Jdi na obsah Jdi na menu
 


U hrobu Viktora Dyka - Bc. Jan Kopal

17. 5. 2011

Soumrak u moře

I.
Nalevo širé zřím moře,
napravo táhne se dýna.
Příboj, jenž tříští se o břeh,
mi cosi připomíná. 
 
Po písku omytém vlnou 
reptaje nejdu a klna.
Zamyšlen tiše si šeptám. 
Říkám si: devátá vlna!
 
II.
Vln osm potopí pouze, 
vln osm přeskočí. 
Vln osm vesele bije
do prsou, do očí.
 
Vln osm nemá té moci,
vln osm laškuje jen.
Vln osm nemůže zmoci,
devátá vezme tě v plen! dscf7952.jpg
 
Devátá vlna smete,
s čím osm hrálo si,
devátá vlna nese,
však živé nenosí,
 
devátá vlna zavře 
mdlá ústa navěky.
A upíráš své oči
na moře bezděky.
 
III.
Vlna se vzdouvá a týčí
prvá a druhá a třetí,
vlna se tříští a láme,
letí a nedoletí.
 
Tmí se a odkudsi z hlubin
nějaký osud tě volá. dscf7943.jpg
Rozběh se dobrodružně
do moře úzký hrot mola.
 
Tmí se a písčitou dýnou 
vede tě ještě tvá cesta.
A maně počítáš vlny:
čtvrtá a pátá a šestá.
 
Ale jdeš odvahy plný
vstříc kterýmkoli losům.
A maně počítáš vlny,
počítáš: sedm. A osm…
 
Viktor Dyk
 

Na den přesně dnes uplynulo 80 let od okamžiku, kdy zemřel na srdeční mrtvici při koupání v Jaderském moři v blízkosti jugoslávského ostrova Lopud básník, prozaik, dramatik, novinář a politik Viktor Dyk. Již v předvečer tohoto výročí, ve čtvrtek 12. května 2011, se na pražské Olšanské hřbitovy vypravili členové a příznivci Společnosti Viktora Dyka a Národního klubu v Praze pod vedením předsedy společnosti PhDr. Josefa Tomeše, který byl duší i srdcem této akce.

I přes nepřízeň počasí a s deštníkem v ruce promluvil Dr. Tomeš k přítomným 25 účastníkům. Připomenul dlouhou cestu, vedoucí od Spolku ke zřízení pamětní desky a pomníku Viktoru Dykovi k vytvoření dnešní Společnosti Viktora Dyka. V této souvislosti vzpomněl svou letošní 26. návštěvu hřbitova. Omluvil také hereckou legendu Josefa Mixu, který v minulých letech na tomto místě recitoval Dykovy verše. K letošnímu výročí byla do původního stavu uvedena náhrodní deska s Dykovou posmrtnou maskou, když původní měděná byla zcizena bezdomovci. Kov vystřídala věrná plastová kopie. Doufejme jen, že dokonalá imitace nebude poberty svádět k nekalé činnosti.

Pietní vzpomínka nebude poslední letošní akcí – již za pár dní se na půdě Centra pro ekonomiku a politiku uskuteční seminář věnovaný Viktoru Dykovu (26. 5.) a bude následovat přednáška Dr. Tomeše pro zimní univerzitu Vlastenecké fronty (28. 5.). Na podzim by se také měl v pražské Lannově vile uskutečnit básnický výbor z tvorby Viktora Dyka, který má přednést herec Otakar Brousek mladší. Pozadu nezůstane ani město Mělník, které pořádá vzpomínkové shromáždění za účasti starosty města (19. 5.).

Tradičním zakončením shromáždění na Olšanech se stal zpěv národní hymny za účasti všech přítomných. Dykovský patos ulpěl na mysli všech přítomných a vytěsnil déšť dopadající na hlavy shromážděných.

14. 5. 2011

 

Bc. Jan Kopal

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Novinka

(Věra, 12. 4. 2013 11:36)

Zdarec. Nedávno vznikla unikátní finta, jak snadno vydělat peníze - ideální na jaro, když je večer hodinka času... Vydělávám si takto už od půlky ledna a je to naprosto super :) Nad poměry si díky tomu sice nežiju, ale dokud můžu, tak mám radost ze snadno vydělaných kaček. Více info na Nadhled.Web2001.cz