Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tri dni ho naháňali… – František Růžička

25. 3. 2014

Začátek osmého kalendářního týdne byl ve znamení pracovní návštěvy prezidenta republiky Miloše Zemana v Jihočeském kraji. Po předchozích článcích (Pane prezidente, Prezident na jihu) se ještě stručně vracím k úternímu podvečeru (18. února), kdy se kolona zastavila u lázní Aurora v Třeboni a kde prezidenta republiky uvítali náměstek jihočeského hejtmana a místostarostka města.

V recepci lázní jej pozdravilo několik desítek lázeňských hostů a žáci fotbalové Sparty, kteří zde byli na zimním soustředění. Třeboňští rybáři mu pak jako dárek předali tříletého třeboňského šupináče (přes 8 kg váhy) ve speciálně upleteném košíku.

Ve společenském sále následovala beseda s občany, kterých se sešlo asi tři sta. Vznesené otázky se týkaly i církevních restitucí, získávání pracovních příležitostí pro vysokoškoláky, přímé volby starostů či primátorů. Po zápisu do pamětní knihy a připevnění prezidentské stuhy na prapor města obdržel prezident od generálního ředitele slatinných lázní jako dárek poukaz k pobytu na šest nocí pro dvě osoby. V restauraci Harmonie byla připravena slavnostní večeře pro 30 pozvaných hostů z oboru cestovního ruchu a lázeňství. Tým lázeňských kuchařů pod vedením šéfkuchaře Luďka Cibulky naservíroval polévku třeboňských rybářů a jako hlavní jídlo filet z candáta s hořčicovou omáčkou a se šťouchanými bramborami s pažitkou. Sladkou tečkou na závěr byl puding dvou barev. Nechyběl ani pozdní sběr veltlínského zeleného, pivo Bohemia Regent a káva.

Dle informace zde byl Miloš Zeman jako politik, ekonom a prognostik již v srpnu roku 2011 na pozvání Jihočeské hospodářské komory a přednášel o vývoji hospodářské situace. V rozhovoru neopomněl pochválit podnik Madeta a nepřekonatelný Budvar, vařený ze žateckého červeňáku. Dodal také, že si nechal udělat výpis z městského rozpočtu a kladně kvitoval jeho přebytkové saldo a okolnost, že lázně jsou v majetku města. Již tradičně zdůraznil, že prosazoval zákon o prokázání původu příjmu a nabytého majetku, souhlasí s přímou volbou na komunální úrovni. Nezapadla ani žertovná otázka od malého hocha, proč chtěl být prezidentem. Uvedl, že chtěl být hajným, neboť četl Káju Maříka. Potom důchodcem, což se mu také podařilo. A prezidentem, protože to na něm chtěli jiní. A tak si řekl, že tuto výzvu přijme, neboť před výzvou se neutíká…

Žádný výstřel z Aurory se tedy nekonal. Zatím. Ten přišel až o několik týdnů později z Kyjeva a Krymu. Není to zase až tak dávno, kdy se z Jalty rozhodovalo o budoucím uspořádání hranic v Evropě, především podle režie generalissima Džugašviliho. A brzy to bude přesně sto let od okamžiku, kdy vypukla ta nejstrašnější světová válka. Tehdy se ještě nevědělo, že bude označena jako „První“.

František Růžička, České Budějovice

 

p1070871.jpg

 

Pohled na město

 

p1070886.jpg

 

Na chodbě lázní Aurora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář