé jako reakce na drzé požadavky sudetských Němců a některých jim nakloněných českých politiků).

V minulosti jsem byl členem řady občanských sdružení a politických stran. Všechny byly řádně registrovány ministerstvem vnitra a u žádného z těchto subjektů během mého působení nedošlo k soudnímu rozpuštění takového subjektu ani k návrhu na něj. Všechny subjekty tedy působily na legální právní bázi a svoji činnost vyvíjely v souladu s Ústavou České republiky. Politické strany se účastnily volebního boje a legitimně v různých volbách kandidovaly, což je jejich přirozené a nezadatelné právo.

Od roku 2002 jsem také spolupracoval s filmovým průmyslem, kde jsem působil i v řadě pozicí - jako komparzista, pořádková služba (ve filmovém slangu lock-up), na filmových lokacích a za tu dobu spolupracoval s řadou komparzních agentur i komparzním rejstříkem České televize. Vytvořil jsem zde nepřeberné množství komparzních i epizodních rolí (např. v seriálech Comeback, Expozitura a Vyprávěj), které rozhodně neodpovídaly mému ideovému zaměření a sám jsem si je předem nevybíral. Spíše jsem byl obsazován typově. Hrál jsem civilisty, policisty, četníky, židovské vězně v koncentračních táborech, vojáky za II. světové války (sovětské, americké, německé), číšníky, nádražáky, popeláře i jiné profese. Fotografie, kterou zveřejnil časopis Týden, pochází z filmu režiséra Petra Nikolajeva Lidice. V tomto filmu jsem krom německého vojáka sehrál i roli českého občana, který na Pražském hradě se stovkami dalších ve strachu naslouchá projevu Reinharda Heydricha.

Vždy jsem se hlásil k českému vlastenectví, národovectví a patriotismu. Je to patrné i z mého osobnostního zaměření, neboť jsem vystudoval soudobé dějiny a historickým tématům se věnuji i skrze působení ve Společnosti Viktora Dyka a Společnosti Antonína Švehly, kde jsem aktivním členem. Nikdy, a to ani ve filmu, jsem nikde nehajloval, nevychvaloval Třetí říši a už vůbec nesympatizoval s jejím představitelem Adolfem Hitlerem. Naopak jsem se účastnil řady pietních akcí připomínajících oběti druhé světové války a hrdinství lidí bojujících proti nacismu (např. mše ve Svatovítské katedrále za oběti heydrichiády). Také jsem byl rád, že jsem se v minulosti mohl potkávat s žijícími pamětníky a účastníky druhého odboje.

V Praze dne 20. září 2013

 

Mgr. Bc. Jan Kopal

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Proboha, čeho jsme to zde v SN svědky?

(Muller, 25. 9. 2013 17:17)

Domnívám se, že tiskové prohlášení pana Kopala viz zde SN k průběhu předvolební kampaně podzim 2013 výborně doplňuje poznání chartisty Charty 77 pana ing. Bělohoubka, který po poznání co je Václav Havel zač, včetně velké části Charty 77 stav opět dobře diagnostikoval:
http://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2013/proklinani--40.-cast----ing.-antonin-belohoubek.html
32.budeš PROKLÍNAT výrazné podílníky na bujení zvráceností a zlotřilostí politických i nepolitických, a tím také na tom, že naše planeta je napořád velikým BLÁZINCEM v obou zmíněných ohledech!
http://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2013/proklinani--40.-cast----ing.-antonin-belohoubek.html

"32.budeš PROKLÍNAT výrazné podílníky na bujení zvráceností a zlotřilostí politických i nepolitických, a tím také na tom, že naše planeta je napořád velikým BLÁZINCEM v obou zmíněných ohledech!"

Ano, domnívám se, že oba pánové (nejen oni!) si z nás, veřejnosti dělají delší dobu legraci, či si myslí, že většina si nic nepamatuje a ze zapamatovaného není schopna učinit žádné závěry. Úžasný "UFOLOGICKÝ" postřeh ing. Bělohoubka, že se oba přidávají k proudu dělajícího z planety Země velký BLÁZINEC a na veřejnost se obrací spíše jako chovance ústavu podobnými předvolebními akcemi, je zjevné. Vidím oba příspěvky jak Karla Schwarzenberga tak pana Kopala opravdu spíše do "ufologického" okénka.... kde jsem se zatím odmlčel. Ať paní Bobo a svět dílny ducha václava Havla tvoří!

Méně ufologicky, ale podobně, že jsou nám předkládány podivné projekty- dost tajné - více dnes například
např:http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=791152#utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_campaign=B&utm_term=position-18
Petr Holub - 25.9.13 - Metody Okamury, Babiše a Bobošíkové pod drobnohledem
např: " V roce 2010 to vyšlo Věcem veřejným s Radkem Johnem a TOP 09 s Karlem Schwarzenbergem. Proč by to nefungovalo automaticky i letos?" ???

známý neonacista Jan Kopal - o návštěvě Václava Klause na setkání spolku Jany Bobošíkové

(Karel Schwarzenberg, 24. 9. 2013 17:46)

Se zájmem jsem si přečetl o návštěvě Václava Klause na setkaní spolku Jany Bobošíkové, za který kandiduje známý neonacista Jan Kopal. K tomu mohu jen říci: "Pravici vzhůru". 19 září v 9:59
https://cs-cz.facebook.com/karel.schwarzenberg/posts/10151698497298925